Trek Fuel Ex8 הם כנראה האופניים החשובים ביותר בליין של טרק, וככאלה גם חשוב היה לנו לרכוב עמם. העובדה שהחברה הגדולה הזו החליטה להשיק את אותו הדגם גם ב 27.5 לצד ה 29 הקיים היוותה הזדמנות אדירה לבדוק את העניין הזה של 27.5 מול 29, ראש בראש, על אותו הדגם בדיוק מאותו היצרן. הנה מבחן מסקרן.
מה הייעוד של האופניים האלה?
טרק תכננו את האופניים כך שיהיו ה One Bike של רוכב האופניים החציוני: לא רוכב מרתונים או קרוס קאנטרי גלוח רגליים ולא אקסטרימיסט גראביטי מעופף. אופניים שצריכים לתת חוויה מאוזנת, נוחה, מהנה ובעלת טווח רחב במיוחד של שימושים – מרכיבה בסינגלים טכניים למדי, ועד לרכיבות חברתיות בדרכי מרתון. בהתאמה, הם גם אמורים לתת מענה למגוון גדול יחסית של רוכבים – מבעלי שליטה טכנית מצוינת, שיקחו את 120 המילימטרים של השיכוך אל סינגלים לא פשוטים וקפיצות, ועד לרוכבים בעלי יכולת טכנית של מתחילים או רוכבים בינוניים. יש בייעוד הזה משהו קשה במיוחד כיוון שבאיזשהו מקום הרבה יותר קל לייצר אופניים שיתנו מענה על אלומה צרה של שימושים ורוכבים.
מחירם: 13,900 ש”ח לא כולל הנחות חברי מועדון וכו’.
האופניים מיובאים ונמכרים ברשת חנויות Trek ישראל של CTC – יבואן איכותי הידוע בשירות שלו. במקרה אחריות הלקוח של טרק רגוע – לא ימרחו אותו ולא ימשכו אותו חודשים ארוכים. הם תומכים שנים בקבוצות CCC ו DP-Trek וברוכבים מובילים. הם נוכחים בחסויות באירועי האופניים המובילים, ויש להם חנויות רשת בבעלות מלאה של היבואן שיש בהן אנשים שעובדים ב CTC כבר שנים ארוכות ביציבות נדירה בעולם האופניים הישראלי – מה שמעיד על היותם מעסיק הוגן, וגם מאפשר לייצר חווית קנייה איכותית ועקבית ברשת.
טרק מציגים שורה של פיצ’רים שהפכו לסימן היכר שלהם בשטח:
- ABP – הציר האחורי במתלה משולב בציר הגלגל – פטנט השומר על אקטיביות המתלה בבלימה.
- DRCV – תא אוויר כפול בבולם האחורי בפיתוח משותף עם Fox – המאפשר לטפל באמצעות שני תאים שונים במהמורות קטנות ובגדולות. כך משיגים גם תמיכה בתנודה המהירה והקצרה הדרושה רוב הרכיבה וגם תמיכה בספיגה מאסיבית יותר.
- בולם צף – שני צידי הבולם האחורי מחוברים לצירים – כך שגם התחתון נעה עם המתלה (בניגוד לדגמים בהם התחתון מקובע לשלדה). זה מייצר אקטיביות גבוהה יותר שנותנת תחושה של טווח שיכוך גדול יותר.
- G2 – בדגם ה 29. גיאומטריה העושה שימוש במזלגות בעלי מיקום ציר גלגל ביחס לזווית הבולם המייצרים ביחד זריזות היגוי מוגברת באופני 29.
- צירים – הקדמי 15 מ”מ והאחורי 12 וברוחב 142 מ”מ, לקשיחות צדית מירבית.
- חיווט פנימי לכבלי המעבירים כולל למוט אוכף הידראולי, ואופציה לחיווט חיצוני למי שמעדיף זאת.
יש עוד הרבה דברים שמציינים בטרק על השלדות האלה: מעביר ב Direct Mount, הידרופורמינג, צינור ראש משופע, ציר מרכזי Press-Fit, ועוד ועוד…
משקל שני הזוגות: 13.40 עם מחזיקי בקבוק ופדלים. זה קצת מוזר – היינו מצפים שה 27.5 ישקלו מעט פחות. הן הגלגלים והן האופניים במלואם שקלו אותו דבר, מה שמעיד אולי על תהליך האופטימיזציה שעברה שלדת ה 29 לאורך השנים, בעוד ששלדת ה 27.5 החדשה עדיין בתחילת העקומה.
