גשם, התרסקויות, ודרמה היו רק חלק קטן ממה שקיבלנו בשבוע הראשון של הטור דה פראנס. השבוע הראשון של הטור מאחורינו והפלוטון יוצא למערב, וזה הזמן להיזכר במה שהיה על הכביש בפתיחה הגדולה

מאת: יהונתן דוויק
צילום: ASO

מזג אוויר הפכפך

כבר לפני הטור היה ברור שדחיית המירוץ לסוף הקיץ תביא למזג אוויר בעייתי יותר, והחששות הפכו למציאות כבר ביום הראשון בניס. היום הראשון הוא יום של גישושים ומתח בדבוקה הצפופה, והגשם הוסיף גם חתכים וחבורות לרוכבים רבים. פאבל סיבאקוב, הפועל המוכשר של קבוצת אינאוס, טעם את האספלט פעמיים, ונאבק לאורך כל השבוע על הישרדותו במירוץ. 53 קילומטרים לסיום יאמבו ויסמה מנטרלת את המירוץ, והרוכבים שומרים על קצב אחיד ורגוע עד לקו הסיום. אבל אם הם חשבו שזה יספיק כדי למנוע נפגעים, הם שכחו בעייה לא פחותה ממזג האוויר, הקהל בצד הדרך. אוהד שצילם סלפי פגע בקסדה של רוכב, וזה הספיק כדי לשלוח עשרים רוכבים אל הרצפה, בינהם גם טיבו פינו ורוכבים בכירים נוספים, שניצלו בזכות חוק 3 הקילומטרים, שקובע כי בימים של סיום שטוח, יקבל כל הפלוטון זמן זהה לדירוג הכללי בכניסה לשלושת הקילומטרים האחרונים. 

לאחר הטראומה של השלב הראשון וכמות הנפגעים הגדולה, היה כבר חשש שהטור יגיע עם שורות חסרות לשבוע השני. אבל למחרת קמו הרוכבים ליום שמשי בריביירה, ולמעט גשם קצר בשלב השלישי, מזג האוויר נרגע וכרגע הוא מושלם לאופניים ומזכיר את מזג האוויר של התאריך המקורי בטור. לקראת השבוע השני, בו יגיעו כבר יותר ימים בעלייה, החשש הוא מסופות בפסגות הגבוהות, תרחיש מוכר היטב מהטור של 2019, אז נוטרלו הקטעים האחרונים במירוץ בגלל סופות. 

לאחר יום קשה מאוד בעקבות מזג האוויר, וכמה ימים מושלמים על הכביש, בצרפת ישמחו לכמה שפחות הפתעות מאמא טבע, אבל בעונה הזאת של השנה, גם בשמיים הכל יכול לקרות.

טור דה: הופעות אישיות קסומות

הקטע השני בטור נוצר במדויק ליכולותיו של ג'וליאן אלאפיליפ. בתחילת העלייה האחרונה הוא גם עלה לראש הפלוטון, סימן כוונות בצורה ברורה. כשהוא תקף, הוא תקף בדיוק כמו שהוא יודע. במהירות שמפתיעה את היריבים, בעוצמה שלא משאירה סיכוי להחזיר אותו בחזרה, בנחישות שלוקחת אותו עד לקו הסיום. 

הוא הכריע את מארק הירשי כמו שעשה פעמים רבות בעבר. ובכל זאת, למרות שזה הניצחון הכי אלאפיליפי שיש, בקטע הכי אלאפיליפי שיש, הוא הצליח לרגש מחדש. יש משהו בשפת הגוף, בתשוקה ובתעוזה של אלאפיליפ שגורם להרגיש בכל פעם כאילו זו הפעם הראשונה שאתה רואה את הצרפתי המזוקן עושה את זה. אלאפיליפ הוא אומן, הוא לדעתי הרוכב הכי מרגש בימינו על הכביש, עוד לפני הראיון סוחט הדמעות שאחרי הניצחון, וביום הכי שלו, יום שתואם את מדותיו בדיוק, הוא ריגש הרבה אנשים מסביב לעולם, עם הרבה כישרון וסטייל.

עד לפני השלב השלישי של הטור, חשבתי שראיתי את כל סוגי ספרינט הסיום האפשריים. מפוטו פיניש שנקבע המילימטר ועד להובלה הקבוצתית המושלמת, היה נדמה שהכל כבר קרה בשלבים השטוחים שנמצאים בכל כך הרבה ימים לאורך השנה. אבל אז הגיע קלייב יואן, ומי שלא ראה את הספרינט של האוסטרלי הקטנטן, לא ראה ספרינט מימיו. 

