בעולם רווי גומי שבו חברות הצמיגים מציעות שלושה דגמי צמיגים לכל עונה בשנה, ישנה את חברת פירלי האיטלקית שנוקטת בגישה שונה: סדרת צמיגים בודדת המיועדת ל-all around העונה לשם Scorpion. קיבלנו למבחן את צמיגי סקורפיון M&R ברוחב נדיב של 2.4 אינצ’ים לבחון ולגלות על מה המהומה והאם צמיג אחד יכול לאחד את כולם ולשלוט בסצנה?

אז מי אתם בכלל, פירלי?

פירלי הם חברה איטלקית עוד מלפני המאה הקודמת, שהוקמה במילאנו בשנת 1872 ע”י ג’ובאני באסיטה פירלי, והיא מייצרת צמיגים ולוחות שנה מאז ועד היום. מחברה כ”כ ותיקה אפשר בהחלט לצפות לקו”ח מרשימים ואכן באתר האיטלקי רשימת הקבוצות המספונסרות בפורמולה 1 ובסופרבייק (אופנועים) יחד עם שיתופי פעולה עם המותגים המוטוריים המובילים בעולם מרשימה במיוחד. כמובן נסכם בפריט המידע החשוב ביותר עבור רוכשי צמיגי אופניים: יש להם גם שיתוף פעולה עם פראדה בקבוצת יאכטות תחרותיות פרטיות. תראו מורשמים. מלבד ספורט מוטורי פירלי גם מייצרים צמיגים לאופניים, ואפשר לראות אותם בשטח וגם בכביש אצל לא מעט קבוצות בדרג הגבוה ביותר.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

כשפירלי רואים את הצפת דגמי צמיגים בשוק, שלכל חברה יש צמיג קיץ חול, צמיג קיץ דרדרת, צמיג קיץ תחרותי, צמיג קיץ אנדורו, צמיג קיץ אחורי תחרותי לדרדר-הם זועקים “דיו מיו, מה זה הדיסאסטרו הזה?! כל זה רק צמיגי קיץ? ומה עם אינוורנו (חורף)?”. הם מחליטים לצאת לשוק עם סדרת צמיגים שמתאימה להכל: קיץ חורף תחרויות אנדורו – הכל! רק תרכיבו ותתחילו לרכב, צמיג ה-Scorpion הזה מתאים לכל שטח שתזרקו עליו.

פירלי סקורפיון M&R

בסדרת הסקורפיון

בסדרת הסקורפיון שמהווה את כל קולקציית צמיגי השטח של פירלי ישנם בסה”כ חמישה מבני קוביות:

  • Scorpion H – מבנה קוביות מהיר וצפוף.
  • Scorpion M – מבנה קוביות קצת יותר מרווח. החברה מגדירה אותו בתור צמיג ה-all around שלהם.
  • Scorpion R – מבנה קוביות ייעודי לצמיג אחורי.
  • Scorpion S – מבנה קוביות מורחב, עם קוביות גבוהות ומיועד לרכיבה יותר אגרסיבית.
  • Scorpion RC – מבנה משולב של קוביות צפופות במרכז וגבוהות בדפנות. קיים בגרסת XC בלבד.

כל הדגמים האלה מגיעים בוריאנטים שונים לכל קטגוריה: XC, שבילים, אנדורו והדבר המוזר הזה שנקרא E-MTB, כשההבדל העיקרי הוא בדמות המשקל ושיריון הדפנות. 

כל הצמיגים של פירלי מגיעים עם הגנת דפנות בשם ProWALL בעובי שכבה אחת או שתיים כתלות בקטגוריה, ותרכובת הגומי הייחודית בשם Smartgrip של פירלי שמעניקה לצמיג יכולת אחיזה מעולה בכל התנאים. רבים ניסו להוציא מפירלי את הסוד של התרכובת שלהם, חלק אפילו בעינויים כגון שפיכת קטשופ על פסטה או פיזור שומשום על הקשה של הפיצה, אך האיטלקים האלה טרם נשברו. אנחנו קיבלנו למבחן את צמיגי ה-M&R בגרסת הטרייל, ברוחב 2.4″.

פירלי Scorpion M&R – תעודת זהות 

  • מותג: Pirelli, דגמים: Scorpion M / Scorpion R, 2.4″ Trail.
  • ייעוד: אופני שבילים או שבילים-וואנבי (“דאון-קאנטרי”).
  • Tubeless Ready 
  • מידות ומשקל: M – 29×2.4, 943g
    R- 29×2.4, 931g
  • טכנולוגיה פנימית של פירלי.
  • מחיר: 279 ש”ח לצמיג.

זה צמיגי שבילים? זה צמיגי XC? מה זה זה?

שאלה שב-2012 הייתה מגוחכת, ועכשיו היא רלוונטית מאד. אופני ה-XC של ימינו כבר מזמן לא מגיעים עם כידון ברוחב 620 מ”מ, אלא מאובזרים בבולמי 120 מ”מ, גיאומטריה עדכנית של longer lower slacker, גלגלים וצמיגים רחבים וכבר לא נדיר לקבל אופני XC זריזים עם צמיגי 2.4″ ישר מהחנות. כבר במבחן האחרון שלי לצמיגי XC/TRAIL, הויטוריה בארזו ומזקל, הבנתי שצמיגים צרים הם נחלת העבר וגדלתי לצמיגים ברוחב 2.35″. לא עברה שנה ועליתי עוד כיתה לרוחב 2.4″, כי למה לא בעצם? 

