דגם המרתון וה XCO המצליח KTM Scarp נכנס למבחן – האם הדור החדש מייצר התקדמות מורגשת? האם שווה לשדרג? (הפעם בסרט לא המבחן עצמו אלא הצצה לאיך עושים מבחן) ובטקסט המסקנות משלושת השבועות שלנו על האופניים:

מאת: גיא חלמיש
צילום: יוג'ין לויט וגיאחה

לצד הדגם שבמבחן הזה, יוג'ין בדק כבר את דגם ה120 הטכני יותר שיש לו 115מ"מ מאחור ו 120מ"מ מלפנים. הפעם אנחנו במכונת המהירות נמוכת החזית עם 100 מ"מ מלפנים, ו-95 מ"מ מאחור. אגב, אפשר להפוך את דגם ה100 לדגם 120 גם אחרי הקניה (זה יחייב החלפת הבולמים עצמם, אבל השלדה היא אותה שלדה). 

באבזור ממשיכים עם פוקס מלפנים ומאחור ומוסיפים את מערכת ה12 ברמת ה XTR – מה שהביא את האופניים למשקל של 11.2 רטוב (עם חומר בגלגלים, פדלים XT, ושני מחזיקי בקבוק מאלומיניום). כל הטוב הזה יעלה לכם רק 29,990 ש"ח. 

 


לחצו פה לקבל את ערוץ בייקפאנל בטלגרם! הערוץ הכי רכוב שיהיה לכם!


אתם טיפוס של 100 או 120? 

הבחירה הזו בין 100 ל 120 עושה את החיים קשים ללא מעט אנשים. הרי, ברור שכיף יותר עם ה120 ברכיבה טכנית, ועוד 20 מ"מ גם מאחור עוד יותר מורגשים. ומאחר ולא מדובר בבחירה באיזה אופני שבילים כבדים אלא בכל זאת באופני מרתון קלילים שרק הוסיפו להם עוד קצת שיכוך, הרי שזה מציב לא מעט התלבטות. לקנות את ה120 או את ה100? עד היום אני לא התלבטתי בכלל, אבל כנראה שכלל האצבע הוא- תלוי מה אחוז הרכיבות שלכם בסינגלים לעומת דרכי עפר וכורכר. אני גר בשרון ובשגרה רוכב רכיבות כושר מרתוניסטיות במישורים- ורק פעם בשבוע משתדל להגיע לסינגלים. ההחלטה עבורי פשוטה יחסית.

לעומת הדור הקודם עיבו את תומכות השרשרת, דיקקו תומכות אוכף שהן גם חלק מהשיכוך בהיותן גמישות ומתכופפות (מקום ציר הקרבון עצמו מתכופף ומספק עוד כמה מילימטרים של תנועה במתלה) ובעיקר: הצינור התחתון קיבל כיפוף כלפי מטה כדי לאפשר שני בקבוקים מלאים ואמיתיים בשלדה. מצד שני ביטלו את אופצית כלוב הבקבוק השלישי שהיתה בדגם הקודם מתחת לצינור התחתון וחבל- השתמשתי בו המון לצד מיכל כלים ופנימית ספייר שהיה בכלוב הקטן וכך יצא שדווקא בדגם ששיפרו לשני בקבוקים גדולים נאלצתי לרכוב עם פאוץ' עבור הבקבוק השני.

תומכות אוכף מקרבון מתכופפות במקום ציר במשולש

שידרוג עיצובי!

מאז שהושקו הם היו מודרניים במיוחד- עם הקו הישר הממשיך מהטופ טיוב אל תומכות השרשרת, חולית הנדנדה המינימליסטית, התומכות הדקיקות עצמן… KTM היו מהראשונים לייצר את המבנה הזה, ואחריהם לא מעט יצרנים עשו את זה גם והיום נדמה שכולם הפכו כמעט זהים- תנו מבט מהצד על האפיק והקנונדייל סקלפל החדשים שיוצאים ב 2021, על האורביאה- כולם אימצו את הצדודית הזו עם הבולם העליון. נותרה רק סקוט וטרק ב120 עם הבולם למטה. 

מבט מהיר מגלה מייד את השיפורים שעשו ב KTM לעיצוב- האופניים נראים מודרניים יותר, והצביעות והגרפיקה שופרו עם שחור מט ומעט כתום בנקודות אסטרטגיות והדרגות (gradients) במעברי צבעים. לגמרי Cool והצביעה והעיצוב היא כשלעצמה גורמת לי לרצות אותם!

תחושות קודם, מספרים אחר כך!

אני אוהב להתחיל את המבחנים שלי בלי לדעת כלום על האופניים. אמנם ידעתי כמה נתונים בסיסיים אבל לא הכרתי את השינויים הגיאומטריים לעומק. אני כבר שנים ארוכות הרי עם הדגם הקודם ועניין אותי פשוט לרכוב ולחוש מהם ההבדלים. רק לאחר רכיבות במגוון מתארים (דרכי 4*4 וסינגלים, טכני וזורם, ירידות מישורים ועליות), לקראת סיום המבחן וגיבוש הדיעה שלי על האופניים, נכנסתי גם להכיר את המספרים באמת. 

השלבים העיקריים במבחן הם, בשבוע ראשון: צילומים, התאמה, רכיבה על עיוור בלי לדעת כלום. בשבוע שני: דגש חזק על סינגלים וכניסה למתארים מגוונים. משחק בהגדרות בולמים ודקויות. רק בשבוע השלישי מתחילות החפירות, השלמת מידע, כתיבה מסודרת של כל מה שעולה וגיבוש עמדה ושורה תחתונה.

משחק התחושות מאתר הבדלים

יש לא מעט שינויים ואכן כבר ברכיבה הראשונה כמו שראיתם בסרט הרגשתי אותם מייד. אלה אופניים אחרים בהחלט: 

  • במידה 17 שנכנסה למבחן (Small) אורך הצינור העליון נשאר 600מ"מ
  • זווית צינור הכיסא עלתה ל 75 (מ 74.5)
  • זווית צינור הראש ירדה ל 68.5 (מ 70)
  • אורך צינור הראש נשאר 105
  • תומכות השרשרת התקצרו ל 435 (מ 440.7)
  • בסיס הגלגלים עלה ל 1145 (מ-1129)
  • ה Stack ירד ל 596 (מ-603)
  • ה Reach התארך ל440 (מ-433)

לצערי אין לי נתוני היגוי (טרייל) ולא נתוני BB drop (גובה צירי הגלגלים מעל הציר המרכזי בקראנק) שמספקים שניהם עוד קצת מידע על תכונות האופניים הדינמיות, היגוי ומרכז כובד.

חווית הרכיבה: שידרוג ה Scarp בסינגלים!

ההבדלים מורגשים וניכר שמדובר בשני זוגות שונים זה מזה. שניהם מעולים ואני לא יכול לאמר שדווקא העדכון עדיף על הדגם היוצא- הם פשוט שונים ויתאימו לאנשים עם העדפות רכיבה מעט אחרות. כבר ברכיבת הכיוונים הראשונה הרגשתי שאלה אופניים טובים יותר כנראה לרכיבות בסינגלים. זווית התקיפה החדה יותר של הגלגל הקדמי (הירידה ל68.5 מעלות) משפרת את תגובת הבולם לאלמנטים שנתקעים בגלגל ומקלה על רכיבה טכנית. היא מקלה גם על ירידה מדרופים. קיצור תומכות השרשרת גם הוא תומך ברכיבה עצבנית יותר מצד אחד, אבל ההיגוי הרגוע יותר מלפנים ובסיס הגלגלים הארוך מאזנים את זה. בירידות הזווית החדשה מייצרת תחושות שליטה ורוגע טובים יותר במהירות.

הדבר שהרגשתי הוא קיצור של הריץ' אבל בפועל התברר שהוא ארוך יותר ב 7 מ"מ. אני מודה שזה לא מסתדר לי לגמרי עם התחושה ברכיבה. כאשר הריץ' ארוך אתם שכובים לאורך השלדה נמוך יותר, כל ההצבה שלכם היא בכיוון ישורות ורכיבה חזקה של מרתון אופני הרים. פה התחושה שלי שאפשרויות המשחק עם הגוף ביחס לאופנים רבות. כאשר אתם בסינגל קל יותר להטות משקל לכל מני כיוונים. כתוצאה מהתחושה הכללית של אופניים מעט קטנים יותר, הצבה מדויקת וטובה יותר על השלדה, ושליטה טובה יותר בגוף מעליה. אני מרגיש שעם הדגם הזה אני הרבה יותר קופץ, מדלג ומשחק בסינגלים. כל אבן היא רמפה, כל מדרגה היא חגיגה. תכלס, אני נהנה איתו יותר. 

שני מתגים בבולמים

מרגישים מייד את ההבדל הזה ממתג שלושת המצבים שאני מכור אליו בסקארפ הקודמים. הפעם אין לי מצב אמצע יעיל אלא שני מצבים בלבד- פתוח וסגור. למה פוקס השתפנו וברחו מהיתרון שהיה להם? אני מנחש שהיו בעיות אמינות ועלויות גבוהות יותר לשלושת המצבים עד כדי כך שהחליטו לוותר, אבל אין לי מידע מוצק על הרקע לכך.  

המשמעות: אם אתם רוצים פלטרפורמה רכה ומשככת יותר תצטרכו לאפשר יותר סג (25%-30%), מה שיתאים לרכיבה טכנית ויחייב אתכם לנעול את שני הבולמים לגמרי בכל מקום אחר שבו תרצו יעילות פידול. בדרכי ג'יפים משובשות תתקלו במגבלות הגישה הזו.  אם אתם יותר בכיוון של תחרותיות והעברת וואטים אזי תשימו את האופניים על לא מעל 20%-25% סג, ותשלמו מעט בנוקשות מתלה, אבל תקבלו למעשה "מצב אמצע" כשאתם על המצב הפתוח לגמרי בבולמים. זה יפחית את הצורך לנעול מתלה וישמור את הנעילות רק לאספלט או גראבל משובח. פה גם תרגישו יותר את מגבלות המתלה תחת הפעלת המעצורים בירידות. בשורה תחתונה סגנון השימוש שלי במתג השתנה לגמרי עם שני המצבים. אם כאשר היו לי שלושה מצבים הוא היה תמיד על האמצע והייתי משתמש בו רק בכל פעם שעברתי לפידול בעמידה, הרי שפה הוא היה נעול הרבה יותר מהקילומטרים שלי: בכל מקום של מקטע כורכר חלק. כך הרגשתי שהמתלה פתוח למקסימום ואני מקבל תחושה רייסרית יותר. 

לסיכום: XCO מודרני לסינגלים!

זו התגלמות הדור החדש של מרוצי אופני ההרים במוצר אחד מדויק! מדובר במכונת מרתון ו XCO מודרני – כזה שמתאים למסלולים טכניים מאוד, ודורש מכונת כיף שמשפרת את השליטה והדיוק שלכם במתארים מוטרפים. הסקארפ ממש גרמו לי לרצות לרכוב יותר בסינגלים כי הם כל כך מהנים שם! הם הצליחו לשפר את היכולת של אופניים שכבר בדגם הקודם הרגישו קרוב למושלם. זה לא טריוויאלי ו KTM הצליחו בכך והם נותנים בראש לחברות גדולות מהם בהרבה! אני לא בטוח שהם פחות טובים מהדגם הקודם במישורים ודרכי 4×4, אולי קצת חסרון בגלל העדר שלושת מצבי הבולם. אבל בשוק היום- האופציה הזו הולכת ומתמעטת וגם אצל רוב המתחרים נתקעים עם הגישה החדשה של Fox. מקורות אומרים שיהיו לא מעט כאלה באפיק ישראל הקרוב… ובצדק.