כתב השטח הנאמן שלנו, יואב גריבי, מקבל למבחן חתיכה טכנולוגית שלא מן העולם הזה – קסדת ה- POC Ventral SPIN: פורצת דרך, חדשנית, אווירודינמית, צעירה ותוססת. איך עכבר השטח שלנו הסתדר עם המהירות החדשה שהוקנתה לו?

מאת: יואב גריבי
תמונות: אור פריאס, גיאחה

מדי פעם מגיע מישהו

שפשוט משנה את פני המשחק. ב-1977 היה זה ג’ורג’ לוקאס עם Star Wars שהציג אפקטים שטרם נחוו על המסך הגדול. ב-2007 סטיב ג’ובס שינה את פני הפלנטה עם האייפון הראשון וגם מי שזה לא יהיה שהחליט לשים סירופ מייפל ושניצל על וופלים (Chicken & waffles. מומלץ. תנסו). ב-2014 הייתה זו חברת POC השוודית שהכניסה לראשונה את טכנולוגיות ה-MIPS לקסדות שלה. האם כעת היא עושה זאת שוב?

חברת POC החלה את דרכה כחברה לייצור מיגון סקי. למרות שזה נראה כי הדגש של POC הושם על תחום העיצוב, הבטיחות היא ה- priority #1 שלהם. POC נכנסה לתחום אופני השטח ומשם זלגה לעולם הכביש, וכיום היא מספנסרת את קבוצת הפרו-טור EF Education First (אלה עם הביגוד הוורוד בטור).

אחרי שנתיים של עיצוב ותכנון על בסיס קסדת האוקטל שלהם, POC שחררה קסדת אירו חדשנית וסופר טכנולוגית: את ה-Ventral. הרעיון היה להתבסס על קסדת האוקטל אך לשפר משמעותית את האווירודינמיות והבטיחות, מבלי לפגוע באוורור שאפיינו כל כך את האוקטל.

POC Ventral SPIN

  • משקל: 260 ג’ למידה S-M.
  • צבעים צבעים צבעים: לבן מבריק, לבן מט, שחור מבריק, שחור מט, כחול, כתום, ורוד, אדום ואפור.
  • מחיר: 1,350 ש”ח.
  • יבואן: Bladex.

קסדה אווירודינמית

שיעור בפיסיקה

עכשיו, כשרובנו חושבים “אווירודינמי”, אנחנו חושבים “אטום לרוח”, או “חבוי מהרוח”. ככל שקסדה תהיה חלקה יותר, יהיו פחות חורים שיכניסו אוויר, כך האוויר יוכל להחליק סביבה טוב יותר, והיכולת האווירודינמיות תעלה. ניקח לדוגמא את כל קסדות הנג”ש בצורת ה-‘טיפה’ הקיימות בשוק- ברובן ככל שרמת האירו תעלה, כך רמת האוורור תרד. הגיוני בסה”כ, נכון?

טעות! מסתבר שחלק לא פחות חשוב מהחלקת הרוח סביב לקסדה, הוא היכולת ללכוד ולשחרר את האוויר. יש שתי דרכים להסביר את התופעה הזו. הדרך המדעית נקראת ה-“אפקט ונטורי (Venturi effect).

לפי האפקט הוונטורי, כאשר האוויר עובר בין 2 חללים גדולים דרך חלל צר יותר, הוא מאיץ את המהירות שלו בחלל הצר. עכשיו, כדי לדעת להפוך את הסיטואציה הזו ליתרון, צריך לשחרר אותו בזווית הנכונה כך שיווצר  גרר (drag) מינימלי. שחרור של אוויר במהירות איטית יוצר גרר ש…טוב, “גורר” אותך אחורה. גרר נמוך יוצר אווירודינמיות יותר גבוהה.

הדרך השניה והפשוטה להסביר את זה הוא באמצעות ציטוט שאפשר למצוא בכל פרופיל אינסטגרם של ילדה בת 15:

“If you love something, let it go. If it comes back to you, it’s yours forever. If it doesn’t, then it was never meant to be, but it will make you a hell of a lot faster.”

POC

עשיתם לייק, אני מקווה

POC רתמו את האפקט הוונטורי, ובעזרת 4 פתחי אוורור גדולים, שמעבירים אוויר במהירות דרך הפדחת ומשחררים אותו דרך חורים ענקיים בגב הקסדה, לטענתם- במהירות גבוהה מזו שהוא נכנס בה. כשחושבים על זה, לונטרל נוצר יתרון כפול. גם יכולת אווירודינמית משופרת, אבל גם יש אוורור!

ואם כבר בחלק האחורי עסקינן – במבט חוקר אפשר לשים לב שלמרות החורים הענקיים בגב הקסדה, היא עדיין צ’אנקית (בגזרה גדולה, קצת מנופחת) בצורה קצת מוגזמת. יש לכך סיבה מאד טובה. כפי שכתבתי מקודם, POC שמים דגש גדול מאד על בטיחות. אחרי לא מעט ריסוקים של רוכבי הפרו-טור שלה, POC ראו כי הקריסות העיקריות של הקסדה הינן בחלק האחורי, ולכן זה עבר חיזוקים והתפחה בדגם החדש.

סופר איירו

שיעור בבטיחות

בטיחות היא הדגש העיקרי של חברת POC. למרות שזה נראה כי השוודים מתמקדים בעיצוב המוצר (ואכן, קשה לפספס את דוכני התצוגה המד”בים-חלליים שלהם), הוא הבטיחות. למעשה, POC הייתה החברה הראשונה שהכניסה את תקן ה-MIPS לקסדות שלה, ועכשיו היא גם הראשונה שמוציאה אותו ועוברת לטכנולוגיה סופר מגניבה ופרטית שנקראת SPIN.

To POC or not to POC?

למי שלא בקיא – MIPS הינו פטנט שנועד להגן על המוח בזמן תאונה. זוהי מערכת הגנה פנימית הבנויה משלד פלסטיק התלוי בחלקה הפנימי של הקסדה, ומטרתו לאפשר לקסדה לנוע בנפרד מהגולגולת ולספוג את המכה בזמן תאונה, ובכך למנוע זעזוע למוח. זהו פטנט די פשוט אם כי מציל חיים, שניתן למצוא בקסדות של אתרי בניה, אך הומר ונכנס לעולם האופניים רק לפני 4 שנים (ע”י POC). ישנם כמה חסרונות ל-MIPS, שעליהם POC יצאו להתגבר:

  • תוספת משקל – הוספת מערכת פלסטיק פנימית מוסיפה מספר גרמים, שמורגשים במיוחד על הראש שלכם. לנוחיותכם צרפתי טבלת משקלים (הצהרת יצרן) השוואתית של קסדות האירו המובילות בשוק, שיש להן MIPS בלבד:

  • הרכיבה- עם מיפס זה קצת מעצבן- הקסדה זזה לה מעט בלי קשר לראש, וזה טיפה לא נעים.
  • עלויות– על פטנטים משלמים… וכשחברות הקסדות משלמות על משהו, זה נכנס לתמחור המוצר ובסוף אנחנו משלמים את זה…

וכאן POC מכניסה לתמונה את ה-SPIN הגאוני שלה: הזרקת סיליקון מיוחד אל תחתית רפידות הקסדה מייצרת אפקט דומה לשל מעטפת ה-MIPS, רק בלי כל החסרונות שלו. הרפידות נראות זהות לכל רפידה שתראו על כל קסדה אחרת, אבל אם תלחצו עליהן ותדחפו תרגישו את הסיליקון נע תחת האצבעות שלכם. פשוט, פאק#^%ג גאוני ומשאיר את משקל הקסדה ב 260 גרם – בטווח הקל של סקלה קסדות האירו (אם כי לא הכי קל), ואולי הקל ביותר מכל הקסדות בעלות מערכת הגנה פנימית.

פוק

בניגוד לייצרניות אחרות, אשר מאפשרות לצרכן לבחור בין 2 דגמים, עם או בלי מערכת הגנה פנימית, POC מוכרים את כל הקסדות שלהם (וגם את אלה שיגיעו בהמשך) עם SPIN – לא קיימת אפשרות לרכוש קסדה כזו ללא מערכת ההגנה.

אבל זה לא נגמר כאן- כדי למקסם את הפן הבטיחותי, נבחרה תרכובת EPS מיוחדת המסוגלת לספוג את הכוחות הסיבוביים המופעלים על הראש בתאונה. בנוסף לחיזוק של גב הקסדה המוחלש, POC עיצבו את הקסדה כך שהצלעות העליונות שבקסדה יקרסו וספגו את הכוחות במקום להעבירן לראש. תוסיפו לזה הנמכה באזור הרכות, צורה עגלגלה (שגם היא מתוכננת להפחית בהעברת כוחות סיבוביים) וקיבלתם חתיכת קסדה בטיחותית, טכנולוגית, חדשנית ופורצת דרך.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

שיעור בעיצוב

דיברנו דיברנו על הבטיחות, אבל העיצוב הוא הדבר שכולם רואים. וקשה מאד שלא לראות אותה – יחד עם משקפי ה- DO Blade (גם כן של POC, ובקרוב במבחן אצלנו), ה-Ventral מעניקה לוק ייחודי מאד. אני אישית פחות מתחבר ללוק הזה של קסדות האירו, של ונטים גדולים בפרונט וגב חלק ונמוך שמעניק מראה טוד ממריו (ראש פטריה), ומעדיף הרבה חורים עם עליה למעלה. בניגוד לרוב קסדות האירו, ה-Ventral מצומצת יחסית (בעיקר בזכות ה-SPIN הגאוני שלה), והסכנה לראש פטריה קטנה.

הרצועות אמנם רצועות סטנדרטיות, עם אבזם פשוט וטוב, אבל החלק של שמעביר אותן מ-2 רצועות לרצועה אחת גדול בצורה מעט מוגזמת. היתרון – ברגע שהוא מכוון נכון, הרצועות יושבות פיקס מתחת לאוזן, הן לא מסתובבות ולא מסתבכות עם עצמן. החסרון – זה נראה פחות טוב.
מערכת ההידוק פשוטה, אך אפקטיבית- רצועות פלסטיק דקות שנסגרות ונפתחות ע”י חוגת פלסטיק. אחרי שהתרגלתי למערכת המתיחה של BOA בקסדת הבונטרייגר שלי קצת מוזר לעבור למערכת פשוטה מפלסטיק, בלי רעשים של ראצ’ט, אבל לא נרשמו נקודות לחץ וההתאמה לראש שלי הייתה מצוינת.

טאצ’ נוסף ששווה לתת עליו דגש הוא זוג הרפידות שמודבקות על גבי חורי האיוורור החיצוניים ביותר בקסדה – מעין בד עם מקדם חיכוך גבוה, שנועד לשמור את המשקפיים שלכם רגע לפני שתוכלו לעשות את “המבט”, להביט ליריבכם לעליה בעיניים ולהשאיר לו אבק בדרך לפסגה.

שיעור בחינוך גופני

אז אחרי כל ההבטחות האלה? האם הקסדה מקיימת?

  • התחושה האווירודינמית ואפקט הונטורי אשכרה מורגשים! ברכיבה מישורית ממש מרגישים את האוויר נכנס לקסדה ומחליק החוצה, מה שנותן תחושה שהקסדה סוג של “מרחפת” על הראש שלכם. גם עניין הדראג מורגש, ובכל פעם שהעליתי את הקסדה על הראש הרגשתי איזו הקלה שם למעלה בזמן הרכיבה.
  • היתרון במשקל מורגש: 20-40 גרם (הפער שלה מהמתחרים עם המיפס) והצוואר הרגיש משוחרר יותר, הראש קל יותר ובכלליות הרגשת הנוחות השתפרה משמעותית.
  • הקסדה אמנם נבחנה בחורף אך אין זה אומר אוורור שלה אינו מרוגש – להפך! האוורור מורגש ואפילו קולל רבות על כך שלמרות שהראש שלי מלא בשיער, הוא קופא מקור. בין אם זה בזכות חמשת חורי האוורור הצרים והארוכים בחזית או בזכות אפקט ונטורי, הקסדה מעניקה אוורור נהדר ומספק (לקיץ. עכשיו זה סבל).
  • בצד החסרונות אומר שהקסדה יושבת קצת נמוך בפרונט, וחוסמת חלק משדה הראיה, בעיקר במנח כפוף ומתוח קדימה שחביב על אווירודינמים.

POC

שיעור בכלכלה

המחיר לא זול אבל בעבור חופן שקלים זה מקבלים הרבה מאד יתרונות. ככה זה כשמדובר בציוד קצה, בו משתמשים הרוכבים מהטובים בעולם. טאץ’ נוסף שתמיד נחמד מאד שמקבלים היא שקית בד לנשיאת הקסדה במסעותיכם.
למי שלא מתאים לו להוציא יותר מאלפייה על קסדה – חדשות טובות: באביב הקרוב תוציא POC קסדת mid-range חדשה, בעלות משוערת של 600-700 ש”ח, שגם היא תגיע, כמובן, עם מערכות Spin.

סיכום

קשה לי שלא להתלהב מהקסדה הזו. כמות ההשקעה, התכנון והטכנולוגיה שהושקעו בה גורמים לי להעריך את האביזר הפשוט והכל כך יומיומי לכאורה הזה – תכנון אווירודינמי חכם ושונה, חשיבה מחוץ לקופסה ומשקל שמנצח בקלות כל קסדה אחרת עם מערכת הגנה פנימית. המחיר אמנם לא זול, ואני פחות מתחבר לעיצוב, אך אלה מתגמדים לעומת היתרונות שלה. מדובר בקסדת קצה מהדור החדש, המצדיקה את המחיר שלה בדיבורים וגם במעשים.

מאת: יואב גריבי
תמונות: אור פריאס

 

אהבתם? עקבו אחרינו בטלגרם!

מומלץ: לחצו פה לקבל את ערוץ BIKEPANEL בטלגרם!