לרוכבי כביש רומן עם נסיונות לשלב מראות לאחור באופניים כבר שנים ארוכות. השילוב של מראות קיבל ביטויים מגוונים, אבל השילוב הזה הוא באמת, אחד המיוחדים ביותר שנתקלנו בו. 

משקפי המראה הם פטנט נורווגי גאה: דגל הצלב האדום כחול מתנוסס על התיק והמשקפיים עצמם. קארסטן יואל פונגן (Carsten Juell Fongen) הממציא של משקפי המראה, קיבל את רגע ה”אאוריקה” שלו כשרכב עם הבן שלו, וכשבלם הילד התנגש בו. זה הפך לעסק משפחתי בו עובדים האב וילדיו, לפטנט רשום ומשם לפרויקט קיקסטארטר שהצליח להתממש. שנים עברו, דורות מוצר התפתחו והשתפרו, והמוצר הבשיל לרמה גבוהה ומרשימה. 

את המבחן הזה אני עורך בעקבות היכרות עם המוצר על פניו של אילן חברי הטוב לרכיבה, שהוא מעריץ של הפטנט ולא יוצא לרכיבה בלעדיו. הוא הכיר לי את המוצר הזה והוא מטיף לכל מי שהוא פוגש להשתמש בו. הסתקרנתי, אני קצת יותר סקפטי מטבעי- האם גם אני אשתכנע? 

מראת צד משולבת בעדשה!

מפרט: משקפי מראה

במבחן: דגם ViewSport בשתי גרסאות:

  • עדשת מראה ורוחב משקפיים סמול:  Vies Sport REVO Blue S – עולים 557 ש”ח כולל משלוח לישראל. עמוד המוצר פה
  • עדשה פוטוכרומטית ברוחב משקפיים מדיום- View Sport Photochromatic M x – עולים 407 ש”ח כולל משלוח לישראל, עמוד המוצר פה.  
  • העדשות עשויות פוליקרבונט, מגנות מקרינה (UV400) ומצופות נגד שריטות
  • המסגרת עשויה חומר תרמופלסטי TR90.
  • המשקל: 32 למידה S ו 34 גרם למידה M (מדידת בייקפאנל).
  • בקופסה: נרתיק קשיח, שקיק מיקרופייבר, מטלית ניקוי מיקרופייבר, מדריך למשתמש
  • יש אפשרות להוסיף עדשות ראייה בקליפון פנימי (תוספת של 93 ש”ח ללא עדשות המרשם)
  • המוצר נמכר ישירות ב TriEye, במחירים נוחים יחסית ובמשלוח חינם של DHL לכל העולם. 
משקפי מראה Trieye

נרתיק צד והדגם המתכהה

לשרוד על האופניים

באופן כללי התחושה והתפיסה המרחבית שלנו הן קריטיות להפחתת תאונות אופניים. ברכיבה, עקב הפגיעות שלנו כרוכבים, אנחנו צריכים להתייחס לסביבה כמו חיות נרדפות: להיות מאוד מודעים לסיכונים בכל רגע. להקשיב למכוניות המתקרבות, להביט על הכביש ועל השול מלפנים ולחזות סיכונים מהצדדים ומאחור. החושים שלנו קריטיים וצריכים להיות חדים. אסור להתכנס לתוך עצמנו אל עולם מנותק כשאנחנו רוכבים, למרות שזו תחושה מדיטטיבית נעימה. כדי להמנע מתאונות ברכיבה, צריך לרכוב במודעות מקסימלית. להקשיב, לראות, ולהיות עם תפיסה מרחבית של 360 מעלות כל הזמן ולהגיב מהר ונכון לכל איום. 

אבל יש עוד שני דברים מקדימים, שהם קריטיים להפחתת הסיכוי שלנו להפגע בכביש: 

  1. בחירת מסלולים בטוחים – קראו המלצות מבוססות נתונים: כך רוכבים כביש ונשארים בחיים 
  2. הרגלים בטוחים- להתרגל לרכוב תמיד, ובכל תנאי הרחק ככל שניתן מהכביש. לא בתוך הכביש, אפילו לא על הקו הצהוב, אלא עמוק בשול, מעבר לקו הצהוב ככל שהשול ונקיונו מאפשרים. 
קבלו את הכתבות שלנו פעם בשבוע למייל:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

מתי צריך להביט לאחור? 

יש הרבה מצבים ברכיבה בהם אנחנו צריכים לדעת מה קורה מאחורינו. הקריטיים ביותר הם כשחורגים מקו הרכיבה בצד הכביש שמאלה לתוך הנתיב. זה קורה בפניה שמאלה, או עקב הפרעה מלפנים בקו הרכיבה שלנו. אבל יש מצבים רבים נוספים כגון צורך בעצירה מהירה כשרוכבים בדבוקה או במסלול עירוני צפוף וגם כשרוצים לשלוט בקצב הרכיבה כך שחברי הדבוקה לא ינשרו לכם לאחור. 

