מבחן איביס ריפמו- הדגם החדש לאנדורו של Ibis
יעילות דיווש Value for money סיבובים ומשחקים
מהלך מתלה מעט קצר
89%ציון BIKEPANEL
סקסאפיל85%
קטעי דיווש ועליות90%
ירידות שיכוך85%
סיבובים ומשחקים95%
אבזור וחלקים90%
תמורה למחיר90%

בשקט מוחלט חימשה איביס את קבוצת האנדורו שלה בסבב העולמי בדגם חדש שלא נראה קודם מהחברה. הדגם החדש טמן בחובו שינויים שלא נראו מאיביס עד עכשיו ברמת התכנון והביצוע. אז לקחתי את ה- Ripmo כדי לבחון האם יש כאן משהו מרענן.

מאת: מאור רביב
צילום: יוג'ין לויט

איביס ריפמו

איביס ריפמו (Ripmo)

זה הדגם הראשון של איביס בקטגוריה של מהלכים גדולים וגלגלי 29 אינץ׳. איביס מגדירים את ה-Ripmo כ״הכלאה בין ה-Ripley ל-Mojo HD4”, כלומר שילוב של דגם האנדורו שלהם עם גלגלי 27.5 לדגם השבילים עם גלגלי 29. איביס גם מצהירים שהם עשו שינוי דרסטי בחשיבה שלהם בכל מה שנוגע לגיאומטריה כדי ליצור אופניים שגם מטפסים מעולה ושגם יקרעו את הסינגלים בדרך למטה- כלומר אופני All around אגרסיביים שאמורים לתפור כל תרחיש אפשרי. וזהו יעוד שקשה מאוד לעמוד בו.

ripmo

איביס ריפמו- כרטיס ביקור:

  • דגם: Ibis Ripmo
  • מאפיינים: אופני AM \ Enduro עם גלגלי 29 אינץ׳. מהלכי מתלים של 145 מ״מ מאחור ו160 מ״מ מלפנים
  • משקל: 13.55 ק"ג ללא פדלים (במידה מדיום)
  • מחיר: 22,100 ש"ח
  • יבואן: מוטו-אופן

ibis ripmo

שלדה, עיצוב והתאמה

מי שמכיר קצת את עיצובי השלדות של איביס יודע לזהות אותם מרחוק. העיצוב המעט חייזרי הוא מהמיוחדים שקיימים היום בין חברות האופניים ויש כאלה שאוהבים אותו ויש הסולדים ממנו, אני נמנה מהקבוצה הראשונה. השילדה ממשיכה את קו הייצור שאיביס מתמידה בו כבר המון שנים ובנויה אך ורק מקרבון מלא, כלומר אין חלקי שלדה מאלומיניום. אם אתם מעוניינים להוזיל עלויות ע״י שלדת אלומניום, האופציה הזו אינה על השולחן.

ibis ripmo

ה-Ripmo מיושרים כמעט עם הכל הסטנדרטים שיש היום בנוגע לפיצרים של שילדה. למה כמעט? כי במידה ותרצו להרכיב מוביל שרשרת על הציר המרכזי, תצטרכו מתאם לתקן חיבור ISCG 05. מעבר לכך בשילדה יש חיווט פנימי לצינורות ולכבלים וכן תקן צירי BOOST. בחלק התחתון של הצינור התחתון ישנו מיגון גומי שישמור על השלדה מאבנים סוררות והחיבור למתקן בקבוק נמצא בחלקו העליון של הצינור התחתון.

הברגים למתקן הבקבוק נמצאים קרוב מאוד לציר המרכזי ומצאתי בכך יתרון וחיסרון. היתרון הוא שבגלל שהמתקן יושב נמוך בשילדה יש מספיק מקום לשים כל גודל של בקבוק במתקן. החיסרון הוא שאם תרצו לשים מתקן בקבוק שמסליק גם מולטי טול או תא אחסון בחלקו התחתון, המתקן לא יתאים לשלדה. צבע השילדה שקיבלנו למבחן הוא שחור מט עם מעט גרפיקה בצבע ירוק זית. במידה ותרצו משהו פלאשי יותר קיימת צביעה יפיפיה בעיניי של כחול עם גרפיקה בצבע כתום.

ריפמו

מידת השילדה שנבחנה היא מדיום, ולפי טבלת המידות של איביס המידה מתאימה לרוכב בטווח גובה של 1.63-1.75 מטרים שזהו טווח גדול מאוד. טבלת המידות היא המלצה בלבד משום שאיביס עשו תכנון מצויין לדעתי בגיאומטריה שמוביל למשחק רחב בתאמת המידה. צינור מוט האוכף בשילדה נמצא נמוך מאוד על האופניים עד שכמעט ולא בולט מעט הצינור העליון. בנוסף הוא בנוי בקו ישר כך שגם מוט אוכף עם מהלך של 170 מ״מ נכנס עד סופו לשילדה. התוצאה היא Stand over נמוך מאוד שמאפשר את האופציה לקחת מידה אחת גדולה יותר מהמידה המומלצת כדי לקבל אופניים ארוכים יותר, וכל זאת בלי לפגוע בהתאמת גובה האוכף לישיבה.

איביס ריפמו- מתלה וגיאומטריה

ל-Ripmo יש מהלכי מתלה של 160 מ״מ במזלג ו-145 מ״מ במתלה הDW שנמצא מאחור. מתלה ה-DW הוא ותיק אצל איביס ובעיניי הוא המתלה כפול חוליות הטוב בשוק ומהיותר מוצלחים שיש היום בעולם האופניים.  בניגוד לשלדה, חוליות המתלה עשויות אלומיניום בעיבוד שבבי ומכילות בתוכן מיסבים גדולים כדי להבטיח עבודה חלקה יותר של המתלה.

איביס

איביס הלכו עם הקווים המנחים של גיאומטריית האופניים המודרנית: Low long and slack, כלומר אופניים ארוכים עם מרכז כובד נמוך וזווית ראש אגרסיבית. כל זה טוב ויפה אבל אחד הדברים העיקריים שנפגעים ברעיון הזה הוא דווקא ההיגוי משום שהגלגל הקידמי נזרק רחוק קדימה. אחד הפתרונות למצב הוא הוא שינוי ה- Offset של המזלג. השינוי הזה לא לא בוצע כאן בפעם הראשונה וכבר ראינו אותו בליין החדש של טרנזישן שנבחן כבר אצלנו ב-Bikepanel וכמובן בהיסטוריה של האופניים אצל גארי פישר החדשן והגאון. הרעיון בשינוי ה-Offset של המזלג הוא לקרב את את ציר הגלגל למרכז האופניים וכך לייצר היגוי חד יותר. לכן במזלג ישנו Offset של 44 מ"מ לעומת 51 מ"מ הסטנדרטיים במזלגות לגלגלי 29 אינץ'.

אם נסתכל על המספרים בטבלת הגיאומטריה נקבל תמהיל של עיצוב מודרני וגם מעט שמרני. זווית הראש היא בעלת 65.9 מעלות שזהו לא מספר קיצוני. כיום אופני אנדורו מכוונים לזווית של מקסימום 65.5 מעלות ויש דגמים שחצו לקו ה-64 מעלות. אורך ה-Reach הוא 446 מ"מ למידה מדיום מה שמעיד על גישה ארוכה. תומכות השרשרת הן באורך של 435 מ"מ שזהו אורך קצר שאמור לעזור ל-Ripmo בכל מה שנוגע למשחקים וסיבובים. בסיס  הגלגלים הנמוך בגובה של 341 מ"מ ואורך בסיס הגלגלים הארוך יחסית של 1190 מ"מ אמורים לתת יציבות גובהה. זווית מוט האוכף היא בעלת 76 מעלות שאמורה למקם את הרוכב בצורה מצויינת מעל הציר המרכזי מה שיהפוך את הדיווש לנוח מאוד.

אנדורו

אבזור

האיביס Ripmo שקיבלנו למבחן היו מאובזרים ברמת GX שהיא רמת האבזור השנייה מתוך חמש. רמת האבזור הזו היא רמת ה-Value for money. כמובן שתמיד תוכלו לשדרג את עצמכם בקיט חלקים יקר יותר אך שכמובן שקפיצה בין הרמות מקפיצה את רמת המחיר.

