מכון התקנים, אותו גוף שע”פ חוק מבצע בדיקת אופניים ואישורם לשם ייבוא לישראל, מפעיל מהלך שנוי במחלוקת של עדכון התקינה לאופניים תוך ביטול האישורים שכבר ניתנו (החלטה בסמכות משרד הכלכלה והמכון מבצע). קיים סיכוי שהדבר יעמיס עלויות משמעותיות על ייבוא האופניים בתקופה הקרובה.

מאת: גיא חלמיש

המכתב של מכון התקנים ליבואני האופניים

המכתב הבא יצא אל כל יבואני האופניים בישראל שדורש מהם התנהלות חדשה לגמרי, עם השלכות כלכליות משמעותיות, ושההגיון מאחוריו מוטל בספק. המכתב כאן.

מכון התקנים

מכתב מכון התקנים – חלק עליון

על מה מדובר?

יצא תקן חדש באירופה שהחליף את כל התקנים בתחום, ובארץ אחרי התמהמהות של כשנתיים החליטו לאמצו. לא מדובר בשינוי מהפכני בתקינה, אלא בדברים קטנים (לצד עוד כמה דרישות ייחודיות למדינת ישראל כמו מדבקת יבואן, פעמון ודברים כאלה…). אין שם הערה חשובה שיכולים לאמר עליה שהיא מחייבת ביטול של כל אישורי ייבוא האופניים הקיימים בישראל. אבל זה מה שההוראה הזו עושה: כל אופניים שנכנסים לארץ צריך לבדוק אותם כעת, למרות שאותם דגמים אושרו בעבר.

מכון התקנים מבהיר לבייקפאנל בשיחה טלפונית שערכנו עם גב’ ורד אורן דוברת המכון לגבי העניין שהמוצר לא צריך לעבור בדיקה מלאה מחדש בהכרח, אלא שהיבואנים נקראים להביא את הדגם הקיים ולבדוק את התאמתו לתקן החדש עם מכון התקנים. שנית מדגיש המכון שהוא גוף המבצע את הנחית המדינה כפי שמתקבלת במשרד הכלכלה, ע”י הממונה על התקינה (הגוף המקצועי של משרד הכלכלה שאוכף את מכון התקנים). שלישית, שנראה למכון התקנים שלא נכון להאשים את מכון התקנים בכל התהליכים האלה, כאשר לא הוא קובע במקור אלא המדינה והמשרד שמעליו, ואת המכתב הנ”ל הוציאו כדי לעזור ליבואנים, ולעדכן אותם על ההחלטות של משרד הכלכלה.”

אביהו לוי מהנדס ראשי מעבדה למכניקה והידראוליקה: “משרד הכלכלה (ממונה על התקינה) הכתיב שתוקף אישור הדגם הקודם פג. יכולנו לאמר שצריך להביא את כל הדגמים לבדיקה חוזרת, אבל מאחר ואנחנו מבינים שברוב המקרים השינויים הם לא דרסטיים אנחנו מציעים להביא את המוצר אלינו- ונבחן את הממצאים של אישור הדגם הקודם למול התקן החדש, ובמידה והממצאים הקודמים מאפשרים התאמה לתקן החדש (כנראה שברוב המקרים זה מה שיהיה) ניתן אישור דגם שישאר בתוקף כאילו הדגם לא השתנה.”

מונופול מכון התקנים

מכון התקנים הוא מונופול ממשלתי בתחומים רבים בהם הוא עוסק- הוא הגוף היחיד שמוסמך לבחון אופניים. בתחומים אחרים יש מעבדות אלטרנטיביות, למשל בטכניון.

אחד היבואנים מספר לנו: “בדיקה של דגם אופניים עולה כ 5000 ש”ח כולל מע”מ (בדיקת אב טיפוס)- זה לא כולל את הפעמים שצריך להגיע לשם ולהתעסק איתם”. מונופול כמו מונופול- זה לא הגורם היעיל והשירותי ביותר שנתקלתם בו. יש הרבה לך ושוב של תקשורת וזמן מסביב שמתבזבזים. תכפילו את כל העלויות האלה בכמות העסקים שצורכים תקינה בישראל, ותקבלו יוקר מחיה של מאות מליוני שקלים אם לא יותר שבסוף נוחת עלינו, הצרכנים.

מכון תקנים

מכתב מכון התקנים – חלק תחתון

הכירו את ענף רכב וחלפים במכון התקנים

ענף הרכב במכון התקנים הוא האחראי על תחום האופניים, כך מספרים לי יבואנים, אינו גדול: יש להם כ- 2 בודקים, אולי מעט יותר, והקצב שלהם אינו מהיר גם היום. כעת יעמיסו עליהם את הבדיקות מחדש. מדגישים במכון התקנים שאין צורך בבדיקה מלאה של כל התהליך אלא סקירה של הממצאים – להשוואה עם הבדיקה הקודמת. אין מחיר ידוע בעת הזאת מהשיחה לתהליך הבדיקה המעודכן, המחיר יקבע סופית רק אחרי שיגיע הדגם והבוחן ידע לאמר מה הפער הקודם אם קיים.

בשגרה, התהליך שנדרשים היבואנים להעביר אופניים הוא בגדול כזה: מביאים מכולה של אופניים, ורוצים לשחרר אותם מהמכס. משלמים כ-5000 ש”ח, ומקבלים אישור שחרור על תנאי ללא שיווק לכל מודל, עוברים זיהוי במכולה שאלה הדגמים שהובאו ומשחררים את האופניים בלי יכולת למכור אותם. כעת הם מחכים במחסן להבאת האופניים לבדיקה במכון התקנים.

בעקבות המכתב שנשלח, אותם מעט בודקים שיש היום, יעמדו לפתע מול כמה מאות דגמי אופניים לבדיקה- הנזק העקיף של עיכוב ענף שלם ממסחר מתווסף על הנזק הישיר של עלויות הבדיקה של כל דגם, ומדובר בסכומים אדירים, בזבוז זמן וכסף. אם היבואנים יפעלו בהתאם לחוק ולא ימכרו את האופניים שאצלם- הכל יתקע.

נמסר לנו שיש עדיין תהליכים במשרד הכלכלה מול גורמים שם שאולי יגרמו לתיקון העוול הזה- למשל על ידי הודעה שרק דגמים חדשים שלא אושרו יעברו את הבדיקה החדשה, או הגדרת תקופת מעבר כזו או אחרת. אחד היבואנים שדיברתי איתם אומר: “אף אחד לא עושה את זה בכוונה – הם אנשים טובים, אבל עובדים לפי ההנחיות”.

איך זה עובד באירופה?

השאלה שצריכה להשאל היא מהותית יותר: האם בכלל כל קיומו של מכון התקנים בתחום האופניים אינו מיותר לגמרי?

מסביר לי היבואן, מומחה בתחום הייבוא ועוסק בכך שנים: “שבאירופה יש תקן אירופאי שמאמצים אותו, אבל שם היבואנים צריכים רק להצהיר שהאופניים תקינים ועומדים בתקן”. האיחוד האירופי אינו מקום מופקר מבחינה בטיחותית בד”כ, ובכל זאת פתר את העניין עם פחות בירוקרטיה, קנסות ועיכובים במתכונת מכון התקנים הישראלי- אתה לא צריך לקבל אישור מאף אחד. במידה וקרתה תקלה באחד הדגמים שלך, והגעת לבית משפט (זה לא בהכרח יהיה תלוי באנשים פרטיים- קיים סיכוי סביר שחברות הביטוח ועורכי הדין שלהם ידאגו לזה הייטב) והתברר ששיקרת כיבואן- שם תשלם את המחיר, תספק פיצוי ללקוח ומתוקף זה- יש פיקוח עדיף בהרבה על בדיקות מכון התקנים.

אגב, גם התקנים עצמם – פעמים רבות אינם רלבנטיים… מותגי האופניים הרציניים עושים פעמים רבות בדיקות הרבה יותר רציניות ממכוני התקינה הממשלתיים.

אוהבים את התוכן שלנו? קבלו מנוי שבועי למייל:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

טרטור, זמן וכסף מיותרים

האבסורד ענק – אין שום סיבה שאופניים שעמדו בתקן הישן לא יעמדו בתקן החדש. אלפי שקלים שולמו לבדיקות במכון התקנים בשנים האחרונות עבור כל דגם, תשלום שהיה אמור להיות תקף ל-4 שנים ופתאום הכללים משתנים.

אומר לנו יבואן נוסף, שמטבע הדברים מעדיף להתראיין בעילום שם (אף אחד לא רוצה מכון תקנים כזה שיחליט להתלבש עליו…): “אתה משלם כמה פעמים נוספות וסכומים רבים נוספים אם נמצאו ליקויים. תדרש לחזור עם דגם מתוקן. לשם דוגמה לליקוי: אם גודל הפונט במדבקה הקטנה על האופניים (כן, זו שאתם מורידים וזורקים מייד לפח אחרי הקנייה) לא יהיה מתאים לגודל הכתוב בתקן, תצטרך לשלם…

הטיפול בהזמנת בדיקה עולה לי 395.20 לא כולל מע”מ- זה עבור טיפול בהזמנה בלבד- לא כולל עלות הבדיקה עצמה! בבדיקות- לכל חלק באופניים יש מחיר, לדוגמה: בדיקת אוכף ועמוד אוכף: 296.40 ללא מע”מ… בדיקת אותה מדבקה קטנה על האופניים- כ 100 ש”ח. ולכל בדיקה כזו, אם היא נעשית במקרה נפרד משלמים גם טיפול בהזמנת בדיקה. בנוסף- יש עלויות נוספות של משלוחים שמגיעים לארץ, שם יש תוספות נוספות.”

מכון התקנים- הגנה על הציבור?

הטיעונים בעד מכון התקנים הם שהוא מגן על הציבור מפני ייבוא מוצרים מסוכנים ולא בטוחים. אולי בחלק מהמקרים כך הדבר, ועדיין לטעמנו- מדובר בבדיקות מיותרות לגמרי בהקשר לאופניים מוכרים. במיוחד במקרים בהם המוצרים מיובאים מחברות מסודרות שהעבירו את מוצריהן תקינה בינ”ל במכונים מוסמכים עבור האיחוד האירופאי, יפן, ארה”ב וכדומה. אותו בודק ישראלי שמעביר אצלו בדיקות לא מוסיף שום ערך לציבור. כל קיומו נועד להצדיק את הארגון הזה עצמו, את המשכורות והמנגנון המנופח שלו. אנחנו משלמים את זה.
הדברים מגוחכים אומר לי היבואן: “שימו לב, גם אם אושר דגם עם צמיגים מסוימים, או גריפים, אולם החנות החליפה במסירה ללקוח את הגריפים- תעודת מכון התקנים כבר לא בתוקף! לכאורה מכון התקנים רוצה להגן על הצרכן- אבל אין שום ערך להגנה הזו כי בפועל כמעט כל לקוח מקבל מוצרים שאינם באמת בתוקף, ברגע שהחליפו ולו פריט אחד…”. עוד קטע הוא שיצרן יכול הרי לשלוח בבודדים כמו קניון מגרמניה ללקוחות פרטיים, וכך יש אלפי זוגות בישראל ללא תקן, ודווקא שחקנים ישראליים המשלמים מס בישראל ומייצרים מקומות עבודה נפגעים לעומת שחקני חו”ל. תכלס המשמעות היא שהשוק מלא באופניים ללא תקנים, אז אולי זה מיותר מלכתחילה? 

עלות מכון התקנים: עד מאות אלפי ש”ח ליבואן

חנות יבואן קטנה בודדת שיש לה מספר דגמים מועט מעריכה את עלות מכון התקנים הישירה עבורה בכ 5000 ש”ח בשנה (סכום משמעותי לעסק קטן). יבואן ענק בסדר הגודל של רוזן ומינץ, מצמן את מרוץ, CTC וגדולים אחרים מוציא מאות אלפי שקלים בשנה על הוצאות ישירות בטיפול במכון התקנים!
זה לא הכל: אצל יבואן גדול, יש עוד מאות אלפי שקלים של עלויות עקיפות- שנובעות מהעיכוב ותקיעת הסחורה ואי הוצאתה ללקוחות בזמן.

ומי משלם את זה? אנחנו. אנחנו משלמים את זה דרך מחירי מוצר גבוהים מהעולם בגלל הבירוקרטיה הישראלית, המונופולים הממשלתיים והלא ממשלתיים, חוסר היעילות, והקיום של הארגונים האלה. הארגונים האלה קיימים לכאורה לטובת הציבור, אבל נשאלת השאלה- האם לא בפועל- בעיקר לטובת עצמם ועובדיהם?

מאת: גיא חלמיש

ערוץ הטלגרם שלנו פה: https://t.me/BIKEPANEL