הכירו את ליגת האלופות באופני מסלול – הזירה בה כוכבי המסלול הגדולים בעולם מתחרים על הפסגה! בכתבה מרתקת זו, ניר לוי לוקח אתכם אל מאחורי הקלעים של האירוע המסעיר של השנה – חמישה סבבים, שלושה וולודרומים, וכמה מהשמות המובילים בעולם הרכיבה.
ב-23 בנובמבר 2024 חוזר סבב ליגת האלופות באופני מסלול של ה-UCI בסן קוואנטן בצרפת. הליגה תכלול חמישה סבבים שהראשון ביניהם יהיה בוולודרום הלאומי של צרפת. הסבבים השני והשלישי יערכו בוולודרום אפלדורן בהולנד, ב-29-30 בנובמבר וכמיטב המסורת בשלוש השנים האחרונות, האירוע יסתיים בשני סבבים אחרונים מותחים ומכריעים בוולודרום "לי וואלי", בלונדון – אנגליה ב-6-7 בדצמבר, שם יוכרע מי הרוכבים שילבשו את חולצת התכלת היוקרתית של מנצח ליגת האלופות 2024.
ליגת האלופות באופני מסלול
זו ללא ספק האירוע המשמעותי ביותר בדיסציפלינת אופני המסלול מכל הבחינות. שיתוף פעולה בין חברת "וורנר ברוס", ערוץ הספורט של דיסקברי וה-UCI. מפץ גדול של רוכבי המסלול הטובים בעולם עם הפקה מושקעת ענקית ומשובחת של דיסקברי ספורט. אם תרצו ה"טור דה פראנס" של אופני המסלול.
קבלו עדכונים מאיתנו:
הרוכבים שישתתפו בליגת האלופות, הם באמת הסלתה ושמנה של רוכבי המסלול בעולם, דוגמת קטי ארצ'יבלד רוכבת הסיבולת האגדית מאנגליה והספרינטר הארי לברייסן – מטוס הקרב ההולנדי והאתגר האולטימטיבי של ענקי הספרינט בעולם. הכוכבים נבחרו ע"י ה-UCI בתהליך בחירה חדש ושקוף, עם קריטריון שנקבע לפי הישגי הרוכבים במרוצי המסלול הבינלאומיים במשך עונת 2024.
פורמט האירוע
ליגת האלופות של ה-UCI תכלול חמישה סבבים בשלושה וולודרומים שונים. פורמט המרוצים בכל סבב יהיה זהה. הרוכבים בשתי הקטגוריות – הספרינט והסיבולת, יצברו ניקוד במשך כל חמשת הסבבים. בכל קטגוריה הרוכבים יתחרו בשתי תחרויות שונות לצבירת הנקודות. הספרינטרים במרוצי הקירין והספרינט ורוכבי הסבולת יתחרו במרוצי האלימינציה והסקראצ'. בסה"כ 72 רוכבים ישתתפו בליגה. 18 רוכבים בכל קטגוריה. 36 נשים ו-36 גברים. בסיום, ארבעה רוכבים יזכו בתואר. שתי נשים ושני גברים בכל קטגוריה.
שיטת הניקוד
בכל סבב יחולקו נקודות לרוכבים לפי ביצועיהם במירוצים ובהתאם לטבלת הניקוד של ה-UCI בליגת האלופות כדלקמן – הרוכב הראשון יקבל 20 נקודות, השני 17 נקודות, השלישי 15 והרביעי 13. הרוכב החמישי יקבל 11 נקודות ובהתאמה אחריו יקבל כל רוכב נקודה פחות עד לרוכב ה-15 עם נקודה אחת.
הניקוד יצטבר במשך סבבי הליגה והמנצח יהיה זה שצבר את מירב הנקודות בכל חמשת הסבבים. כלומר מקסימום הניקוד שיש בקופה לרוכב בודד שיזכה בכל המרוצים הוא 200 נקודות. במקרה שיוויון המנצח יהיה זה שהגיע ראשון במרוץ האחרון. בסיום כל סבב, המנצח יזכה בחולצת המוביל הנכספת אותה ילבש בסבב הבא. כמובן שיהיו גם פרסים כספיים וניקוד UCI לפי הישגי הרוכבים בכל מרוץ ומיקום כללי.
מורה נבוכים
מרוצי המסלול הם ללא ספק אחד מענפי הספורט המהירים, המרגשים והמרתקים בעולם, לאוהבי הספורט בכלל ולאוהבי האופניים בפרט. לכן הצפייה בהם סוחפת וממכרת למי שמכיר ומתמצא בתחרויות ובחוקים. ולמי שלא – יש עוד זמן ללמוד ולהכיר. מבטיח שזה שווה כל רגע ולכן אוסיף מדריך קצר המסביר בפשטות את האירוע.
מצטרפים לווצאפ של בייקפאנל:
הרוכבים
מרוצי המסלול הם שונים ומגוונים אבל בגדול ישנם שני סוגי רוכבים –
הספרינטרים הם בדח"כ רוכבים בעלי מסה גדולה של שרירים המאפשרת להם לייצר הרבה כח למאמצים קצרים ואינטנסיביים. ורוכבי הסיבולת היותר מוכרים לנו מהכביש עם הגוף השדוף והיכולת לשמר מהירות למרחק גדול ולאורך זמן.
הרוכבים מתחרים בשביל עצמם, כלומר לא לטובת הקבוצה לה הם שייכים או למדינה ממנה הגיעו, אך ילבשו חולצת ליגה עם צבעי המדינה שלהם.
האופניים
אופני המסלול, להבדיל מאופני הכביש, מצוידים בהילוך אחד נבחר וקבוע וללא פריילוף. כלומר כשהאופניים מתגלגלים הפדלים תמיד מסתובבים. לאופני המסלול אין מעצורים. העצירה תתבצע בהתנגדות הרגליים למומנטום של הפדלים ובהדרגה.
המסלול
המסלול עשוי עץ ובאורך הקפה של 250 מטר.
משמעות הסימונים שעל המסלול: הקו השחור הוא קו המדידה אשר אורכו 250 מטר למשך ההקפה. כלומר הקו הקצר ביותר, שם ירצה רוכב להיות ככל האפשר במרוץ. הקו האדום הוא קו הספרינטרים. המסלול שבין הקו השחור לקו האדום הוא נתיב הספרינטרים ולכן מותר לעקוף את הרוכב שנמצא בנתיב רק מעל הקו האדום.
הקו הכחול הוא "קו הנשארים" הרלוונטי במרוצי המדיסון שאינם חלק מליגת האלופות. במרוץ האלימינציה בליגת האלופות, הרוכב שיוצא מהמרוץ חייב לעלות מעל הקו הכחול עד שיוכל לרדת מהמסלול בבטחה.
קו הסיום נמתח לרוחב המסלול לקראת הפנייה הראשונה בסוף ישורת הבית. הוא ישמש כקו הסיום בכל המרוצים בליגת האלופות.
בוולודרומים באורך הקפה של 250 מטר השיפוע בישורות יהיה כ-13 מעלות ובפניות כ-45 מעלות. השיפועים האגרסיביים במסלול ( 45 מעלות בפניות) מייצרים כח צנריפטלי שדוחף את הרוכב למרכז. כך הרוכב יכול לשמור יותר בקלות על הקו הקצר ביותר במסלול (הקו השחור) ולא להיזרק החוצה.
המרוצים
המרוצים שנבחרו לליגת האלופות הם המרוצים הקצרים, הפשוטים והמהירים ביותר מבין מרוצי המסלול. זאת לטובת זמן השידור המוגבל ומסגרת האירוע, וגם כדי שהמרוצים יהיו מובנים ונגישים לקהל רחב ככל שניתן. לכן אירוע ליגת האלופות נחשב לאירוע המושקע ביותר הפקתית והנצפה ביותר בענף.
מרוץ הסקראצ': הפשוט מבין המרוצים. מרוץ סיבולת עם זינוק של פלוטון (18 רוכבים), ל – 20 הקפות (5 קילומטר) אחרי הקפה ראשונה ניטרלית. ראשון שחוצה את קו הסיום מנצח.
הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו פה: https://t.me/BIKEPANEL
מרוץ האלימינציה: מרוץ סיבולת עם זינוק פלוטון עם 18 רוכבים. אחרי הקפה ניטרלית, הרוכב האחרון שחוצה את קו הסיום בכל הקפה שנייה יצא מהתחרות. האחרון שנשאר על המסלול מנצח.
מרוץ הספרינט: שני רוכבים מתחרים זה בזה למשך 3 הקפות. הרוכבים מזנקים זה לצד זה ומנסים לתפוס את העמדה הנוחה להם. לעיתים הרוכב יעצור במקום כדי לאלץ את יריבו לשנות מיקום לטובתו. לבסוף יצאו הרוכבים לספרינט והראשון שיחצה את קו הסיום ינצח.
מרוץ הקירין: במרוץ הקירין 5-7 רוכבים בטור מאחורי הדרני (אופניים ממונעים) שיגביר את הקצב למשך שתי הקפות. אחרי שתי הקפות הדרני ירד מהמסלול והרוכבים יתחרו על עוד שלוש הקפות.
מושגים במסלול
"בנקינג" אלה השיפועים של המסלול בוולודרום. במסלול באורך של 250 מטר השיפוע בישורות יהיה סביב ה-13 מעלות ובפניות כ-45 מעלות.
"דרפטינג" מושג שגור בפי רוכבי האופניים שמשמעותו רכיבה מאחורי רוכב ש"חותך" את האוויר ומאפשר לרוכב שמאחוריו רכיבה אווירודינמית נוחה יותר כשהוא משקיע כ-30% פחות מאמץ מהרוכב שלפניו.
"סקין סוט": חליפת רכיבה אווירודינמית וקלה אותה ילבשו רוכבי ליגת האלופות.
"טראק סטאנד": במרוץ הספרינט, כאשר הרוכב עוצר במקום ללא מגע בגדר או הורדת הרגל לקרקע. הרוכבים משתמשים בעצירה כדי לאלץ את היריב לעבור קדימה ולשפר את מיקומם כדי שיוכלו להגיב מהר יותר ליציאה לספרינט ולהשתמש בדרפטינג מאחורי היריב עד לעקיפה לקו הסיום.
כתב וצילם: ניר לוי