אחרי שהכרנו את השניים שנמצאים חזק תחת אור הזרקורים כפייבוריטים, נכיר את הצרפתי העיקרי שישא בנטל הגאווה הלאומית, וגם עוד כמה מתחרים שאסור לפסול
מאת: יהונתן דוויק
צילום: ASO, ISN
הנסיך בלי הכתר, טיבו פינו
קטע 5 בקריטריום דופינה 2020. בחום של העלייה האחרונה בקטע, מוצא את עצמו טיבו פינו רחוק מאוד מחבורת המובילים הצעירה, והוא מתרחק מניצחון במירוץ בו הוביל בבוקר. נקודת האור מגיעה מלפניו. ג'וליאן אלאפיליפ, שנאבק על הניצחון בקטע, נשר מקבוצת המובילים ואיבד סיכוי. אבל אז קורה דבר מפתיע שאנחנו לא רגילים לראות במירוצי אופניים, לפחות בימינו. במקום לשמור את כוחו ולסיים עם קבוצת הרודפים, אלאפיליפ החליט לנצל את כל מה שנותר לו ברגליים ולמשוך קדימה את פינו, רוכב מקבוצה יריבה!
המחווה הנהדרת הזו נותנת תקווה ברגליו של פינו והוא מצמצם את הפער מחבורת המובילים, ונראה שאנחנו בדרך לסנסציה, תפיסה מדהימה של פינו כנגד כל הסיכויים. אבל הקילומטרים עוברים, והפער לא יורד מחצי דקה, ופינו מגיע לקו הסיום, מפסיד ומאוכזב. הצרפתים בבית אפילו יותר.
הקטע הנהדר הזה בצרפת מלמד שלושה דברים:
- צרפת נואשת למנצח מקומי, ברמה שרוכבים מקבוצות יריבות חוברים ביחד לעזור זה לזה.
- לפינו יש קבוצה חלשה מאוד לעומת ברנל או רוגליץ, קבוצה שהשאירה אותו לרדוף לגמרי לבד אחריי המובילים.
- פינו הוא לוזר סדרתי.
נחזור להתחלה. בגיל 24 מצא את עצמו טיבו פינו על הפודיום בשאנז אליזה, בטור 2014. "מצא את עצמו" זה לא סתם ביטוי, הוא באמת מצא את עצמו שם די במקרה. פרום וקונטאדור נפצעו ופרשו, והכישרון הצעיר סיים 8:15 דקות אחרי ניבאלי, מספיק למקום השלישי, אבל לא הישג ענק. משם, ההיסטוריה של פינו עם הטור קיבלה כיוון פחות טוב. בטור של 2015 השיג פינו ניצחון יוקרתי באלפ דואז, אך סיים במקום ה16 בלבד בדירוג הכללי. בשנתיים שאחר כך הוא אפילו לא הצליח לסיים את המירוץ.
הקפיצה בקריירה של פינו הגיעה ב2018, עם ניצחונות בקטעים בג'ירו, אך אפילו שם התפרק בקטע 20 ומהמקום השלישי מצא את עצמו מחוץ לעשירייה המובילה. הוא המשיך וניצח קטעים בוואלטה, וקלאסיקות באיטליה.
אז מה הופך את פינו לאחד הפייבוריטים הגדולים השנה בטור? בעיקר יכולת הטיפוס. כשפינו מטפס בשיא שלו, אי אפשר לעצור אותו, ואת זה ראינו בטור של שנה שעברה. פינו הגיע בלי קבוצה מרשימה מידי, ובכל זאת נראה מצויין וחד בשבוע השני. בשבוע השלישי, המוביל אלאפיליפ התחיל לזייף, וכולם התכוננו לקרב המכריע בין פינו לברנל על החולצה הצהובה. זה התחיל נהדר עבור פינו, בשלב ה14 הוא ניצח בעלייה המפורסמת של הטורמולה, בשלב ה15 הוא הרוויח זמן על הקולומביאני הצעיר, והיה ברור שהשניים בדרך למאבק עיקש על החולצה הצהובה.
רגעי האמת של פינו…
יומיים לפני הפודיום בשאנז אליזה, הכל נגמר בצורה הכי כואבת שיש. פינו סבל ממכה שקיבל ביום הקודם, ומשם הדרך לרכב הקבוצה הייתה קצרה. כל הימים המצוינים שלו לא הספיקו למטרת העל.
ואולי הרגעים האלו, בדופינה ובטור 2019, מתמצתים הכי טוב מי הוא טיבו פינו. מטפס מצויין, רוכב חזק ואגרסיבי, אבל מי יודע האם הוא באמת מסוגל ללכת עד הסוף, לעשות את העבודה עד הפודיום, ולא להפסיק אפילו רגע אחד לפני.
פינו יגיע עם גרופאמה FDJ, הקבוצה בה הוא רוכב בכל הקריירה המקצוענית שלו. בשביל לנצח את המירוץ, הוא צריך לשחק את המשחק כמו ששיחק בשנה שעברה. להיות עם המובילים, להרוויח זמן, ולחכות לימים האחרונים, שם יוכל להכריע את המירוץ. לגרופאמה FDJ, אין מספיק עומק כדי לשמור על פינו בצהוב במשך ימים רבים מול התקפות, לעומת אינאוס או יאמבו ויסמה, ולכן פינו יצטרך לשמור את מכת המחץ לימים האחרונים.
הבעייה האמיתית של פינו, לפני הכושר שלו ולפני הקבוצה שלו, נמצאת בתוכו. הצרפתי בן ה 30 חייב להפסיק לפחד, הוא חייב להעז וללכת על כל הקופה. אולי הפעם, המזל ילך עם הטובים, והוא ימצא את עצמו בראש הפודיום בפריז. או לפחות בפריז.
השמות שאסור לשכוח
מעבר לפייבוריטים הגדולים, יש בטור עוד לא מעט שמות שאסור לשכוח. חלקם מועמדים לפודיום, רובם יהיו עם קבוצת המובילים בהרים, ואולי מישהו מהם גם ילבש צהוב. אלה הם השמות שאסור לשכוח במהדורת 2020.
ריצארד קאראפאז, אקוודור – בן 27 מאינאוס. גם כשברנל הוא המוביל של אינאוס, אצל הבריטים אסור לשכוח את מספר 2, במיוחד לאחר שנתיים בהם דווקא מספרי 2 ניצחו עבור אינאוס. זה סוד הקסם באדום שחור, ואם ברנל יכשל, קאראפאז יצטרך להיות שם ולהביא לאינאוס את הניצחון.
טום דמולן, הולנד, בן 29 מיאמבו ויסמה. גם ההולנדים בצהוב שחור צריכים גיבוי למקרי חירום, ואצלם זה יהיה טום דמולן. ההולנדי הגיע ליאמבו מסאנווב, אחרי שנים מצוינות גם בטור וגם בג'ירו, כי רצה קצת שקט והובלה משותפת. יש לו כבר ג'ירו ברזומה, וגם הוא יהיה מועמד חזק לפודיום.
מיקל לנדה, ספרד, גיל: 30, קבוצה: בחריין מקלארן. הבאסקי האהוב סיים את דרכו במוביסטאר בעונה שעברה והלך לבחריין מרידה. השנה לראשונה הוא יוביל לבדו בטור, אחרי שנים במוביסטאר וסקיי שם לא קיבל חופש, ובעיקר עזר לאחרים לנצח. השנים החזקות של הבאסקי כבר חלפו, אבל הוא מועמד שאסור לשכוח, והוא בהחלט יכול להשיג מקום מכובד בעשירייה.
טדאיי פוגאצאר, סלובניה, גיל: 21, קבוצה: אמירויות. ילד הפלא הסלובני טדאיי פוגאצאר מגיע לראשונה לטור, והוא יהיה המוביל של קבוצת האמירויות. בגראנד טור הראשון של פוגאצאר, וואלטה אאספנה 2019, הוא ניצח שלושה קטעים וסיים על הפודיום, כך שהציפיות מהסלובני גדולות. הוא יכול לנצח קטעים, הוא יכול להיות במקום מכובד בעשירייה הראשונה, ומה שבטוח זה שהעתיד של פוגאצאר מבטיח במיוחד.
מיגל אנחל לופז, קולומביה. גיל: 26, קבוצה: אסטנה. הופעה ראשונה של הקולומביאני בטור, הוא מגיע עם אסטנה החזקה והוא אחד המטפסים החזקים בטור השנה. פודיום או לא, עם סופרמן לופז תמיד מעניין ותהיו בטוחים שתראו אותו לא מעט בכל יום הררי.
