בתור בעלים של אופניים חשמליים מזה מספר שנים, אני מאמין גדול במתקני נשיאה אחוריים על וו גרירה. הם נוחים, קלים, מתקפלים ובעיקר שומרים על הגב שלי בזמן ההעמסה. לאחרונה קיבלתי למבחן את מתקן הדגל לנשיאת אופניים של חברת Uebler הגרמנית לשני זוגות ה i21 z 60. על רשמיי מהמנשא תוכלו לגלות בהמשך.
הכירו את… Uebler
מדובר בחברה גרמנית שמייצרת אך ורק מנשאי אופניים לרכב, בדיוק הגרמני המתבקש. החברה מציגה גישת פרימיום ותכנון חכם למנשאי קצה, בשיתוף פעולה עסקי עם יצרניות שכנות של רכבי קצה בהתאם כגון Audi, BMW, VW ואחרים.
קבלו כתבות איכותיות פעם בשבוע באימייל:
במבחן מנשא וו גרירה מדגם i21 z 60 לשני זוגות אופניים. יש לו שתי זרועות תפיסה מתפרקות ושתי מסילות רחבות, מנגנון ראצ’ט לאחיזת הגלגלים, ידית נשיאה קלה במצב מקופל, דוושת הטיה לרגל ואפשרות הטיה לגישה קלה לתא המטען. יש לו גם פטנט ייחודי של זרועות תפיסה לאופניים שנקרא iQ Fastener שמאפשר לפרק אותן מהקשת ולהשחיל דרך האופניים בקלות. יש ידיות שחרור מהיר לקיפול הקשת האנכית, וכמובן שיש אורות רכב והתקן קל לחיבור המספר. ניתן לנעול את המתקן אל הרכב, וגם את האופניים אל המתקן.
אובלר i21 z 60 בתקציר
- משקל: 13.5 ק”ג
- מידות במצב מקופל:60×20.5×61 ס״מ
- מחיר: 6,690 ₪
- לאתר היבואן “נשיאה טובה” לחצו פה.
- לפרטים נוספים וקנייה: 052-2555388
תולדות נשיאת האופניים ברכב
עוד בימים הראשונים של ההיסטוריה, בעידן הטרום מתקן, בראשית ברא האדם את המצאת פירוק הגלגל הקדמי, הזזה קדימה של המושב שליד הנהג והכנסת האופניים באלכסון במושב האחורי. שברנו את הגב, לכלכנו וקרענו את המושבים. אחר כך רכשנו מתקן תלייה אחורי צהוב. רעוע כזה, בלתי יציב ומזיק לצבע הרכב. בעידן הזה בעיקר התפללנו שהאופניים ישרדו את הנסיעה ויגיעו אתנו ליעד. השלב הבא באבולוציה היה מתקן אחורי מעט איכותי יותר, מחומרים קלים ופחות מזיקים לרכב. עדיין המשכנו להתפלל והפעם שלא יגנבו לנו אותו.
אחרי כן עברנו לפסי נשיאה על הגג. כאן כבר נרשמה יציבות לצד בטיחות אבל מקדם גרר גרוע שהביא לבזבוז דלק משווע, בשילוב עם רעשי רקע מיותרים. לא מעט שלדות התרסקו בעת כניסה לחניונים בעוד נהגי הרכב שקועים בשיחה ושוכחים שאופס, יש אופניים על הגג! הקש ששבר את גב הרוכב היה הנפת 25 קילו של אופניים חשמליים על הגג ולזאת כבר לא היינו מוכנים. כך באבולוציה הזו ניצח המנשא המתאים ביותר לסביבה: מנשא הוו האחורי ("תפוח גרירה"). השימוש במנשא וו גרירה פשוט ונוח בהרבה מכל אופציה אחרת. הוא נמוך ואינו דורש הנפת משקל כבד, הוא משרה ביטחון בנסיעה, הנשיאה שלו איכותית ולא מתנפנפת, הוא אינו מייצר רעש רוח קבוע וניתן להסירו לאחר השימוש. כעת יש שלבים נוספים באבולוציה הזו – התאמה עוד יותר מדויקת לחשמליים, ואובלר על זה.
לקפל ולזרוק בתא המטען
אחד היתרונות הברורים של המנשא הזה הוא שהוא מאפשר לקפל את משטח האופניים לכדי שליש מאורכו. למעשה ניתן לצמצם אותו למעין קובייה קטנה המאפשרת אחסון קל בתא המטען או במושב האחורי. הקיפול פשוט מבלי שישארו בליטות או יציאות מהמסגרת הנקייה. בשלב ראשון מקפלים את משטח ההטענה עצמו שכולל את הפנסים, אחר כך מצטרפת הקשת העליונה ולבסוף שלב קיפול ממשק התפוח לתוך עצמו. שלב המאפשר הכנסה של המתקן כולו לתיק אחסון ונשיאה – מהקטנים שיש, אם לא הכי קטן למפרט כזה ויכולת נשיאה מרשימה כזו.
מנשא קל ליבבנים
אחרי שקיפלתם היטב, תרצו לשאת אותו מהרכב למחסן או אל הרכב עצמו. 13.5 ק"ג עצמיים אכן קלים יותר לנשיאה באופן יחסי מרבים מהמתקנים שבדקתי. גם העובדה שהוא חף מבליטות מעצבנות שעלולות לפגוע בנו בטעות מקלות על הפעולה. נדמה שבאמת חשבו הפעם גם על תהליך ההוצאה וההכנסה של המתקן ולא רק על השימוש בו עם האופניים על הרכב.
כתבות אופניים מעולות בבייקפאנל בווצאפ. לחצו פה:
הוספת זוג שני למתקן
אובלר אינם היחידים שהמציאו זרועות מתפרקות. במקום שאלה יהיו תלויות ומחוברות באופן קבוע על הקשת העליונה, הן פריקות, ומאפשרות חיבור בכל אחד מאזורי הקשת. עיקר ההבדל מול מתקן Thule המתחרה למשל, מתאפיין בגודל קשת מרכזית צנוע יותר. הקשת הגדולה של אובלר מנצחת כאן ומאפשרת מגוון נקודות אחיזה רב יותר.
רצועת ראצ'ט לופתת
יתרון עצום נוסף מול Thule הוא זרועות הלפיתה. בזמן שאצל המתחרים משתמשים עדיין בצבתות אחיזה פחות אמינות, ב Uebler עברו לשיטה של רצועת ראצ'ט לופתת. עברו הימים שבהם הבטנו אחורנית על האופניים ביראה כל שתי שניות דרך המראה, שמא הם עפים מהמתקן. חלפה התקופה והצורך לאבטח את האופניים על המתקן עם כל מיני רצועות חיזוק. בשיטה הזו אין סיכוי בעולם שהאופניים משתחררים בטעות. השיטה כל כך נוחה שהיא מאפשרת לפיתת ראצ'ט חזקה ובטוחה של האופניים ביד אחת בלבד בזמן שהיד השניה פנויה לאחוז באופניים. זה גם יותר נעים ברמה המנטלית – משהו במראה של צבת נסגרת על הטופ טיוב עושה לנו קונוטציות של מעיכה, לא משהו שאנחנו מאחלים לאופניים שלנו…
מיקום הזרוע על הקשת
במכלול הזרוע הנתפס על הקשת, יש ידית אדומה שמאפשרת לפתוח את אחיזת הזרוע ולסגור אותה. לחיצה והחזרה של הידית האדומה למגרעת שלה תאפשר הזזה של זרוע הלפיתה לאורך הקשת. היתרון: אפשר להתקין זוג אופניים על המתקן, ולאחר מכן להשחיל דרכם בקלות את הזרוע השנייה לעבר הזוג הבא. הזזת הזרוע על הקשת מאפשרת מיקום מדויק שלה בהתאם לצורך ומבנה האופניים שלכם.
מסילות הטענה רחבות ומרווחות
נקודה חשובה נוספת שאני חייב לציין לטובה הוא מסילות הטענה רחבות ונוחות המאפשרות קבלת צמיגים רחבים במיוחד. גם רצועות הראצ'ט שלהן ארוכות ויקיפו כל צמיג אנדורו בשרני בקלות. כמו כן, המרווח בין המסילות עצמן גדול ומאפשר העמסת שני זוגות ביתר נוחות ללא חשש לחיכוך מיותר בין הזוגות. אין יותר חיכוך בין שלדה לשלדה ולא צריך ללפף סמרטוטים או להשתמש במגיני מרפקים מחשש לשריטות.