200 מטרים לסיום, והאוסטרלי בכלל לא נראה באופק, הוא נתקע מאחור וחמישה רוכבים בדרך הבטוחה לניצחון. באותו זמן יואן עוקף את בריאן קוקארד הצרפתי, הוא כבר נראה במצלמה אך רחוק מהמובלים. אבל האוסטרלי רק מגביר קצב, ומוצא פרצה קטנה בין פטר סאגן לגדר. זה מספיק בשביל גופו הקטן לבצע מעבר, אך סם בנט של קוויק סטפ עוד לפניו. ההצגה של קלייב ממשיכה בעוד אלכסון מושלם ומהיר שעוקף גם את בנט והאוסטרלי ראשון על קו הסיום. ספרינט כזה קשה להסביר במילים, ובשביל להבין את הביצוע האדיר של האוסטרלי, תהיו חייבים לראות את זה בעיניים. מהירות אדירה, דיוק מושלם וניצול מיטבי של הנתונים האישיים, ככה עושים את זה נכון:

סטארט אפ ניישן נכנסת לעניינים

לאחר תוצאה מצויינת של הספרינטר הצרפתי הוגו הופסטטר עבור סטארט אפ ניישן בקטע השלישי,  הלבנים תכולים קיבלו תאבון. בפתיחת הקטע הרביעי הוציאה הקבוצה לבריחה שני רוכבים, ניילנדס הלטבי ופוליט הגרמני, מהשמות החזקים ומוכשרים שיש לקבוצה. אך בקבוצת הבריחה הדבר החשוב ביותר הוא החברים לצידך, ובמקרה של פוליט וניילנדס הם קיבלו מעמסה בדמות אלכסיס ולירמוז, רוכב צרפתי שהיה רחוק בדירוג הכללי רק כשלוש דקות מאלאפיליפ. המצאותו שם הכריחה את קוויק סטפ לרסן את הבריחה ולתת לה פער קטן. הצרפתי נשאר נטל על הקבוצה בראש הכביש והסיכויים של הבריחה לנצח שאפו לאפס. אבל כל זה לא עניין את קריסטס ניילנדס הלטבי, הוא לא בא לשחק כדבריו, ו18 קילומטרים לסיום הוא תוקף, התקפת התאבדות כשכל הפלוטון רודף אחריו. זה הספיק עד לכניסה לעלייה האחרונה, ולעלייה על הפודיום בתור הרוכב האגרסיבי של היום, תואר שבהחלט הגיע ללטבי שנלחם עד שארית כוחותיו. 

אני מאמין שגם בסטארט אפ ניישן יודעים שלא היה מדובר ביום שבו היה כדאי להשקיע הרבה, אבל הכיוון נכון. אם הקבוצה הגיעה לנצח קטע מבריחה, היא צריכה להיות שם, עם רוכבים חזקים כמו פוליט וניילנדס, ולעבוד קשה עד שיגיע היום שלה, כי רק ככה הוא יגיע. 

טור דה

אז מה עבר על ISN השבוע? 

  • היום הראשון של הקבוצה מסתכם כסיוט, גרייפל והרמנס נופלים ונמצאים רוב הזמן בהתאוששות מאז אותו קטע (גרייפל עם תפרים, הרמנס הצליח להתאושש מעט ונכנס לבריחה חשובה מאוחר יותר). 
  • ביום השני ליקקה הקבוצה כמו רוב הפלוטון את הפצעים, כשדן מרטין סובל בעלייה ואף רוכב מהקבוצה לא מסיים במקום משמעותי. 
  • בקטע השלישי השמיים מתבהרים עבור הבחורים בכחול לבן עם פיניש מעולה של הופסטטר שמשיג מקום רביעי בקטע. 
  • בקטע הרביעי, לאחר שניילנדס נתפס ע"י הפלוטון, מרטין והרמנס ממשיכים להתקשות ומסיימים רחוק מאוד מהמובילים. יום מאכזב לקבוצה, שיכלה רק לפנטז על מה היה קורה אילו מרטין היה כשיר בעלייה האחרונה המתאימה לו כל כך. 
  • בקטע השישי הקבוצה פועלת בחוכמה ומנסה לשלוח את הרמנס לבריחה, ניסיון שלא צלח ומשאיר את הקבוצה מאוכזבת מאחור בזמן שקבוצת הבריחה דוהרת לניצחון.

השבוע הראשון של ישראל סטארט אפ ניישן בטור מזכיר קצת את מזג האוויר באותו שבוע: הפציעות של גרייפל והרמנס, היכולת החלשה בטיפוסים ופיספוס הבריחה המנצחת, אבל אסור לשכוח גם את הימים הבהירים, המיקום הנהדר של הופסטטר בקטע 4 והבריחה המרשימה של ניילנדס ופוליט, והצלחתו של הרמנס להתברג בבריחה בשבת אם כי ללא יכולת לסיים עם ניצחון. כשהופסטטר, ניילנדס ופוליט הוכיחו כושר טוב בשבוע הראשון, לעומת גרייפל, מרטין והרמנס שאיכזבו ברגעים שלהם.

