עולם האופניים לא באמת השתנה ב-30 השנים האחרונות. עדיין יש גלגלים, הילוכים וכידון. אתם מסובבים את הרגליים ומאיצים קדימה – הקונספט הבסיסי נשמר. השדרוג האמיתי הבא מגיע לעולם האופניים ממקום שלא הייתם מצפים. בייק פאנל חושף שיתוף פעולה ישראלי-איטלקי של הפקולטות להנדסת מכונות ומדעי המוח של הטכניון עם חברת רודי פרוג’קט והקסדה החדשה.

נשלח לך את הכתבות לווטסאפ:
בייקפאנל ווטסאפ

הכירו את הרודי פרוג’קט T-Kynec-X

או בקצרה, ה- TKX. כרוכבים בעלי ותק רב בתחום, קשה לרגש אותנו באמת. אבל כשנתקלנו לפני כשנה בפרויקט המשותף והסופר סודי של הטכניון ורודי פרוג’קט, נותרנו עם הלסת ברצפה. על הילוכים חשמליים שמענו, גם על כאלה שעובדים בצורה אלחוטית, אבל טלקינזיס? זה כבר השיט שממנו קורצים סרטי מדע בדיוני. כן כן, קראתם נכון, אנחנו מדברים על מערכת הילוכים טלקינטית, המחברת בין המחשבות שלכם למערכת ההילוכים.

  • יצרן עתידי: רודי פרוג’קט (כרגע אב טיפוס)
  • משקל: 280 ג’ למידה ML
  • לא כוללת מע’ הגנה סיבובית כמו מיפס
  • מתממשקת עם: קמפניולו, שימנו, סראם
  • תאריך שיווק: תחילת שנת 2024

קסדה

הקסדה המתקדמת בעולם

מדובר בקסדה המתקדמת בעולם בהרבה מאוד תחומים. קודם כל – מדובר בתוספת זניחה במיוחד של משקל. למרות החששות שלנו המפתחים מבטיחים תוספת של 30-60 ג’ לקסדות הקיימות בשוק. דבר זה מתאפשר ע”י אלגוריתם ופיתוח של שנים במעבדות המחקר של הפקולטה למדעי המוח בטכניון. היכולת לתרגם את הפעילות החשמלית במוח שלנו לפקודות תוכנתיות פותחו ע”י פרופסור עידו לזר. עידו מסביר כי “הפעילות החשמלית במוח מתחלקת לחמישה תדרים (הנמדדים בהרץ): בטא, אלפא, תטא, דלתא וגמא. הקסדה יודעת לנתב כל גל עבור ייעוד מסוים ולתרגם אותו לקוד. הקוד נשלח למשדר החיצוני שמדבר עם המחשב של מערכת ההילוכים”.

החלק המעניין, בעינינו, הוא קליטת המידע. בשלבי הפיתוח הראשוניים החוקרים התנסו עם אלקטרודות אך כמובן בשימוש יומיומי בזמן רכיבה הדבר הזה לא יתאפשר. הקסדה יושבת בלחץ וצריכה לעמוד בזיעה. לכן פותח ג’ל מיוחד, קצת כמו הג’ל של האולטרסאונד, שיודע לקלוט ולהעביר את גלי המוח לתדר חשמלי. אותו ג’ל מוזרק לכריות הריפוד הפנימיות של הקסדה ומופעל כאשר הוא נרטב. 

גל, מהנדס מוצר הישראלי, מסביר: “בשלב זה של המוצר, הג’ל קולט בצורה מיטבית כאשר הוא רטוב. בזמן פעילות גופנית אנו בטוחים שלא תהיה בעיה לוודא כי הג’ל נשאר רטוב עקב הזעה ולפעמים גשם או השפרצות מבקבוק של חבר קרוב על המשתמש. נכון, בימי החורף לא יהיה נעים להרטיב את הקסדה מראש, אך מצאנו כי החוויה מפצה על כך. הקסדה כרגע מיטבה עם הרוכב הישראלי, מאחר והיא מתאימה יותר לאנשים מאותגרי שיער מאשר לאלה עם רעמה על הראש.”קסדה

ריפוד הקסדה מחובר לכבלי חשמל דקיקים המוטבעים ביציקת הקלקר של הקסדה, ומתחברים לממסר שכיום ממוקם בגב הקסדה, כדי לא לפגוע באווירודינמיות. סקופ נוסף הוא שבתחילה רודי פרוג’קט לחצו לעבוד בבלעדיות עם קמפניולו (עקב הקירבה האיטלקית) על שפת המשדר והמקלט, אך כאשר החברות הגדולות, סראם ושימאנו שמעו על הטכנולוגיה, הפטנט נמכר לשתיהן במחיר שלא היה מבייש אף יוניקורן בהייטקס. כיום כל חברות ההילוכים כבר הטמיעו את הצ’יפים הנדרשים במערכות האל-חוטיות שלהן כדי לוודא התאמה של דגמי 2023 ומעלה למוצר פורץ הדרך הזה.