שני דגמים: 27.5 או 29
אם עד השנה שמענו מטרק ש 29 זה הדבר היחיד הרי מ 2015 הם משנים את המנגינה ומציעים (סוף סוף) דגמי 27.5 למידות הקטנות והבינוניות. האם זה בגלל שזה יותר הגיוני לדעתם, או שהם פשוט עונים על דרישה מהשוק? אנחנו לא יודעים וגם לא כל כך משנה לנו – מבחינתנו יש בכך הגיון ואנחנו אוהבים את הצליל החדש. נראה לנו סביר שרוכב על שלדה במידה Small ירכוב עם גלגל קטן מזה של רוכב על שלדה במידה XL.
מקרה הזה שבו אותם המתכננים, לאותם אופניים מייצרים שני דגמים למידה מדיום עבור שני גלגלים שונים מספק הזדמנות למבט על הגיאומטריות השונות. יש כמה דברים ששווה להתייחס אליהם אבל לא נשאר בתאוריה ונקשר בין הנתונים על הנייר למה שהרגשנו בפועל בשטח.
-
טרק מסמנים שתי מידות לאותה שלדה – מידה בטבלה ומידה נוספת שהם קוראים לה Actual. אמיר פרזנטי מטרק ישראל מסביר: “כבר כמה שנים שטרק רושמים 2 מידות עם פיול אי אקס ודגמים נוספים, בדגמי ה-26. על המדבקה רשומה מידת אקטואל, שהיא בדגמים שהועברו למבחן בבייקפאנל 16.5 , ווירטואל, שהיא 17.5, וזו גם המידה הרשמית של האופניים (קטלוג, מק”ט וכו’). הסיבה היא שיפוע הצינור העליון, שהשתנה מאוד כלפי מטה בשנים האחרונות, וזאת בשל מהלך בולמים ארוך יותר שהתבסס ורצון לשמור על גובה ציר מרכזי נוח ומרווח עמידה. לכן, בעולם מסוים בו הצינור לא היה יורד נמוך כל כך הוא היה מגיע לנקודה מסוימת שהיא המידה האמיתית, הגבוהה יותר”. ואם כבר מזכירים את הצינור העליון הנמוך – נאמר שמרווח הביצים פה הוא באמת מצוין.
-
גיאחה שהוא מדיום חובב שלדות צפופות יחסית הרגיש בבית על ה 27.5 ולקח לו מעט זמן להתרגל לגודל ולגובה של ה 29, אולם עמרי, הגבוה יותר שהוא מדיום -לארג’ חש בנוח על ה 29, ואילו ה 27.5 היה צפוף לו מדי. מסקנה: אם אתם מדיום-גדול ורוצים 27.5, שקלו מידה 18.5 עם “actual 17.5”. ב 29 לא תהייה לכם בעיה.
- פער די משמעותי ומורגש של מעלה וחצי (!) בזווית צינור הראש: ואכן ה 27.5 הרגישו הרבה יותר כמו אופני שבילים מאופני ה 29.
- אורך הצינור העליון של ה 27.5 קצר בס”מ שלם מזה של ה 29, מה שמסביר למה עמרי ביקש להרכיב עליהם סטם ארוך יותר. גיאחה הרגיש בבית עם שני המרחקים – אלא שהאורך הארוך יותר של ה 29 בשילוב עם חווית הגלגול גרמו לו להרגיש יותר “XC\מרתון” עם ה 29 והרבה יותר “שבילים” עם ה 27.5.
- כנ”ל לגבי גובה הציר המרכזי – חצי ס”מ תמים בין ה 29 ל 27.5 גורמים למידה הקטנה יותר, בשילוב הורדת הגובה הכללית עקב גודל הגלגלים, והתוצאה שדגם ה 27.5 הרגיש הרבה יותר נדבק וקרוב לקרקע בסיבובים. ה 29 הרגיש גבוה והמעברים בין אחד לשני ברכיבה אחת מקצינים מאוד את התחושה הזו.
- אורך תומכות השרשרת מדגים את האילוץ שמכניסים גלגלי ה 29 לשלדה עם פער של שני ס”מ שלמים לרעת שלדת ה 29.. יש כאלה שיגידו שזה דווקא מיתרונות ה 29 ומסדר איזה רוגע להיגוי. תחושת שיוט.
- באופן מעניין – בבסיס הגלגלים הכללי בניגוד לכל שאר מידות השלדה הקפידו בטרק לשמור על דמיון בין המידות.
סקסאפיל ועיצוב
אין מה לעשות ה 29 בצביעת התכלת היפה עם נגיעות אדומות קטנות לוקחות פה, ובקלות. מדובר בצביעה שהיא מהיפות שראינו, ועושה חשק לרכוב עליהם עוד.
אבל זו לא רק הצביעה: תוספת החיזוק ב 27.5 השחורים בין הצינור העליון לצינור האוכף מקלקלת את המראה הנקי ומשווה לוק פונקציונאלי מדי לכל האופניים, שהם כידוע מוצר של תשוקה – לא רק של רכיבה. הירידה החזקה שכבר הזכרנו של הטופ טיוב עושה לנו את זה.
אבזור
עיקרי האבזור: גלגלי Duster Elite TLR שעליהם צמיגי XR3 Expert. מערכות 2×10, מעצורים ומעבירי הילוכים SLX של שימנו, מעביר אחורי Shimano XT ומעביר קדמי SRAM X7. מוט כיסא Rythm Elite אלומיניום, אוכף בונטרגר, סטם 80 מ”מ. כידון 720 מ”מ אלומיניום בונטרגר RL, עם 9 מעלות אחורה, ו 4 מעלות למעלה. בולם פוקס אבולושן והאחורי כאמור הייחודי של טרק עם פוקס שניהם עם שלושת מצבי ה CTD (עלייה, שביל, ירידה). הצמיגים והחבילה במקור מגיעה עם פנימיות אבל טרק פולג סידרו לנו טיובלס על הצמיגים הקיימים – והוא תפקד מצוין…
הכתבה הזו ארוכה גם ככה, אז נתייחס לנקודות העיקריות:
-
בולמי הזעזועים התקבלו בצורה שונה לחלוטין על ידי גיאחה ועל ידי עמרי. גיאחה ששוקל טיפהלה פחות ורוכב זורם יחסית הרגיש מעולה עם הבולמים האחוריים – הם סיפקו שלושה מצבים מובחנים זה מזה בשלושת מצבי CTD – בין רך לקשה. במצב ה Climb לא היה בובינג והוא אפקטיבי גם בעמידה ואילו ה Decend היה רך מאוד ויצר מתלה אקטיבי בטירוף. הפטנט של תא האוויר הנוסף התאים לסגנון הרכיבה הלא אגרסיבי יחסית ואכן הרגיש כחסר תחתית. עמרי לעומת זאת שקופץ מגבוה יותר נתקל בטריקת בולם מעבר לכמות שהוא מצפה לה בנחיתות, למרות הסג הנכון. יש לציין שמדובר בקפיצות שפויות לחלוטין מגבהים של 70-90ס”מ. טריקת הבולם האחורי בשני הדגמים הורגשה במצב בולם Decend ו Trail אך לא בClimb.
-
מזלגות Evolution של Fox – רמת הכניסה של החברה הזו, מציגים איכות שלהם נמוכה מזו של מזלגות ה FIT של פוקס, וזה בא לידי ביטוי בתנועה פחות חלקה ורכה. בבולם ה 29 הרגשנו איזה קליק לא מוצלח בריבאונד, אולם זה לא השפיע פונקציונלית אלא רק הטריד קלות.
-
הגלגלים מדגם Duster Elite TLR של בונטרגר חזקים אך אינם קלילים – וכך גם החבילה כולה – במשקלים של האופניים והגלגלים האלה קשה להתלהב מהזריזות והתגובתיות לשינויי מהירות. מצד שני אחרי שאתם כבר בתוכה יש תחושה של יציבות והיגוי נשלטים וטובים. היה לנו כיף איתם.
-
התחושה של הגלגלים במידות השונות היתה שונה ברמה דרמטית. ב 29 הרגשנו מעולה ואילו עם הצמיג הרחב יותר על ה 27.5 הרגשנו שמדובר בטיפה Over shooting – גם גלגל קטן יותר וגם צמיג רחב יותר ייצרו ביחד חוויה הרבה פחות מהירה, במיוחד בדרכי 4*4 ובסינגלים זורמים. מי שרוצה יותר מהירות גלגול ב 27.5 שישקול להחליף במעמד הקנייה, אולם מאחר ודומה שכל האפיון והשימוש שלהם הוא יותר לכיוון האגרסיבי מה 29 יש בכך הגיון. בתקופות רטובות בהן הסינגלים אוחזים טוב יותר אולי זו תהייה החלטה נכונה.
-
רכבנו עם האופניים בהמון מתארים ורכיבות, אבל הבוקר שבו לוקחים לופ קצר ועושים אותו 8 פעמים כשבכל שתי הקפות מחליפים אופניים הוא הכי מרתק. עושים אותו בד”כ בסוף המבחן אחרי שנותרו כל מני שאלות אחרונות ומדויקות לברר. התחושה שלנו היתה במעברים האלה שגלגלי ה 27.5 כבדים יותר מה 29! היינו חייבים למדוד וברכב, עם המשקל, גילינו שהמשקל שלהם זהה לחלוטין. דווקא הגלגל הגדול פה הרגיש קל יותר ומגיב יותר. ההבדל בתחושות בין שני סוגי הגלגלים היה כל כך משמעותי שדי הופתענו, והיה בכך להשפיע על החוויה הכללית בצורה די משמעותית.
-
הצמיגים של בונטרגר מדגם XR3 Expert ברוחב 2.3 באופני ה 29 ו 2.35 ב 27.5 הפתיעו לטובה. הנסיון הקודם שלנו עם בונטרגר לא היה מדהים, ושמחנו לקבל חוויה מתקנת. טרק שמו לנו טיובלס, למרות שהצמיגים אינם צמיגי UST ולאחר סרבנות קלה בהתחלה הם החזיקו את הטיובלס ואת האופניים ורוכביהם מצוין. מדובר באחלה צמיגי שבילים לקיץ הישראלי – הם סיפקו אחיזה מעולה, משרת בטחון, ומשפרת עבירות באיזורים קשים.
- הכידונים הרגישו מעולה. הפעם בניגוד לכידוני המרתון שנתקלנו בהם בטרק בעבר הזוויות היו מושלמות ולא הרגישו כמשוכים לאחור מעבר לדרוש, והרוחב 720 מ”מ הרגיש מעולה. עמרי רוצה כידון יותר רחב אבל זו לא חכמה כי היא יגיד את זה על כל כידון צר מ 780 מ”מ…
- ההילוכים והמעצורים של שימנו מסדרת SLX פשוט סוסי עבודה מופלאים ומוצלחים, ורק מי שרגיל ל XTR יחפש את ההעברה הכפולה של ההילוך שלא קיימת פה…
- יותר מאשר ב 27.5, ב 29 הרגשנו שמוט אוכף הידראולי שירד ויקל על הטית האופניים בפניות חדות היה עוזר פה להנות במקומות צפופים בהם ל 29 נחיתות מובנית.
סיכום
טרק העולמית עובדת אחרת מהרבה יצרנים: גישתה היא של שיפור אינקרמנטלי ארוך טווח – הם לא קופצים מדגם לדגם בתזזיתיות רק כדי לזנוח אותו אחרי שנתיים (ולדפוק בכך את אלה שקנו את הדגם שנעלם מהמדף). התוצר הוא מוצרים שמתפתחים כמו יין טוב- מדויקים ומשובחים יותר ויותר עם הזמן. דגם ה 29 של הפיול EX מוכיח את זה בגדול: מדובר באחד המוצרים הכי שלמים, מוצלחים, ואיכותיים שנתקלנו בהם בזמן האחרון. אלה אופני One Bike שהם קרובים למושלמים עבור רוב רוכבי האופניים בישראל.
דגם ה 29, בניגוד לאופני ה 27.5 יתאים גם במתארים רגועים יותר ולא רק בסינגלים – הגלגלים הגדולים אכן מספקים יתרון מהירות בדרכי 4*4, בעליות מתונות ובירידות ארוכות. החוויה איתם בסינגלים ישרים יחסית בעלי עקומות רחבות (כמו, נגיד סינגל קק”ל ביער ביריה, עליו חרשנו עמם איזה 5 הקפות בחופשה המשפחתית באיזור) היא קרובה למושלמת, ומגיע למגבלות רק באיזורים הצפופים.
פה בדיוק נכנס דגם ה Fuel 27.5: אולי הכוונה המקורית היתה להתאים אופניים לגובה הרוכב, אבל במידה מדיום שבה הרוכב יכול לבחור משתי המידות, התוצאה אחרת: טרק יצרו למעשה שני דגמים שונים לייעודים שונים, כאשר ה 27.5 מתאים הרבה יותר למתארים אגרסיביים: סינגלים “קשים”, צפופים, השכבות ופניות חדות יתקבלו איתו בשמחה גדולה בהרבה.
שני הדגמים כבדים למדי ולכן לא מהנים במיוחד בזמן אוויר, אבל שוב הפתעה – ה 29 דווקא מאוזן טוב יותר מהבחינה הזו וקל יותר לעופף איתו.
בשורה תחתונה יש לנו בכל זאת מנצח במבחן הזה. אם אתם רוכבים במידת מדיום והרכיבה שלכם היא אגרסיבית מבחינה טכנית, ה 27.5 הם בול בשבילכם, אבל המנצח שלנו הפעם הוא דגם ה 29 על שום הדיוק, הורסטיליות, וההתאמה למגוון גדול יותר של רוכבים ושימושים. הדגם הכי חשוב בעינינו של טרק לא מאכזב, וכראוי לחשיבותו בליין, הוא פשוט משובח.
מאת: גיאחה ועמרי
עמרי זרח, אול אראונדר על שני גלגלים, אושיית רכיבה שחי את החלום. הקים וניהל מספר מיזמים מגניבים בתחום הרכיבה. מתכנן שבילי אופניים, מדריך ומאמן רכיבה. כיום עובד כמנהל מוצר בWatteam – סטארטאפ ישראלי המפתח ומשווק מדי וואטים לרוכבים. עמרי כותב פה על ציוד, תרבות רכיבה ושאר עניינים שמעניינים אותו אותו על אופניים, שזה כמעט הכל.