מבחן לסקוט ראנסום (Scott Ransom) - עם 170מ"מ של שיכוך טהור
יציבותהתאמה לשני סוגי גלגליםTwinLoc
חוסר אפשרות לכיול דאמפרמעצורים חלשיםרעשים מהצלפת שרשרת
87%ציון BIKEPANEL
עיצוב וסקסאפיל95%
קטעי דיווש ועליות90%
ירידות 95%
סיבובים ומשחקים85%
תמורה למחיר70%

לפני ארבעה חודשים בחן כאן גיאחה את ה-Genius מבית Scott. המבחן הזה הניף דיון סוער לגבי האופי של הג׳יניוס, האם אלה אופני אנדורו, אול מאונטיין או בכלל אופני שבילים ארוכי מהלך? הפעם קיבלנו את ה-Ransom, ואלה לא משאירים שום סימן שאלה, מדובר באופני אנדורו טהורים. אך האם הרנסום מביאים משהו חדש לשוק כל כך רווי?

רכב וכתב: מאור רביב
עושה קסמים עם מצלמה: יוג’ין לויט

שניים באחד

יש לי הצהרה שאולי רבים כבר הבינו: גלגל ה27.5, או בשמו היותר מקצועי 650b, בתהליכי גסיסה מתקדמים. כמעט בכל חברת אופניים אפשר לראות שעיקר דגמי 2019 הם בעלי גלגל 29 אינץ׳. גם אני נמנה מהמחנה של הגלגל הגדול, אך עדיין יש רוכבים שמעדיפים את גלגל ה27.5 על יתרונותיו וחסרונותיו. לכן חברות האופניים עדיין לא יכולות לוותר על נתח השוק הזה. סקוט השכילו לתכנן את השילדה של הרנסום כך שתתאים לשני סוגי הגלגלים באותה שלדה. כך אין צורך להוסיף פס ייצור פר גלגל, והרוכבים יכולים לתמרן על אותם אופניים בין שני סוגי הגלגלים ולהרוויח משני העולמות. כשנשאלתי איזה גרסה ארצה לבחון, התשובה הייתה כמובן: גרסת ה-29.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

סקוט רנסום – כרטיס ביקור:

  • דגם:920 Scott Ransom
  • מאפיינים:אופני AM\Enduro עם גלגלי 29 אינץ׳. מהלכי מתלים של 170 מ״מ.
  • משקל: 14.5 ק״ג לשלדת אלמיניום. טיובלס ללא פדלים, שלדה במידה M.
  • מחיר:17,900 ש״ח
  • יבואן: סקוט ישראל – קוברה בורדו

שלדה

השלדה ברנסום שקיבלנו למבחן היא בגירסת אלומיניום, ובכל מה שנוגע לעיצוב, אין חדש תחת השמש. השילדה מעוצבת באותה צורה של ליין השטח של סקוט. באופן אישי אני מוצא את עיצוב השלדות של סקוט מגרה לרכיבה.

כמו שציינתי, השילדה של הרנסום יכולה לקבל שני סוגי גלגלים. לצורך שמירה על הגיאמטריה בקוטרי גלגל משתנים, יש פליפ צ׳יפ שנמצא בחיבור הבולם האחורי לרוקר שיש להציבו לפי קוטר הגלגל שנבחר.

הרנסום מיושרים עם הכל הסטנדרטים שיש היום בנוגע לפיצ׳רים של שילדה. בשילדה יש חיווט פנימי לצינורות ולכבלים וכן תקן צירי BOOST. בחלק התחתון של הצינור התחתון ישנו מיגון גומי שישמור על השלדה מאבנים סוררות והחיבור למתקן בקבוק נמצא בחלקו העליון של הצינור התחתון שמתאים גם לבקבוקי מים גדולים. במשולש האחורי יש מרווח בוץ רחב מאוד מה שאמור לתת מספיק מרווח גם לצמיגים בחתך של 2.8. כחלק מהחבילה הרנסום מגיעים עם מוביל שרשרת וכנף לבולם הקידמי של חברת האבזור של סקוט-Syncros

חדי העין ישימו לב כי למרות שמדובר באופני אנדורו, הרנסום לא מגיעים עם בולם בעל תוספת piggyback. בפרק הבא נדבר על הבולמים של הרנסום, אך אציין שסקוט עצבו את השילדה כך שבמידה ותרצו להרכיב בולם קפיץ או אוויר אחורי בעל Piggy bag תוכלו לעשות זאת.

צבע השילדה שקיבלנו למבחן הוא אפור-שחור עם גרפיקה כתומה. הצביעה הזו סולידית אך הגרפיקה הכתומה מסיפה מעט שובבות. צבעי השלדה מותאמים לרמת האבזור וכנראה שלא תוכלו לעשות שילוב של צבעים לפי בחירה אחרת. בכל מקרה כל הצבעים של הרנסום הם סולידים למעט גרסת הקרבון היוקרתית שמגיעה בצבע כתום-ירוק.

מתלה, בולמים ו-TwinLoc

המתלה של הרנסום הינו מתלה 4-זרועות עם ציר ה-Horst link המוכר והפופולארי ומספק 170 מ״מ של שיכוך.

השליטה על הבולמים לא נעשית ישירות על הבולם וכאן באה ההנדסה השוויצרית כדי להקל על הרוכב להביא את מפלצת הירידות הזו למעלה ההר: TwinLoc היא מערכת המבוססת על שלט וכבלים (אבל לא רק) שבעצם תשנה את קשיחות שני הבולמים וכך תהפוך את הרנסום להרבה יותר Pedal friendly.

לשלט, או בעצם לבולמים, יש שלושה מצבי עבודה. המצב הראשון הוא המצב הפתוח בו תנצלו את כל מהלכי המתלים כאשר ה-Low speed compression פתוח לגמרי, ואז תקבלו את כל רכות המתלה. המצב השני הוא מצב בו ה-LSC פתוח למחצה, וכך המתלים יהפכו ליותר יעילי דיווש וכן מהלך המתלה האחורי יתקצר ל120 מ״מ. המצב השלישי הוא מצב נעול לחלוטין שבו המתלים יתקשחו ולא יהיה מעבר אנרגיה למתלים.

הבולמים הם הצלע השלישית במערכת השיכוך ברנסום. הבולם הקדמי הוא בולם פוקס 36, ובמקרה של הדגם שנבדק, הוא היה ברמת Performance. ברגל הימנית של הבולם, במקום שבו יש שליטה על הדאמפר, תהיה מערכת הנעילה של ה-TwinLoc.

הבולם האחורי, גם הוא של פוקס, הוא פיתוח משותף של סקוט עם פוקס והוא ייחודי רק לסקוט. הבולם האחורי קיבל את השם NUDE והוא חלק בלתי נפרד ממערכת הנעילה. הייחוד של הבולם האחורי הוא שבמצב הנעילה השני של ה-TwinLoc מהלך המתלה מתקצר ל120 מ״מ.

נקודת ביקורת לכל מערכת הבולמים-מתלה-נעילה הזו היא שכל השליטה המידיית הזו לוקחת לנו את השליטה על כיול הבולמים. מערכת ה-TwinLoc מחוברת ישירות לדאמפר בבולמים וכך אין שום דרך לכייל את ה-LSC בדגם הנבחן, ואת ה-LCS,HSC בדגם ה-Tuned היוקרתי.  לכן נוצר מצב שכיול הבולמים מעבר לסאג וריבאונד הוא לפי מה שסקוט החליטו, אם תאהבו זאת או לא.

בדגם ה-Tuned היוקרתי, כן יש שליטה מסויימת בכך שבבולם הקידמי יש שליטה על ה-LSC, ובבולם האחורי יש מפסק שמשנה את התנהגות הבולם מלינארי לפרוגרסיבי. אולי בעתיד נוכל לבחון את הדגם היוקרתי ונוכל לתת לכם רשמים.

