Wahoo מוכרת לחלקכם מהטריינרים וכעת גם היא מנסה לייצר אלטרנטיבה בתחום מחשבוני הרכיבה. היא השיקה מחשבון מעניין מאוד סביב כמה עקרונות מעניינים שכולם מבטיחים לצרכן קלות שימוש:
- חיבור לטלפון הנייד – נותן קישוריות להעלאה והורדה של מסלולים, חיבור לסטראבה, מעקב חי… ועוד.
- אפליקציה מלווה – מאפשרת הגדרה ובחירה של השדות והתכונות בצורה נוחה ולא רק במחשבון עצמו.
- מסך גדול יחסית ותצוגה בניגודיות גבוהה שמאפשרת להגדיל שדות נבחרים, ולצדה נוריות לד לחיווים נוספים.
- קישוריות לטריינר הידוע של Wahoo – המאפשרת לשלוט בו מהמחשבון.
מאת: אור דיין
צילום: עמית שיטה
הסרטון הבא מציג את האלמנט ואת הקונספט בצורה יפה ב-3 דקות. ועד שתלחצו Play נעדכן אתכם עוד שהמחיר הוא 1,799 ש"ח:
מי היא Wahoo?
חברת Wahoo היא חברה צעירה וחדשנית בעולם האופניים שהתפרסמה בעיקר בזכות הטריינרים החכמים שלה והדגש של החברה על ממשק נוח ואלחוטי עם הסמארטפון שלכם. יש בליין המוצרים של Wahoo פתרונות רבים שיהפכו את המכשיר הנייד שלכם למחשב רכיבה חכם עם מגוון מוצרים נלויים לאופניים כמו מד קאדנס קטן שיושב על זרוע שמאל ללא צורך במגנט, פתרון שהקדים חברות גדולות בהרבה בתעשייה כמו גרמין.
הסלוגן של וואהו אומר – "בשביל שתוכל להתמקד במה שחשוב, ברכיבה". האלמנט הוא מחשבון רכיבה חדיש וקל לתפעול, בדגש על התקנה מהירה, וקישוריות מלאה לסמארטפון (על בסיס WiFi ובלוטות') וכך גם לכל תוכנות האימונים הנפוצות (סטרבה, גרמין קונקט, טריינינג פיקס, Today's Plan ועוד..) ולרשתות החברתיות כמובן, כי אם לא תעדת – אז לא רכבת 🙂
סקסאפיל ועיצוב
ה Element הוא לא הילד הכי רזה בשכונה אבל גם לא שמנמן במיוחד. במשקל וגודל הוא יושב במקום טוב באמצע בין היצע שעוני הרכיבה שיש בשוק. המבנה הכללי שלו קצת שונה מסדרת האדג' של גרמין, הוא ארוך ורחב במעט מה510 (וה500 כמובן) ודומה באורך ל810, אך הוא דק יותר מה 510 וה 810 וקצר יותר מהגרמין 1000 המתקדם.
המחשבון שוקל 105 גרם. הגרמין שהכי קרוב אליו במשקל הוא ה810 ששוקל 98 גרם. הגרמין 500 הקטן, הותיק והאהוב על רייסרים שוקל 50 גרם פחות (55 גרם) והגרמין 510 ממשיך דרכו שוקל 80 גרם.
גודל המסך שלו הוא 2.7" אינץ', לא קטן בכלל אבל מאפשר חוויית קריאה נוחה מאוד של מספר רב של נתונים בזמן הרכיבה. ניתן לראות עד 10 שדות במסך אחד ולשלוט בכמות הנתונים (וכך גם בגודל שלהם) בקלות ע"י החצים בצד המכשיר. המסך לא צבעוני ובעל קונטרסט משמעותי שמאשפר לראות את הנתונים המוצגים בחדות רבה גם בתנאי שמש חזקים. כמובן שיש לו תאורה אחורית לאימון בתנאי ראות נמוכים וחושך, 3 מצבים לבחירת המשתמש – תאורה כבויה, 5 שניות של אור ותאורה דלוקה וקבועה.
הפיצ'רים העיקריים ע"פ היצרן
אוהבים את הסמארטפון שלכם? אם התשובה היא כן אז זה מחשבון הרכיבה בשבילכם. מחשב הרכיבה הזה נשלט כולו מהאפליקציה בטלפון. זאת בניגוד לגרמין 500 שלא נולד בעידן האינסטנט והמדיה החברתית וקצת מפגר בנושא (לחבר כבל למחשב כשמגיעים הביתה.. פרימיטיבי משהו). בהשוואה ל510 יש כבר קוי דימיון בנושא כך שהעלאה מתבצעת אוטומטית לאפליקציה של גרמין קונקט ולצד שלישי כמו סטרבה בעזרת בלוטות' ואילו ה 520 הוא כבר יותר בכיוון עם קישוריות ל Live Segments (למנויי פרימיום בתשלום בסטראבה). הוואהו שונה בתכלית מבחינת חווית המשתמש בהגדרת שדות הנתונים במכשיר, ובעצם בשליטה האבסולטית של הטלפון במחשב הרכיבה.
פיצ'ר שימושי מאוד באלמנט הוא החיבור ל WiFi – אתם מגיעים אחרי רכיבה הביתה והאלמנט יודע להעלות את האימון לסטרבה ולרוב תוכנות האימונים הנפוצות (סטרבה, גרמין קונקט, טריינינג פיקס, Today's Plan ועוד..), ולרשתות החברתיות כמובן, כי אם לא תעדת – אז לא רכבת .
ל Element יש חיווי תאורה בצידי המסך (שורת לדים משמאל למסך ובחלקו העליון) – זאת שבצד מראה לך האם אתה עולה או יורד מהממוצע של מהירות, וואטים או דופק (לפי מה שתבחרו) ברכיבה הנוכחית. שורת הלדים העליונה נותנת לכם חיווי שקשור לניווט לפי מסלול, זה משהו שלא תמצאו בשום מכשיר מתחרה אחר כרגע. בפועל מצאתי את הלדים האלה כפיצ'ר נחמד מאוד אך לא כזה שמשנה מהותית את ההתנהלות ברכיבה.
בדומה לסדרת ה Edge של גרמין ניתן לקבל התראות מהסמארטפון על המסך של האלמנט בזמן הרכיבה, במידה והפעלתם את הבלוטות' (מה שאני לא עושה באופן כללי, כי זה זולל סוללה). זה פיצ'ר שמאפשר לקבל עידכון על שיחות (כשהטלפון על שקט), הודעות SMS למסך המחשבון ברכיבה וגם מייל (וחיווי על הסוללה של הסלולרי) – לא שאני ממליץ על קריאת SMSים בזמן רכיבה.
היצרן טוען לחיי בטריה של כ17 שעות (אני טענתי אחת לשבוע בערך). ההטענה היא באמצעות מיקרו USB סטנדרטי וזה מאפשר לקחת גם לטיולים ורכיבות ארוכות במיוחד מטען נייד.
פיצ'ר שקיים בגרמין וחסר פה באלמנט הוא בנייה של אימונים מכל סוג, למשל אימון אינטרוולים מובנה – אין אפשרות כזאת לא במכשיר ולא ניתן לסנכרן עם המכשיר מתוכנה אחרת.
אוהבים שעוקבים אחרי המסלול שלכם בתחרות או סתם באופן בטיחותי באימון שבת? חבל – כי האלמנט יודע רק לתת נקודת ציון במפה ולא מסלול ונתונים אחרים כמו מהירות מרחק וכו'. אתם יכולים לשתף במייל באופן אוטומטי רשימה של משפחה וחברים שהגדרתם מראש, אך זה לא הדבר הכי מועיל וזה קצת מפגר אחרי גרמין לייב-טראק שרבים משתפים לפייסבוק באירועים ורכיבות חשובות.
ניווט באלמנט
בגדול הוא בסיסי למדי, ומצריך קישור של המכשיר לתוכנת צד 3 – סטרבה או RidewithGPS על מנת ליצור ולשמור מסלולים. הסנכרון של מסלול מתבצע דרך WiFi, כלומר תבנו מסלול בבית ותבצעו פיירינג בין אחת משתי האפליקציות האלה למחשבון הרכיבה שיציג את המפה.
בדומה למכשירי גרמין המתקדמים כמו 810 ו1000 הוסיפו לאחרונה עידכון גרסה ל Wahoo שמאפשר התראות לפני פניות. חיווי התאורה העליון הוא רעיון חמוד אבל בפועל רק נותן תאורה אדומה כאשר אתם יורדים מהמסלול. משהו שחסר לי באופן אישי הוא אופציית החזרה לתחילת המסלול, יוצא שאני רוכב במקום לא מוכר ואני רוצה לחזור לנקודת ההתחלה (אם זה טיול בצפון ונאבדתי בשבילים או סתם רכיבה בחו"ל) כפתור ה-Back to Start שיש בגרמין 500 ו510 לא קיים פה ולי זאת תעודת ביטוח שקצת חסרה, מקווה שישנו את זה בהמשך.
התקנה
לדברי היבואן יש בערכה שלושה התקנים לחיבור לכידון אבל לא קיבלנו אותם בחבילה מקורית, אז נאלצנו לאלתר על החיבור של הגרמין. השיטה דומה למה שאתם מכירים בגרמין: טבעת עם שתי שיניים קטנות שנכנסות למסילה סיבובית.
מבחינת השימוש – זו כנראה ההפעלה הכי קלה של שעון ומחשבון רכיבה שאני מכיר. מדליקים את המכשיר והוא מריץ בהפעלה ראשונית מדריך של שלב אחר שלב מה צריך לעשות. עליכם להוריד את האפליקציה לסמארטפון שלכם (כן, צריך טלפון חכם… חסרון? דווקא יתרון לטעמי).
האפליקציה נקראית אלמנט, כמו שם המכשיר ומשתמשת במצלמת הטלפון לסרוק את הQR Code שמופיע על מסך מחשב הרכיבה שלכם. לא צריך לחפש את המכשיר במסך הגדרות ולהזין קודים שונים ומשונים, לכוון ולירות- זה תהליך פיירינג כל כך אינטואטיבי, אהבתי. מרגע שחיברתם את מכשיר הטלפון שלכם אתם יכולים להגדיר כל מסך ושדה דרך הטלפון שלכם בצורה נוחה וקלה וזה שולח למכשיר באופן אוטומטי את כל המידע, לא עוד לחיצות אינסופיות על כפתורים במחשבון הרכיבה שלכם רק בשביל לזהות את רצועת הדופק – קל, נוח ומהיר כמו שצריך להיות.
הנה סרטים המדגימים את ההגדרות:
ברכיבה
הגדרנו כל מסך, קישרנו את כל תוכנות ניתוח הנתונים והאימונים האפשריות, התקנו את המתקן על הכידון הקלקנו את הפדלים ואת האלמנט וסופסוף יצאנו לרכוב.
האלמנט קולט לווינים מהר יחסית בהדלקה (כ15 שניות). טיפה מעצבן רק שצריך לחכות שהוא "יתחמם" עד שהוא מעלה את מסך הרכיבה, אך ברגע שהוא עלה גם אות ה – GPS מחובר.
השימוש בלחצנים בצידי המכשיר דורש קצת כוח וזה מוזר בהתחלה אך מתרגלים מהר מאוד.
- הלחיצה להדלקה וכיבוי הם בכפתור צידי, השמאלי למעלה. לחיצה ארוכה ויש חיווי של תאורה וקול צפצוף כאשר הוא נדלק.
- אותו כפתור בלחיצה קצרה משמש גם להגיע למסך הגדרות בסיסי ופשוט שבו ניתן למצוא חיישנים וסנסורים שונים בקלות ובמהירות רבה. המחשב סורק את השטח מיד והחיבור הוא מהיר למד הדופק שעליכם, קאדנס, וואטים וסנסורים שונים על האופניים.
יצאנו לרכוב, 3 לחצנים תחתונים רכים ונעימים יותר משמשים אותי באופן תדיר במהלך הרכיבה:
- לחיצה על כפתור התחלת הרכיבה שבאמצע למטה וה Element מתחיל להקליט.
- ברגע שהתחלנו רכיבה (לחיצה על כפתור ההתחלה, האמצעי) שמו של הכפתור השמאלי שלידו משתנה לכיתוב LAP (מוצג מעליו) – כל פעם שנסיים הקפה או אינטרוול נוכל ללחוץ עליו בשביל לנתח אח"כ את המאמץ. לחיצה נוספת על כפתור ההתחלה באמצע למטה תעצור את ההקלטה ואז נוכל לבחור אם להמשיך או לעצור ולשמור את הרכיבה.
- מעבר בין 3 המסכים שמוגדרים מראש נעשה באמצעות הכפתור הימני התחתון (Page) ואיתו אני עובר בין מסך הנתונים הראשי, מסך ה"טיפוס" ומסך המפה. מסך "טיפוס" Climb שמכיל נתונים מתאימים כמו שיפוע, קאדנס, וואטים וגובה מצטבר (ניתן להגדיר לבד כמובן דרך הפלאפון אם תרצו נתונים שונים) בחציו התחתון של מסך הטיפוס גרף ריק שיתמלא אם תזינו מסלול מראש ויציג לכם היכן אתם נמצאים על העלייה. המסך ה3 הינו מסך המפה שמציג מפות בינלאומיות מפורטות אך ללא שמות רחובות. הכפתור השלישי משמאל הינו כפתור ה-היסטוריה שמראה לכם מיד את נתוני האימון האחרון שלכם ואם תרצו סיכום שבועי – נחמד מאוד.
כל השימוש ב Element הוא כך כך פשוט ואינטואטיבי יחסית שלאחר רכיבה אחת כבר הרגשתי בנוח לנווט ולהתאמן איתו בקלות.
הפונקציה האהובה עלי – Zoom!
הפונקציה האהובה עליי היא זאת של הגדלת הנתונים במסך הרכיבה בעזרת מקשי החצים בצד ימין של המכשיר. במידה ועשיתם הגדרה נכונה בטלפון של 10 השדות לפי סדר חשיבות – אתם תהנו מכך מאוד. אני למשל רוצה לראות במאמץ ספציפי באימון רק וואטים (ממוצע 3 שניות) , זמן מתחילת האינטרוול ואחריהם קאדנס ולכן אלה 3 השדות הראשונים שיופיעו במכשיר. כאשר אלחץ על הלחצן בצד המכשיר למעלה הוא בעצם יעשה זום ומתוך 10 השדות האפשריים אוכל להגיע לכמות הרצויה עד שיציג רק נתון אחד לפי בחירתי. שדה אחד זה די מיותר מכיוון שהוא לא מוצג על כל המסך אלא זהה למצב שמציג 2 נתונים – כלומר תופס חצי מסך, לא ברור לי למה זה כל כך שימושי אבל אולי למישהו אחר זה מתאים.
האפליקציה
אין אתר שלהם להעלאת הרכיבות באינטרנט – האפליקציה עצמה מספקת לכם את המידע. אם תרצו לשתף מסלולים או לנתח אימונים – רק דרך שירותי צד שלישי כמו סטראבה ואחרים.
האפליקציה של האלמנט מצוינת. אני השתמשתי בגרסא של IOS לאייפון והיא עבדה חלק בצורה קלה מהשלב הראשון של קישור השעון לטלפון. בהמשך האפליקציה עבדה חלק גם בהגדרת הדפים ושדות הנתונים. הסנכרון בינהם מצוין והוא מאפשר העברה של כל רכיבה בצורה אוטומטית (כשמפעילים את הבלוטות').
כמובן שאם זה לא בסטרבה זה לא קיים… אז למכשיר יש חיבור לסטרבה ולתוכנות ניתוח הנתונים הנפוצות – גרמין קונקט, טרייניג פיקס, טודייס פלאן ועוד. האינטגרציה של התוכנות האלה באפליקציה היא מצוינת, בהגדרה פשוטה (שם משתמש וסיסמא) הרכיבה שלכם תסתנכן ומיד תעלה לתוכנת צד שלישי שאתם רגילים לעבוד איתה. אתר האינטרנט של Wahoo עצמה לא ממש רלוונטי (מלבד עדכונים מדי פעם שבכל מקרה תקבלו הודעה אוטומטית במכשיר לגביהם) ואין להם תוכנה למחשב שניתן לעבוד איתה.
האינטרפייס הצבעוני של האפליקציה הוא מהטובים שנתקלתי בו – נקי ברור וקל לניווט ושימוש. באפליקציה תגדירו הכל- פרופיל המשתמש שלכם (משקל, גובה וכו') ושדות הנתונים במחשב – בצורה קלה ובלי לחיצות מרובות וממושכות על מחשב הרכיבה – שיחוק רציני.
סיכום
האלמנט הוא מחשבון רכיבה שמבטא את הכיוון העתידי של המחשבונים כולם – כבר היום: אינטגרציה מלאה ומשמעותית עם הסמארטפון. הוא עדכני ומצוין ויתאים בעיקר למי שנהנה להשתמש בסמאטרפון שלו ככלי עיקרי, הוא אינטואטיבי וקל לשימוש כך שרוב הדברים בו מובנים ומוגדרים מראש ובצורה חכמה. לפריקים שבינכם שאוהבים לשלוט ולהגדיר כל דבר בעצמם ושמים דגש על ניווט, ולרייסרים שמחשבים כל גרם משקל – תמצאו את מבוקשכם במקום אחר.
האלמנט מתאים לכל סוגי הרכיבה, שטח וכביש. זה מוצר מוצלח, ידידותי ועם דגש על חווית משתמש נוחה. לרוכבים רבים הוא יתאים כמו כפפה ליד או כמו אפליקציה לסמארטפון!