קיבלנו לידינו מדורון אמיץ יבואן המוצר את הטריינר המרשים של גרג להמונד: Lemond Revolution. ראשית, לפני  שנכנס לעומקו ורוחבו של הטריינר החדיש הזה, אשר יכול לספק גם אינדיקציה באשר להספק שמייצר הרוכב, נאוורר את המנהג לתת ריספקט קצר ומדויק אודות מי שהגה, תכנן ועיצב את המכשיר שלפנינו.

 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

מי אתה גרג למונד?

במקרה שלפנינו האיש הוא חלק מהיכל התהילה של מה שנשאר מענף האופניים המקצועני: גרג למונד היה הרוכב הבולט ביותר בשנות ה-80 וללא ספק הרוכב האמריקאי הבכיר באותן שנים ועד שלא יוכח אחרת. הוא הרוכב האמריקאי הראשון (או הלא אירופאי הראשון), שניצח את הטור דה פראנס  וזכה בתואר הנכסף של אלוף עולם. בתוך כל ענני השערוריה סביב לאנס ארמסטרונג המתקשים לשקוע ולהתפזר משמי ענף האופניים המקצועני, הרי שגרג למונד, הרוכב שידע לעשות הכל, האול ארואונדר המושלם, עדיין יכול להתהדר ברשימת ההישגים הספורטיביים המוטרפת הזו:

הוא מדורג 6 בכל הזמנים מבחינת כמות זכיות בטור דה פראנס (3 נצחונות בשנים 86, 89 ו-1990) ורק 5 רוכבים מחזיקים ביותר תארי אלוף העולם ממנו. הוא רוכב שידע לשלב בין יכולות נג"ש, ספרינט וטיפוס, והוסיף גם 2 עמידות על דוכן המנצחים בטור עם הסגנות ב-1985 והמקום ה-3 ב-84. מבלי להיות קטנוניים, יש לזכור גם את שתי סגנויות אליפויות העולם בשנים 1982 ו-1985. למונד היה לרוכב הראשון אי פעם אשר עשה "דאבל" בעונת רכיבה אחת עם נצחונות בטור הצרפתי ובמירוץ אליפות העולם בשנת 1989. הנצחון בטור בשנה זו , מחזיק בשיא ספורטיבי מענין  עד ימינו אנו ,עם הפער הקטן ביותר, (של 8 שניות בסיום 3 שבועות המירוץ), בין המקומות ה-1 וה-2. מאז פרישתו ממירוצים בשנת 1994, מתמקד גרג למונד בחברה אותה ייסד עוד ב-1990 ואשר נושאת את שמו. היא עברה מיני וורסיות ותצורות מאז ימיה כחטיבה ב- TREK ועד לאופניים ואביזרים הנושאים את שם החברה שלו – על כל זה במקום אחר או בוויקיפדיה הקרובה אליך.

1-Boston Peter

טריינרים

באופן כללי ואינסטקטיבי הם מקוטלגים אצל רובינו כדבר לא נעים… בין אם אתה מקצוען, מאסטר תחרותי באופני הרים/כביש/תריאטלון או לוחם סופ"ש, הרעיון של לרכוב על מכשיר סטטי בתוך חדר סגור, להשקיע המון וואטים ואנרגיה ובתכלס לא להתקדם מבחינת הלווין שמעלייך לשום מקום, יש בה כדי לעורר דלקת חריפה בעצב של החשק. פגשתי בכאלה שמאוהבים באימון על טריינר , אבל…הי…אתם ממש מעט. אצל רובינו זהו אימון רע לנפש, מאתגר עד בלתי אפשרי מנטלית, שחייב להיות קצר, שקורה רק כשממש חייבים מחד, ותנאי מזג אוויר שאינם משתמעים ל-2 פנים מאידך. מקום אחד בו התועלת שלו והנחיצות היא ברורה וחדה  ואין עליה וויכוח, הוא בזמן החימום שלפני התחרות- כל רוכב שמתחרה, בין אם חובבן או מקצוען עלית, יעדיף לערוך את החימום שלפני מירוץ על טריינר  וזאת מ-2 סיבות עקריות:

