אפשר להודות שחיכינו ל-ASR5 בציפייה דרוכה. יש לנו חיבה במערכת ל-Yeti. אנחנו נהנים במפגשי השבט, אוהבים את האקסלוסיביות הקולית שמשדר המותג הזה, ובמיוחד אוהבים את חוויית הרכיבה שהשלדות של החבר'ה האלה מספקות. ה ASR5 מיועדים למלא חור קריטי בקו המוצרים של Yeti בין ה-575 בעלי ה-6 אינצ'ים, המיועדים למסלולים טכניים (למרות שאפשר לבנות אותם גם קל למדי), לבין ה-AS-R Carbon הרייסריים, בעלי 100 המ”מ ומוט הכסא האינטגרלי… (ייצור ה-ASR אלומיניום הופסק ב- 2010).
בדיוק לרווח הזה נכנס המוצר שרוב רוכבי ההרים מחפשים: אופני שבילים שעושים הכל, החל מרכיבה מהירה בשבילי 4X4 או בעליות סלולות וכלה בירידה בסינגלים טכניים משולבי קפיצות. זהו הפלח הכי מסובך למענה, משום שהוא מכיל בתוכו מגוון אדיר של רוכבים בעלי יכולות מגוונות מאוד, החל מרוכבים מתחילים שרוצים אופניים שאפשר לגדול איתם וכלה ברוכבי All Mountain מנוסים, שהגיעו למסקנה שהם לא צריכים המון שיכוך באופניים העיקריים שלהם. 

האופניים שקיבלנו במידה מדיום שקלו 12 קילו מזעריים עם פדלים ומחזיק בקבוק (אולם עם פנימיות ללא חומר…). Yeti מיובאים לארץ ע”י ונטיל אופניים בע”מ כשלדות, אך חנויות האופניים השונות שמוכרות את המותג הזה, ישמחו לתת לכם מגוון אופציות לבנייתם. מחיר השלדה הזו הוא 9,300 שקלים לצבע אחיד בסיסי (9,600 שקלים לצביעת Team כמו במבחן), האופניים המלאים והמדוגמים, כפי שבחנו אותם, יעלו לכם 23,600 שקלים. 

Dfsmnvms_529chdvwvck_b

 

השלדה
שלדת ה-ASR5 קלילה במיוחד (2.2 קילו) ועשויה שני חלקים עיקריים: המשולש הקדמי עשוי אלומיניום והמשולש האחורי עשוי קרבון (יש גם גרסת קרבון מלאה). הקו העיצובי שהחל בגרסה האחרונה של ה-575 ממשיך גם ל-ASR5: צינור עליון מקומר, עם נקודת עיגון לבולם האחורי בשיא הקימור. אותו בולם ממשיך את תומכות האוכף בקו ישר, ומייצר למעשה קו ישר מציר הגלגל האחורי ועד לחלק העליון של צינור הראש, מה שמאפשר בלימת זעזועים מיטבית על ידי השלדה מכיוון הגלגל האחורי.המשולש האחורי פתוח, חלקו התחתון מחובר לציר המתלה מעל לקראנק, וחלקו העליון מחובר לחוליית המתלה, “עצם הכלב”, המפעילה את הבולם האחורי. 

צינור הכסא הוא הצינור הסטנדרטי היחידי בכל המערכת הזו, כאשר כל שאר חלקי השלדה בנויים מצינורות בחתכים מרובעים. צינור הראש מתרחב בחלקו התחתון (1-1/8″ 1-1/2″). השלדה הזו מיועדת ע”י היצרן למזלגות 120 מ”מ עד 140 מ”מ, כאשר עם מזלג 120 זווית צינור הראש היא 68 מעלות ועם 140 הזווית יורדת ל- 67 מעלות. האופניים שבמבחן הגיעו עם מזלג 120 ובסיס הגלגלים שלהם הוא 111 ס”מ ארוכים למדי. גובה הציר המרכזי הוא 33 ס”מ.  

יש 2 טענות לגבי Yeti שקשה להתחמק מהן:
הראשונה היא שהם נטו לסבול מגמישות צדית מוגזמת במשולש האחורי. ב-AS-R הוותיקים זה הורגש בצורה משמעותית, וב- 575 כנראה מעט פחות.
השנייה: ההתקדמות באיכות וביצועי המתלים כפולי החוליות (VPP, DW, Maestro, ודומיהם) בשנים האחרונות שמה את הבחירה של Yeti במתלה מסוג ציר יחיד, במקום שמזמין ביקורתיות מסוימת. ניכר שתכננו את ה-ASR5 בצורה שבאה לתת מענה לטענות האלו. כל מקום שניתן לחזק, לעבות ולהפוך לסותר פיתול עבר הגדלה והקשחה. האופניים נראים ומרגישים מאסיביים מאוד למרות משקלם הנמוך. הצינור העליון יכול להקרא קורה עליונה: הוא נראה שרירי עד מאוד ומתחבר לצינור הקדמי והתחתון בצומת אלומיניום שקשה לדמיין את הרוכב שיצליח לפתלה… טיפול מיוחד עבר המשולש האחורי (אולי נקודת התורפה המשמעותית ביותר של Yeti עד היום), שעובה והוקשח ועבר לחתך צינורות מלבני גובה למדי. 

המתלה של Yeti, על אף שהוא מתלה ציר יחיד, אינו ציר יחיד פשוט, אלא עושה שימוש בחוליית עצם הכלב, שמכוונת את תנועתו בצורה שמאפשרת למתכנן לקבוע את אופי והרגשת המתלה לאורך מהלכו, בצורה מדויקת על פי ההרגשה שהוא רוצה להקנות לאופניים. ב-ASR5 תכננו את אמצע פעולת המתלה להיות קשיחה יותר מזו שב- 575, כלומר, למנוע שקיעה מהירה מדי, כאשר המתלה עובד לטובת יעילות בעליות. 

אלמנטים קטנים ונחמדים בשלדה הם הולכה פנימית של כבל המעביר האחורי בתוך המשולש האחורי, הכנה לכבל מוט כיסא מתכוונן על הצינור העליון, ואפשרות להחלפה של ה- Dropouts (תושבות הגלגלהאחורי) להתאמה לשני הסטנדרטים שבתעשיה, ציר  135/10המסורתי והגמיש יותר או ציר 142/12 הקשיח צידית. נאבת ה-  DT Swiss X1800 מאחור עשתה שימוש בסטנדרט החדש והמוצלח הזה – שעושה לגלגל האחורי מה שציר ה-15 עשה לגלגלים הקדמיים.

 


אבזור
החבילה שסיפק לנו היבואן על אופני המבחן כללה מעבירי הילוכים Shimano XT מקדימה ו- XTR מאחור, קראנק וידיות הילוכים XT.
על בולמי הזעזועים הופקדה Fox עם RP23 מאחור ומזלג RLC 120 מלפנים. את כוח העצירה מספקים מעצורי פורמולה R1 (גם הם ביבוא של ונטיל), מוט כיסא וסטם איכותיים של Thomson, משודכים לכידון Monkey Lite של Easton. הגלגלים היו DT Swiss מדגם X1800 מקדימה וגלגל בנוי עם נאבת DT Swiss X1800 וחישוק של Bontrager Rythem מאחור. שניהם לבושים בצמיגי 2.25 Racing Ralph של שוולבה . 

צינורות מוגדלים ומוקשחים ואבזור קליל

 


ברכיבה

האמת היא שהמיקום האמצעי של האופניים האלה בליין המוצרים של Yeti באמת מעלה את עניין ההבדל מהדגמים שמעל ומתחת. ביחס ל-AS-R האופניים האלה מרגישים קשוחים וקשיחים בהרבה, אם כי עדיין שומרים על משקל נמוך. מרכז הגובה שלהם גבוה משל ה- AS-R, מה שמשאיר אצל ה- AS-R את היתרון בסיבובים הדוקים במישור. בירידה חוזר היתרון ל-ASR5 בזכות הזווית המתונה יותר של המזלג, אולם תחושת האורך דומה. ה-575 מרגישים הרבה יותר קצרים באורך, רכים יותר בשיכוך, ואיטיים יותר בעליות. 