לפי השערות, סראם תתמיע את הפטנט גם עם שאר המוצרים של החברה כדי לאפשר התממשקות עם מוט הכיסא החשמלי שלה, וגם במערכות ה-Flight attendant של בולמי רוקשוקס כדי לאפשר נעילת בולמים מיידית למתחרי הקרוס המהירים. שימנו מצידה לא תישאר חייבת וסביר שתשלב כוחות עם פוקס עבור מוצרים דומים. לא יודעים אם קמפניולו תפתח את המוצר הזה מעבר, תמשיכו בשלכם חמודים.

על העיצוב הסופי ויצירת הפדים היתה אחראית רודי פרוג’קט, מהמובילות בעולם בעיצוב קסדות ומשקפיים. ג’ובני מולינה סיפר לנו: “שמחנו מאד כשפנו אלינו מישראל. אנו רואים בשיתוף הפעולה הזה את אחד הקשרים החזקים בין המדינות שלנו. תודה ששמחתם על האיטלקים הנכונים לעצב את הדבר הזה כמו שצריך” (תורגם בעזרת גוגל טרנסלייט – י.ג.).

ברכיבה

אז כן, מה כל המלל הזה שווה בלי קצת להתלכלך בבוץ? קפצנו לבדיקה במעבדה בטכניון על אופני ספינינג בשביל לספוג ולחוות את פריצת הדרך הזו. רושם ראשוני – לא יאמן איך הטכנולוגיה המדהימה הזו כה משמעותית אך כה קטנה. הממסר פצפון, בערך 5×3 ס”מ בולט בגב הקסדה, וזהו! קסדה שנראית נורמלי לחלוטין, קלה יחסית ונוחה כמו כל קסדה של רודי שאי פעם חבשנו.

בתנאי מעבדה זה לא היה כל כך נורא לחבוש קסדה עם פדים לחים, קצת כמו באמצע רכיבת הכנה לאפיק ישראל באמצע אוגוסט. מזל שזה ג’ל רטוב ולא הזיעה של מישהו אחר. אם הייתי יוצא ככה לרכיבה בחורף כנראה שהייתי נהנה פחות, בעיקר כי הג’ל לא יודע לתפוס את גלי המוח דרך הבנדנה. גל המהנדס טען שהם עובדים על מוצר משלים עבור זה.

מתחיל לדווש, ההילוך קשה מדי. אני רק חושב על זה שההילוך קשה מדי והופ, השרשרת ירדה בקסטה. וואט דה פאק!! כל קומבינציה של מחשבות עובדת: “להוריד הילוך”, “להעלות הילוך”, “קל לי מדי”, “אני צריך עוד כח פה”, “אוי שיט סלע”, “בא לי לנוח”. זה מטורף, זה עובד, זה לא אמיתי אבל זה כן. אמנם לא נתנו לי לצאת עם האופניים החוצה, אבל המיידיות ניכרת, מטורפת. קסדה

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

סיכום

מדהים לאן הטכנולוגיה לוקחת אותנו. לפני כמה שנים התלהבנו ממוט אוכף שיורד בלי שנעצור להוריד אותו, והיום אנחנו מדברים על ביצוע שינויים באופניים בעזרת כח המחשבה. זה מדהים, זה מטורף וזה כאן. המוצר עוד לא מושלם, אך עם קצת לחיצה וניסיונות שכנוע המפתחים מוכנים לומר שההשקה העתידית מכוונת לשנה הבאה, ב-1 באפריל.

גילוי נאות- תוכן זה הוא המצאה סאטירית לטובת אחד באפריל, אין בו שום קשר למציאות או המלצה לצריכה.

מאת: יואב גריבי

אם אהבת את הכתבה שלנו, התודה הגדולה ביותר היא שיתוף שלה, ממש כאן: