דור 7 חדש של Trek Madone SLR כבר דלף במכוון מטרק דרך הקבוצה המקצוענית אל מדית האופניים העולמית, וכעת משחרר ענק האופניים מוויסקונסין את המידע על הדגם המסקרן שכולם צ’יטטו עליו בלי הפסקה מרגע שנחשף. גיא חלמיש סוקר את המידע שהתקבל ומשמעותו:
מדון 2023 – מה חדש?
התכונות החדשות הבולטות הן:
- הורדת 300 גרם ממשקל השלדה
- ביטול האיזוספיד
- שיפור אווירודינמיות לכדי דקת חיסכון בשעת רכיבה ביחס למדון הקודמים
- קוקפיט ביחידת קרבון אחת קל ועם ארגונומיה חדשה
- עיצוב ייחודי עם כונס אוויר בשלדה
הורדת משקל של 300 גרם
הורדת המשקל הדרמטית הזו היא המשימה החשובה והעיקרית של המדון הנוכחיים. הדור הקודם וכמעט כח האופניים בשנים האחרונות סובלים מאוד ממשקלים גבוהים. בעוד שלפני 5-10 שנים השיח היה סביב משקלים של 6.9 של מגבלת ה UCI במחירי צרכן שרבים יכלו להשיג (עד 25,000 ש”ח), הרי שמאז המעבר לדיסקים, קשה מאוד להגיע למשקלים האלה במחירים שפויים. זה קשה שבעתיים בשלדות אווירודינמיות שבהן יש הרבה משטחים וחומר.
הורדת המשקל הזו נובעת מכל חלקי האופניים: כ 50% מהשלדה, שקיבלה את קרבון ה OCLV 800 החדש והקל יותר, וכמובן שנחסכו ממנה משקל ומורכבות חלקי האיזוספיד – היה הרבה מה להוריד שם. תוספת משמעותית בהורדת המשקל נובעת משיפור הקוקפיט שהוא כעת ביחידה אחת ולא בשני חלקים, ומעט ממוט האוכף.
אווירודינמיות
לא סתם רואים לא מעט דגמים אווירודינמיים חדשים בתקופה האחרונה: ה UCI הקל מעט את התקנות המגבילות את היצרנים, והותר להם ליצור משטחים יותר עמוקים מבעבר. ההשפעה של זה תורגמה להשקות שבהם רואים שינויים שהיו פשוט אסורים עד לאחרונה ומאפשרים עוד קצת מהירות.
ג’ורדן ריאוסיין מנהל תחום הכביש בטרק מספר שהם עושים השוואות לחברות אחרות, והם לא מצאו דגם מהיר יותר אצל המתחרים, כלומר מהמוצרים שהושקו עד היום לטענתו הטרק מדון הם האופניים הכי מהירים בכביש. האופניים עצמם משפרים את האווירודינמיות ב 10 וואט כשמודדים את ההפרש מהמדון הקודמים ללא רוכב. מבחינת הורדת לחץ האוויר מאחורי הרוכב, ושיפור האווירודינמיות, ההערכה היא שכונס האוויר- אותו החור במוט האוכף המכונה בטרק Isoflow, תורם לכשליש משיפור האווירודינמיות של האופניים, כלומר כ 3 וואט.
הם מציינים עוד שיפור מהירות בשיפור הצבת הרוכב על האופניים שהדגם החדש מאפשר, מה שחוסך עוד 10 וואט. זה נעשה בעיקר באמצעות הכידון שבנוי להחזיק את ה hoods בתנוחה צרה יותר בבריחה מישורית מאשר את הדרופים. החיסכון הכולל משילוב האופניים והרוכב הוא של דקה לשעת רכיבה, ומעניין שלדבריהם חוסכים זמן דומה בכל המהירויות – בין אם אתם משייטים על 45 קמ”ש, 35 או 25 קמ”ש החיסכון הוא כמעט דקה.
מי שממש לחוץ על האווירודינמיות מקבל במדון החדשים אפשרות להוריד את המעביר הקדמי לגמרי ולרכוב בתצורת 1X עם פלטה אחת מקדימה, מה שגם מנקה את המראה ויכול להתאים לסביבה מישורית.
איזופלואו – Isoflow
האיזו-פלואו הוא כונס אוויר במוט הכיסא שהחליף את מנגנון השיכוך של טרק, האיזו-ספיד שהיה שם בעבר. כעת אין חלקים נעים, אלסטומרים, חוגה. כל אלה החזירו את טרק לשלדה פשוטה יותר וכמובן קלה יותר. היא גם ללא ספק פשוטה יותר לייצור ולתחזוקה. את השיכוך בשלדה החדשה עושים באמצעי קונבציונלי יותר של מגרעת במוט האוכף המייצרת מנוף רגיל (פורמט קיים בצורה אחרת בשלדות V בענף הטריאתלון ובמוטות אוכף לשיכוך שראינו באופני כביש אווירודינמיים אחרים). האתגר מבחינתם היה לא להפסיד את השיכוך שהם עדיין רוצים לספק, אבל הם מודים שזה פחות משכך מהאיזוספיד ודומה לרמה הכי פחות משככת שלו. השיכוך מתאפשר גם באמצעות גמישות אנכית מסוימת במוט העליון (“הרמה”) של האופניים המתקשת כלפי מעלה כשהאוכף יורד למטה בבאמפים.
עיצוב
הדגם האווירודינמי של טרק: Madone Gen6 המם את העולם כשיצאה הגרסה היפהפיה שלו לפני כמה שנים. היא התאפיינה כבר אז באומץ ובידול משמעותיים כשטרק בחרה להציג ייחוד אמיתי, בניגוד עדר השלדות האווירודינמיות הכל כך דומות זו מזו שרבים מהיצרנים האחרים הציגו בשנים האחרונות. אני משתמש בכוונה במונח “לעצב” כי הטרק מדון מהדור הקודם הם בעיני יצירת אמנות עיצובית- לא אשכח את התחושה המפעימה שאחזה בי כשראיתי אותם לראשונה כשהושקו (הייתי מהראשונים בעולם לראות את זה בביקור ב Trek לפני שהדברים פורסמו). היה ברור לי שאני עומד מול אופני הכביש האווירודינמיים היפים ביותר שיש.
בדור הנוכחי טרק הלכה על עיצוב ש”יפה” הוא כנראה לא התיאור שבו ישתמשו רוב האנשים. אבל “יוצא דופן”, וכזה שלא ניתן להישאר אדישים אליו כנראה מתאר אותו היטב. לפי המסרים של החברה אפשר להוסיף גם “אפקטיבי” ו”מהיר”, והרי זו המטרה העיקרית של המוצר הזה. לתת לכם לברוח מהדבוקה ולהקשות עליה להשלים את הפער.
יש 5 צבעים כאשר האפשרות הקלה ביותר היא כמובן ללא צבע ויש את הצבע האדום המאפיין את הקבוצה המקצוענית שלהם. הגרסה הלבנה-מטלית שלהם עם לוגו מינימליסטי קטן במוט העליון בלבד מהממת, והצביעה השחורה שה כאילו מבטלת את מוט האוכף גורמת למסגרת העיקרית לבלוט.
דברים נוספים
- האופניים יודעים לקבל רק מערכות אלקטרוניות.
- אינטגרציה למערכת התאורה המעולה של בונטרגר משאירה את החיבורים והפנסים בנקיון יפה על האופניים ובלי צורך בגומיות
- צמיג ברירת המחדל מגיע ברוחב 25 מ”מ, ורוחב צמיג מקסימלי מומלץ הוא 28 מ”מ. אבל – ניתן להכניס גם 30 מ”מ אם מתעלמים מדרישות תקינת האיזו המחייבות 6 מ”מ בין השלדה לצינור (בגלל תקינה זו טרק לא יכולה להמליץ לשים 30… היא רק רומזת שטכנית זה אפשרי).
- ממשיכים את הגיאומטריה של המדון הקודמים עם צינור ראש באורך דומה
- הריץ’ של הכידון קצר יותר ב20מ”מ. ריץ’ היא המידה שבה מתרחק החלק הקדמי של הכידון מהסטם והדרופ שלו נראה קצר יחסית. אלה שינויים שנראים טובים לנוחות משופרת ביחס לכידונים של פעם שהיו עמוקים ורחוקים יותר.
- עוד בדרופים – החלק התחתון שלהם רחב ב 3 ס”מ מהדרופים, שבהם האחיזה צרה יותר לרכיבה אווירודינמיות. הרוחב למטה מספק התאמה לספרינטים ויציבות בירידות מהירות וסיבובים.
- יש 14 שילובים של כידון-סטם בליין של טרק להתאמה אישית, אבל ניתן גם לשים מערכת סטנדרטית למי שדורש התאמה ייחודית מאוד.
- יש 4 קומבינציות במוט הכיסא: שני אורכים למוט עצמו, ושתי רמות Offset (הסטה קדימה/אחורה). למרות שהוא נראה קצר יותר ומוגבל, טרק הצליחה להגדיל את הטווח שלו עם פתוח חכם של הסוגר שלו.
- פורמט ציר מרכזי: T47
פרשנות – Madone SLR 2023
טרק מדון החדשים מראים שיפור שאי אפשר להתעלם ממנו: הורדה של 300 גרם היא דרמטית. ביטול האיזוספיד מוכיח שלפעמים משוכלל יותר זה לאו דווקא טוב יותר. יש פה הודאה מסוימת בכך שקנס המשקל של המערכת הזו היה גדול מדי עבור הקבוצה המקצוענית של טרק שלהערכתי היא המקור לביטולו.
אבל החזרה לטיפה יותר מינימליזם בשלדה היא לא רק למקצוענים. טוב עשתה טרק בכך שכן שלדת אופני כביש צריכה להיות קלה, גם פשוטה יותר לייצור ולתחזוקה ובלי יותר מדי חלקים מורכבים.
הפאנל בטלגרם – התחברו לקבל את כל הכתבות!
אחד הדברים המעניינים שעולים מכך היא ההתלבטות שבוודאי רבים יחושו בבואם להחליט איזה טרק לקנות: אמונדה או מדון חדשים? ובכן עם אותו אבזור, האמונדה עדיין שוקלת 400 גרם פחות, אז תעשו את החשבון וההעדפה שלכם. בעיני זה מתחיל להגיע לטריטוריות שבהן המשקל הוא לא הדבר העיקרי להחלטה אלא תחושת הרכיבה והחיבור לאופניים: אופניים אווירודינמיים פשוט מרגישים אחרת מאופני עליות. כמובן שגם פרופיל המסלולים שלכם שאם הוא במובהק מישורים – ברור שהמדון יתאימו לו יותר ואם במובהק עליות – האמונדה. גו’רדן מנהל תחום הכביש בטרק טוען בתוקף שהמדון יהיו יותר מהירים ברוב מתארי הרכיבה, אולי למעט סטייג’ים אלפיניים קיצוניים.
אני סקרן מאוד לחוש את הכידון החדש, ואני אוהב את מה שאני רואה שם: דרופ נמוך, ריץ’ קצר יותר שבעיני תמיד מספק יחס נכון יותר בין התנוחה על הדרופים לבין זו שעל ההודס. גם הצרת החזקת ההודס והרחבה למטה היא חכמה.
מבחינת עיצוב- מעניין מאוד עד אייקוני! שבירת הקו של מוט האוכף מאחור היא מהלך אמיץ של טרק מבחינה עיצובית. בוא נאמר שבניגוד להרבה יצרנים, במבט צד על סילואט גרפיקה של השלדה הזו כולם יזהו אותה מיד. ככל שצעד עיצובי הוא אמיץ יותר כך יהיו לו מעריצים ומתנגדים, והוא הופך למשהו שכולם מתעסקים בו. אני רואה את המדון החדשים נכנסים לקטגוריה הזו עם סיכוי להפוך לאיקוניים מבחינה עיצובית עם תגובות שאין בהן יאיר לפיד (אמצע): משיכה או דחייה בלבד.
הצביעה השחורה המהירה והקלה ביותר כמובן סקסית כרגיל, ואני מאוד אוהב גם את התכלת, ואת הגרפיקה המינימליסטית של צביעת הלבן-פנינה הזה עם לוגו טרק קטן למעלה בלבד, ושחור במוט האוכף שנותן תחושה של ציפה במסגרת העיקרית ללא מוט אוכף.
אני מאוד רוצה כבר לראות את זה במציאות ולהרגיש את האופניים, להרגיש את הגיאומטריה והמהירות הזו שממש ניבטת אלינו מהעיצוב.
זמינות בחנויות? מממ… כנראה שתהייה תחרות עולמית לא קטנה על כל שלדה שתצא מהייצור בקרוב, אז תהיו בקשר עם טרק ישראל / CTC.
רוצה אופניים כאלה? אם את/ה רציניים ומעוניינים, מלאו פרטים ונעביר את פנייתכם לטרק ישראל: