מרידה היא אחד הדגים הגדולים באוקיינוס הדו-גלגלי הגלובלי אבל ממוצבת כפתרון תמורה למחיר לא יקר. כעת המותג הזה מקבל עדנה בשוק הישראלי דווקא בזכות עולם ה-eMTB שמחיר הכלים בו גבוה יחסית. לפתע הפכה מרידה, ברשת רוזן ומינץ, לאחד המותגים המובילים בישראל בתחום. כעת ודים קיבל למבחן את אחת מספינות הדגל של מרידה: 8000 e-one-sixty.

מאת: ודים לינצקי
צילום: יוג’ין לויט

אופניים

מרידה חשמלי ברושם ראשוני

אחרי תמונות שעלו לרשת של הדגמים החדשים רף הסקרנות והציפיה היו מאוד גבוהים. מרידה סוף סוף יישרו קו עם רוב יצרניות והכניסו את הסוללה פנימה לצינור התחתון. זה שינה לגמרי את השלדה ונתן לה מראה חלק, זורם ומאוד יפה. צביעה סולידית עם גלנץ יוקרתי משלימה את התמונה הקרבית. במבט ראשון וגם בשני קשה להבחין בשוני בין קוטרי הגלגלים (29′ מקדימה ו-27.5′ מאחור). מה שישר בולט לעין זהו דווקא רוחב הצמיגים (2.5′ מקדימה ו-2.6′ מאחור) והבולם הקדמי השרירי. ללא ספק מדובר כאן במפלץ אנדורו/ AM גזעי עם כל הנתונים של המגזר.

משולש קדמי מאוד נקי ומלוקק, כיאה לפריט ממשפחת קרבון ומשולש אחורי מאלומיניום, בעל צינורות עבים שמזכירים רגליים של כלב פיטבול. חיה דורסת – זה הדימוי הראשון שקופץ לראש. אם לפני המפגש רף הציפיות וההתרגשות היה גבוה, אחרי שגלגלתי את הייצור הזה מהחנות לחניה, הוא רק גדל.

במעבר זריז על מפרט האופניים רואים לא מעט חידושים לעומת הדגמים הקודמים של מרידה: מערכת של 12 הילוכים ברמת XT של שימנו ובלמים בעלי בוכנות כפולות ברמת SLX. ישנם כבר הרבה יותר חלקים יעודיים של eMTB ולא עוד מיחזור של חלקים סטנדרטיים. בולטים לטובה כאן הגלגלים החדשים של Fulcrum בעלי חישוקים רחבים ומחוזקים שפותחו במיוחד למגזר החשמלי. בהמשך למגמה של הסתרת השייכות לזן החשמלי, חיווט של חיישן מהירות כבר מוחבא בתוך תומך שרשרת והמגנט לספירת סיבובי הגלגל מוסלק בין חורי רוטור בלם אחורי. כמובן שכל שאר החיווט הוא פנימי ועובר בתא הסוללה לכיוון חלקי השליטה.

אופנים

עיקרי המפרט

  • קטגוריה: אנדורו/AM
  • מהלכי מתלה: 150 מ״מ מאחור ו 160מ”מ מלפנים.
  • אבזור עיקרי: גלגלי Fulcrum E-Metal, מזלג Marzocchi Z1 E-Bike, בולם RockShox Super Deluxe Select+, מעצורי SLX 4 piston, מעביר XT 12, דרופר Merida
  • חשמל: מנוע Shimano E-8000 – 70Nm בעל 36V-250W, 25km/h,  סוללת 504Wh
  • גלגלים: 29′ מקדימה ו- 27.5′ מאחור
  • משקל: 23.7 ק”ג (עם חומר בגלגלים ופדלים)
  • מחיר: 27.719 ₪ (לחברי מועדון)
  • יבואן: רוזן את מינץ

אופני שטח

גיאומטריה

למבחן נכנסו אופני מדיום (17.5 אינץ׳) ולרוכב בגובה שלי (1.73 מ’) המידה הרגישה כמו כפפה ליד. מבחינת מספרים השלדה של ה e-one-sixty מכוונת לרכיבות טכניות: זווית הראש – 65.5 מעלות, זווית מוט האוכף – 75.5 מעלות ובסיס הגלגלים הוא באורך של 121.2 ס״מ. אורך תומכות השרשרת הוא די קצר – 43.95 ס״מ ויחד עם מידות בסיס הגלגלים ותומכות השרשרת זה תורם ליציבות, זריזות ההיגוי ודיווש יעיל.

מרידה

אופניים

רכיבה ראשונה

בין האיסוף לרכיבה הראשונה, הפרידו מספר ימים שבהם הייתי מדי פעם נכנס למחסן ומסתכל על הייצור המסקרן הדו-גלגלי ולומד אותו. כמו מדען שמצא חיה נדירה בג’ונגל והביא אותה אליו הביתה על מנת לחקור.

הדבר הראשון שעשיתי, אחרי כיווני גובה וזוויות ראשוניים, היה להוריד אפליקציית E-Tube של שימנו ולהתחבר דרכה לבקר של מערכת ההנע. האפליקציה התחברה ללא בעיות ובתור התחלה הציעה לי לעדכן את תוכנת הבקר לגרסה חדשה יותר. נתתי את ברכתי לפעולה שלקחה כ-10 דקות. מקובל שיצרנים משחררים מוצר חדש עם גרסה ראשונית בסיסית ובזמן השיווק וההפצה משחררים גרסה בשלה יותר. כך מרוויחים לפעמים כמה חודשים של פיתוח תוכנה ועידכונים מבלי לעכב את שחרור המוצר לשוק.

בתור דייט ראשון החלטתי ללכת על אופציה של רכיבת היכרות סולידית, רגועה ולא מאוד טכנית. על מנת ליהנות מהרכות והאחיזה של הצמיגים הרחבים, הוצאתי מהם קצת אוויר. הבולמים כוילו לסאג של כ- 30% וכל מה שנשאר לי לעשות עכשיו זה להנות.

ספורט

כפתור הפעלה, בגודל שקשה מאוד לפספס, נמצא בחלקו הקדמי של צינור עליון. לוחצים עליו והכלי מתעורר. מסך קטן הנמצא צמוד לסטם, מאיר את פניו אליי, אני “משלב” להילוך ECO ויוצא לדרכי. כל מערכות ההינע של eMTB תלויות cadence ורמת הסיוע של המנוע תתאים את עצמה לקצב הדיווש של הרוכב. מחשב דרך של Shimano יודע גם להציג את הנתון. מכיוון שלא ניתן לשנות את התלות בין קצב הדיווש לבין רמת הסיוע, לרוב הרוכבים לא ממש יהיה מה לעשות עם המספר, אבל עצם ההנגשה למשתמש עשתה לי טוב. רעש המנוע עולה עם עליית ה- cadence ובאופן כללי נשמע מאוד דומה לזה של Bosch.

שני כפתורי רמת הסיוע נמצאים בקצה השמאלי של הכידון ולמרות שהם די מינימליסטיים, התפעול שלהם עם הבוהן מאוד נוח ואינטואיטיבי. כבל תקשורת בין הכפתורים לבין המסך מוסתר בתוך הכידון (!). לא מדובר בכידון רגיל, אלא מותאם במיוחד ל- eMTB – יש חור כניסה ליד המסך וחור יציאה ליד הכפתורים. גאוני! מכאן ועד לחיבור אלחוטי הדרך כבר קצרה. מעניין מי מהיצרנים ירים ראשון את הכפפה?

הפתעה נוספת ציפתה לי עם מרידה במנוף הדרופר- הידית היא של Shimano והיא כבר משולבת עם התפס של המעצור. אהבתי. זה מקטין את ה- footprint של חלקי השליטה על הכידון ומייצר מראה יותר נקי ומינימליסטי.

תנוחת הישיבה על מרידה e-one-60 נוחה, אבל לא כורסתית. כידון רחב מאוד לא משאיר הרבה ברירה, אלה לפסק ידיים, לקחת אוויר לריאות ולמרוח חיוך דבילי על הפנים.

בדיווש ללא סיוע מרגישים את רוחב הצמיגים, אבל בצד החיובי, המנוע לא מייצר גרר מורגש. הסיוע נכנס ומפסיק בצורה מאוד חלקה וניתן לראות את עוצמתו על הצג בזמן אמת. הדיווש במישורים ארוכים על ה- e-one-60 הוא אינו תענוג גדול. הנוסחה המנצחת שמצאתי היא לרכוב קצת מתחת למהירות שבה הסיוע מפסיק – 25 קמ”ש, וכך כל הזמן להינות מדחיפה קלה מהמנוע.

בשטח טכני האופניים התנהגו למופת כמו כלב פיטבול מאולף. הגלגלים האימתניים והבולמים הנדיבים לא התרגשו משום מכשול. ללא ספק מדובר כאן בחייה דורסת. עכשיו, אחרי היכרות ראשונית הגיע הזמן להעלות הילוך.

BIKE

התאמה אישית של רמות סיוע

למערכת הבקרה של Shimano ישנם 3 מצבי סיוע מוגדרים מראש: Dynamic, Explorer ו Custom Mode. אפליקציית E-tube נותנת אפשרות לשנות בין המצבים ורמות הסיוע של המנוע בכל אחד מהם. ברירת המחדל שאיתה הקונה מקבל את האופניים היא Dynamic Mode. הגדרות ברירת המחדל הן:

  • Boost – רמת סיוע הכי גבוהה עבור טיפוסים תלולים
  • Trail – רמת סיוע נמוכה לשליטה מירבית בקטעים טכניים
  • ECO – רמת סיוע גבוהה לתגובתיות ערה וטווח רכיבה מוגדל

מרידה

Explorer Mode – מתאים במיוחד לרוכבים יותר רגועים שרוצים איזון בין מהירות בקטעים לא טכניים ויכולת שליטה טובה (ע”י הורדת עוצמת סיוע) בקטעים מאתגרים.

גיאומטריה

Custom Mode – כשמו כך הוא – נתון לשליטה מלאה של הרוכב להתאמה לצרכיו וסגנון הרכיבה שלו.

מפרט

מעלים הילוך עם מרידה

כמו בכל מערכת יחסים, אחרי התלהבות ראשונית ויחסים סוערים, מגיע שלב החשיבה הצלולה. כל בליל החוויות מתחיל להסתדר לו לכדי דעה מוצקה. ובכן, אחרי מספר רכיבות שכללו קטעים טכניים מהירים בירידה ובעליה ורכיבה זורמת על שבילים רגועים, קיבלתי תובנות נוספות.

הילוך

בולמי זעזועים

מדובר בצמד של Marzocchi Bomber Z1 עם מהלך של 160mm מקדימה ו- + Rockshox Super Deluxe Select עם 150mm מאחור. למרות שיוך למשפחות שונות, הבולמים מאוד מתואמים ונותנים אפשרויות של עבודה רציפה ממצב פתוח עד למצב נעול וכיול של מהירות ההחזרה – המינימום האולימפי הכרחי.

בלי להיכנס לפרטים מיותרים ולחפור לכם על תכונות נהדרות יותר או פחות של הבולמים שהיצרן בחר להשתמש בהם, אסכם את זה מאוד פשוט, קצר וקולע – תמורה מעולה לכסף, ללא אפשרויות כיוון רבות ומיותרות, אלא ישר ולעניין. בוא נודא שמעטים מהרוכבים בעלי בולמים מרובי אפשרויות כיוונון באמת משתמשים בהם. הדבר היחיד שרובם עושים הוא לכוון את ה-sag לפי משקל הרוכב והמתקדמים גם מכוונים את מהירות ההחזרה לפי העדפתם האישית או סגנון הרכיבה שלהם.
אם בכוח לנסות להיות קטנוני ובכל זאת למצוא מה חסר – הייתי מוסיף שנתות עם מספרים על רגליים של הבולם הקדמי לנוחות הכיוון הראשוני ומעקב בשותף.

אופניים

מעצורים –  SLX של שימאנו 

אבזור אופניים סדרתיים זו תמיד פשרה. על מנת להגיע למחיר סביר היצרן מקריב לפעמים את רמת החלקים לטובת מחיר שפוי. ההקרבה הראשונה שמרידה עשו ב- e-one-60 היא, לדעתי, הבלמים. למרות הרוטורים מוגדלים (203מ”מ), מערכת הבלימה אינה מפיקה מומנט עצירה מספיק, ובנוסף למודולציה מוגבלת שרמת SLX יכולה לספק מקבלים בלימה מהוססת ולא החלטית. לא קריטי וגם רוב הסיכויים שלא יפריע לכולם, אבל הייתי מצפה לרמת XT לפחות עבור תג המחיר המבוקש. בקטגוריה של אופני אנדורו/AM ועוד חשמלי, בלם טוב עדיף על חיסכון של כמה מאות גרם במשקל השלדה.

הילוכים

12 הילוכים על טהרת הXT החדש. המעביר ירש את מנוף הנעילה מ-XTR של הדור הקודם וטוב שכך, כי בלעדיו ההילוכים קופצים ברכיבה אגרסיבית. אולי אופני המבחן לא דויקו בטיפול לפני המסירה אבל דיוק ומהירות העברה לא הבריקו הפעם.  עם הזמן נוכחתי לדעת שאני כמעט ולא משתמש בהילוכים הקלים, אלא מעדיף את הקשים יותר עם סיוע מוגבר מהמנוע. כנראה ש- cadence גבוהה לא עושה לי את זה ואני אוהב להרגיש את המאמץ ברגליים.

מרידה חשמלי

מרידה – המנוע וטווח הרכיבה

נתוני הפתיחה של מרידה e-one-60 אינם לטובת דיווש, אלא אם כן הוא הכרחי. למרות ששני בולמי הזעזועים ניתנים לנעילה, הצמיגים הרחבים עם לחץ נמוך ישכנעו אתכם שלא כדאי לדווש. ברכיבה על ה- e-one-60 הנטייה הטבעית תהיה להיעזר יותר במנוע ולכן הטווח יתקצר בהתאם. על אותם מסלולים מרידה “בזבזה” כ-20% יותר סוללה בהשוואה למשל לדגם KTM שבחנתי בעבר, אבל היחס סוללה-הנאה יהיה עדיין דומה: ככל שתשאר פחות סוללה החיוך יהיה יותר רחב. 

לידיעת חברי מועדון OCD נגלה שישנה סטיה קלה כלפי מעלה (0.5%) במדידת המרחק ע”י חיישני האופניים. 

בניגוד ל-Bosch, שימאנו לא פיתחו אפליקציה שתחשב את טווח הרכיבה בתלות בכל מיני פרמטרים. טווחי הרכיבה יהיו מאוד תלויים בתוואי השטח, משקל הרוכב, כמות טיפוס ואופי הסיוע שמשתמשים בו. ככלל אצבע, רוכב במשקל 90 ק”ג על מצב Trail יכול לרכוב רק 30-50 ק”מ צנועים על 1500-2000 מ’ טיפוס. אם ברצונכם להאריך את זה קצת ללא החלפת צמיגים ואתם מוכנים להתפשר על איכות השיכוך והאחיזה – תוסיפו קצת יותר לחץ אוויר בצמיגים. 

יאמר לזכות המנוע של שימנו שעקומת ההספק שלו מוזזת לכיוון cadence נמוך יותר ומרגישה יותר נוח למשתמש מהשורה לעומת מערכת של Bosch. אין לו פיק של כוח ברור ב-cadence גבוה, אלא פיזור יותר אחיד של הסיוע למנעד רחב יותר של cadence. הסיוע נכנס ויוצא בצורה חלקה ולא אובססיבית, אלא אם כן בחרתם ב- Turbo.

מרידה חשמלי

דברים מיוחדים 

בתחום כל כך רווי יצרניות ומוצרים, הרבה פעמים הלקוח מקבל החלטה על רכישת מוצר על בסיס הדברים המיוחדים שהמוצר מציע.  החברה מציעה מספר דברים קטנים שחלקם בהחלט עשויים להכריע לטובת מרידה חשמלי בתחרות על ליבו של רוכב.

הצ’ופר הראשון שמקבלים עם האופניים – סט בסיסי של מפתחות הנמצא בפאוץ’ סיליקון יעודי מתחת לאוכף. נחמד ולפעמים אף יכול להיות שימושי. מנגד נאמר שמיקומו של הפאוץ’ קצת מפריע לתפוס את האופניים מתחת לאוכף בזמן דחיפה/סחיבה/העמסה ובנוסף לכך, הסט לא כולל מפתח שרשרת, אם כבר שאלתם.

עוד פריט מעניין במחלקת ההפתעות הוא מפתח אלן נשלף הנמצא במקום ידית שחרור מהיר של הגלגל האחורי, שמשמש גם לפתיחה של תא הסוללה. פתרון יפה להימנע ממפתח מיוחד שיש לרוב היצרניות. במהלך המבחן המפתח לא זז ממקומו בתוך ציר הגלגל האחורי ועושה רושם שהמהנדס שתכנן אותו עשה עבודה יסודית.

אופניים

בניגוד לקרובי משפחה ותיקים יותר במשפחת מרידה חשמלי, e-one-60 נותנים אפשרות להרכיב כלוב לבקבוק מים של עד 750 מ”ל על החלק הפנימי של הצינור התחתון. זה יחד עם הכלים מתחת לאוכף כבר מקדם אותנו לרכיבה לא ארוכה ללא תיק. 

במחלקת הבטיחות בולט לטובה מנגנון הגבלת טווח סיבוב הכידון – בטיחותי ונחוץ. יחד עם זה, עדיין יש ריפוד סיליקון מגן בחלקו התחתון של הצינור, כנראה כאמצעי הגנה שני במידה והראשון ייכשל. אם כבר בריפוד סיליקון עסקינן, בולטים לטובה מכסה תא הסוללה שגם הוא מרופד סיליקון שחור – דבר די מתבקש ופרקטי בשלדת קרבון ומגן תומך שרשרת מובנה. 

במחלקת החשמל – סוללת האופניים, כפי שציינתי, ניתנת לשליפה יחסית מהירה ולטעינה מחוץ לאופניים. מטען האופניים מגיע עם מתאם מיוחד לחיבור ישר לסוללה, משום שהחיבור לשקע הטעינה בשלדה שונה מזה של הסוללה. 

מטען הסוללה הוא בין הקטנים והקומפקטיים שפגשתי ולא יכביד עליכם, אם תצטרכו לקחת אותו בתיק גב.

במחלקת ההברקות השיווקיות והגימיקים בולטים פתחי כניסת אוויר לקירור הסוללה. למרות שהם קצת מזכירים זימים של דג עומקים גדול, הם מאוד פרקטיים ומשמשים גם לכניסת כל החיווט לתוך השלדה. גאוני פעמיים!

BIKE

מרידה חשמלי – סיכום

שוק ה-eMTB מתחיל כבר לקבל צורה וחלקים משלו ו- e-one-60 נכנסים לגזרה מוכנים ומצויידים היטב. לעומת הדגמים הקודמים, הגרסאות החדשות מתומחרות יחסית גבוהה (גרסת המבחן תשאיר לכם קצת עודף מ-30.000₪ אם אתם חברי המועדון) וזה עלול להרתיע רוכשים פוטנציאליים ולשלוח אותם למותגים אחרים שיותר נגישים כלכלית. מה שמייקר את האופניים זו שלדת קרבון והיא גם זו שמאלצת את החברה להתפשר על חלקים מסוימים. כמות שלדות הקרבון המיוצרות בתחום eMTB עדיין מאוד נמוכה וזה לא מאפשר הורדת מחיר כמו בתחום הלא חשמלי. לצערי, לא כל החלקים תואמים את המחיר המבוקש ובשלב זה, אישית, הייתי מוותר עליה לטובת אבזור איכותי יותר. 

טווח הרכיבה היחסית צנוע שמערכת Shimano מספקת ב- e-one-60 עלול להגביל רוכבים שירצו לבלות בשטח ימים ארוכים ויכריח אותם להתארגן על סוללה נוספת, או לעבוד על יכולות הדיווש שלהם.

בתחום הדינאמי, מערכת ההנע דווקא עושה עבודה נהדרת. עקומת הסיוע בטווח העבודה מרגישה יותר לינארית וחלקה וכמות לא מוגבלת של הגדרות נותנת לחובבי הז’אנר הרבה שעות משחק.

אל כל כתבות האופניים החשמליים לחצו פה


מעל 16,000 קוראים כבר מנויים על הניוזלטר השבועי של הפאנלים. זה מעניין ואין בעיה להפסיק בכל רגע! נסו אותנו: 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים