רוכבי אופני הרים מתחלקים לשניים, אלו שאוהבים לתכנן מסלולים, לנווט בכוחות עצמם ולאתר סינגלים חדשים בשטח ואלה שמעדיפים שיובילו אותם. לראשונים, ולאלה שרוצים להצטרף אליהם, מיועדת הסקירה הזו.

מאת: גיא שחר

יכולת ניווט בשטח פותחת בפנייך עולם של טיולים מחוץ למסלולי הבית והסינגלים הטחונים ביערות. היא מאפשרת לייצר זרימה בקטעי הרכיבה שמושכים אותך מבלי לבזבז זמן על רכיבות מנהלתיות.

אם בעבר היינו צריכים מכשיר GPS ייעודי שעלותו מגיעה לאלפי שקלים כדי לנווט ביעילות בשטח, היום מצויה בכיס של כמעט של כל אחד מאתנו חלופה מצוינת בדמות סמארטפון. כתוצאה ממיליארדי הדולרים שחברות כמו אפל וסמסונג השקיעו בפיתוח, סמארטפונים מהדור האחרון מצוידים בכל החומרה הדרושה כדי לנווט ביעילות בשטח ויכולים להחליף מכשירי ניווט ייעודיים ואף לעלות עליהם בלא מעט פרמטרים:

מחיר ומשקל

בהנחה הסבירה שאתם מביאים אתכם בכל מקרה טלפון לרכיבה, הסמארטפון יחסוך לכם את העלות והמשקל של מכשיר ייעודי נוסף. אם אתם מרגישים שאתם חייבים גיבוי, אפשר להסתמך על המכשיר של החברים לרכיבה או על מכשיר ישן נוסף בתיק.

דיוק ומהירות

דיוק האיכון הפסיק מזמן להיות אישיו. הצ'יפים של חברת Qualcomm שמותקנים כיום בסמארטפונים משלבים מידע משלוש רשתות לווינים, GPS האמריקאית, גלונאס הרוסית, ו-ביידו הסינית.  כתוצאה מכך דיוק האיכון של המיקום הגיאוגרפי מצוין – טעות ממוצעת של כ 2-3 מטר בשטח פתוח – מעל ומעבר למה שצריך כדי למקם בדיוק את הפנייה הסינגל. נוסף על כך הסמארטפונים ננעלים מהר יותר על המיקום הראשוני ממכשירים ייעודיים תודות לAssisted GPS – שיטה שנעזרת ברשת הסלולרית לאיכון ראשוני.

קריאות המסך

המסך של הסמארטפונים הוא גדול יותר ובעל הפרדה טובה הרבה יותר ממכשירים ייעודיים, מה שמאפשר התקנת מפות מפורטות המתארות תא שטח משמעותי. עד לפני שנים מעטות מסכי הטלפונים היו עמומים מכדי לשימוש באור שמש ישיר, אבל בהירות המסך שילשה את עצמה תוך חמש שנים. בסדרת הגלאקסי S של סמסונג למשל, הבהירות עלתה מכ-300 ניטים במכשיר S2 ל- 850 ניטים במכשיר S7. רמה סבירה אפילו לשימוש עם משקפי שמש.

022

מפות

אי אפשר להמעיט בחשיבותן של מפות איכותיות על מכשיר הניווט. הן מאפשרות התמצאות מרחבית, יכולת אלתור והבנת השטח. נתקעת עם מעביר אחורי או פיקת ברך תקולים? תרצה למצוא את הדרך המהירה ביותר אל מחוץ לשטח. נחסמת בשביל בוצי או שער סגור? – תוכל לחשב מסלול מחדש. מפה מתאימה גם תראה לך את תחנת הדלק, סדנת האופניים והמרפאה הכי קרובות, ותכוון אותך למעיין השווה שיכולת לפספס.

מכשירים ייעודים כובלים את המשתמש למפה או שתיים שהועלו מראש, ואלו לעיתים אינן מפורטות מספיק או מעודכנות. אפליקציות סמארטפון מאפשרות שימוש במבחר עצום של מפות, כולל מפות טופוגרפיות, מפות סימון שבילים, מפות רכיבה, ותצלומי אוויר.

מפות החום של סטראבה, מאפשרות לראות איזה מסלולים פופולריים יותר בקרב רוכבים, ומפות שמבוססות על OpenStreetMap – הויקיפדיה של עולם המיפוי.

%d7%a1%d7%98%d7%a8%d7%90%d7%91%d7%94

OpenStreetMap הוא מסד נתונים גאוגרפי גלובלי חופשי שמעודכן ברציפות על ידי ממפים מתנדבים על סמך הקלטות GPS ותצלומי לווין פתוחים. זה פרויקט שהחל לפני 12 שנים עם כיסוי עלוב של העולם, אבל הוא משתפר בהתמדה ומשמש היום גם חברות רציניות כדוגמת סטראווה, MapQuest LonelyPlanet והבנק העולמי.

שתי מפות המבוססות על מידע OpenStreetMap הן Israel Hiking Map  ו- Israel MTB map שעוצבו בארץ ומתמקדות שבילים מסומנים ובמסלולי אופניים בישראל. בכך הן מהוות חלופה חינמית למפות מסורתיות בתשלום כדוגמת מפת סימון השבילים של מפ"י והחברה להגנת הטבע, ומפות הרכיבה, (המצוינות בפני עצמן) של שביל-נט.

יתרון חשוב של מפות OSM הוא העדכניות – מיד כאשר נסלל סינגל חדש ומדווח ברשתות החברתיות, והרבה לפני שהוא מוכרז רשמית על ידי קק"ל, הוא מופיע על המפה. יתרון נוסף הוא היכולת לכוון בדיוק לצרכי המשתמש – במקרה זה המטייל הרגלי או הרכוב.

קישוריות

עם סמארטפון קל הרבה יותר להעלות ולהוריד מסלולים, נתוני רכיבה ועדכוני מפות. אין צורך בכבלים, או תוכנות ייעודיות. כשיש קליטה קל גם לעקוב, מהבית או מהשטח, אחרי מיקומם של הרוכבים בשטח. טלפונים חדישים יודעים לדבר עם חיישנים בתקן ANT+ כמו חגורת דופק ומד הספק, ומכילים גם ברומטר שמשפר את מדידת הגובה.

עמידות

זו נקודה בה רוב המכשירים הייעודיים עדיין עולים על סמארטפונים. נכון שבשנים האחרונות המסכים הפכו שבירים ושריטים פחות תודות לשיפורים בזכוכית הגורילה של המסך. עמידות לאבק ולמים, לפחות ברמת הגשם, הפכה גם היא לסטנדרט במכשירים מובילים (תקן IP68). עדיין – אם המכשיר עף מהכידון והמסך מוטח בסלע, אין מה לצפות לניסים.

יש שלוש גישות אפשריות להתמודדות: א. למגן טוב את המכשיר, עם נרתיקים כדוגמת אלו שלOtterBox  בעל ריפוד פנימי להגנה מטלטולים.

ב. לקנות מכשיר מוקשח, מסדרת הSamsung Active למשל. לרוב זה ידרוש קנייה בחו"ל או באתרי רשת.

ג. להשתמש, לניווט בלבד, במכשיר שאפשר לוותר עליו –  מכשיר ישן ללא סים שזרוק בבית. זה פחות כואב אם הוא ניזוק, אבל מפסידים את יתרונות החומרה האמורים של מכשיר חדש.

סוללות

גם זו נקודת תורפה יחסית של סמארטפונים. אפשר לדאוג לכך שהמסך יעומעם אחרי מספר שניות, לעבור למצב טיסה וחסכון בחשמל, אבל בהקלטה רצופה על הכידון אי אפשר לצפות ליותר משמונה שעות פעולה של המכשיר. אם אתם אנשי touring, או bikepacking, כדאי שתצטיידו גם בסוללה רזרבית או מטען חיצוני נייד. הטעינה המהירה שמאפיינת מכשירים חדשים תסדר אתכם אפילו אם תטעינו רק בהפסקות הקפה הקצרות. לחלופין תוכלו לרכוב עם כבל טעינה שמחובר למכשיר.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

 

אפליקציות

יש מגוון רחב של אפליקציות בשוק, ואי אפשר לעבור על כולם. אציין כמה מובילות לאנדרואיד (אייפוניסטים יצטרכו לחפש בעצמם).

  • למתחילים: Trailze מאפשרת מעקב קל אחרי מגוון גדול של מסלולים קיימים בארץ, היא פחות גמישה בבחירת מפות ובהעלאת מסלולים מתכנון אישי.
  • למתקדמים: OruxMaps או Locus Map מספקות כל מה שחלמתם עליו מניווט ממוחשב, אבל דורשות לימוד כדי להפיק מהן את המירב, לא לטכנופובים.
  • לגיקים של ידיעת הארץ:  עמוד ענן, ממשק קצת מקרטע, מפות החינם לא מעודכנות, אבל יש כמות מידע עצומה שהכניסו משתמשים על כל נקודת עניין כמעט בארץ.
  • לתחרותיים: סטראבה, האפליקציה שכבשה את עולם הרכיבה בסערה, מתמקדת בשיפור ביצועים, אבל מספקת גם יכולת ניווט בסיסית. סכנת התמכרות.
  • למסנגלים: TrailForx, של אתר האופניים pinkbike, מתמקדת בסיווג ועדכון של סינגלים קצרים, רובם פיראטיים ביערות.
  • לרוכבים בחו"ל: OSMand מאפשרת הורדה פשוטה מראש של מפות אוף-ליין קומפקטיות של כל מדינה בעולם.

חיבור המכשיר לכידון

אם רוצים לנווט ברצף, בלי לעצור בכל צומת כדי לשלוף את המכשיר, חייבים למתקן אותו בקוקפיט. המיקום המועדף לרוכבי שטח הוא על הסטם: ממורכז ומוגן יחסית מנפילות. בעבר הרבה רוכבים השתמשו בתיקים שישבו על ה-top tube. אבל זה סידור שגורם להתחממות המכשיר ופוגע בנראות המסך.

התושבת המועדפת עלי, תוצרת החברה האמריקאית Quad Lock, מתחברת לכל נרתיק מגן שתבחרו. אל הנרתיק מוצמד מחבר אוניברסלי שמתחבר בחיבור מהיר לתושבת הממוקמת מעל הסטם, ממורכזת ומוגנת יחסית מנפילות. החיבור מאוד עמיד לטלטולים, מאפשר סיבוב והטיה של הטלפון וניתוק ביד אחת מן התושבת לצורך צילום מהיר או שיחה דחופה. עם זאת זה פתרון יקר יחסית שמחייב הזמנה מחו"ל.

פתרון חסכוני יותר (גם אם פחות מאובטח) הוא מחבר הסיליקון הגאוני בפשטותו של Finn. קובי אשל אושיית רכיבה עם נסיון ניווט עשיר, חצה לאחרונה את ארה"ב מחוף לחוף עם סמארטפון בלבד כשהוא משתמש במחבר הזה.

והנה הסרט מהכתבה על המטען הנייד הממתקן כידון:

למי ניווט עם סמארטפון לא מתאים?  

למי שיוצא לבדו לאזורים מבודדים והשבתת המכשיר תסכן אותו, לרוכבים בתחרות שרוצים רק לעקוב אחרי קו המסלול במינימום התעסקות, ולמי שרוכב ימים רצופים ללא נקודות טעינה. במילים אחרות, אם אתם מתכננים לעשות את ה-tour divide  בקרוב, תשקיעו גם קצת כסף במכשיר GPS ייעודי. רוכבים מן השורה ייהנו לדעתי יותר מהיתרונות המשמעותיים שניווט בעזרת סמארטפון מציע.

זהו זה, הרבה אינפורמציה שפכתי כאן, מקווה שתהיה שימושית. שאלות אפשר להעלות בקבוצת הפייסבוק הזו.  עכשיו תפעילו את ההקלטה במכשיר וצאו לרכוב.

מאת: גיא שחר
גיא שחר, המכונה פדלאון, הוא מטייל אופניים וממפה. התחיל לרכוב בשטח בשנות התשעים על זוג משומש שניתן כפרס בהגרלה של קוקה-קולה והיום רוכב על קניון ספקטרל. אוהב להוביל שניים-שלושה חברים הרחק מההמון, לגלות שבילי אופניים חדשים ולמפות אותם לשימוש כללי. שונא לחזור בדרך בה הגיע. בזמן שנותר לו הוא פרופסור לביולוגיה במכון ויצמן.