גיא ניב עושה את העבודה שלו כמו שצריך, ולדבריו הוא מחכה לרגע בו הוא יקבל אישור לצאת לבריחה, דבר שכנראה יקרה בשבוע השני.

הקבוצה הישראלית מגיעה לשבוע השני, עם הראש בניצחון קטע. בשביל לנצח אחד כזה, הם צריכים לעבוד קשה בבריחות ולצאת אליהם הרבה, לקוות לשיפור אצל המטפסים הבכירים שלהם ולנצל את ההזדמנויות שיגיעו. במבט אופטימי לאחר השבוע הראשון, נראה שבהחלט יש פה קבוצה שמסוגלת להביא ניצחון בקטע. הם יזדקקו ליכולת גבוהה, התמקמות נכונה ולא מעט מזל, ויהיה מרתק לגלות מה מכינים לנו שם לשבוע הבא. 

מגזין האופניים הטוב בישראל:
לחצו פה ל-BIKEPANEL בטלגרם

או הצטרפו למנוי בניוזלטר:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

סופרמן בלגי וקבוצת חלומות הולנדית

כבר בחזרה מפגרת הקורונה היה ברור שיאמבו ויסמה מגיעה לטור כדי לנצח, ובשבוע הראשון של הטור היא שלטה בכל מה שקרה על הכביש. מהקטע הראשון הצהובים שחורים ישבו בקדמת הפלוטון והכתיבו את הקצב, מבטלים את קבוצת אינאוס לגמרי. מהטלוויזיה היה נראה שכל דבר שקרה על הכביש קרה באישורם של ההולנדים, שברצותם החזירו וברצותם נתנו ללכת. 

ווט ואן ארט הוא המנוע החם ביותר ברכבת הצהובה. הבלגי הספיק לנצח את הסטרדה והמילאן סן רמו לפני שהגיע לסייע לרוגליץ' במירוץ החשוב ביותר. ואם חשבו שהתמיכה המדהימה של הבלגי בקבוצה תגזול ממנו את כל הכוחות, הוא הוכיח שוב פעם מה הוא שווה. בקילומטר האחרון של הקטע החמישי, לאחר שדאג כמובן להגעתם הבטוחה של המובילים שלו לתחום 3 הקילומטר, ואן ארט יישב על הגלגל של צ'יס בול וחיכה שקבוצת סאנווב תוביל אותו קרוב מספיק לקו הסיום. לבול לא היה הרבה מה להציע מול המהירות הקטלנית של ואן ארט, והבלגי ניצח קטע ראשון השנה בטור. רק יומיים הוא חיכה, והקטע השני שלו הגיע. ואן ארט הגיע יחד עם השורדים מהרוח החזקה לקו הסיום, וגם בלאבור הוא היה החזק ביותר. ניצחון אדיר נוסף לבלגי, שמסיים שבוע ראשון חלומי בצרפת.

לאורך השבוע הראשון, יאמבו שלטה לגמרי במירוץ. אני מאמין שההולנדים יודעים מה הם עושים, אבל צריך לזכור שגראנד טור רוכבים שלושה שבועות. האם השליטה המוחלטת של יאמבו תפגע בה בשבוע השלישי? כרגע זה נראה מצויין מבחינת ההולנדים בצהוב שחור, אבל החלק החשוב עוד לפניהם, ושם נראה האם הם מסוגלים ללכת עד הסוף.

 

סיום מאכזב על הפסגות

עד עכשיו הכתבה דיברה בעיקר על הרגעים היפים של השבוע הראשון, אבל צריך לדבר גם על הרגעים שאיכזבו בפתיחה הגדולה, והם קרו דווקא בימים שהסתיימו בעלייה.

אורסייר מרלט, עליית הסיום של הקטע הרביעי, לא הייתה קשה מספיק בכדי לפורר את קבוצת המובילים, ומצד שני הייתה קלה מידי להתקפות משמעותיות. על הכביש קיבלנו סיום מאכזב וצפוי, יאמבו ויסמה שלטה בעלייה ולא נרשמו התקפות רציניות לפני הניצחון הקליל של רוגליץ' על הקו.