רכיבת XC
עם משקל נמוך מאוד, בסיס גלגלים וצינור עליון ארוכים יחסית, ה-Yeti ASR5 זורחים בעליות. למרות שאלה אופני שבילים קלאסיים שעושים הכל, יחסית לרוב אופני השבילים הם מצטיינים במיוחד בטיפוס ויש להם נטייה מסוימת ל- XC. המשקל שלהם קליל מאוד בהתחשב בבנייה ובמכלולים (גלגלים, קראנק, הילוכים, מוט כיסא וסטם) האיכותיים, אך לא הקלים בקבוצתם: 12 ק”ג עם הפדלים ומחזיק הבקבוק. צינור עליון ארוך מסייע לתנוחת XCמרתון טיפוסית, שכן הישיבה אינה זקופה מדי כפי שאופני שבילים לעיתים נוטים להיות.
אם דולק מאחוריכם בסינגל רוכב מתנשף וצמוד מדי, שימו את ה- Pro Pedal שב- Fox RP23 על רמה 3 (הקשיחה ביותר) וטוסו למעלה: המתלה יהיה קשיח בהחלט ולא יספוג את המאמצים שלכם. יש בובינג מסוים ללא פרופדל אולם הוא אינו דרמטי. 

רכיבה טכנית
בירידות, בסיס גלגלים ארוך מסייע לשמור על קו נכון, BB שאינו גבוה מדי שומר את מרכז הכובד נמוך, וזווית של 68 מעלות תורמת לבטחון באלמנטים טכניים. לכך מתווספת תחושה מושלמת של חלוקת משקל אופטימאלית על האופניים. השילוב של מיקום הרוכב, ביחד עם פיזור משקל האופניים עצמם נותן, לרוכב תחושה מדויקת מאוד של שליטה בכלי. אין שום חוסר איזון כלפי החלק האחורי או הקדמי. על האופניים האלה תהיו מוכנים לכל מצב על השביל בהיכון תמידי. אני אישית לא נוטה לקפוץ מגבהים של מעל לחצי מטר, אולם בקפיצות זורמות כאלו האופניים הרגישו טוב מאוד. בגינות סלעים אכן הקשחת אמצע המהלך תאט אתכם מעט יחסית לאופני שבילים אגרסיביים יותר. אין ספק שהתכנון הזה, מכוון ומודע מצד Yeti, מוריד מעט מיכולת הגיהוץ המפנקת שמספקים ה-575 למשל. ל-Yeti יש הבנה מעמיקה של הגיאומטריה של אופני הרים, ויכולת ליצור תחושת שביל מעולה ורכיבה מדויקת וחדה כתער, כזו שמתלבשת בול על בלוטות האדרנלין והכיף שלנו. בסינגלים טכניים בעלייה הרגשתי לא רע גם בלי הפרופדל, אולם קיים בובינג מזערי. רוכב אגרסיבי יותר ומכוון עליות פחות, יוכל לבנות אותם עם מזלג 140 מ”מ, לרכך עם פחות לחץ בבולם האחורי, וליהנות מעוד מהלך ומיתון זווית הראש.  

על נקודת הביקורת הראשונה שהזכרנו קודם אפשר לסמן וי ולשכוח: המשולש האחורי מחזיק את הגלגל נטוע במקום בו הוא צריך להיות ונושא הגמישות הצידית אכן טופל בצורה מלאה ומוצלחת. אי אפשר לטעון יותר שיש בעיה בתחום הזה, שכן האופניים שומרים על קו ברור ללא תזוזות מיותרות ותוך אספקת התנהגות צפויה וברורה הן בחלק הקדמי והן בחלק האחורי.

ספרינטים אנראוביים יתקבלו בברכה

 

