האגדה מספרת שבשנת 1666 אייזיק שרוב ילדותו סבל מדיסלקציה וריחוף תמידי, ישב מתחת לעץ תפוחים וראה איך תפוח קטן מתנתק מהעץ ונופל ארצה. אייזיק היה די גאון ותמיד חקר את מה שראה ורעיון הגרביטציה חלחל למוחו. לא סתם אייזיק ניוטון נחשב לאחד המדענים החשובים בתולדות האנושות. הסיפור מתחבר למותג פיזיק על ידי אותו תחום עניין בפיזיקה. 270 לאחר מכן (בשנת 1996) קמה לה חברת fi’zi:k תחת כנפיה של סלה רויאל עם מרכז עיצוב אמריקאי כשהתוצר עצמו נעשה בידיים איטלקיות.
כתב וצילם: יוג׳ין לויט
הדגש של פיזיק
הם רוצים לתת את המוצר הכי איכותי שאפשר ולמטרה זו הם שמו דגש על נבחרת עובדים בעלי תשוקה לתחום ופיתוח בסביבה רוכבת. הם מקפידים על ייצור בעבודת יד במפעלי סלה רויאל, דגש על איכות וחומרים ובדיקות קפדניות עד שהמוצר יוצא לשוק. רובכם בודאי חושבים אוטומטית על האוכפים המעולים שהם עושים ופחות על נעליים. הנעליים עצמן כמוצר נכנסו לפורטפוליו של החברה מאוחר יותר, ויצורן נעשה בסין תחת פיקוח קפדני של החברה. נשאר לנו לצאת לבדוק את הדגם הנ״ל והאם הוא מצדיק תג מחיר של 895 ש״ח בחנויות טרק.
נעלי פיזיק- הקופסא
בחיים לא חשבתי שאכתוב על חוויית פתיחה של קופסת נעליים. זה די מקובל בעולם הגאדג׳טים ואפל החתימו את חותמם על השוק בקטע הזה. בד”כ אני פוסח על השלב וזורק את הקופסא מבלי לחשוב פעמיים, אבל פיזיק הפתיעו בגדול ואותי אישית הקפיאו: התבוננתי כ 10 דקות על מנת להבין את היופי שבחוויה. נעלי פיזיק מגיעים בקופסה מהודרת בעיצוב מינימליסטי עם משפט לחיים על גבי המכסה בצד הפנימי. מחיצה בין שתי זוגות המכילה גם סליב (sleeve) עם ספרון חברה. כל נעל עטופה בנפרד, כאילו ברגע זה קיבלתי מק בוק פרו חדש, עדיין נוצץ שמייצר רצון לא לגעת ולהשאיר טביעות אצבע.
נעלי פיזיק M4B
- דגם: Fizik M4B
- ייעוד: קרוס קאנטרי
- סולית קרבון, סגירת Boa (חוגה אחת), גפת מיקרוטס
- משקל: 335 גר’
- מחיר: 895 ש”ח
- עמוד המוצר באתר CTC: פיזיק M4B
עיצוב הנעל
קו עיצובי נתן את שלו בצמד נעלי פיזיק היפהפיים האלה. הנעל נראית קצת מוזרה במבט ראשון, במיוחד כשליפוף הבואה היחיד נעשה בצורה אלכסונית מעוגלת שדי שוברת את ההגיון של רגל ישרה. אבל לאט לאט מחלחל למוח שיש פה אסתטיקה אחרת על סף של נעלי מאצ׳ו איטלקי טיפוסי. בסיס הסוליה עשוי מקרבון מוזרק המקנה למהנדסים אפשרות לדיוק מירבי בצורתו, ואליו מחוברת סוליית גומי אדומה שמאופיינת במעין פקקים של כדורגל לאחיזת הליכה, והתאמה לא רעה גם לתחום הגראבל שמאבל ובוץ.
גוף הנעל עשוי מחומר מיקרוטקס שבו נעשה שימוש גם בחלק מאוכפי החברה, וחוץ מתכונת החוזק שלו הוא גם מה שנקרא – cleaning friendly ומתנקה בקלות, וזה די חשוב בציוד שטח.
הנעל בעלת מנגנון בואה יחיד מהסידרה L6 כאשר בלחיצה עליו סוגרים בסיבוב על בסיס ראצ׳ט ובהוצאת כפתור חזרה, משתחררת המערכת. סך הכל הכבל עובר דרך 10 לולאות על מנת לוודא שהלחץ יהיה אחיד לאורך כל הלשונית. הלשונית והחלק האחורי באים בגימור מבריק ושוברים לגמרי את הגימור המט של כלל הנעל – מאצ׳ו איטלקי כבר אמרנו?
מידות
החלטתי להתייחס לסגמנט זה בנפרד, כי הוא משפיע באופן ישיר על חווית הרכיבה ודי לקוח כבר מפרק אחר: “מה אהבתי ומה לא”. אני בעיקרון מידה 9 בממלכת טראמפ ו 42.5 או 43 בממלכת אנג’לה מרקל. כשמדדתי 43 רוחב נעל הרגיש לי בול אבל האורך היה מעל ומעבר עם רווח של שתי אצבעות. לקחתי מידה 42 ושם המצב הפוך על הפוך – אורך פצצה, רוחב אחרי הפצצה (לוחץ בקטנה)… ד י ל מ ה. רומני טוב רומני חושב ולוקח 42 בתקווה שאחרי מספר רכיבות הנעל תתרחב לרוחב המתאים. לקח להן 5 רכיבות בריאות על מנת להוריד לי את הפרצוף הסובל, ונאמר פה את האמת- זה לא היה נעים לרכוב את אותן רכיבות.
זה לא שאין נעלי פיזיק במידות אמצע, יש. רק שהן לא מובאות לארץ – זה לא נדיר בשוק המקומי וכבר נתקלנו בכך במבחן נעליים אחרות– מה לעשות שוק קטן. אישית בקניית נעל מקצועית לכל דבר שמורכבת על האיבר שמחבר אותנו לאופניים, לא הייתי פוסח על נוחות והתאמה מירבית ומתעקש גם על מידת אמצע אם יש צורך בכך.
נעלי פיזיק- ברכיבה ובשטח
במצב הטבעי של הנעל – רכיבת קרוס, אנחנו מעבירים את מיטב המומנטום לפדל בתקווה שלא בזבזנו אנרגיה על סוליות מרופדות, פיזור לא נכון בסוליה ושאר קשקושים של אנשי מרקטינג, במקרה של רכיבה אגרסיבית זה הולך הפוך- כל הכוח מהפדל חוזר לרגל ויש הבנה טובה איך הצטברות הכוח בנקודה ספציפית עובר או מקבל את האימפקט מהפדל- אז בדקתי אותה בשתי הקצוות: קרוס קאנטרי וגם רכיבה אגרסיבית.
ברכיבות קרוס ארוכות אותה סוליית קרבון מוזרק תוכננה נכון. הסוליה מפתיעה, ועל אף על תכונותיה הקרוסיות, עדיין אפשרה הליכה לא נוראית כמו של כבישונים. פקקי הגומי עושים את עבודתם היטב ביחד עם צורת בניה שעוזרת לכוון את הנעל על הפדל בזמן הקלקה וחוסכת הסתבכויות מיותרות.
אין לי מושג אם יש אפשרות אמיתית לדגימה ומדידה של יעילות פידול של הנעל ביחס לנעליים אחרות, אבל אותי זה שכנע וביחס לכל הנעליים האחרות שאצלי הרגשתי מהיר. אחרי תקופת הסתגלות הנעל לרגל במקרה שלי, הנוחות ותחושת זה חלק מהרגל הם חלק ניכר מאיכותה. חבק הבואה בצורתו המיוחדת עושה את העבודה בלעטוף את הרגל בלחץ אחיד כך שגם אחרי קילומטרים רבים במהירות יפה, הרגל נשארה לא מוטרדת.
ברכיבת אול מאונטיין אמיתיות, שימוש שאינו הייעוד שלה- נדגיש, כאשר אופני האנדורו שלי מתנשפים מהבולמים בגינות סלעים במהירות נאה, שם האימפקט מהפדל חזר אלי באופן ישיר ונקודתי. התחושה די מוזרה כאילו הפדל יושב לך בתוך כף הרגל ודי אפשר להכריז שזה ה no go zone של הנעל. אבל זה מבחן שנתן לי תחושה ברורה לגבי יחס כוחות שנוצר בין הנעל לפדל.
סיכום
תוך כדי שכתבנו את הכתבה, דומה שבאתר פיזיק יש שינויים ויתכן שדגם ה Vento Overcurve X3 הוא הגלגול החדש שלו, לפחות לפי המחיר. בכל מקרה, מדובר בנעל שהיא מופת של עיצוב איטלקי. נעלי פיזיק מספקים חוויה של סטייל מוקפד ועילי, שבא לידי ביטוי מרגע פתיחת הקופסא דרך התמונות שלה שתעלו לאינסטגרם שלכם עם ביקיני. איכות הגימורים והרמה הכללית מרשימים, וזו חוויה אסתטית ומוקפדת. נעליים שמעבירים את הפידול בצורה יעילה שמתאימה לז’אנר ה XCO והמרתון אולם לא לרכיבה אגרסיבית. פחות אהבתי את 5 הרכיבות הראשונות ואת העדר מידות האמצע.
במשפט אחד – זו נעל למקצוענים, או כאלו שרוצים לרכוב עם ציוד מקצועי. בהחלט אמשיך לעקוב ואף להתחדש במוצרי פיזיק.