עמנואל בוכמן, גרמניה, גיל: 27, קבוצה: בורה הנגרוסה. המטפס הגרמני היה רחוק מקום אחד מהפודיום בטור של השנה שעברה. הוא סיים רביעי, והתברג במקומות הראשונים גם במירוצי ההכנה. הוא נפצע בקריטריום דופינה והיה בספק לטור, אבל הוא בסגל של בורה לטור וללא ספק אחד השמות הכי מעניינים השנה בצרפת.
נאירו קינטאנה, קולומביה, גיל: 30, קבוצה: ארקא סאמסיק. הקריירה של קינטאנה הייתה בדעיכה גדולה בשנים האחרונות, אך הוא פרח בתחילת העונה בקבוצתו החדשה ארקא סאמסיק. אם הוא ירכב כמו בתחילת העונה, זה רוכב מאיים במיוחד, ובכל מקרה אף פעם לא כדי להספיד את הקולומביאני האהוב.
אל תפסידו כתבות:
ישראל סטארט אפ ניישן ISN – את מי היא שולחת?
הקבוצה הישראלית שולחת סגל מעניין לצרפת. לפי הקבוצה המטרה העיקרית שלה היא להשיג נצחון בקטע בטור. היא מביאה לשם את הגורילה עם כ12 נצחונות בטור ואת דן מרטין עם שני נצחונות, כך שמבחינתו היעד מעשי ובר השגה אומר אדמס. מטרת משנה עליה מעיד גיא ניב עצמו הוא לסיים כישראלי הראשון בפריז. לרגע היה נדמה שבן הרמנס יהיה המוביל אבל הוא חזר לפוזיצית הגיבוי העיקרי למרטין אם יקרה משהו מבחינת הדירוג הכללי וגם הסיכוי לנצח קטע בריחה. הוא רוכב שיודע להתברג למעלה ויהיה מעניין לראות אותו. דן מרטין הוא המטפס הבכיר בקבוצה, ונפצע לאחרונה. עד ממש לימים האחרונים לפני הטור לא היה ברור הסטטוס שלו אבל הוא אומר שהתאושש באופן מלא, וחזר לעמדת הרוכב הבכיר. בהתאם למטרת הקבוצה גם הוא ככל הנראה ינסה להשיג קטע במירוץ ויצא לבריחות בהרים. נילס פוליט, הקטר הגרמני, יתן את תרומתו בימי המעבר והגבעות, הייתי מסמן אצלו את קטעים 12 ו14.
אנדרה גרייפל יהיה הספרינטר הכבד של הקבוצה, בעיני זו החלטה תמוהה לאור מספר הימים השטוחים בטור, שלושה בלבד יש כאלה במהדורת 2020. הוגו הופסטטר וטום ואן אסברוק יהיו הרוכבים הנוספים של סטארט אפ ניישן לימי המעבר והגבעות, אולי יעזרו לפוליט ואולי יכוונו לניצחון בעצמם. קריסטס ניינדלס הלטבי נבחר גם הוא, הוא כנראה יצא לא מעט לבריחות ויעזור למטפסים. גיא ניב משלים את הקבוצה הישראלית, וינסה להיות הישראלי הראשון שמסיים טור דה פראנס. סטארט אפ ניישן בסגל חזק, צריך לזכור שמדובר בטור עמוס בשמות גדולים ויהיה קשה מאוד לנצח, אבל עם הרוכבים האלה יש סיכוי שהקבוצה יכולה להשיג קטע יוקרתי בצרפת.
לסיכום – מה מחכה לנו בצרפת?!
על המסלול הנהדר כבר דיברנו, ועכשיו גם על הרוכבים והקבוצות החזקות. אם זה הקורונה, התאריך השונה או יאמבו ויסמה מול אינאוס, יש הרגשה שהטור השנה הולך להיות מיוחד, מרגש ומפתיע. ואיזה כיף שנשארו לנו ממש כמה ימים עד שתפתח בניס מהדורת 2020 של הטור דה פראנס. בשבת מתחילים, אל תפספסו!
מגזין האופניים הטוב בישראל גם בטלגרם: לחצו פה להתחבר!