ריפמו

בולמים – שני הבולמים ב-Ripmo הם של חברת פוקס כאשר במזלג נקבל את המזלג מסדרת ה- Float 36 המיועדת לאנדורו ובבולם האחורי נקבל את הבולם מסדרת ה Float DPX2. שני הבולמים הם ברמת ה-Performence של פוקס.  בבולם הקידמי יש את דאמפר ה-Grip שנותן שליטה על ה-Low speed compression וה-Rebound. בבולם האחורי יש לנו שליטה על שלושת מצבי הבולם: פתוח-קשיח-נעול וכן שליטה על ה-Rebound. בשני הבולמים יש שידרוג תא האוויר הנקרא EVOL אשר נותן ריגשות לבולם בכל מה שנוגע למהמורות הקטנות שבשטח. הבולמים תפקדו מצויין למשך כל תקופת המבחן.

36

מערכת הנעה ובלימה– הEagle 12 הילוכים של סראם ברמת GX- מערכת הילוכים שנותנת טווח גדול של הילוכים כאשר מקדימה ישנו רק גלגל שיניים אחד. היא עבדה מצויין כמו שציפיתי ממנה. על הבלימה נתנו איביס את השליטה לשימנו ברמת Deore. למרות שמדובר ברמה הנמוכה של שימנו, הבלמים תפקדו מצויין וסיפקו כח עצירה מרשים. למרות זאת במידה והייתי שוקל לשדרג משהו באיביס ריפמו, הייתי כנראה מחליף את הבלמים לסט חזק יותר כמו ה-XT החדשים של שימנו עם הקאליפרים בעלי 4 בוכנות.

גלגלים – מיצור עצמי של איביס עם נאבות של איביס בעלות ראצ'ט של 36 שיניים וחישוקים רחבים מאוד בעלי רוחב פנימי של 34 מ"מ ורוחב חיצוני של 38 מ"מ. לא מדובר בסט גלגלים קליל (1935 גרם) אבל הוא הרגיש יציב וקשיח מאוד. לגלגלים שודכו צמיגי מקסיס מדגם Minion DHF מקדימה ו-Aggressor מאחור. שני הצמיגים ברוחב של 2.5 ובגירסת ה-WT המתאימים לחישוקים רחבים. הצמיגים השמנמנים עם החישוקים הרחבים נתנו תחושת ביטחון ואחיזה מצויינת. סט הגלגלים והצמיגים היו לנקודה מאוד חיובית באבזור.

maxxis

קוקפיט ועוד – ל-Ripmo הוצמדו כידון אלומיניום וסטם מייצור של איביס. הכידון ברוחב של 780 מ"מ מתאים לרכיבה אגרסיבית והסטם באורך של 50 מ"מ. לכידון הוצמדו גריפים של חברת Lizard skins שהיו מעט עבים מדי לטעמי אך גריפים הוא עניין קל להחלפה.

מוט האוכף ההידראולי הוא של חברת KS מדגם LEV באורך של 150 מ"מ. הטרונייה היחידה שלי היא שידית ההפעלה של מוט האוכף הוא מדור ישן ולא נוח והייתי שמח לידית בצורה של ידית הילוכים. האוכף גם הוא תוצרת איביס והיה נוח למדי.

Ripping with the Ripmo

אני לא זוכר מתי נהנתי כך לדווש עם אופניים ארוכי מהלך. זווית מוט האוכף הושיבה אותי מעל הציר המרכזי ותנוחת הישיבה הכללית זרקה את הגוף קדימה שדיווש עם ה-Ripmo מרגיש מאוד טבעי. לכל זה התווסף מתלה -DW המצויין ופתאום עליות הן לא דבר מעיק. בשום שלב במהלך המבחן לא שלחתי יד אל עבר הבולם האחורי כדי לבצע נעילה של הבולם משום שלא הורגשה בריחה של אנרגיה בדיווש. גם בעליות טכניות על סלעים המתלה עקב יפה מאוד על הקרקע ועזר לי לדחוף למעלה את האופניים. אז נכון שלא מדובר במכונת שבילים או קרוס קאנטרי אבל עם ה-Ripmo יום רכיבה ארוך עם קילומטראז' של סינגלים שהולכים מעלה ומטה לא יהיה מתיש, כמובן תלוי ברמת הכושר שלכם.

 

אני זוכר שבסיום הירידה הראשונה שעשיתי עם האיביס Ripmo אמרתי לעצמי :"זה היה מהיר". בתור חובב אופניים ארוכים הרגשתי בבית. הגישה הארוכה בתוספת צינור מוט האוכף הנמוך נתנו לי מרחב תנועה ענק. ברכיבה במורדות הרגשתי שאני יכול לשחק עם מיקום הגוף שלי ללא הפרעה, ואפילו עד כדי כך שלפעמים ירדתי כל כך נמוך עם הגוף כך שהגלגל האחורי השתפשף בפאוץ' הרכיבה שלי.

אנדורו

בירידות אלימות ה-Ripmo הרגישו יציבים למדי. בסיס הגלגלים הארוך והציר המרכזי הנמוך שמרו על האופניים יציבים במהירות גבוהה. מנגד בשיפועים מאוד חדים הייתי שמח אם זווית הראש (65.9) הייתה מתונה יותר. השילוב של זווית הראש עם גישה ארוכה גרמו לגוף שלי להיזרק קדימה יותר מהמצב שהייתי רוצה, לכן הפתרון היה להוריד את הגוף נמוך מאוד על האופניים כדי לשפר את מנח הגוף. מזל שיש ל-Ripmo את המרחב הזה.

ripmo

השילוב של הגלגלים הגדולים עם מתלים ארוכים עזר לי לבלוע כל מכשול שנקרא לדרכי ולהמשיך לדהור קדימה. במהלך המבחן הגעתי לגלישת סלע שבה עד היום הגלגל הקידמי תמיד נשתל ולכן צריך למשוך את האופניים רגע לפני סיום הגלישה. עם ה-Rimpo לא היה שום צורך במשיכה, האופניים התגלגלו כאילו הגלישה היא עוד קטע מישורי קליל.

המתלה האחורי בעל ה-145 מ"מ ספג מצויין את כל המהמורות והמכות שהנחתי עליו ובעיקר שמר על עקיבה מצויינת של הקרקע לכל המהמורות הקטנות ושמר על רכיבה חלקה. המתלה הרגיש רך ולינארי ובאופן אישי אני מעדיף מתלה רך על פני קשיח. הבעיה היא שמתלה רך בשילוב עם עבודה לינארית מנצל את מהלך המתלה מהר מאוד והרבה פעמים מצאתי את עצמי טורק את המתלה. לטעמי אם המתלה היה גודל ל-160 מ"מ הוא הופך את המתלה מטוב מאוד למצויין.

ibis ripmo

מבחינתי הדובדבן שעל הקצפת ב-Ripmo הוא כל מה שנוגע לסיבובים והיגוי. השילוב של תומכות שרשרת קצרות, ציר מרכזי נמוך וקיצור ה-Offset של המזלג הופכים את ה-Ripmo למכונת סיבובים שמגיבה מהר. לא משנה אם הסיבוב קצר, ארוך, עם ברם או פלאט ה-Ripmo נכנסים לסיבוב בביטחון ויוצאים ממנו במהירות הרצויה. למרות בסיס הגלגלים הארוך גם סוויצ'בקים צפופים לא מהווים בעיה והצלחתי לקחת בקלות שלושה סיבובים צפופים שהייתי מתקשה מאוד לצלוח עד הניסיון עם ה-Ripmo. ואם הסיבובים הופכים לקלים אז כמובן שלשחק עם ה- Ripmo הופך לחלק מן החוויה. העברות משקל קלות אחורה או לצדדים הופכות מניואל או זריקות זנב לקלילות ומהנות.

איביס ריפמו

איביס ריפמו- סיכום   

ה-Ripmo של איביס עומדים בהגדרה שהציבו לעצמם: מצד אחד לא מדובר באופני אנדורו טהורים וגם לא באופני אול מאונטיין. יש כאן משהו בין לבין. מצד אחד יכולות דיווש מצויינות ומנגד יכולות ירידה עם יציבות אך לא עם מהלך מתלה קיצוני. תוסיפו לכל זה פאן פאקטור ויש כאן אופניי All around שנותנים מענה להרבה רוכבים שנמצאים בצד היותר אגרסיבי אבל לא קיצוני. נוסיף לכך שמדובר באופניים עם שלדת קרבון מלאה ואבזור טוב עם תג מחיר ריאלי לכל החבילה. כנראה שאם הייתי מחפש להתחדש היום ב- One bike ה-Ripmo בהחלט היו מגיעים לגמר.

מאת: מאור רביב

צילום: יוג'ין לויט