כשבחוץ משתולל החורף, קר, גשום, הכבישים רטובים ומכוסים שלוליות, הסינגלים בוציים והימים קצרים. למי יש חשק לצאת החוצה לרכיבה? גם בקיץ כשחם ולח, אימון בחוץ לא ממש מזמין או אפקטיבי. אז מה הפתרון, שוב נעלה על הטריינר או הרולר ונפדל בסתמיות לשום מקום? ובכן, הכירו את Zwift.
מאת: שרון שחר
ההתפתחות ב"מערות הכאב"
רכיבה על טריינר יוצרת אצל רבים קונוטציה שלילית. היא משעממת, היא קשה יותר, מונוטונית, הדופק הרבה יותר גבוה ופתאום כל הדברים הכי קטנים מתחילים לכאוב בגלל הישיבה הממושכת באותה תנוחה.
כבר כתבתי בעבר על איך אני שורדת את החורף הקשה במחוזותיי בשלום, הפעם נציג התפתחות בעולם "מערות הכאב": הפיכתו למשחק מחשב אינטראקטיבי – Zwift.
משחק מחשב לאימון? אני ילדה של חוץ, תמיד מעדיפה לרוץ בחוץ ולשחק במחבואים, תופסת, כדורסל… בפעמים היחידות שניסיתי משחקי מחשב אפילו לא עברתי את שלב 1 ב-Packman. האם Zwift יצליחו להמיר את אותה ילדת חוץ ולהעביר אותה לשלב 2? מה שברור של-Zwift תהייה עבודה קשה.
מה זה Zwift?
Zwift הוא משחק מחשב אינטראקטיבי שבו דרך סיבובי הרגליים שלכם על הטריינר, האווטר שלכם ירכוב מולכם. תוכלו לבחור מסלולים שונים, רכיבה לבד או עם רוכבים אחרים, מירוץ או סתם רכיבה קבוצתית. תוכלו לטפס עליות, לדהור בירידות ואפילו לעשות דרפטינג על רוכבים אחרים, כל זה בלי לזוז מילימטר מהסלון או המרתף. אולי הדרך שלכם תהייה מורכבת מפקסלים אבל הזיעה שלכם תהייה אמיתית. אם לא ממש בא לכם להזיע אבל אתם כן מחפשים בידור, תוכלו גם להיכנס ל-Zwift כצופים וסתם לעודד.
נכון, זאת לא הפלטפורמה הראשונה או היחידה שעושה דברים דומים – קיימות עוד פלטפורמות, את חלקן ניסיתי בעבר (כמו את זו שבאה עם הטריינר Tacx שלי, או Prefpro) וחלקן עוד נסקור בכתבות עתידיות. אז מה כן מיוחד? המיוחד ב-Zwift היא הפלטפורמה החברתית שעליה עוד ארחיב בהמשך וזה הcatch.
לפני שנתחיל אציין כי Zwift היא פלטפורמה בתשלום. לאחר ניסיון של שבוע חינם היא תעלה לכם $10 בחודש, וניתן לבטל את החברות בכל שלב. כיוון שכולנו אוהבים בונוסים חינם, בעלי חשבון Strava Premium יזכו לחודשיים נוספים חינם.
איך מתחילים?
מה צריך – מחשב, סטיק Ant+, טריינר או רולר, אופניים וכמובן לא לשכוח מאוורר ומגבת כי בוודאות תזיעו. אחרי שהורדתם מהאתר את התוכנה למחשב או ל-Iphone או Ipad שלכם ויצרתם חשבון, החיבור והסט אפ קל מאוד. כאן חדשות רעות לבעלי אנדואיד (כמוני) עדיין לא קיימת אפליקציה שתתן לך את המשחק המלא ותאלצו להשתמש במחשב. לגבי טריינר או רולר – Zwift יעבוד גם אם לאין לכם טריינר חכם. במקרה זה תצטרכו מד וואטים או מד מהירות/קאדנס.
מה הלאה – מכאן כמו שאמרתי זה ממש פשוט. תוודאו שה-Ant+ שלכם בפנים. תפתחו את Zwift ופשוט תעקבו אחרי ההוראות. Zwift יבקש ממכם לסנכרן את הטריינר ושאר האביזרים הנלווים. זהו, תהליך שתצטרכו לחזור עליו בתחילת כל רכיבה ולוקח פחות מדקה, ואם שכחתם איך, הסנאי יזכיר לכם, הסירו דאגה מלבכם.
לבעלי האנדרואיד, כדאי גם להוריד את אפלקצית ה-Zwift Mobile Link היא תאפשר לכם לעצור את הטיימר של האימון למספר דקות, לתקשר עם רוכבים אחרים, כמו למשל לסמן עם המרפק לעלות להוביל, לנופף להם במהלך הרכיבה, טקסט קבוצתי, לעשות פנית פרסה, לצלם את המסך (ולא לשכוח לעלות לאינסטגרם כי אחרת איך ידעו שבאמת רכבתם?). הכי חשוב ואחד השימושים העיקריים הוא לבדוק את לוח האירועים והרכיבות ומי מהחברים נמצא על המסלול כרגע.
איך זה עובד?
אחרי שסנכרנתם את הטריינר ושאר הציוד ואתם מוכנים לרכיבה, מגיע המסך הבא והרגע שחיכינו לו. זה הזמן לבחור את אופציית הרכיבה. כאן עומדת בפני בחירה קשה: האם לצאת ככה סתם לרכיבה? אולי אפגוש רוכב או שניים בדרך או נצטרף לקבוצה? או אולי נרביץ איזה אימון אינטרוולים שיגרום לרגליים לצרוח לשמיים. Zwift נותנת פתרון לשתי אופציות אלו, רק תקליקו במקום הנכון.
אחרי שבחרנו ורגע לפני שמתחילים ברכיבה, חייבים לשדרג את מראה האווטר שלנו. אפילו אם הזנחנו את המראה האמיתי כי אף אחד לא רואה, האווטר שלנו יוצא לרכיבה בפומבי וצריך לייצג. אז איזה קיט נלבש היום? איזה אופנים, גלגלים? עם/בלי קסדה, כפפות? והכי חשוב האם אציית לצו האופנה ואגרוב גרביים (כפי שכבר כתבנו על התופעה) או שמא אדבוק דווקא במראה הטריאתלטי? החלטות קשות וברומו של עולם, אבל ללא ספק הופכות את Zwift לכיפי יותר ואינטראקטבי. כאן בא הגזר: ככל שתרכבו יותר יפתחו בפני האווטר שלכם יותר אופציות לקסטומיזציה. עוד חולצה (החל ממחר אני אתגנדר לי בחולצת Rapha), גלגלים אווירודינמיים, אופני נג"ש. גן עדן לחולי השדרגת (מודה באשמה). כמובן שכל אלו יתנו לכם יתרון במשחק ויהפכו אתכם למהירים יותר, אם לא בחיים אז לפחות בוואטופיה.
מצב רכיבה
במצב זה תוכלו לרכוב freestyle באחד משלושת המסלולים שמציע Zwift: וואטופיה, לונדון וריצ'מונד. המסלול עצמו נבחר ע"י Zwift, על פי לו"ז שמפורסם מראש. אתם תוכלו לבחור את תתי המסלולים – בין אם בא לכם מסלול שטוח, הררי, שילוב או שאתם במצב רוח שובבי ורוצים ש-Zwift יפתיע אתכם. וואטופיה, הוא מסלול דימיוני ולונדון וריצ'מונד (וורג'יניה) הם מסלולי מירוצי אופניים מפורסמים.
בנוסף לאפשרות להצטרף לקבוצה או מירוץ, Zwift מוסיפים עניין בשילוב קטעי ספרינט ומלך ההרים. המובילים בתחרויות אלו יזכו ללבוש חולצה ירוקה ומנוקדת, בהתאמה. ברכיבה בפלטון הדרפטינג ממש מורגש. עוד גזרים שפזורים על אם הדרך הם הבוסטים השונים, כמו בוסט אירודינמי או בוסט נוצה (שיהפוך אתכם למהירים יותר בעליה, לפחות לכמה שניות). יש גם אתגרים יותר ארוכי טווח שנושאים פרסים (אמתיים ולא ווירטואלים).
אם כבר עסקינן בעליות, Zwift מדמה יפה עליות וכשהשיפוע עולה כך עולה ההתנגדות בטריינר (כמובן אם יש לכם טריינר חכם). אז הינה טיפ משוכנת מישורים למיקסום הפונקציה הזאת: שימו ספר עב קרס תחת גלגל הטריינר שלכם (משהו יותר עבה מספר טלפונים ישן) להגביה את הגלגל הקדמי (עדיף מתחת לבלוק שמחזיק את הגלגל) כדי לדמות זווית של טיפוס. שרירי הטיפוס יודו לכם על זה בעתיד.
מצב אימון
במקום לרכוב ככה סתם באחד המסלולים, Zwift מציעה כיום מצב נוסף – מצב אימון (workout mode). תוכלו לבחור ממגוון האימונים של Zwift, שמציעים החל מאימון בודד עד סדרת אימונים שלמה שתמשך 12 שבועות. לחילופין אם אתם מתאמנים עם מאמן או סתם נוירוטיים, תוכלו ליצור לעצמכם אימון די בקלות (טיפ בסוף).
לדעתי זאת קפיצת המדרגה של Zwift כי ללא קשר למזג האוויר, לאימון על טריינר יתרונות רבים בעיקר לצורך אימוני אינטרוולים. למה? הטריינר מאפשר רכיבה ללא הפרעות כמו רמזורים, תנועה או רוכבים אחרים. הוא מנטרל את תנאי השטח, ומאפשר שמירה על אינטנסיביות (בין וואטים או דופק) קבועה לפרק הזמן שנקבע מראש, לעבודת אינטרוולים יעילה. נכון שאת כל אלה ניתן להשיג גם old school על טריינר רגיל ובלי תוכנה. אבל מצב האימון של Zwift מכניס מימד נוסף לאימון ועניין.
דרגת הקושי של כל אינטרוול נקבעת ע"י ה-Functional Threshold Power או FTP (בקצרה ועל קצה המזלג: ה-FTP שלכם מייצג את הכוח המקסימלי שאתם תוכלו להחזיק ברכיבה עצימה למשך 60 דקות). כאן). ניתן להוסיף אותו בתחתית האימון או ב-settings. אם אתם לא יודעים מה ה-FTP שלכם – חוץ מזה שגם כדאי לבחון אותו מידי פעם – Zwift יצרו עבורכם מבחן FTP.
במצב אימון נרכוב עדיין על אותם מסלולים, נראה רוכבים אחרים ואולי גם ננסה להחזיק על הגלגל שלהם כתמריץ לאינטרוול, אבל ההתנגדות נשלטת אוטומטית ע"י התוכנה ולא צריך להעביר הילוכים אם יש לכם טריינר חכם. אם הוא לא חכם, תצטרכו לשחק עם ההילוכים כדי להגיע לדרגת הקושי הרצויה. על המסך יופיעו הוראות, זמן האינטרוול וקשת זהב (לא אין מקדונלדס בסוף) תסמן את ההתחלה והסוף. אישית מצאתי שרכיבה במסלול והמצאות רוכבים אחרים מסביבי דירבנה אותי לא לוותר והפכה את האינטרוולים לנסבלים יותר עבורי ואפילו ברי השגה. כמובן שאת הרכיבה או האימון, ניתן לשמור ב-Zwift או לסנכרן לחשבון ה-Strava, ה-Training Peaks או ה-Today's Plan שלכם.
כדי לא לבזבז זמן יקר לפני האימון, ניתן ליצור את האימון מראש והוא ישמר מזיכרון. פשוט לדלג על מסך הסנכרון (לחצו על OK ללא סנכרון). תכנתו את כל האימונים שבא לכם ושתהיו מוכנים לרכיבה תחזרו אליהם. כמובן בשלב זה לא לשכוח לסנכרן.
החוויה
בעולם הוורטואלי של Zwift, הכביש חלק, ללא מהמורות ובורות (גם אם הגרפיקה מראה דרך עפר מלאת אבק), אין נהגים עצבניים שחותכים אתכם או הולכי רגל שקופצים פתאום – רק אתם ורוכבים אחרים – אם כי בכמה רכיבות אחרונות התחלתי לראות גם רצים (עוד על כך בהמשך). מזג האוויר תמיד אידיאלי והציפורים מצייצות. תוכלו להרגיש כמו בת הים הקטנה ולרכוב תחת המים או כאינדיאנה ג'ונס ולרכוב דרך שדה לבה זורמת. לאורבנים שבכם יש את האפשרות לרכוב בלונדון או אם ממש חפצה נפשכם בריצ'מונד וירג'יניה. אז נכון זה היה מסלול אליפות העולם וסאגן זכה, אבל Zwift, באמת? מכל המקומות והמסלולים בארה"ב בחרתם דווקא בבירת הקונפדרציה? הדרום הפסיד. יש מסלולים ומקומות מעניינים יותר.
אז אחרי שהתרגלתי לכל ההמולה, לכך שהכל קורה בבת אחת, פלטון ענק עוקף אותי, נתונים קופצים מכל מקום על המסך. כרוכבת כביש מנוסה למדתי מהר מאוד להתמקד במה שבאמת חשוב. התחלתי להנות מהחוויה ואף יותר מזה לצפות לה. על כל אחד מהמסלולים, מצאתי את עצמי נסחפת לתוך המשחק. רודפת אחרי רוכבים אחרים, עושה דרפטינג. מחכה את האווטר שלי ביציאה מהאוכף בעליה או ספרינט, וכמעט ויתרתי של שלוק מהבקבוק כי האווטר שלי לא שתה באותו רגע. באימוני האינטרוולים הייתי כל כך שקועה במסך ובווטים שלי שמצאתי את עצמי מנסה לסובב את הכידון בפניה חדה שהגלגל כמעט עף ממקומו. אפילו לא היה אכפת לי שאני כבר בסיבוב הלא יודעת כמה בלונדון. הבנתי שהמצב קשה שפתאום גם מצאתי את עצמי לפני כל רכיבה חושבת על מה אלבש (אני לא האווטר), כי יש לי דייט עם עוד כמה אלפי רוכבים וצריך להיראות טוב בכל מצב.
