אז אתם רוכבי שטח מנוסים ומשחיזים סינגלים בארץ מצפון לדרום, הגיע הזמן לצאת מהדרדרת אל הירדת!
הנה כמה טיפים ומחשבות על מנת שתפיקו את המירב והמיטב מהחופשת רכיבה שלכם בחו"ל והעיקר שתחזרו בחתיכה אחת, והפעם יצאנו וקיבלנו השראה מרכיבה במקום אליו נהרות של רוכבי אנדורו ודאונהיל זורמים כל קיץ: מורזין. Vive La France.

מאת: תום בר
צילום: חן גרומן, תום קמני, תום בר image03

1. היו סבלניים

נכון שרוב החבר'ה טסים "רק" לשבוע וחייבים לנצל כל דקה לרכוב ולרדת את המסלולים… אבל בכל זאת, סבלנות! יש מספיק זמן.

אם אתם טסים דרך חברת אל-על זאת אומרת שהתעוררתם פחות או יותר באמצע הלילה ועד שאתם מגיעים ליעד יהיה כבר צהריים -ואם טסתם בחברה אחרת כנראה שתגיעו בערב אז Bonsoir – נכון אפשר לנוח שעה-שעתיים ואז ללכת לרכוב בשעתיים שנותרו לרכבלים לפעול (עד 17:30) אבל אולי כדאי לנצל את היום למנוחה כמו שצריך, הכרה של העיירה, בניית\השכרת האופניים ובדיקה שהכל תקין ב 100%.image01

2. התנהגו בסובלנות לאנשים שסביבכם

אני מאמין שהשינוי מגיע מבפנים ומהדברים הקטנים. לא אכנס פה ל"אני מאמין" שלי ולדעותיי, אבל בגדול, כשאני טס לארץ זרה אני משתדל להתנהג בהתאם למנהגים והתרבות של המקומיים. בנוסף אני, ואני מאמין שכל אחד מאיתנו, הוא שגריר של ישראל. זה אומר שאנחנו צריכים להתבונן, להביט כיצד נוהגים במקום, באיזה עוצמת קול מדברים, איך עוצרים לצד הסינגלים, איך עומדים בתור, ומה עושים שם, ולנסות להטמע באווירה ובסטייל המקומי… אין יותר כיף מלפגוש אנשים וליצור חברויות בגולה, כאשר אותם חברים מגיעים לארץ לביקור רכיבה זה כיף כפליים.

image07

3. גם מורזין מבקשת: דע את מסלוליך, דע את מגבלותיך. ההר – כבדהו וחשדהו!

נכון, זה נורא מגניב להתחיל ישר במסלולים השחורים שהחבר'ה המליצו עליהם ולהרגיש בלתי מנוצחים. אבל תמיד תזכרו – בסופו של דבר ההר תמיד מנצח.
מכיוון שאנו גרים במדינה עם סצינת DH קטנה בלשון המעטה, נטולת רכבלים למעלה ואיבוד גובה של 1000+ מטר למטה, ואין פה ממש רכיבות ברטוב ובשורשים ובתלול כ"כ שאי אפשר ללכת ברגל, כדאי להתרגל ולתרגל בהדרגה את מה שיש להר להציע.

המסלולים מחולקים לפי צבעים, כאשר ירוק הוא הקל והמתון ביותר, כחול הוא יותר רציני, אדום הוא רציני, שחור הוא רציני מאוד ושחור כפול הוא רצינות יתר.

תעשו כמה ירוקים באזורים שונים, תעברו לכחולים אולי לשלב גם אדומים – תעשו כמה פעמים כל מסלול.  מבחינתי המטרה היא לא לסמן V של עשיתי \ ראיתי \ שרדתי, עבורי המטרה היא להשתפר ובעיקר להנות!
זה כיף גדול להכיר מסלול טוב ואז להתחיל לחתוך סיבובים, לדבלל קטעים או פשוט לעשות את אותו הקטע מהר ומהר יותר.

בנוסף, כל האזור מכיל אינספור סינגלים "פיראטיים", מאוד  תלולים ומוגדרים שחור בד"כ. אם אתם חזקים טכנית ובאה לכם הרפתקאה תתחברו למקומיים שיראו לכם, תבדקו רפידות ברקסים לפני הירידה… 😉

image04

4. האפי בייק איז אה גוד בייק!

קחו לכם 10-20 דקות כל ערב לעבור על האופניים בצורה יסודית, לבדוק את כל הברגים, בולמי הזעזועים, המעצורים והרפידות. ודאו שהכל סגור והדוק. תתפלאו איזה ברגים יכולים להשתחרר ברכיבת DH יומ-יומית. גם את שכרתם אופניים ועוברים לכם על הכל מדיי ערב בחנות כדאי לבדוק גם לבד.

אל תשאירו תיקונים דרושים למחר. גם אם זה עולה כסף או זמן (עייפים בערב..) – תקנו במידי, קבלו את זה באהבה ואל תדחו הוצאות.

image02

5. היו אחראיים

מכירים את זה שאתם רוכבים באדום בבנשמן וכמה חבר'ה עוצרים להחליף פנימית בדיוק על השביל? או שאתם עולים בסינגל ורוכב יורד מולכם ולא ברור למי הזכות (לעולים!) ושניכם נעצרים (ולא כיף לאף-אחד)? אז נא לא לעמוד על הסינגל\מסלול – בטח שלא במהירות שהירידות האלו מייצרות!
דבר נוסף, אם יש לכם חבר עם ביצים גדולות אבל הוא לא בטוח האם כדאי לעשות את אלמנט הקפיצה המפחידה שאתם עומדים לידה ומתלבטים לגביה… תנו לו להחליט ואל תדחפו אותו יותר ממה שצריך. זה בסדר לדחוף קדימה, זה עוזר לרכוב עם עוד חבר'ה – ככה מתקדמים ומשתפרים. אך עם זאת תהיו אחראיים לעצמכם ולחברים שלכם. כל אחד חייב להרגיש בעצמו האם האלמנט נכון עבורו.

ואם אתם או החברים "הולכים על זה", אז להיות מחוייבים עד תום ולהגיע ב Trail Speed…

image06

6. מנוחה 

רכיבת DH היא קשה מאוד לגוף. כוחות ה G בקפיצות ובסיבובים הם גדולים והשרירים עובדים קשה. במיוחד אם אנו ב 90% או 100% יכולת שלנו – הידיים יתחילו לכאוב ומהר, אם מלהחזיק את הכידון חזק מדיי, לא להיות בעמידת מוצא נכונה או פשוט לבלום הרבה. תנו לגוף וגם לראש מנוחה, עדיף לא לרכב חצי יום מאשר לא לרכב 3 חודשים. אני עושה חימום מפרקים כל בוקר ושחרור כל ערב, זה עוזר מאוד.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

7. כמה המלצות ממני אליכם

אם אתם מתגוררים בלה-ז'ה (מסתבר שאין מקום כזה "לס-גטס"… כותבים את זה Les-Gets ומסיבה שלא ברורה לאף אחד – כולל הצרפתיים עצמה –  אומרים "לה-ז'ה") ואתם זקוקים למכונאי קפצו לחנות "JAFF". כריס הבעלים – בחור בריטי וג'ינג'י, אבל בעיקר ג'ינג'י המדבר גם צרפתית שוטף – דבר מבדר בפניי עצמו עם המבטא הבריטי – ישמח לעזור בכל אירוע שיש לכם באופניים כולל טיפולי בולמים, דבר שלא פשוט למצוא שם.

אם אתם מתגוררים במורזין תקפצו לומר שלום (!Shalom) לאלן בחנות "Alan Ski Shop" ליד תחנת הדלק בכניסה של מורזין (מכיוון לה-ז'ה) – תיקונים, מכירה באחלה מחירים והרבה צחוקים בעברית. (טיפ – הם תמיד ישמחו לקבל איזה בירה או שקית קפה שחור מהארץ..)

morazin

כל בוקר כדאי לקום טיפה קודם ולקפוץ למאפייה (boulangerie) הקרובה. אין דברים כאלה. נקודה. במיוחד קרואסון השקדים.

קחו לכם יום טיול (עם האופניים) וצאו לכיוון שווייץ, הדרך מגניבה ויפה מאוד, הבייקפארקים הרבים באזור משובחים וכל אחד שונה מהשני והכי נחמד שהסקי-פס (כרטיס הרכבל) שלכם כשר גם כמעט לכל הרכבלים באזור מסביב למורזין ובעיקר לכיוון שווייץ.

image05

7. הדברים הקטנים…

מה לא אמרו על האוכל הצרפתי.. והיין – מדהים!

אבל מה עם הקפה? למה ריבונו של עולם הם לא מצליחים להכין קפה של בני אדם!? בעיקר שהם שעתיים מאיטליה!!! מצד שני באיטליה אין מאפים, קרואסנים ותופינים שכאלה.

תצאו מנקודה שאם אתם חובבי קפה בכלל וקפה שחור בפרט – תביאו את האחרון מהבית, ובכמויות.

המסעדות ובתי הקפה מגישות קפה, אך אל תצפו לניסים – בד"כ זה מין קפה בטפטוף (Drip) חסר תועלת או מין אספרסו חמצמץ כזה (הם לא יכולים לרכוש מכונת נספרסו וכמה קפסולות?!).

הכנתי לכם רשימה קצרה שתדעו איזה קפה מומלץ לבקש במורזין ואיך אומרים את זה:

  • Expresso – כן הכוונה לאספרסו, וכן הם מבטאים גם את ה X. ממליץ לא לבקש דאבל כי זה מגיע עם המון מים!
  • Ristretto – נכון זה איטלקי אבל בדרך פלא הם מבינים את זה. מדובר באספרסו עם אותה כמות קפאין בחצי כמות המים (תדמיינו ג'ל רכיבה בטעם קפה, בהצלחה.).
  • אם בא לכם ממש להתפרע לכו על "Ristretto double click-e", זה הנ"ל רק בכפול, יעזור אם תבקשו את זה במבטא איטקלי קל ועם E מודגשת – קְלִיקֶה.
  • coffee au lait – קפה עם חלב, ממש נס-קפה רק עם הקפה טפטוף המוזכר מעלה, בינוני.

image00

מאחל לכם חופשה ורכיבות מדהימות. תשמרו על עצמכם ונתראה בצל!

Bon Voyage,
מאת: תום בר
צילום: חן גרומן, תום קמני, תום בר

תום בר: מדריך אופניים מוסמך, בוגר קורס PMBI שלב 1 ו 2 מויסלר, קנדה. מאסטר ברכיבת טריאל ושטח, בעלי BikeControl – הדרכות טכניקה ומופעים (ניתן להזמין הדרכות רכיבה טכניות, חוגי ילדים, מופעי אופניים ולהטוטנות ועוד). אפשר למצוא אותו בעיקר ביער עופר במקומו הטבעי – על האופניים, עם או בלי מושב…