עד כמה חשוב לרוכבים לבחור אופניים בהתאם לגיאומטריה שלהם? האם יש מידות אופניים שחשוב להסתכל עליהן? עמוס וולף המתאים אופניים לרוכבים, מסביר על מקרי הקצה בהם המידות יכולות להפריע לכם לבחור את האופניים שאתם רוצים.
מאת: עמוס וולף – התאמת אופניים
צילם: גיא חלמיש
מידות התאמת אופניים יסודיות: וריץ’ וסטאק
ריץ’ הוא מרחק אופקי בין ציר הפדל למרכז מפגש צינור ראש וצינור עליון (“רמה”): זו מידה שעברו להשתמש בה בעיקר בהתאמת אופניים, לעומת מידה שהיתה נפוצה יותר בעבר של אורך צינור עליון אופקי (effective או Horizontal Top Tube משום שהמידה הזו מאפשרת התאמה בלי תלות בזוויות צינור כיסא ומזלג. בגדול: מי שפלג גופו העליון ארוך יותר צריך ריץ’ ארוך יותר.
סטאק- הוא הגובה בין מרכז הציר המרכזי לאנך, היורד מאותו גובה של נקודת המפגש בין צינור עליון וצינור הראש. מידת הסטאק המתאימה לרוכבים מושפעת בעיקר מהגמישות שלהם: מי שגמיש- יכול לרכוב על שלדה עם סטאק נמוך. עוד משתנה שמשפיע על התאמת רוכב-שלדה בהיבט הזה הוא אורך הידיים, כלומר אם הן ארוכות תוכלו לרכוב על שלדה עם סטאק נמוך גם אם אינכם גמישים.
הכירו את הפרמטרים של הכידונים האינטגרליים
פה חשוב להכיר את המידות הבאות בציוד, ולבצע התאמת אופניים בהתאם:
- אורך סטם- זה ברור, בד”כ בין 90-120 בכביש.
- אורך ריץ’- המרחק בין נקודת החיבור בין הסטם לכידון לבין המקום אליו נחבר את ה Hoods.
- זווית הסטם- מידה ברורה ומוכרת, בד”כ בין 5-8 מעלות מינוס.
- דרופ כידון- מבטא את העומק אליו יורדות הידיות התחתונות (הדרופים).
אם הסטאק והריץ מתאימים בשלדה מראש, אז האפשרויות שניתנות על ידי היצרנים מספיקות לנו- כי ברוב המקרים אנחנו לא צריכים סטם ארוך יותר מ 90מ”מ- 120מ”מ. יש טווח סביר של ספייסרים שמאפשרים לא לשנות זוויות סטם.
למשל בטרק במדון החדשים: יש 4 מידות מ 90 עד 130 (ב 7 מעלות, ויש גם 15 מעלות עם פחות מידות), 4 רוחבי כידון (38-44, לרוב מספיק, אבל כולם עם ריץ’ ארוך מאוד). בטרק גם אפשרו הפרדה בין אורכי הסטם לבין רוחב הכידון- ואפשר לשחק בינהם בלי מגבלות.
ברידלי נואה החדשים- הסטנדרטי הוא מ 100 על 40 בסמול. בסה”כ יש 24 אפשרויות: בכל אורך סטם יש להם את כל מידות הרוחב של הכידון (90-140 שזה טווח יפה).
לעומת אלה יש יצרנים שאין להם את העומק ומגוון האפשרויות, והם מספקים הרבה פחות. למשל יצרן איטלקי מסוים שיש לו 6 כידונים אינטגרליים- בהם לכל אורך יש רוחב כידון נתון.
המקרים הבעייתיים – קצוות
-
- ריץ’ ארוך מדי– הבעיה מתרחשת יותר אצל רוכבים נמוכים מ170ס”מ, בהצלבה לשלדות שהריץ שלהן ארוך יחסית במידות הקטנות. במבט על כחמישה יצרנים, על המידות הכי קטנות שלהם, ראינו טווחי ריץ’ 370מ”מ ל 378מ”מ- כלומר הפרשים קטנים. הבעיה תתרחש במקרה קצה של רוכבים שצריכים מידות קטנות עוד יותר (פינארלו הם היחידים שמציעים ריץ’ 350מ”מ למידה הכי קטנה).
- ריץ קצר מדי- זו בעיה של רוכבים מעל 190 ס”מ, במידות הגדולות של היצרנים, שחייבים סטמים ארוכים מ130. טרק למשל הציג סטם של 130מ”מ עם המדון החדש אבל בעבר היו עם עד 120 בלבד. הבעיה יכולה להיות גם עבור רוכבים מאוד גמישים- למשל מקצוענים- שיכולים לרכוב נמוך ולכן צריכים ריץ’ ארוך יותר. לא נדיר למצוא מקצוענים עם סטמים 130 – בין השאר כי הם רוצים כידון נמוך ולכן לוקחים מידה קטנה שיש לה סטאק קצר, ואז – הריץ קצר להם מדי והם מפצים על זה עם הסטם הארוך.
- סטאק נמוך מדי– הבעיה מתרחשת יותר עבור רוכבים שאינם גמישים (נפוץ), או שחלק גוף עליון שלהם (טורזו) מאוד קצר והרגליים ארוכות. במעבר על מידות היצרנים הבולטים ראינו פה טווח די גדול ויש פערים של עד 3 ס”מ בין השלדה הנמוכה לגבוהה באותה מידה.
- סטאק גבוה מדי- זו בעיה נדירה, לא קיימת כמעט שכן היא באה לידי ביטוי רק כשאנשים צריכים כידון מאוד נמוך. ביחס לאוכלוסיה בישראל, שצריכה הברוב המקרים ספייסרים והגבהה, הגיאומטריה של רוב היצרנים היא נמוכה ומקצוענית יחסית ולאו מכוונת לציבור הרחב.
התאמת אופניים: התובנות החשובות לרוכבים
ראשית- אופניים מתאימים צריכים לספק לרוכב שלוש תנוחות עיקריות. אם אתה לא מסוגל להשתמש בדרופים- כנראה שמשהו פחות נכון בהתאמה שלך, והפסדת נקודה חשובה של אחיזה.
- החשובה מכולן היא על ה Hoods -שם צריך להיות נוח ללא פשרות.
- השנייה היא על הדרופים- התנוחה הנמוכה שאליה עוברים בהובלה וגם בירידות.
- השלישית היא על החלק הקרוב של הכידון (התנוחה הכי זקופה, לפעמים שימושית בעליות אם כי פחות בטוחה עקב מרחק היד מהמעצורים).
שנית, דע את המידות המתאימות לך. אתה חייב לדעת מה הריץ שלך כרוכב לשיפטר (להודס), ומה הסטאק לכידון. אחת שתדע את זה תוכל להעריך האם האופניים שאתה מתעניין בהם מתאימים לך. הדרך הקלה לעשות את זה הוא להתחבר לשלדה ומידות שהוכחו עבורך במציאות כמצוינות, ולראות בהן את הבייס ליין (חיבור המידות של ריץ שלדה+אורך סטם+ריץ כידון יתן לכם את הריץ אפקטיבי לשיפטרים). כעת לאחר שיש לך את המידע הזה, תוכל להעריך את השונות ששלדות שונות יצריכו ממך באורכי הסטם ונתוני הכידון.
שלישית: רוב האנשים שמגיעים למדידה בישראל צריכים סטאק גבוה יחסית, ואם להודות על האמת- שלדות המרוץ הקלאסיות אינן מתאימות להם ומכריחות אותם להוסיף ספייסרים ולהגביה את הכידון. איך תדע שהסטאק נמוך לך מדי- כאשר אתה לא מצליח לרכוב בדרופים לאורך זמן ולכן צריך להרים את הכידון. שלדות האנדיורנס של רוב היצרנים, שיש להן סטאק גבוה יותר, הן אלה שמספקות את הגיאומטריה הנכונה לרוב הרוכבים בישראל.
מאת: עמוס וולף – התאמת אופניים
למדידה וייעוץ לפני ואחרי קנית אופניים: 050-8463983
מגזין האופניים הטוב בישראל:
לחצו פה לקבל את ערוץ BIKEPANEL בטלגרם!