הטייה וגישה לתא המטען
אם יש משהו שהתרגלתי אליו ואני ממש ממליץ שיהיה במתקן אחורי זה היכולת להטות את המתקן לאחור (עם האופניים או בלעדיהם), על מנת לגשת לתא המטען. היכולת הזו קריטית לתפעול שוטף ונח של ההכנות לרכיבה. בדגם המבחן שלפנינו מדובר בהטייה מספקת של כ 60 מעלות (ולכן ה 60 בשם המוצר: i21 z 60). אם במקרה אתם בעלים גאים של רכב 4X4 בעל דלת אחורית עם פתיחה צידית, תוכלו לקבל את האח הגדול של אותו המתקן, ה i21 z90 עם הטייה של 90 מעלות!
תלוי על וו
כשעופר צדוק היבואן (הכירו אותו בכתבה שעשינו איתו) הסביר לי לראשונה כיצד נכון להתקין את המתקן על וו הגרירה עצמו, זה נשמע ונראה פשוט וקל. בפועל, אני חייב לומר שהדבר דרש ממני תרגול ותיקון טעויות. מאחר וגם ממשק החיבור לוו עצמו מתקפל, צריך לוודא תחילה שהוא נמצא במצב פתוח או "לא מקופל". רק אז לקרב אותו לוו לקראת חיבור. יש ללחוץ על לחצן השחרור ולהתקדם עם המתקן ב 90 מעלות לעבר וו הגרירה כשמגרעת הממשק מולו. במצב הזה ניתן להוריד את המתקן למצב אופקי, להרים את הקשת העליונה ולהציב את האופניים. היה ולא עקבתם במדויק אחר ההנחיות, אתם עלולים למצוא את עצמכם נאבקים במתקן בעצבנות. בעצם אני משוכנע שתסתדרו. רק הסבר – הפטנט הזה מייתר את הצורך בעוד ידית סגירה של המתקן על הוו – כל המתקן מתפקד כאותה ידית והורדה שלו למקומו סוגרת את המתקן על הוו. אחרי שמתרגלים לזה לומדים כמה זה עדיף על הידית המעצבנת שיש במנשאים אחרים. זה גם עוד היבט שהוריד לא מעט משקל מהמתקן.
לא רק יתרונות
החסרונות העיקריים של מנשאי וו גרירה הם:
- רוב המתקנים לא קלים – הם קשים לנשיאה ותופסים נפח גדול במחסן. יחסית האובלרים מצטיינים בהיבט הזה כי הם מתקפלים לנפח קטן ונוח לנשיאה לצד הגוף.
- מקשים על חניה – לא פעם תגלו עצלנות לפרק ולהרכיב אותם בגלל המשקל והנפח. בליטה אחורית ממוצעת של כ 60 ס"מ + תפוח בנוסף על אורך הרכב עצמו תקשה עליכם במציאת חניה בעיר.
- הפנסים האחוריים עלולים להשבר – בין אם מדובר בנהג/ת מזדמנים שמפספסים ולא מתחשבים בקיומו של המנשא, או שמא נסעתם יותר מדי לאחור ולא הערכתם נכון את מרחק הקיר הסמוך.
- מחיר, די משמעותי.
לסיכום – מוצר פרימיום עם תמורה גבוהה
אין דבר כזה "מוצר מושלם", אבל אם מנסים לתכלל את כלל תועלות התכנון של ה Uebler – i21 z 60 מגיעים לתוצאה מאוד ברורה: משקל קליל, נשיאה נוחה ובטוחה עם אחסון מינימליסטי. הפשרה יחסית קטנה ובאה לידי ביטוי בחיבור ראשוני מעט מסורבל שכנראה תדרוש מכם מעט תרגול נוסף. לכן, אם אתם מחפשים מתקן בטוח ואמין במיוחד או שנמאס לכם להניף משקלים מעלה מעלה והדרך למחסן הצפוף ארוכה, זה המוצר בשבילכם.
כתב וצילם: עופר עברי
אהבתם? שתפו את זה! או הגיבו באינסטגרם של בייקפאנל