בפינה השמאלית… מראה!

איך משתמשים ב TriEye

מכוונים את המראה פעם אחת ברכיבה ראשונה, כך שהלחי מציצה בצד ימין. בדיוק כמו שמכוונים מראת רכב שמאלית וצד הרכב נראה כגבול השמאלי של מראת הצד, כך גם הלחי היא הגבול הצדדי במראת המשקפיים. כשמביטים לאחור גם פה זה דומה לרכב: ראש מוסט קלות שמאלה, ביחד עם הזזת המבט בעין אל המראה משמאל.

המיקום של זה מתאים לרכיבה זקופה יחסית- באופני הרים, אופני עיר, ובאופני כביש כאשר הידיים אוחזות בחלק העליון של הכידון או על הידיות. ברכיבה רכונה מאוד, על האיירובאר או באופני כביש ברכיבה עם הדרופים הכתף מסתירה וצריך להתרומם כדי לראות. 

כדאי להדק את הרצועה ללחי – אחרת היא תתפוס את זה הראייה ותסתיר בדיוק באמצע המקום הקריטי למבט לאחור.  

Trieye

הסטת ראש ומבט מעט הצידה

גם בלי קשר למראה, המשקפיים מצוינים 

המוצר איכותי ומצדיק את מחירו ההוגן שאינו גבוה. חוץ מהקטע של הבליטה, המשקפיים פשוט נראים טוב! 

אני אומר חוץ מהקטע של הבליטה כי בכל זאת ללא האלמנט הזה הם היו נראים טוב יותר, אבל לאורך שלושת הדורות של הפיתוח (ואני בטוח שבאינספור ניסיונות בדרך אליהם) הצליחה המשפחה ב TriEye לשפר את המוצר ולמצוא את הגודל המינימלי האפקטיבי של המראה. 

בהתעלם רגע מהאלמנט של המראה, העיצוב של המשקפיים יפה בעיני: מודרני, מרובע יחסית, נותן כיסוי גדול. באמת מדויק ומחובר למה שנכון בשנים האחרונות. 

 

קיבלתי שני דגמים של המוצר למבחן- אחד רחב יותר עם עדשה פוטוכרומטית לרכיבת לילה מלא עד יום מעונן, והשנייה כהה יותר, עם ציפוי מראה כחלחל ירקרק שנראה מעולה. בשני הדגמים אני חייב לציין לטובה ממש את איכות העדשות! העדשה הכהה ממש נהדרת, אהבתי את הצבע החם נעים שלה, את הציפוי החיצוני בטאצ’ מראה. מעולה. 

האפונים מתכווננים במודל המוכר שקל להתאים לרוחב האף. הידיות אינן מתכווננות אלא ישרות יחסית ונוחות עם איזון טוב בין אחיזה להתאמה לפנים ברוחב שונה, אולם אין בהן אלמנט גומי לאחיזה. הפנים שלי צרות יחסית והמידה הקטנה (משקפי המראה) מתאימה לו יותר. אבל גם מידת המדיום שמתאימה לפנים רחבות יותר (זו שעם העדשה המתכהה) ישבה טוב בלי להחליק או לזוז.  עם מידות הרוחב יש פה מוצר נכון שיתאים להרבה אנשים. זה נובע מהתעקלות פנימה וגמישות נכונה של הידיות המאפשרת התאמה בצורה גמישה. התחושה נעימה ולא לוחצת. 

עדשת מראה

תהליך למידה

צריך להתרגל לרכיבה עם המראה הזו:

בתחילת הרכיבה הנוכחות של המראה מאוד מורגשת. ברכיבות הראשונות לקח לי זמן להיות מסוגל להביט פחות ובאמת רק כשצריך. יש לזה השפעה על חווית הרכיבה כולה, כי תשומת הלב שלי הוסטה והרגשתי שאני מתעסק בזה יותר מדי. גם כשהסתכלתי קדימה ולא אל המראה, הנוכחות שלה שם בשדה הראייה משמאל למטה הפריעה לי.  

במקביל נכנסה לרכיבה סוג של הסחה קוגניטיבית. הפרעת קשב וריכוז כזו שפתאום נכנסה לי לשדה הראייה וחשתי שהמשקפיים מתחרים לי עם החוויה, הנוף והרכיבה עצמה. הבנתי שאני צריך להתאמן על מודעות לכך ולהתרכז במבט לפנים, בנוף, במה שקורה וממש לאמן את המוח לא לתת לזה לדרוש את תשומת הלב. האימון הזה אפשרי ומצליח אבל לפעמים לוקח לי שעה להתנתק לגמרי מהנטייה הזו. אחרי שהצלחתי בכך, חזרה אלי ההנאה מהסביבה והמבט זז אל המראה רק כשצריך. 

עוד היבט בתהליך הלמידה קיים סביב קנה המידה והערכת המרחקים. הערכת מרחקים אינה טריוויאלית- צריך לקחת את זה בחשבון, כדי לא להסתכן. גודל המראה וגודל האובייקטים מאחור קטן, וצריך ללמוד להעריך ולפעול ביחס אליו בצורה נכונה. גם זה משהו שלומדים לעשות נכון יותר עם השימוש. 

 

עוד נושא שצריך לקחת בחשבון הוא שמש נמוכה. כשהשמש מאחור המראה יכולה לייצר סינוור מפתיע כשמסתכלים בה. בהיבט הזה יש הבדל משמעותי בין החישה שלנו בצורה טבעית במבט רגיל לאחור- מצב בו מרגישים את כיווניות השמש בקלות. אבל במבט אל המראה זה לא עובד: כך גיליתי פתאום את השמש בדיוק מאחורי וקיבלתי סינוור כואב ומסוכן. כשהשמש מאחוריכם לא משתמשים במראה! או אז תגלו את המגבלה הנוספת של המוצר והיא: שהמראה עצמה מסתירה את שדה הראייה אם רוצים להסתובב ולהביט לאחור – חייבים להביט לאחור שמאלה רק דרך המראה. 

פס האוורור למעלה מסייע למניעת הצטברות אדים

איפה היתרונות?

ראשית צודק היזם שהמבט אחורה גורם לרוכבים רבים לסטות קלות לכיוון התנועה. כדי להימנע מזה צריך לתרגל ולהיות מודע להשפעה הזו של המבט. 

שנית מצאתי שהמראה שימושית מאוד להצצות קצרות מעבר לכתף ברכיבת דבוקה כדי לוודא שהחברים לא נשמטו ממנה. ברכיבה כזו צריך להיות מאוד מודעים לקצב הקבוע, ולמצב כל הרוכבים מאחור. ברכיבה רגילה בכביש שרובו ישר, אין באמת צורך להביט אחור כשאתם רוכבים רכיבה שגרתית אלא רק בעת פניה שמאלה או עצירה אבל ברכיבת דבוקה כזו, והרבה מבטים קטנים, מראה יכולה לעזור יותר. 

עוד סביבה בה המראה הזו יכולה להועיל בה, היא סביבה עירונית, מסוכנת יותר ורבת הפרעות. ברכיבה בשבילי אופניים עירוניים, בהם יש הרבה עצירות, פניות, ורוכבים אחרים מאחור, זה יכול להועיל. 

מימין מידה S כהה, משמאל M מתכהה

TriEye – מוצר שעובד, מעניין ומקורי

יש לי הערכה גדולה ליזמים מסוגו של קארסטן והמשקפיים המיוחדים האלה מאוד מעניינים ויש קהל לסוג כזה של מוצר. במיוחד צריך לשים לב להבדל בין רעיון למימוש, כי הרעיון זה החלק הפחות חשוב במשוואה. TriEye והמשפחה שמתפעלת אותה מציגה בדור השלישי הרבה מעבר ל”רעיון מגניב”: יש פה ביצוע טוב של ספק מוצר ייחודי מקצה לקצה: מוצר, אתר, תמחור, שירות – עשו עבודה טובה הנורווגים! 

אודה, שאני אישית נסמך יותר על הרגלים טובים, ומשתדל לרכוב כך שהמידע מאחור לא יועיל: אני תמיד מתמקם הכי רחוק מהכביש שאני יכול, מקשיב ללא הרף ומביט לאחור כשצריך. אבל רוב הרוכבים מרגישים צורך עז לדעת מה קורה מאחור גם בלי קשר לקבלת החלטת נהיגה, וחלקם באמת מתקשים עם מניעת הסטת הכידון והגלישה לכביש בעת המבט הזה. עבורם המשקפיים הם פתרון טוב מאוד. 

מאז ומתמיד מראות היו משהו שמאפיין רוכבים מבוגרים יותר ששמים דגש על הפונקציונליות בבחירות שלהם (ופחות על אופנתיות). עד היום היו מתקינים מראות עם זרועות מהקסדה, או על הדרופים. בעיני הפתרון של TriEye עדיף על הפתרונות האלו בזכות מימוש מצוין של מראה נוחה, ומשקפיים שיש להם איכות טובה גם כמשקפיים בלי קשר למראה. 

הצטרפו לרוכבים בקבוצת ווצאפ שקטה:
בייקפאנל ווטסאפ

יתרונות

  • מאפשר הרבה יותר הצצות תכופות לאחור
  • אין צורך להסתובב לאחור מעבר לנידה קלה שמאלה
  • בנטרול הבליטה, המשקף עצמו נראה טוב
  • עדשות מעולות
  • מחירים הוגנים ושילוח DHL עד הבית

חסרונות

  • צריך להתרגל להתעלם מזה כשלא צריך את זה
  • יותר פונקציונאלי, פחות אופנתי
  • מבט רגיל לאחור נתקל בהסתרה 
  • זהירות בעת שמש אחורית נמוכה
מאת: גיא חלמיש
שתפו את זה! בכפתורים האלה: