"קיבלנו אישור משטרה למעלה עקרבים", מעדכן אותי הראל נחמני מאוחר בלילה. אבל הדברים לא היו פשוטים כל כך בהתגלגלות העניינים שהובילה עד לרגע האופטימי הזה.
מאת: גראן פונדו ערד ים המלח
לרישום לחצו פה
ההרשמה למקצה התחרותי מסתיימת ב25-2-2017
ההרשמה למקצה הלא תחרותי תסתיים ב28-2-2017
זה כמעט ובוטל!
יומיים קודם לכן, נפגשנו בנקודה מאוד קריטית בחיי אירוע הכביש התחרותי הגדול בישראל: גראן פונדו ערד ים המלח, ואני יושב עם הראל נחמני, שנראה מותש. "הראל, אתה נראה מותש" אני אומר לו. "כן, אני לא ישן בלילה במתח גדול מאוד בימים האחרונים".
בנקודת המפגש שלנו ההיא, יומיים לפני הבשורה המשמחת, האירוע היה בסכנת ביטול: "יש נוהל רגיל שאנחנו עושים אותו בכל שנה, והשנה הוא מורכב יותר: יש כוונה לשפץ את מעלה עקרבים, והשיפוץ מתעכב. היתה שם תאונת אופנוע על הכביש שכנראה כתוצאה ממנה משרד התחבורה החליט לסגור אותו עד לשיפוץ. אנחנו צריכים כעת לקבל אישור מיוחד לקיום את האירוע למרות הסגירה הזו". האירוע בעוד שבועיים וחצי, והאישור מתעכב.
"כולם עם כוונות חיוביות אבל הבירוקרטיה של כל הגופים שמעורבים מחייבת טיפול בפרטים ולוקחת זמן ומפגשים עם כל אחד מהאנשים בשרשרת הזו. השיקול של כולם הוא השיקול הבטיחותי וזה מוביל את כל הגופים שעוסקים בדבר", הוא אומר בדיפלומטיות. אגב את הבורות בכביש כבר סתמו. לך לישון קצת, אני אומר לו (הוא נראה כמו אחד שממש צריך את זה באותו הזמן). כעת, כשהכל מאחורינו, גראן פונדו ערד ים המלח חגיגי ושמח מתמיד לפנינו, עם יאנס וויגט שמגיע לבקר, אנחנו כבר לא יכולים לחכות ל 2 במרץ (תחילת האירועים) ול 4 במרץ: הגראן פונדו עצמו.
החג של הכבישונים
גראן פונדו הוא צמד מילים באיטלקית שפירושו: "המירוץ הגדול", "למרות שזה לא רק מירוץ אלא פסטיבל אופניים שנוגע ברוכבים רבים שאינם תחרותיים. לאט לאט אנחנו מוסיפים לדבר הזה עוד ועוד קהילות נוספות ומיוחדות והוא היום מדבר כמעט לכולם." מדגיש הראל, וניכר שחשוב לו לבנות את האירוע כמשהו שהוא הרבה מעבר לרכיבת אופניים אתגרית.
"התחלנו ב 2012 מהגלבוע לחרמון 172 ק"מ ו 3700 טיפוס – מסלול מדהים שעשינו אותו פעמיים, ונתקלנו בלא מעט קשיים של מזג אוויר וחוויות נוספות.
עשינו עד היום 7 אירועים: 3 בצפון ו 4 בדרום בהפקה שלנו, והיה את גראן פונדו ירושלים בהפקה אחרת. ב 2015 החלטנו ביחד עם איגוד האופניים לחבר בין גראן פונדו ים המלח לטור ערד, וכעת האירוע נקרא "גראן פונדו ערד ים המלח הבינ"ל" מתוך כוונה לאחד משאבים וכוחות על מנת לייצר אירוע משמעותי. חבלי הלידה היו לא קלים אבל היום אנחנו בשנה שלישית של שיתוף הפעולה והשנה אנחנו כבר מבינים אחד את השני הרבה יותר טוב.
לרישום לחצו פה
יאנס וויגט
איך זה קרה? "אני כבר כמה שנים מדבר עם אמיר פרזנטי מ CTC על להביא רוכבים של TREK מחו"ל. השנה הדברים התחברו, Trek העולמית החליטה להביא את יאנס ועוד שני חברה (כנראה מהחברה עצמה). שיתוף הפעולה פה יביא לישראל את אחד מרוכבי האופניים הטובים בעולם, הוא יעשה כנראה גם הרצאה בערב האירוע ביום שישי"
יאנס וויגט הוא אחד הרוכבים המקצוענים לשעבר המקושרים והאהודים ביותר בעולם. יש לו מאות אלפי עוקבים ברשתות החברתיות וכל פוסט שלו מפה ייחשף בצורה מטורפת ויסייע להראות לעולם את הרכיבה בגראן פונדו ים המלח ובישראל.
בואו לרכוב עם יאנס! לרישום לחצו פה
המסלול הוא קלאסיקה ישראלית:
לא רק אירוע תחרותי
אירוע כזה יש בו מספר חלקים. החלק התחרותי הוא מאוד משמעותי. למשל: בשנה שעברה היו 520 משתתפים תחרותיים, וזה הפך אותו לאירוע הכביש התחרותי הגדול ביותר שהיה בישראל אי פעם. 750 בגראן, 50 בתחרויות הנשים הבינ"ל ועוד כ 200 איש במיני-פונדו. הראל מדגיש את מעורבותו החשובה של איגוד האופניים, ירון דור המנכ"ל והצוות המקצועי כגון אילן אידלסון וירדן גזית שהם חלק חשוב באירוע.
החלקים הלא תחרותיים הם גם משמעותיים – גם בגראן פונדו עצמו, שמגיעים אליו מדי שנה רוכבים שבאים לעשות את זה לא בשביל המקום אלא בשביל החוויה והאתגר. השנה לא יהיה מיני פונדו בגלל קשיים לוגיסטיים, אבל ב 2018 אנחנו כן מכוונים להרים אירוע עממי כחלק מכלל האירוע."
Gran Fondo The Next Ride
הראל נחמני: "דוגמה להרחבת המשמעות של הגראן פונדו הוא בחיבורים הנוספים שהוא מקיים: The Next Ride היא רכיבת גיוס כספים לעמותה שנקראת "הצעד הבא" – רוכבים אמריקאים המגייסים כספים לילדים קטועי גפיים. הם יהיו בסביבות 50 רוכבים שיגיעו לרכוב ביום חמישי וישארו בים המלח לשבת (זו קבוצה דתית). זו בדיוק המשמעות של האספקטים הנוספים של אירוע כזה שמביא תיירות, חשיפה תקשורתית ועוד.
יש גם שיתוף פעולה עם 20peaks שמאפשרים לרוכבים של הדבר הזה לסיים את הרשימה שלהם עם מעלה עקרבים ומעלה חתרורים."
הסרט – למי שלא לחץ Play על התמונה למעלה:
שיתוף פעולה נוסף בתחום רכיבת נשים: "בשנה שעברה היתה הדרמה הגדולה במירוץ ערד שבה השיגה שני בלוך את הנקודות לאולימפיאדה. השנה תהייה הנחה לרוכבות שמשתתפות, ואנחנו מעוניינים לייצר עוגן תחרותי באירוע הזה לנשים בשיתוף פעולה עם אתנה. זו עוד אחת מהמטרות ל 2018.
יש כוונה שתתממש ב 2018 לחבור לשת"פ איזורי – ולשלב את "מירוץ השלום" שמביא פלסטינים מהשטחים לרכוב באירוע. המטרה לייצר מפגש, ושיח ולמנף את הספורט לטובת קירוב לבבות."
השנה יש גם שיתוף פעולה עם הסייקלינג אקדמי שנותנת חסות לאירוע, ותביא 12 חברה של קבוצת הפיתוח ונוספים.
האתגרים
בכל העולם אירוע הגראן פונדו הוא אירוע של הקהילה ותושבי האזור מקומי בו מתרחש המרוץ ואנחנו מנסים ליישם את מודל הזה גם בישראל, למרות הקשיים שנתקלים בדרך. כך הצלחנו לרתום את לשכת התיירות והרשויות המקומיות של ערד ותמר (ים המלח). חשוב לנו ליצור מעורבות עמוקה בקרב תושבי האזור לגבי האירוע …שלא יכעסו על הכבישים שנסגרים לכמה שעות אלא יבואו להינות ולקחת חלק באירוע בינלאומי שמתרחש בשטחם והוא טוב לתיירות, לתיירנים, לצימרים, למסעדות ולכלכלה המקומית.
הקושי השני הוא קושי מנהלי הפקתי. הבעיה העיקרית במדינה שלנו מול אירועים, היא שצריך לעבוד בנפרד מול המון רשויות וגופים. באיטליה ישבתי עם גראן פונדו פירנצה – הם עובדים מול מישהו אחד ספציפי שיושב מעל לכל הגופים ומתאם מול המשטרה, משרד התחבורה, רשויות, רפואה… ויש לו סמכות. פה לכל אחד מהגורמים האלה יש סמכות נפרדת, עצמאית, ובלתי תלויה בתמונה הכוללת.
כדי שתהייה תרבות אופניים – התמיכה של רוכבי האופניים חשובה
גראן פונדו ערד ים המלח הוא לא עוד אירוע רגיל על המפה של אירועי הכביש בישראל: זו בעצם טעימה מהמהות של תרבות רכיבת הכביש בעולם. אין לנו עוד גראן פונדו כזה בישראל ובעולם – מדובר במתכונת האירועים החשובה והצומחת ביותר בעולם הכביש. יש פה מהות של חיבור בין המקצוענות והתחרותיות מלפנים לבין כלל הרוכבים מאחור – בין העלית התחרותית למאות רוכבי המסטרס, נשים, צעירים שמתמודדים לראשונה עם מרחקים ארוכים וגובה מצטבר משמעותי. יש פה חיבור לחבל ארץ מיוחד במינו, והחזרה של שבט הכביש למקום, כל שנה מחדש לטקס על מעלה העקרבים נותנת משמעות נוספת, סמלית – של חיבור בין רוכבי הכביש בישראל.
מאת: גראן פונדו ערד ים המלח
לרישום לחצו פה