גיאומטריה והתאמה

לשלדת הרנסום ארבע מידות מS עד XL. בגובה של 1.70 מטרים אני נמצא בדיוק בתפר של סמול ומדיום. בבדיקה קצרה של המספרים בטבלת הגיאומטריה ראיתי של שהרנסום נמצאים חצי צעד מאחור ביחס למספרים המודרניים שקיימים כיום בשלדות אנדורו:

בשילדה במידה סמול, אורך ה-Reach הוא 406.3 מ״מ לעומת 439.5 במדיום. כיום ממוצע ה-Reach לשלדות במידה סמול הוא 430 מ״מ ובמדיום הוא באיזור ה-450 מ״מ. כן, המגמה היום היא לאופניים ארוכים ממה שהיינו רגילים פעם, לכן לדעתי סקוט בדגם הזה, אינם בחזית הסטנדרט העכשווי. בגלל שאני מחובבי ה-Reach הארוך, שלדה במידה מדיום היא הנכונה יותר עבורי. כמובן שההתלבטות הייתה בשל היותי על תפר המידות. אם הייתי נמוך יותר או לחילופין גבוה יותר, ההתלבטות לא הייתה קיימת.

אורך תומכות השרשרת ברנסום הוא 437.9 מ״מ שזהו אורך ממוצע. קיימות שלדות עם אורכי תומכי שרשרת קצרים יותר. זווית מוט האוכף הינה 75 מעלות, זווית שאמורה למקם את הרוכב בפוזיציה נוחה לדיווש אך גם כאן, כבר יש שלדות המעניקות זווית מוט אוכף של 77 מעלות אשר ממקמות את הרוכב טוב יותר לצורך דיווש. אורך בסיס הגלגלים הוא 1215.9 מ״מ למידה מדיום, וזהו בסיס גלגלים ארוך שיספק יציבות טובה במהירויות גבוהות.

פיצ׳ר נוסף שקשור לגיאומטריה אך לא באופן ישיר בשלדה הוא קיצור ה-Offset של המזלג מ51 מ״מ ל 44 מ״מ. קיצור ה-Offset במזלג כבר נהיה סטנדרט בעולם אופני האנדורו בעלי גלגלי 29 והרעיון בשינוי הוא פיצוי במהירות ההיגוי עקב זווית הראש המתונה ובסיס הגלגלים הארוך.

אבזור

הרנסום שקיבלנו למבחן הינה רמה אחת מעל הרמה הנמוכה ביותר ומעליה קיימות שתי רמות נוספות. רמת האבזור הזו הינה בסיסית יחסית שאמורה לתת מענה לכל כיס.

בולמים – כתבתי בפירוט על הבולמים בפרק על המתלה והבולמים אך בקצרה אציין שהמזלג הוא Fox 36 ברמת פרפורמנס ובאורך של 170 מ״מ. הבולם האחורי הוא ה-Fox NUDE T שהוא יחודי לסקוט.

מערכת הנעה ומעצורים-מערכת ההנעה הינה בעלת 12 הילוכים מבית סראם ורמת NX. רמה זו היא הרמה הנמוכה ביותר שיש לסראם להציע אך ברמת הביצוע, לא מצאתי הבדל משמעותי מרמת ה-XO שקיימת באופניים הפרטיים שלי, כמובן שההבדל העיקרי הוא במשקל המערכת ובעלותה.

על המעצורים הפקידו סקוט את שימנו עם ה-MT-520. זהו סט בלמים ברמה בסיסית עם קאליפרים של ארבע בוכנות.

גלגלים וצמיגים – סט הגלגלים הוא מייצור עצמי של סקוט תחת חברת האביזרים שלה Syncros. סט הגלגלים נקרא Revelstoke 2.5 וזהו סט גלגלים עם חישוק אלומיניום ברוחב פנימי של 30 מ״מ ו28 חורים. הנאבה גם היא של מייצור עצמי של Syncros. לצערי אין שום מידע על סט הגלגלים הזה אך כן אוכל לציין שהם הרגישו קשיחים למדי והאנגייג׳מנט של הנאבה לא לקה בחסר.

לגלגלים שודכו צמיגי מקסיס מדגם Rekon ברוחב 2.6 שמנמן. הצמיגים האלה הם לא מהמפרט המקורי ובמקור מגיעים צמיגים מקסיס Minion DHF גם כן ברוב של 2.6.

קוקפיט ועוד – כמו הגלגלים, גם כל האבזור הנלווה הוא תוצרת הבית של Syncros. כידון ברוחב 780 מ״מ עם סטם באורך 50 מ״מ וגריפים דקים. מוט האוכף המתכוונן הינו בארוך של 150 מ״מ, במידה סמול המוט באורך של 125 מ״מ. האוכף בעל פרופיל תחרותי יחסית והיה קשה ממה שאני רגיל ואוהב אך עדיין הסתדרתי איתו ברכיבות ארוכות.

חווית ה TwinLoc – הרכיבה על ה-Ransom

כדי להנות בירידות, צריך להרים את המפלצת בעלת ה170 מ״מ של מהלכי מתלה, אל ראש ההר. מזל שסקוט היא חברה עם מורשת קרוס קאנטרי מכובדת, כי הידע והניסיון שלה בתחום אפשר להפוך את הרנסום לאופניים שהמחשבה לטפס איתם לא מפחידה.

הישיבה על הרנסום הייתה מאוד מאוזנת ולא מצאתי את עצמי רכון לאחור או קדימה מדי. אבל הסוד הוא השימוש ב-TwinLoc. הזמינות של נעילת הבולמים הופכת את הטיפוסים לחוויה ואפילו מצאתי את עצמי עוקף בעליה רוכבים עם אופני קרבון מתוקתקים אל מול בהמת האלומיניום ארוכת המהלך.

בשימוש עם ה-TwinLoc מצאתי את עצמי משתמש בעיקר במצב הפתוח ובמצב החצי נעול. המתלה במצב החצי נעול, נתן עקיבה טובה על הקרקע, מנע מהמתלה להתנדנד ועזר להעברת כח  כמעט מקסימלית מהפדלים אל הגלגל האחורי. גם בטיפוסים טכנים בהם יש מכשולים מצאתי שנוח יותר היה להתגבר עליהם עם מצב הנעילה החצי סגור אל מול המצב הפתוח אשר משכך טוב יותר את המכשולים.

ה X Factor של הרנסום

אז עם כל הכבוד לנינו שורטר, 170 מ״מ של שיכוך לא נועדו כדי לקבוע KOM בעליה אלא בירידה, וזה החלק שלשמו התכנסנו. אתחיל ואומר שהרנסום מעניקים הרבה ביטחון לרוכב עליהם. כל המרקחת של בסיס גלגלים ארוך, זווית ראש שלא מביישת אופני דאונהיל תחרותיים, מהלכי מתלה ארוכים וגישה ארוכה נתנו לי הרגשה של ״תרכב מהר, יהיה בסדר״. אז נכון, סקוט לא המציאו את גיאומטרית האופניים מחדש אבל יש לרנסום אקס פאקטור שגורם לכל הפרמטרים הללו לעבוד ביחד.

ההנאה הכי גדולה שלי מהרנסום הייתה בשבילים תלולים ומהירים, שם היצבות של הרנסום באה לידי ביטוי והמעניקה חוויה מצויינת לרוכבים שאוהבים לראות את הנוף זז מהר. אין ספק שמהירויות גבוהות זה המקום הטבעי ביותר של הרנסום שגם קורץ לרוכבים מהזן התחרותי יותר. מנגד, כדי לחזור לשפיות הבלמים הפשוטים לא נתנו מענה מפסק לטעמי מה שגרם לי להיות קצת יותר מחושב כדי לא למצוא את עצמי בנקודת אל חזור. ללא ספק הייתי ממליץ לשדרג את הבלמים למי שמעוניין בחבילת האבזור שנבחנה.

בקטעים אלימים וטכניים

הרנסום גיחכו אליי וסימנו שהם מסוגלים ומתוכננים להרבה יותר. בכל זאת, 170 מ״מ במתלים, זווית ראש שלא ביישה אופני דאונהיל עד לפני כמה שנים וגלגלים גדולים שמשפרים את הדריסה, עושים את שלהם ומגמדים הרבה מכשולים בדרך. המתלה ברנסום נתן עקיבה מצויינת במצב פתוח אך לא ברכות קיצונית אלא במצב ביניים בין מתלה רך לקשיח למרות חוסר האופציה לכייל את הדאמפר של הבולמים.

אני נמנה מאלה שסולדים ממתלים רכים מדי ומצאתי ברנסום איזון מצויין. בעצם אפשר להגיד שהרנסום אמורים לתקל כל מכשול בשקט מוחלט אך לא כך המצב. משום מה, הקרבה של השרשרת לתומכות השרשרת והמיגון הדל שיש על התומכות, כל עבודה של מתלה מלווה בצלצולי פעמונים של הצלפות השרשרת על התומכות. באופן אישי הייתי דואג להשתיק את הרעש ושומר על תומכות השרשרת בעזרת ריפוד נוסף.

היציבות של הרנסום בסיבובים

מאוד קל להכניס את הרנסום לסיבוב בהטיית משקל קלה ולצאת מהסיבוב במהירות גובהה. קיצור ה-Offset של המזלג הופך את ההיגוי של הרנסום לחד וחי יותר. עקב האכילס של הרנסום הוא בסיבובים צפופים מאוד. קשה לגרום ל1216 מ״מ של בסיס גלגלים להיכנס לסוויצ׳בק מדברי מבלי להוריד רגל או זריקת זנב. דבר נוסף הוא בבחירה ב-Rekon כצמיג קידמי. הייתי מעדיף את המיניון מהמפרט המקורי שמעניק יותר אחיזה בגלגל הקידמי, גם במחיר של תוספת משקל.

כמו שכבר ציינתי, הרנסום נותנים תחושה יותר תחרותית, אך עדיין אפשר להנות מהם ברמת הפאן. אז יש אופניי אנדורו עם גלגלי 29 שבעלי תומכות שרשרת קצרות יותר משל הרנסום אך עדיין לא צריך להיות אלוף במניואלים כדי להרים את הגלגל הקידמי לאוויר או לעשות קצת משחקים עם הזנב.

פסיכולוגיה בשקל

בזמן המבחן על הרנסום עלתה בראשי השאלה, למה אני צריך בכלל מערכת נעילת בולמים באופני אנדורו? הרי אופני אנדורו לא נועדו להתחרות בטיפוס. דבר נוסף הוא המגרעות ברמה הטכנית: עוד משקל, בולם אחורי לא טבעי לרכיבה אגרסיבית ושלא נדבר על הוספת עוד סט ידיות שגרם לי להרבה בלבולים וטעויות עד שהתרגלתי לעניין. אבל מה כן יש כאן? יש כאן חשיבה מחוץ לקופסה- סקוט מביאים אל השוק משהו שונה מאחרים.

הרי כולם מעתיקים מכולם את נושאי הגיאומטריה ואפשר לשלם על כל פטנט כמו מתלים שלא חלה עליו התיישנות כדי להשתמש בו. אבל להביא משהו שמשפר לי את הרכיבה גם בנושא משני כמו טיפוס לאופני אנדורו, הוא משהו שתורם לענף ושרק ידחוף את היצרנים להמשיך ולשפר ולתת לנו מוצרים טובים יותר ויותר.

סיכום   

ה-Ransom של Scott הם אופני אנדורו שנוטים יותר לצד התחרותי של המתרס. הם מעניקים ביטחון לרוכב ומהונדסים לכך שצריך לרכב עליהם כמה שיותר מהר. מערכת ה-TwinLoc היא מערכת מיוחדת שמנגישה את הטיפוס למפלצת הירידות הזו ועושה טוב לאופניים למרות חסרונותיה. הרוכב שיהנה מהרנסום הוא רוכב שאוהב ותת ראנים במסלולים רווי ירידות. כזה שפשוט רוצה להגיע למעלה ההר כדי לרדת אותו כמה שיותר מהר.  

רכב וכתב: מאור רביב
עושה קסמים עם מצלמה: יוג’ין לויט

 

אהבתם? עקבו אחרינו בטלגרם!

מומלץ: לחצו פה לקבל את ערוץ BIKEPANEL בטלגרם!