  1. האחת, אופי החימום- חימום טוב יגע בכל שכבות השריר על ידי שוני ומעבר תכוף בין רמות עצימויות שונות. זה הזמן להיות מדויק וקפדני. חימום שנעשה בשטח התחרות ולא על טריינר באוהל שקט וצדדי יכול להקטע בשל הפרעות של קהל ורוכבים נוספים ובשל תוואי שטח שלא מתאים לתכנון המוקדם.
  2. הסיבה השניה היא, שטריינר, אוזניות, מוזיקה ומגבת על הצוואר, יכניסו את הרוכב ל-ZONE הנכון. יש פה עוד הזדמנות לסמלץ בוויזואליזציה, את מה שנרצה לבצע תוך פחות משעה. זה הזמן לשתות ולאכול בהעמסה האחרונה שלפני, לזרוק חיוכים למצלמות ולמלווים ובעיקר להתחיל להתפקס על הגוף והנשמה לקראת הדבר האמיתי.

בשנים האחרונות נוספו לטריינרים ולעולם מכשירי הדיווש הסטטיים, אשר עובדים על התנגדויות מגנטיות בעיקר. מגוון דגמים שונים ממגוון חברות אשר מודדים את יעילות ואינטנסיביות הרכיבה דרך המדד של וואטים. הוואטים/עבודה/הספק הוא המאפיין הנכון והעכשווי של מידת העומס שמפעיל ומפיק הרוכב. בסדרת הכתבות על הוואטים כמאפיין, נגעתי גם במגבלות של מד הדופק כאינדיקציה למהות וטיב האימון. באימון על גבי טריינר, מגבלות אלה רק מתחדדות ומקצינות. בשביל לראות ערכי דופק אליהם אנו מגיעים בקלות ברכיבת OUTDOOR, הרי שעל גבי טריינר עלינו להזיע את נשמתינו כדי לראות את אותם מספרים נומינליים. כשהמדד הוא הספק (וואטים), אין דרמה או פער כה גדול בין המספרים של רוכב מחוץ או בתוך החלל הסגור. בשביל מספרים דומים הוא ישקיע עבודה קרובה או כמעט זהה מבחינה קלורית.

 על כן, בתוך עולם אימון הרכיבה על גבי טריינרים, עלה קרנם של אלה אשר מודדים את ביצועיו של הרוכב בעזרת וואטים. נגיעה קלה באפיונם ניתן למצוא בפרק הרלוונטי בסדרת כתבות הוואטים שלי, אולם אף אחד מהקיימים והמוכרים לא התהדר באפיון "מהפכני" כפי שהצהיר הקמפיין של הטריינר של גרג למונד- כמי שניצח בכמה אירועים גדולים בחייו על גבי  אופני הכביש שלו, התעקש ואף ידע גרג למונד, להעביר לתוך הטריינר שלו תחושה נעימה וחלקה של רכיבה, שדי מזכירה את ההרגשה של רולר אך ללא הצורך ביציבות, שיווי משקל  וריכוז מירביים.

אופן השימוש וטכנולוגיה

בטריינר של גרג למונד פשוט מסירים את הגלגל האחורי ומחברים את תומכות השרשרת לקסטה הנמצאת עליו. שיטה שונה ומיוחדת זו (בה נתקלתי עד כה רק בטריינר האוסטרלי), חוסכת למשתמש את הבלאי בצמיג האחורי- עניין חשוב באופני הרים וסייקלוקרוס ובעיקר. הגישה הזו היא זו שאחראית על התחושה הנדירה שיש לטריינר הזה להציע.

בזמן שמניפת רוח די סטנדרטית, אך קטנה מאוד, מספקת את התחושה, הרי שההתנגדות והעומס ברכיבה הן פונקציה של בחירת ההילוכים שלך. פשוט תעלה הילוך וסל"ד ומניפת הרוח כבר תתרגם את הפעולה שלך להעלאת התנגדות, ללא צורך במתיחת כבלים, כפתורים או שאר אביזרים. 

תומכות השרשרת  של האופניים שלנו, מתיישבות על הנאבה של גלגל ההתנגדות העטוף בחגורה ובתוכו מניפת הרוח. לאחר התאמה קצרה בין מעביר ההילוכים שלך ובין הקסטה על הטריינר, ניתן לצאת לדרך (לא יותר מכמה סיבובים של כבל במעביר האחורי שלך). הטריינר הזה מגיע עם קסטה משלו (105 של שימאנו) אולם ישנן חלופות לטובת קומפניאלו וסראם. אם אתה רוכב על מערכות הינע ישנות, ניתן לקנות את הדגם הזה של הטריינר ללא קסטה ולהלביש עליו קסטה של 8-9 הילוכים או אפילו של 7 הילוכים בתוספת של ספייסר.

תחושה

אותה מניפה היא כאמור האחראית על התחושה הכה מהפכנית שיש בטריינר הזה. כשהרוכב משייט לו, המניפה דואגת שלא תאבד מומנטום למשך זמן רבה, לעומת זה, לאחר הפסקת הפידול, בניית האינרציה מחדש מרגישה כמו בעולם האמיתי! שוב להרים מהירות מאפס. כבר בפתח המבחן נאמר, כי גרג למונד הכריז באופן עקבי במשך שנים, כי בשנותיו כמקצוען סבל מהעדר תחושתיות טובה על גבי טריינרים. הא רצה שירגישו כמו הדבר האמיתי, כמו כביש חלק וסלול (טוב שלא היתה לו ידיעה או ערגה לשוליים ארץ ישראליות …). אין ספק שבפרמטר הזה הוא הצליח ברמה מדהימה- תחושת הכביש היא כה אמיתית  כך שיש לה אפילו ביטוי ביחסי העברת ההילוכים- למאמץ מסוים הרוכב/ץ מתבקש/ת בבחירת הילוכים מסוימת. מבחינה תחושתית, אין כאן את הוויברציה הרגילה והמתישה הזו שמלווה טריינרים באופן קבוע. כאן הכל מרגיש חלק, זורם ועגול. האימונים  המתודיים הכוללים אינטרוולים של סף חומצת חלב או צריכת חמצן מירביתVO2MAX הופכים לנסבלים הרבה יותר.

ביצוע

בגלל המשקל, הקשיחות ו-4 הרגליים שלו, הטריינר מתפקד נפלא בזמן מאוצים, ללא קשר לאיפה הוא ממוקם: בשטח או במרתף. בנקודה זו יש ל"מהפכן" יתרון עצום על רולרים- מחד, הוא מרגיש כמוהם מבחינת תחושת הכביש שלו, מאידך, קל יותר ואפשרי יותר לצאת לספרינט או לאינטרוול עליו, מה שמאוד קשה עד בלתי אפשרי לחלקינו על רולר. יכול להיות שמפלצות העלית ירגישו שיש להם יותר וואטים ברגליים ממה שהטריינר הזה מסופק לייצר, אולם ראשית, בשביל רוכבי  מאסטרס הוא מספק בהחלט ובנוסף, אם אתה מפלצת פיזיולוגית העורכת אימוני וואטים ייעודיים על הטריינר בתוך חלל סגור, תחליף את הקסטה שלו לגלגל של 11 שיניים והכול יסתדר. הטריינר הארוז כה בקפידה הזה, והכה כבד הזה… מומלץ לשימוש לאנשים קטנים כמוני: זה היה עוד יותר נוח מטריינר רגיל או רולר מאחר והישיבה על טריינר שאינו מצריך את הגלגל האחורי היא נמוכה.

רעש

לא פשוט העניין  הזה אצל גרג למונד. הטריינר הזה מרעיש יותר מטריינר רגיל. בעיקר לא פשוט לשמוע את  טלוויזיה בזמן אימון עליו. בענין הזה עדיף רולר. אם ישנם ילדים/אישה/בעל שאתם לא רוצים להעיר בזמן האימון, הפתרון היחיד שאני רואה לבעיה הוא מעבר למרתף או  לגארג'. אם אתה גר בדירת 4 חדרים במערב ראשון, אני לא רואה מצב שהזוגיות וההרמוניה המשפחתית תצליח לעבור שבועיים של אימונים על הטריינר הזה, ללא התערבות של רב או מגשר.

השעון

הדבר המאכזב ביותר בטריינר הלא זול הזה השעון הוא פלסטיקי, שביר, זול, סיני ולא מושקע מבחינת חומרים ומראה. נורא חבל ומיותר. לעומת הטריינר המסיבי, המורכב והמעוצב בקפידה, הגיע לידינו השעון/מחשב אופניים הסליזי הזה. מבחינת פונקציות הוא דוווקא מושקע ויסודי ללא חוסרים משמעותיים- הוא מספק אינפורמציה על וואטים, קדנס, מהירות, מרחק, דופק (מגיע עם רצועה ייעודית- גם היא פלסטיקית ומיושנת לעומת הוורסיות הקיימות כיום בשוק למדי הדופק המובילים), קלוריות והכל משודר בפרוטוקול ANT  ועם חיבור USB כדי להוריד קבצי אימון למחשב ולחלוק אותם עם מי שבא. זה רעיון טוב משום שפרוטוקול הANT שדרכו משודרים הנתונים, יהפכו את השעון למיותר אצל בעלי הגרמינים 500 ו-800 EDJE, מאחר ואלה יקלטו את התשדורת מסנסור הוואטים שמוצב ליד תומכות השרשרת ועל גבי הטריינר, ויציגו אותו על גבי השעון. ענין זה יוזיל את עלויות הרכישה ויספק חווית משתשמש טובה ונוחה יותר מבחינת פריקת הנתונים למחשב וליומן הרגיל של הרוכב.

את חישובי הוואטים מייצר השעון על בסיס חישובי טמפרטורה,סל"ד,גובה, לחות ומהירות המניפה.

 

לפני תחרויות

הטריינר הכבד והיציב הזה (כ-17 ק"ג) שוקל משמעותית יותר מטריינר רגיל ואינו ניתן לקיפול לשם נשיאה נוחה יותר(מה שהופך אותו לכה קשיח ויציב מלכתחילה…). לא פשוט הענין הזה אבל לא היה מהווה אצלי שיקול מכריע כנגד הבאתו עימי לתחרות ומיקומו בתוך אוהל החימום שלי.

לסיכום

  • בעד: תחושת הכביש הטובה ביותר לטריינרים שתמצאו, אין בלאי צמיגים, אין צורך בגלגל אחורי, העמסת התנגדות אינטואיטיבית (רק ההילוכים), מעולה גם לאופני הרים וסייקלו קרוס. מצוין לאימונים עצימים. מושקע, מוקפד ואיכותי.
  • נגד: רועש, כבד ולא מתקפל, יקר.

יצרן: LEMOND-POWERED BY HOIST FITNESS
יבואן: דורון אמיץ. עמוד הפייסבוק . לפרטים והזמנות – דורון אמיץ Doron@Bikeisrael.com
מחיר: 3290 ש"ח. תוספת למחשב וואטים כולל רצועת דופק מהירות, חיבור USB להורדת נתוני האימון למחשב – 1650 ש"ח

מאת: אופיר גלאון
צילמו: אופיר גלאון, דורון אמיץ, יצרן
אופיר גל-און -איש אופניים ומאמן ותיק, ניקרא ע"י מאומניו וחבריו "אופיר ג(ל)און". אימן את נבחרת ישראל באופני הרים 3 שנים, ואינספור פרוייקטים וקבוצות. אליו פונים לתוכניות אימון על מנת להשתפר ברכיבה ולהגשים חלומות. מרכז את פרוייקט אופניים לכולם במחוז צפון ורוכב על אופניי קאסטום של ARI. יזם וניהל חברת סטארטאפ שפתחה מדי וואטים לכל כיס וקראנק. כותב על פיזיולוגיה, מוטיבאציה ומיקוד, תורת אימון ואיך לא- על וואטים…