הקטע השישי כבר הבטיח הרבה יותר. בשלושים הקילומטרים האחרונים של הקטע פגשו הרוכבים שלושה עליות אחת אחריי השנייה, סיום לא פשוט במונט איגואל והציפיות היו לניעור ראשוני בין הרוכבים שבאו לקחת את הצהובה. בפועל, גם הקטע השישי היה רחוק מהציפיות. אינאוס עלתה לקדמת הקבוצה הרודפת כבר בכניסה לעלייה הראשונה, והכתיבה קצב קליל ובלתי מזיק. הבריחה נהנתה מניצחון קליל, ובקבוצת המובילים אף רוכב כשיר לא איבד זמן, כשאפילו רוכבים שנשרו בהתחלה חזרו במהירות בזכות הקצב האיטי. 

ללא קטע נגד שעון, הפערים בדירוג הכללי בין המובילים כמעט ולא קיימים. מעבר לדניאל מרטינז, שנפצע ונותר ללא סיכויים לצהובה, כל שאר המועמדים המובילים נותרו צמודים אחד לשני. בשבוע השני זה כבר לא ימשך וה"פיצוצים" הראשונים בהרים יגיעו. אולי פתיחה בקטע נגד השעון הייתה יכולה להרים את קטעי ההרים של השבוע הראשון, שהיו מיותרים ומאכזבים. 

מאבקים על החולצות

בתחום 20 הקילומטרים האחרונים של הקטע החמישי, בחום של אחר צהריים בדרום צרפת, ניגש המוביל ג'וליאן אלאפיליפ אל צד הדרך ולקח פחית שתייה מאיש קבוצתו. המעשה התמים לכאורה של אלאפיליפ, זיכה אותו בהפחתה של 20 שניות בדירוג הכללי, שהורידו את הצרפתי למקום ה16 בדירוג, ואדם ייטס מצא את עצמו בצהוב. העונש המוזר קיבל ביקורת ברחבי העולם, אך אלאפיליפ תמך בשופטים וקיבל בהבנה את העונש החריג. תאוריה מעניינת טוענת שאלאפיליפ הפסיד בכוונה את החולצה בשל העבודה הרבה שנאלצה קוויק סטפ להשקיע עבור השמירה עליה. בסופו של דבר אדם ייטס מוביל כרגע את המירוץ, בפער קטן, הובלה שלא תימשך זמן רב, במיוחד כשייטס בעצמו הצהיר שהוא לא מעוניין בחולצה. 

במישורים, מתפתח השנה קרב מרתק ולא רגיל על החולצה הירוקה. החולצה, שנשלטה ע"י פטר סאגאן במשך שבע שנים, התחילה לקבל התעניינות מרוכבים נוספים. סם בנט, האירי של קוויק סטפ, ניצח את סאגאן במיאוצי הביניים וסיים לפניו גם בקטעים המישוריים, מה ששם אותו לפני סאגן בדירוג, עד שלסלובקי נמאס. בקטע השביעי קבוצתו של סאגאן, בורה הנגרוסה, פירקה את הפלוטון בעלייה הראשונה, הוציאה את בנט מהסיפור וסאגאן יצא לאסוף נקודות שהחזירו אותו לחולצה האהובה שלו. השאלה המעניינת עכשיו היא האם לאירי יהיה כוח להיאבק על החולצה במשך שלושה שבועות מול סאגאן, שלא נראה טוב בשנתיים האחרונות אך מתמיד באיסוף הנקודות ויודע לעשות כל כך טוב את העבודה. אם בנט ילחם, יפתח פה מאבק חדש ומעניין שלא ראינו הרבה שנים בטור, שיוסיף עוד קצת פלפל בכל יום.

טור דה פראנס השבוע במספרים

  • קטע 1, ניס – ניס: אלכסנדר קריסטוף, קבוצת האמירויות. בחולצה הצהובה: אלכסנדר קריסטוף.
  • קטע 2, ניס – ניס: ג'וליאן אלאפיליפ, קוויק סטפ. בחולצה הצהובה: ג'וליאן אלאפיליפ.
  • קטע 3, ניס – סיסטרון: קלייב יואן, לוטו סודאל. בחולצה הצהובה: ג'וליאן אלאפיליפ.
  • קטע 4, סיסטרון – אורסייר מרלט: פרימוז רוגליץ', יאמבו ויסמה. בחולצה הצהובה: ג'וליאן אלאפיליפ.
  • קטע 5, גאפ – פריבה: ווט ואן ארט, יאמבו ויסמה. בחולצה הצהובה: אדם ייטס.
  • קטע 6, לה טייל – מונט איגואל: אלכסיי לוטצ'נקו, אסטנה. בצהובה: אדם ייטס.
  • קטע 7, מילו – לאבור: ואן ארט, , יאמבו ויסמה. בצהובה: אדם ייטס.

  • חולצה צהובה: אדם ייטס, מיצלטון סקוט
  • חולצה מנוקדת: בנואה קונספואה, AG2R
  • חולצה לבנה: איגן ברנל, אינאוס
  • חולצה ירוקה: פטר סאגאן, בורה הנגרוסה