אנחנו אומת אופניים לא קטנה ואפילו רצה קבוצה מקצועית עם מיתוג המדינה. גם בעולם היין ישראל לא מאחרת ומייצרת יינות איכותיים מיקבים משפחתיים ועד גדולים. החיבור הקסום כבר קיים במדינות אחרות ולנו נשאר רק לקחת, לחבר ולהנות. יצאנו לגלות על הטרואר החדש בישראל ואיך זה קשור לאופניים.

יש רגעים בחו״ל שאתה פשוט לא מצליח להבין למה פה בארץ זה לא קורה. ככה בדיוק הרגשתי באיטליה, בסופו של פידול ארוך ומתיש אל הכפר קונייה. רגע לפני ירידה באחד הסינגלים היפים שרכבתי, התישבנו מול פסגת הגרנד פרדיסו המושלגת, על השולחן מפה משובצת אדום ולבן, ועליה מונח בתוך שמפינר מלא קרח ובקבוק יין לבן. הבקבוק נפתח, היין נמזג, והירידה הייתה מושלמת. ואני רק מנסה להבין, אופניים יש לנו, סינגלים לא רעים בכלל יש מלא, כבישים פסטורליים לא חסר, יין שממש אין צורך להתבייש בו גם זה יש לנו, אז למה האלכימיה הנהדרת הזו לא מתחברת יחד? 

הצטרפו לקבוצה השקטה של בייקפאנל בווטסאפ:
בייקפאנל ווטסאפ

יש לנו טרואר בישראל

לא מזמן, מועצה אזורית מטה יהודה הכריזה על אזור – טרואר שייחד את כל היינות המיוצרים באזור למשהו יותר מפוקח ומיוחד. טרואר הרי יהודה, זהו שמו.  אנחנו אהבנו את הכיוון ויצאנו לגלות מה זה טרואר ואיפה באים האופניים.

מיתוג קרקעות והפיכתן לשם מותג בייצור חקלאי, כבר רץ הרבה מאות שנים. עוד ביוון העתיקה נהגו לסמן על הכדים את האזור ממנו יצרו את היין. אזורים מסויימים קיבלו מוניטין מיוחד בזכות התוצר שלהם. המושג טרואר התפתח עם הזמן, בעיקר בצרפת, על בסיס הבחנה של שוני היינות על בסיס סוג הקרקע, סוג הכרם ותנאי האקלים. הטרואר מתאר את המאפיינים הייחודיים של מקום מסוים המעצבים את היין המיוצר בו.

בארץ, בוקר אחד קם לו טרואר אזורי – הרי יהודה. את האמת, זה מתבקש, יש מלא יקבים בארץ והם נפרשים על פני כל המדינה. ברגע שיש אזורים שונים עם שינויים באקלים, בסוג הקרקע ובזני הענבים הגדלים, אפשר להתחיל למתג אופי לכל אחד מאזורים אלו. יש הבדל מורגש בין יינות מהמדבר ליינות מהגולן, אפילו אם מדובר באותו זן ענבים. הרי יהודה מאפשרים תנאים מיוחדים לגידול הכרמים ויש סביב 40 יקבים הנמצאים באזור ומפיקים יין מצויין. 

יקב

חותמת הרי יהודה מתחילה להופיע על בקבוקים חדשים

אז מה הקשר לאופניים?

הרי יהודה הוא אחד מחבלי היין של ישראל. הוא גם המקום לשנות סדרי עולם, להביא את איטליה לישראל, ולחבר אופניים ויין. הרי כל פעם שאנחנו טסים לחופשת אופניים באיטליה או במדינות השכנות לה, אנחנו דואגים למלא את המצברים במגוון רחב של חוויות. הרכיבה אמנם העיקר, אבל היא מלאה במעטפת של ריגושים. אם זה עצירות אספרסו, ביקור בחוות חקלאיות וכמובן יקבים וטעימות. אז למה לא לבנות מיני חופשות כאלו ברכיבות שלנו בארץ? אפילו אין צורך בכרטיס טיסה והחתמת דרכון. התשתיות כבר קיימות ולנו נשאר רק לנצל אותן.

קפצנו לפסטיבל היין האזורי שמתרחש פה בחודש יוני ומאפשר לטעום, ללמוד ולהכיר את אחד מ 40 היקבים שצצו פה בשנים האחרונות, וחשוב לא פחות לשלב את זה עם רכיבת אופניים בשטח או בכביש. זה הרי לא רק אזור היין של ישראל, אלא גם במידה רבה אזור האופניים. רוב הקלאסיקות כביש הכי מוכרות שיש: כל אזור בית שמש והסיבוב של בית גוברין, העליות לצובה, בר בהר וצור הדסה, בסוף או במהלך כל אחת מהן מסתתר יקב נהדר. לצד הכביש עשרות ק״מ של סינגלים איקונים מעין רפא דרך קנים ועדולם ועד imba היורד לנחל רפאים. ללא קושי חיברנו מסע בין יקבים. 

רכיבת אופניים בישראל

מנגישים את התענוג עד הסוף

כדי לעשות את הדברים אפילו יותר פשוטים, הכנו לכם שלושה מסלולי כביש ושלושה מסלולי שטח שאפשר לשלב עם קצת יין איכותי במסגרת הפסטיבל או בכל יום אחר בשנה שתרצו. 

בשטח

  • עדולם קנים – מקוצר המתחיל מגבעת ישעיהו
  • פארק בריטניה – כל האזור מלא בסינגלים ואפשר לתפור לפי רמת קושי
  • עין ראפה – התחלה בצובה וירידה לסינגל לסיבוב עין ראפה

בכביש

  • סיבוב ירושלמי עם צבירת גובה 
  • גבעת ישעיהו – סיבוב בית גוברין – מרובע

אז אחרי שאנחנו יודעים איפה לרכוב, שווה לעצור לביקור בכמה מקומות מומלצים. לפני, אחרי או תוך כדי הרכיבה. 

משק יין הנס שטרנבך

בקצה מושב גבעת ישעיהו, בסופה של עליה, שוכן יקב שטרנבך או בעצם משק יין משום שהם אחראים על תהליך ייצור היין כולו. מנטיעת הכרם, דרך הבציר ועד לבקבוק המיוחל. זהו יקב בוטיק קטן אשר משקף במידה רבה את התהליך שעובר על האזור. את היקב מנהל היום אדם שהוא דור שני ליקב, נולד אל תוך עולם היין והכרמים אבל לקח את זה לשלב הבא ויצא ללימודים מקצועיים בגרמניה, וחזר כשהוא משלב את מסורת היין המקומית יחד עם ידע מקצועי. התוצאה היא יינות בגוון מקומי, המחוברים אל מרחב. כל אחד מיוחד במינו, החל מרוזה צונן שבא בול לרענון קיצי מפנק או בלנדים על בסיס סירה עם עומק ומורכבות תואמים. אווירה כפרית פשוטה עם נוף לגבעות חבל עדולם, יין טוב, ותמחור מאוד הוגן, מי אמר ספרד ולא קיבל? מקום מושלם לשלב באמצע רכיבת כביש או שטח באזור או כעצירת סוף עם סעודה מלאה. 

מומלץ לתאם מראש

יין ישראלי

יקב מטלר 

היקב או יותר נכון מתחם האירוח מטלר נמצא בכניסה למושב עגור. איך שנכנסים למקום שני דברים אי אפשר לפספס, אחד הוא כרם שנמצא ממש במרחק נגיעה מהשולחנות, והדבר השני הוא המרחב המזמין שעוד לפני ששותים ואוכלים משהו, פשוט כיף לשבת פה. המקום הוא קודם כל מרחב אירוח עם צימרים ועם מסעדה שנותנת חוויה כפרית מוקפדת. טעימות מיקב בוטיק קטן של כמה אלפי בקבוקים בשנה משלים את החוויה של עיצוב מקומי, אוכל טרי ויין מיוחד. המיקום שלו לצד ציר רכיבת הכביש שעובר בסמוך לעגור, ולצד סינגל עגור המחבר רבים מהסינגלים באזור הופך אותו למקום אידאלי לסיום רכיבה עם ארוחה טובה ויין טוב. למי שרוצה לעשות חופשה המשלבת אופניים, זה יכול להיות בסיס נהדר עם אירוח ברמה גבוה והמון המון אפשרויות רכיבה כביש, שטח ואפילו גראבל לחובבי הז׳נאר. 

מומלץ להזמין מקום מראש

יקבים

יקב צובה

על ראש ההר בסופה של אחת מעליות הכביש הכי מפורסמות במדינה ועם מרפסת שצופה אל מורדות הרי יהודה, שוכן יקב צובה. יקב בוטיק מצד אחד אבל לא קטן עם כמעט 60 אלף בקבוקים בשנה ומוניטין מכובד. החוויה של טיפוס אל צובה, בקבוק יין קריר ומרענן ואז ירידה בחזרה אל הרכב לא נופלת מחווית דומה בשום מקום אחר בעולם. היקב כשר ולכן לא פתוח בשבתות אבל עם מגוון לא קטן של יין וסיפור מרתק של היינן, זו בהחלט תחנה מומלצת בשאר הימים. בנוסף מגישים פה פלטת גבינות טעימות וממרח ארטישוק שאי אפשר לשכוח.

מומלץ להזמין מקום מראש

יקבי ישראל

אז למה אתם מחכים?

אנחנו כבר עמוק בתוך עסקי רכיבה המשלבים הנאה. התחלנו בטיולים באיטליה והמשכנו עם זה גם בארץ בפאנפאנל עם רכיבות סוף שבוע בגולן עם ביקור ביקבים תוך כדי. אזור המרכז מלא בפוטנציאל ולא חסר מקומות לשלב תוך כדי רכיבה בודדת או לבנות מזה חופשה של יומיים. אמנם במסגרת הפסטיבל ביקרנו בשלושה יקבים, אבל ישנם עוד הרבה מומלצים. הפסטיבל של המועצה נמשך עד סוף חודש יוני, ושווה לבקר ולטעום מהתוצר הישראלי. לפני, אחרי או תוך כדי.

רגע של בטיחות, יין הוא משקה משקר ולא מומלץ לצרוך מעל הכמות המותרת בחוק. שתו בהתאם, כוס עם חברים, זה כל ההבדל.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

שתו ורכבו: שי יגל ויוג’ין לויט
צילום: יוג’ין לויט
אם אהבת את התוכן שלנו, שתף אותו לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך – הנה פה במלבנים האלה: