מוט אוכף מתכוונן הינו אחד ההמצאות היותר משובחות שהיו בעולם האופניים. עם כל הכבוד לכל שינויי הסטנדרטיים שאנו חווים בתקופה האחרונה החל מקוטר הגלגל ועד לאורך הצירים בשילדה, כל אלה אינם פטנטים או רעיונות ששינו את אופי הרכיבה באופן דרסטי מקצה לקצה כמו המוט המתכוונן.

קוראינו הותיקים יותר ודאי זוכרים את התקופה שבה היינו רוכבים עם מוט אוכף קשיח ואיך היינו צריכים להפסיק את הרכיבה בכדי להוריד או להרים אותו לפני מקטעים שונים, או לחילופין מתעצלים וכך רוכבים בפוזיציה פחות נוחה בכדי לצלוח אלמנטים מסויימים. היום בעולם השבילים והאול מאונטיין (וכן, זה אפילו זולג לקרוס קאנטרי וליבבני המשקל) אין דבר כזה שמפרט אבזור לשילדה שלא יכלול מוט אוכף מתכוונן. הפעם בחנתי את מוט האוכף החדש מבית Fox Racing Shocks שרק יצא לאוויר העולם בכדי לבדוק האם נכנס שחקן חדש ומבטיח בשוק מוטות האוכף.

מאת: מאור רביב
צילם: עופר עברי

image03

  • דגם: מוט כסא Fox Transfer  
  • מחיר: 1650 ש”ח
  • משקל: 520 גרם (לאורך האמצעי – יש גם 512 ו 530)
  • יבואן : סינגלארק (מפרסם באתר)

image04

ליין ה-Transfer – מוט האוכף של Fox

אז איך זה ש Fox Racing Shocks שמהווה אחת מחברות הבולמים המצליחות והמתקדמות בעולם לא נכנסה לשוק מוטות האוכף המתכוונים עד עכשיו? אז זהו, שזה כבר קרה עם מוט אוכף בשם DOSS. ה-DOSS לא היה מוצלח בעיקר בגלל חווית המשתמש שלו, שכללה שלט עם שני לחצנים ומהלכי עבודה קבועים, ולכן גם לא היה נפוץ במיוחד. אבל חברה כ Fox עם טכנולוגיה ונסיון כל כך רלבנטיים לא יכלה להשאיר את השוק הזה ללא נוכחות ומהנדסי פוקס חזרו אל שולחן הסרטוטים והביאו לעולם את מוט ה-Transfer.

ה-Transfer מכיל בתוכו מנגנון חדש וכן שיטת פעולה אחרת לגמרי מקודמו ועל הנייר נראה כי סוף סוף פוקס נכנסה לליגה של הגדולים בעולם מוטות האוכף. למעשה המוצר חדש, אבל הוא עושה שימוש בטכנולוגיה דומה ונסיון מצטבר שיש לפוקס מהבולמים.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

ה-Transfer מגיע בשלל וורסיות ולכן אעשה לכם סדר:

  • ראשית מוט האוכף מגיע בשתי המידות העיקריות: 31.6 ו-30.9.
  • המוט מגיע בשלושה אורכים:  150 מ”מ, 125 מ”מ, 100 מ”מ.
  • מערכת השליטה על פעולת המוט מבוססת על כבל, לכן שלט השליטה מגיעה בשתי תצורות: התצורה הסטנדרטית (אותה קיבלתי למבחן) ותצורה הדומה לשיפטר הילוכים. בקניית המוט מן היבואן תוכלו לבחור את בתצורה המתאימה לכם ללא תוספת תשלום.
  • קיימות שתי צורות חיוט למוט: פנימית (לאופניים המאפשרים זאת) וחיצונית.
    בשימוש במוט עם חיוט חיצוני הכבל לא זז עם המוט, כך שקל יותר להתאים את החיוט לשילדה ולא קיים חשש שהכבל יפצע את השילדה בשימוש ארוך במוט.
  • ההבדל האחרון ב-Transfer הוא ציפוי המוט עצמו – כן כן, גם כאן פוקס לא ויתרו על ציפוי הקשימה היוקרתי ובמידה ותחשקו באחד אשר יגדיל את רמת ה”בלינג בלינג” באופניים שלכם, תאלצו להיפרד מ1950 ש”ח כאשר כל האופציות שציינתי עד עכשיו ניתנות לבחירתכם. למי שמעדיף לוותר על ציפוי הקשימה היוקרתי כדי לחסוך כמה שקלים, קיימת גירסה של ציפוי שחור בשם Black Anodise (שאותה קיבלתי למבחן) שתעלה 1650 ש”ח, וכמובן ששוב כל האופציות שהוזכרו רלוונטיות גם לגירסה זו.  

image02

התקנה ורושם ראשוני

את מוט האוכף התקנתי על היטי הנאמנים שלי בסניף סינגל טרק בתל אביב כאשר המוט שהותקן היה חדש מן הקרטון. במבט ראשון לא יכלתי להתעלם מן האטם יוצא הדופן לעומת האטמים הסטנדרטיים שיש במוטות כסא. האטם ב-Transfer דומה לאטמים היושבים על הסטנשנים בבולמים ונראה עמיד יותר לשמירה על המנגנון של המוט נקי מלכלוך.  

דניס, המכונאופן של סינגל טרק התקין את המוט בצורה זריזה לחלוטין אך גם בעזרת סרטון ההדרכה של Fox ניתן להתקין את המוט באופן עצמאי בקלות יחסית. כאשר שתי גירסאות המוט, הקשימה והשחור אנודייז, נמצאות אחת ליד שנייה אין ספק כי הקשימה נראת סקסית פי כמה וכמה מהגירסה הסטנדרטית, אך אם אומר את האמת, כאשר ידוע מראש שהביצועים בין המוטות כמעט זהים לחלוטין קשה לי לאשר כי במידה וארכוש לי מוט אחד אוסיף את תוספת 300 השקלים רק בשביל ציפוי מוט שונה, במיוחד כאשר הציפוי השחור הסטנדרטי ממש לא גורע מיופי השילדה. בסופו של יום נפרדתי מעמית, דניס וויטלי – צוות סינגל טרק ת”א והמשכתי אל היער.

“המעביר” בשבילים

אם נסתכל על מוט האוכף המתכוונן בצורה יבשה, נבין כי מדובר ברכיב פשוט להפעלה. אם נלחץ על הכפתור המוט ירצה להיפתח לכל מהלכו אלא אם כן נפעיל עליו משקל ואז הוא יסגר. עניין הביצועים פה אינו דומה לדברים המוכרים לנו יותר כמו אופניים, בולמים וכו’. לכן, הדגש מבחינתי במבחן הזה היה על חווית המשתמש במוט האוכף במהלך הרכיבה.

אחרי ההתנסות על ה-Transfer, המסקנה שלי כי מדובר במוט אוכף מתכוונן שעובד ומעניק חווית משתמש מצויינת. שתי הסיבות העיקריות שהובילו למסקנה הזו היו: התגובתיות של המוט והשלט שלו.

img_7105

השלט בתצורה הסטנדרטית שבה השתמשתי במבחן היה נוח מאוד, אם כי באופן אישי הייתי מעדיף את השלט בתצורה של שיפטר הילוכים וכפי שציינתי, ניתן לבחור את תצורת השלט הנוחה לכם בקניית מוט חדש.

ביקורת קטנה אחת לגבי השלט בתצורה הסטנדרטית היא בורג ההידוק. בורג ההידוק של השלט לכידון יושב מתחת לצינור המתכת המוביל את הכבל להפעלת המוט, לכן כאשר תרצו לשחרר את הבורג בכדי לכוון את השלט על הכידון, תצטרכו מפתח אלן עם זווית של 90 מעלות. מפתח כזה אינו כלי שגור במולטיטול הסטנדרטי לאופניים ולכן כדאי להצטייד במפתח אלן כזה בנוסף שיהיה במידה ותצטרכו.

image01

תגובתיות מוט אוכף מצוינת

בשימוש ה-Transfer הראה תגובה מצויינת בכל מה שנוגע לפתיחה וסגירה של המוט. בפתיחה של המוט, עוצמת הלחיצה על השלט מהווה יחס ישיר למהירות הפתיחה של המוט. כלומר, כאשר נלחץ חלש על השלט המוט יפתח באיטיות וככל שנגביר את הלחיצה בשלט, מהירות הפתיחה תעלה!

זה יגיע עד למצב בו המוט נפתח כמעט מיידית במהירות גבוהה למדי, למקרה שבו נרצה מוט אוכף מורם באופן מיידי.

תגובת המוט בסגירה גם כן הייתה מרשימה מבחינתי: מספיקה לחיצה קלה על השלט והישענות קלה מאוד עם משקל הגוף על האוכף והמוט יתקצר באופן חלק. כמובן שככל שנשעין משקל גוף רב יותר כך המוט יתקצר במהירות רבה יותר אך בסופו של דבר בכדי לקצר את המוט לא נדרש להשתמש בכח פיסי רב.   

image00

סיכום: מוט אוכף ברמה גבוהה

ה-Transfer הינו מוט אוכף מתכוונן שסוף סוף יושב בקו אחד עם המתחרים, והוא מעניק חווית משתמש מצויינת מענק הבולמים האמריקני. נוסיף לכך את שלל הוריאציות המתאימות את המוט לרוכב לפי דרישתו ללא תוספת תשלום ובמחיר משתלם, ויש לכם מוט שישרת אתכם נאמנה.

בפעם הבאה שאבנה אופניים חדשים ואבחר חלקים, כנראה שה-Transfer ימלא את המשבצת של מוט האוכף!

מאת: מאור רביב
צילם: עופר עברי