מה נותר לשפר?
ביצועי המתלה טובים מאוד אולם אינם מושלמים. הוא נצרך למנגנון הפרו-פדל של הבולם כדי להיות קשיח מספיק מול התנודות הקטנות בעליה, והוא מקריב מעט נוחות ועבירות בירידות לטובת יעילות. הוא מעט פחות מדויק במעקב אחרי הקרקע ביחס למתלים הכי טובים שיש שם בחוץ, וצריך לכוון ליותר Sag מהמומלץ כדי להנות משקיעה מפנקת של המתלה בסיבובים, כזו שמורידה את מרכז הכובד, מקטינה את זווית הראש, ונותנת תחושה של ברם גם כשאין כזה…יחד עם זאת צריך לאמר שצריך להיות רוכב מאוד מאוד רגיש ולהכיר מתלים רבים כדי לשים לב לכך. בעיניים של הרוכב הטיפוסי שלא מחליף אופניים כל שלושה שבועות ורוכב בצורה סופר מודעת, ספק רב אם לביקורת הזו יש משמעות בכלל.
מעצורי הפורמולה השמיעו יללות כל עצירה (כנראה שניקוי יסודי היה פותר את זה) וגם לא סיפקו עוצמת עצירה מדהימה, אם כי הידיות מרגישות מצוין למגע, והמודולציה מושלמת. הצמיגים נכשלו בהשלמה הולמת של השלדה הזו. בחרו בהם רק אם אתם אוהבים החלקות או מכוונים למרתון על שבילי ג'יפים. ביננו: זה כנראה לא השימוש העיקרי בקרב קהל המטרה האופייני של האופניים האלה. רוכבי שבילים ראויים להרבה יותר אחיזה, והרבה פחות רגישות לתקרי צביטה, מאשר מה שצמיגי הרייסינג רלף של SCHWALBE מספקים – גם במחיר משקל ומהירות גלגול.
המזלג תפקד לא רע יחסית גם תחת דיווש נמרץ בעמידה, אולם בכל זאת חסרה לי אפשרות הנעילה לעליות ארוכות ולא טכניות. לדעתי שידוך מתבקש לשלדה הזו הוא מזלג עם מהלך משתנה (כמו ה- FOX Talas) שיכול לתת לשלדה המגוונת הזו את התוספת שבאמת תהפוך אותה לאופניים לכל מטרה. 

סינגלים צפופים יתקבלו בשמחה

 

קפיצות ושעשועים -יאללה תביאו!

 

סיכום: מי הרוכב שהכי יהנה מהם?
מקרב המבחנים האחרים שבצענו ב- BikeZone דומה שהמתחרה הקרוב ביותר ל- Yeti ASR5 בביצועים, סטייל ותמורה הוא ה- Spider Intense 2, שנוטה קצת יותר לשבילים ובעל מתלה מעודן יותר, לעומת ה ASR5 שמשמרים יכולות מרתון ו- XC בצורה עדיפה.
מי שרוצה לקחת אותם לקצה יגלה שאלה אופני שבילים מהירים במיוחד שמיועדים לתת מענה לחובב ה- XC המודרני: כזה שאוהב לתת בראש ולהגיע ראשון גם במתארים טכניים. למה חובב? כי המקצוענים מרחמים על עצמם פחות והולכים על זנבות קשיחים או כפולי שיכוך קצר יותר. למה XC מודרני? כי זו בעצם רכיבת שבילים עדכנית במיטבה: מי שהיה באליפות אירופה בחיפה ראה מה זה מסלול XC עדכני, שדורש המון מהרוכב ומהאופניים: עליות אכזריות, סוייצ'בקים, מדרגות סלע בעליה ובירידה, גינות סלעים תלולות, החלקות קפיצות והתמודדות בלתי פוסקת גם עם טכניקה וגם עם מהירות וכושר. ה-ASR5 ירגישו בבית בדיוק בסביבה תובענית שכזו. האופניים האלה מתאימים גם ל- 90% מאוכלוסית הרוכבים, למעט פרי-ריידרים או מתחרי XC קיצוניים. אלה אופני שבילים קלאסיים שמתאימים גם לטיולים רגועים של יום שלם (או שבוע בחו”ל…) וגם לרכיבת בוקר קצרה ואינטנסיבית. הם יתפקדו מצוין כמעט בכל מקום שתקחו אותם אליו. מה זה אומר? זה אומר שלרכוש ASR5 זה כמעט כמו לרכוש ביטוח לשביעות רצון מהקניה – אני כמעט ולא מכיר רוכבים שהאופניים האלה לא יתאימו להם בול. 

עליות: 9
סינגלים: 9
ירידות אגרסיביות: 8
תמורה: 8
כללי: 9

יבואן: ונטיל אופניים בע”מ, http://www.ventil.co.il/, 04-6491414 / 050-2008020

בחן: גיא חלמיש. צילום: דרור כגן, גיא חלמיש