להעצמת החוויה מומלץ לחבר את המחשב לטלוויזה שלכם או למסך גדול. בטלוויזיות של היום כל מה שצריך זה כבל HDMI. כמובן שאם אתם ברי מזל ויש לכם Ipad ו-apple tv כמובן שניתן לשדר כ-Air play.
חסרונות או הצעות לשיפור
מסלולים מוגבלים – כאמור יש רק 3 מסלולים. למרות שיש מספר תתי מסלולים, המספר די מוגבל. גם לא ממש אהבתי שלא כל יום כל המסלולים זמינים ו-Zwift מחליטים איזה מסלול יהיה זמין באותו יום. אני מבינה שיותר מסלולים משמעו פחות רוכבים על כל מסלול, והרי זאת כל הפואנטה. אז אולי תשפרו את אלו הקיימים ובעיקר את ריצ'מונד.
גרפיקה בסיסית משהו – אחרי שהתגברתי על השוק הראשוני שפלטון רוכבים פשוט רוכב דרכי (זה קורה גם עם רוכב בודד), הגרפיקה הבסיסית לא ממש הטרידה אותי, למרות שיש כיום פלטפורמות עם גרפיקה מציאותית יותר (כמו Bkool), בואו נתמקד במה שחשוב באמת. זה עובד ועובד טוב.
מוזיקת רקע – זה רק אני או שבאמת המוזיקה שבהתחלה מעצבנת? לא משהו שאזניות בינוניות מינוס עם איזה playlist טוב לא יכול לחסום. קראתי שיש גם קולות רקע תוך כדי רכיבה, אבל האמת אני כבר לא שמעתי אותם, הייתי כולי מרוכזת במוזיקה ובאווטר שלי (נקראה לה ג'סיקה).
תמיכה באנדרואיד – נו באמת Zwift, גרסת אפל יש ומה עם חצי העולם השני? גם אם גרסת האנדרואיד עדיין בפיתוח, לפחות תוסיפו פונקציות שליטה מלאה מהאפלקציה אם כי אציין כי בשבוע האחרון עודכנה האפלקציה והוספו אופציות שליטה נוספות שהיו חסרות לי. מודה זאת כבר קטנוניות אבל בכל זאת.
האספקט החברתי – כמובן זה יתרון ענק אך גם חסרון באותם ימים בהם תרצו לרכוב באיזי. זה די קשה לא להיסחף אחרי הפלטון שעוקף אותכם בסערה או רוכב לפניכם והיצר התחרותי דוחף לעקוף. אז קחו את זה בחשבון ואולי ביום איזי שלכם תוותרו אם באמת קשה לכם להתאפק או תרכבו במצב אימון כשהוא מוגבל ל-Z1 ותקבלו תזכורת אדומה מהבהבת אם נסחפתם.
מה בעתיד
Zwift השקיעו בשנה האחרונה משאבים רבים בשיפור הפלטפורמה, וממשיכים להשקיעה. הם גם מוסיפים מסלולים (אם כי בקצב איטי משהו). כפי שכתבתי למעלה, ברכיבות האחרונות שלי התחלתי לראות גם רצים. חיפוש מהיר ברשת מראה כי משהו חדש התבשל בעולם Zwift וכרגע בגרסת בטא ב-ios ניתן למצוא גם ממשק ריצה. ביורובייק האחרון ובחודש האחרון בתערוכת ה-CES הוצגה פלטפורמת ה-VR של Zwift, ימים יגידו אם זאת אכן תצא לשוק, אבל נראה שיש למה לצפות.
שורה תחתונה
בסופ"ש האחרון, הטמפרטורות בשיקגו טיפסו ל-5 מעלות, די נדיר בחורף אצלנו וממש מבקש רכיבה בחוץ לחגוג את הרגע. האמת שקצת התבאסתי. המחשבה הראשונה שחלפה לי בראש – אבל יש רכיבה קבוצתית ב-Zwift. יש גם מירוץ ואני חייבת עוד נקודות כדי לשדרג את הגלגלים שלי, החולצה וכו'.
נשאר לי רק דבר אחד לעשות – להודות קבל עם ועדה: "שלום, שמי שרון, ואני מכורה". הכלבה שלי עדיין מסרבת לרדוף אחרי לחדר הטריינר, אבל לי כבר לא אכפת כי אני לא לבד וגם עברתי לשלב 2. ביי בנתיים, תוכלו למצוא אותי ב-Zwift.
מאת: שרון שחר
תגובות יתקבלו בשמחה פה למטה… בתחתית הכתבה!