פירלי Scorpion M

Scorpion M

קיבלתי את הסטאפ של צמיג ה-M כצמיג קדמי וצמיג ה-R כאחורי. מבנה הקוביות המכונה M, אותו פירלי מאפיינים בתור צמיג בעל טווח רחב שמתאים לכל תנאי הקרקע אותם תפגשו. יש לו מבנה קוביות די צפוף יחסית לצמיג קדמי, אבל עם קוביות די גדולות ככה שהוא לא מהיר כמו ה-H המעולה או ה-RC התחרותי. ה-R לעומתו מוגדר כצמיג אחורי אבל מתוכנן עם קוביות די בשרניות בחלקים החיצוניים יותר, ובלי מבנה קוביות צפוף מאד, ביחס לצמיגים אחוריים אחרים בשוק.

יש כאן משחק מעניין של פירלי שכנראה יבוא לידי ביטוי באחיזה מעולה על פני מהירות גלגול. לרוב נהוג שהצמיג הקדמי יהיה בשרני ואיטי יותר, מאחר והוא זה שפוגש ראשון את המכשולים בשטח, והצמיג האחורי הינו מהיר יותר עם מבנה קוביות צפופות מאחר והמהירות מגיעה מהגלגל האחורי.

את הצמיגים בחנתי בתקופת החורף, שהיא כידוע בעלת אחיזה טובה למדי אחרי כמה ימים של שמש. מאחר ואנחנו חיים במדינה שהחורף בה הוא המלצה בלבד. לכן חשוב היה לי לבחון את הצמיג בתנאים יותר מדורדרים משל דבק אספלטי מושלם של היערות בצפון.

צמיגי שבילים פירלי

עקרבי פירלי במדבר

רכיבה ראשונה עם הסקורפיונים התחילה בדמות ערד-מצדה-ים המלח, 70 ק”מ של סינגל מדברי קשוח. מה אומר לכם – מדבר? קשוח? אולי את הרוכב הצפונבוני זה איתגר, אבל הפירלי לא התרגשו במיוחד. הצמיגים האלה פשוט מעולים בתנאי דרדרת, לא חוויתי שום בריחת גלגל או החלקה פתאומית, כל סיבוב נלקח במהירות מרשימה שהשרתה הרגשת ביטחון כללית ברכיבה אבל בעיקר בצמיגים. מרכיב עיקרי בתחושת הביטחון הינה שכבת ה-ProWALL, שכבת ההגנה הנוספת בדופן הצמיג, ששמרה עליי חף מתקלות, או שמא נכתוב מעקיצת עקרב המדבר, למרות שמדובר ברכיבה בסינגל מדברי עם אבנים שהן לא תמיד סימפטיות לצמיגים חדשים.

בהמשך בחנתי את הצמיגים בתנאים הטובים שאפשר לדמיין ביערות הצפון. סינגלים מהודקים כאילו באו נתיבי ישראל בלילה והחליטו לסלול את הבוץ בלילה ככה שהכל מושלם. כמובן שבתנאים כאלה כל צמיג מככב וגם הסקורפיון. מדי פעם העברתי אותם בטבילות בוץ אבל משהו בתרכובת הגומי הסודית הזאת פשוט עובד וגם בתנאים רטובים וחלקלקים, הצמיגים הצליחו לנווט את האופניים לחוף מבטחים.

הצמיגים האלה היו יכולים להיות ממש מושלמים, אלמלא המשקל. 900 ומשהו גרם לצמיג זה לא קל בכלל, וכשאני עברתי במעבר חד מצמיג ששוקל 730 גרם לאחד ששוקל 200 גרם יותר, כלומר סה”כ תוספת של 400 ומשהו גרם למסה מתגלגלת הרגשתי את זה מייד. האופניים הפכו לכבדים ואיטיים, והיה הרבה יותר קשה להאיץ איתם. מאחר ומדובר בגרסת הטרייל, שהיא משורינת ורחבה יחסית לגרסאות ה-XC עליהן רכבתי בעבר, זה לא מפתיע, אבל לי זה קצת פגע בחווית הרכיבה. 

פירלי

פירלי Scorpion R

יתרונות

  • אחיזה מעולה בתנאי קרקע מגוונים
  • עמידות טובה נגד פנצ’רים

חסרונות

  • משקל

סיכום

הפירלי סקורפיון היא סדרה מצוינת של צמיגים. רכבתי בעבר על קומבינציית ה-H&M והפעם M&R וקשה לי לומר שאני לא מרוצה מהתנהגות הצמיגים. אחיזה בכל התנאים, ממדבר דרך הקיץ הישראלי ואפילו כמה רכיבות בוציות בארץ (M&R) ובאירופה (H&M), עמידות טובה נגד פנצ’רים ומחיר שיחסית לתחרות בארץ הוא בסדר. נכון, המשקל הגבוה הוא משמעותי אבל שוב אדגיש ואומר כי מדובר בגרסת השבילים, שמיועדת לרכיבה אגרסיבית ופחות לתת בראש ל-K.O.M של חיימי בשלוחה. בין הצמיגים של פירלי יש שינויים קלים שמתאימים אותם עבור כל תחום, ואני מאמין שניתן יהיה למצוא את הגרסה המתאימה של צמיגים הללו לכל רוכב, בין אם מדובר ברכיבת אנדורו או XC, פשוט במאפיינים טיפה שונים מהדגם שנבחן הפעם.

זהו צמיג שישרת טוב את מי שמחפש ביצועים שלא ידרשו ממנו החלפת צמיג כל חצי שנה עקב שינויי העונות ופחות מתרגש ממשקל האופניים שלו, בין אם הוא רוכב שבילים קשוח או פשוט טייל אופניים שחובב שבילים קשוחים.

מאת: יואב גריבי