התחרות בין שימנו וסראם היא התחרות החשובה בעולם הקומפוננטות באופניים, והיא גם סיפור מרתק על חברות, ניהול מוצר ותרבות ארגונית: בזמן שסראם החדשנית רצה קדימה במהירות והציגה את ה 1*12, וכעת לקראת השקת הגרסה החשמלית אלחוטית שלה, שימנו ניהלה קמפיין שנועד לשכנע את הרוכבים שיש מקום עוד למעביר קדמי מלפנים, ואפשר לאמר שנכשלה: סראם צומחת במהירות על חשבונה בעולם אופני ההרים. באיטיות אך ביסודיות אופיינית סגרה שימנו את הפער והשיקה את ה 1*12 שלה לאחרונה. אבל בזמן ששתי אלה נאבקות על גזרת ה 1*12, באה רוטור ועקפה אותם בסיבוב עם הכרזה חדשה על ה 1*13 שלה.
מאת: מערכת BIKEPANEL
רוטור משיגה את הגדולות בסיבוב
זו מערכת הידראולית שמתאימה לכל הדיסיפלינות: כביש, שטח, סייקלו, גראבל וכו’. פול מגינס, מנהל התקשורת השיווקית שלה מספר: “אנחנו מציגים ביורבייק 2018 את מערכת ה 1*13 הראשונה בעולם!”. המערכת מודולרית הוא אומר: “מתחילים במעביר האחורי המשותף לכל הפלטפורמות (לז’אנרים השונים של הרכיבה). לדוגמה: אם בחרתם באבזור אופני ההרים שלכם אתם מתחילים במעביר האחורי, ומוסיפים לו את ידית ההילוכים.
הקסטה הזו היא הראשונה בעולם שיש לה 13 הילוכים ולכן היא רחבה יותר מקסטות של 12 הילוכים. לשם כך היינו חייבים לתכנן נאבה חדשה. הסטנו הפלאנג’ים והחלקים האחרים 3 מילימטרים פנימה ואז יצרנו טבעת נעילה כדי להתאים למקום הנוסף שנוצר.
הקסטה עצמה מעט רחבה יותר כאמור, והיא עשויה משני חלקים: גלגלי השיניים הקטנים יותר עשויים מפלדה מחושלת ב CNC, וגלגלי השיניים הגדולים יותר מאלומיניום. שני החלקים מחוברים מאחור באמצעות 8 ברגים. טבעת הנעילה היא סטנדרטית יחסית אבל יש לה גם חלק פנימי שנסגר על החיצוני.
1*13 לאופני כביש (וגרבל)
מי שרוצה 1*13 יוכל לקבל את המערכת הזו עם אותה ידית וקליפר של מערכת הכביש ההידראולית של רוטור, כלומר זה לא רק הקסטה והמעביר – אלא גם המעצור וידית ההילוכים. הכל זהה למערכת הכביש הזו פחות המעביר הקדמי. גם פה- צריך לבנות גלגל סביב הנאבה הייחודית שמאפשרת את הקסטה הרחבה יותר.
פול מגינס מספר על גדלי הקסטות האפשריים בכביש (וגרבל):
- קסטת 10-36 לכביש
- קסטת 10-39 לכביש
- קסטת 10-46 שממוצבת לגראבל (או למסלולים הרריים ותלולים במיוחד בכביש).
מלפנים רוטור מספקת קראנקים, שהם הרבה יותר פופולריים מהמוצרים האחרים שלה ותפסו לא רע גם באבזורים שמשלבים מערכות אחרות אצל יצרני אופניים רבים. לרוטור יש קראנק משולב מד וואטים, עם מדידה עצמאית לכל רגל או עם מדידה בצד אחד (משפחת “InPower Road”) וכולם מתאימים גם לגלג”ש האובלי המוכר של רוטור.
הפרשנות של BIKEPANEL
התועלות של חובבי ה”אחד-על” ברורות: הורדת משקל מאוד משמעותית (כ 400 גרם על מעביר קדמי, ידית, כבל), פשטות, ולאחרונה גם נוספה לכך טענה (נכונה) לאווירודינמיות משופרת. אולם יש גם חסרונות: אם רוצים לשמור על טווח הילוכים רחב בין ההילוך הקל ביותר לקשה ביותר, יש כאלה שלא אוהבים את הקפיצות הגדולות יותר בין הילוך להילוך. במיוחד אלה פחות מתאימות לרכיבת כביש (מונוטונית ומדויקת יותר מבשטח). ממש לאחרונה הקבוצה היחידה שרכבה במירוצי אופני הכביש הבינ”ל עם מערכת 1*12 על אופני ה 3T התלוננה שאלה גרמו לה להפסדים, ושכל הגישה שהוצגה שם לא בשלה מספיק. היצרן חזר אחורה עקב הלחץ עם זנב בין הרגליים אל המעביר הקדמי ומערכות הכביש המוכרות…
בנוסף – לא פשוט לשבור את המונופול או הדואופול של שימנו וסראם. שימנו מצליחה לתת מענה קרוב למושלם לרוכבי הכביש עם מערכות נפלאות, ויש שם לא רק הילוכים- גם תועלת אלקטרונית, העברה מדויקת וחלקה להפליא, ולא פחות חשוב – מעצורים… זו שאלה מעניינת האם ההתקדמות הזו תגרום לרוכבים לנסות את הספק הזה למערכות הכביש שלהם ולא לבחור שוב בשימנו (או בסראם – שהיא חלשה יותר בעולם הכביש מבחינת נתחי שוק לעומת עוצמתה הניכרת בעולם השטח). לדעתנו הדרך עוד ארוכה והמורכבות במעבר, בניית גלגל ייעודי סביב הנאבה והוויתור על מערכת חשמלית לא יתאים לרבים בתחום הכביש, שממילא שומר אמונים למעביר הקדמי בינתיים.
כנסו גם למגזין האאוטדור והטיולים שלנו!
בעולם השטח לעומת זאת, בטח בישראל, כבר לא צריך לשכנע אף אחד. המהפכה הצליחה ורוב הרוכבים המשקיעים והמעודכנים כבר ויתרו מזמן על מעביר קדמי. עדיין – החסמים למערכת הזו לא קטנים: צריך לבנות גלגלים חדשים עם הנאבה, צריך לראות שההעברה טובה, חלקה ואיכותית תחת לחצים, צריך לחכות ולבדוק מה רמת האמינות של השרשרת והמערכת (די מבאס להדפק באמצע סטייג’ עם שרשרת שנקרעת…), וצריך לראות שהמעבר מההכרזות בתערוכה לעולם האמיתי של הייצור, האספקה, החלפים והשירות עובר בשלום. בטוח יהיו כמה מאמצים מוקדמים שיסכימו להיות שפני נסיונות. הרוב- פשוט יחכו כמה שנים לשימנו או סראם.
מה שבטוח: סראם ושימנו כבר עובדים על זה כנראה, וכעת הלחץ בכיוונם עולה. חדשניים בהשקה ראשונה של מערכת 13 הילוכים – אף אחד מהם כבר לא תיהיה.