אנחנו ממשיכים לצלול לעומק החשמלוקים (eMTB)! ודים לינצקי בסדרת תוכן חשובה, סוקר עבורכם את מנוע ספשלייזד- מהיצרנית הגרמנית ברוזה: Brose Drive S Mag. 

מאת: ודים לינצקי

מנוע ספשלייזד Brose Drive S Mag

לולא בחרה בה ספשלייזד כספקית המנוע שלה, סביר להניח שלא הרבה רוכבים היו מכירים אותה. Brose היא חברה גרמנית מאוד ותיקה (בת 110 שנים !) המייצרת מוצרי מכטרוניקה לתעשיית רכב. ניתן למצוא מנועים של החברה במנגנוני וישרים, פתיחת דלתות ותא מטען ברכבי יוקרה, כמו גם מנועים חשמליים המכוונים מושבים ומרימי שמשות. תחום המנועים החשמליים ממש לא זר ל- Brose ובלא מעט מהמקרים היא נוגסת בנתחי שוק של Bosch בתעשיות הרכב, אבל היא לא נכנסה מוקדם ונחוש כמו Bosch לתחום האופניים שלקחה את התחום ברצינות ויצרה בו מובילות ברורה. 

מערכת Brose ל- eMTB פותחה במקור בשיתוף עם Specialized ועבורה, אבל כעת היא זמינה גם ליצרני אופניים אחרים שחפצים בכך. השוני בין מה שקיים באופני Specialized לשאר השוק הוא לוח הבקרה וקושחה שפותחו במיוחד עבורה, בעוד ששאר יצרני האופניים משתמשים בלוח בקרה וקושחה גנריים וביצועי מנוע חלשים יותר. המערכת של Brose אינה סגורה והחברה פותחת אפשרות ליצרני אופניים להשתמש בחלקי שליטה וסוללות שלהם, שזה לא שכיח בענף.

מומלץ לקרוא את הכתבה הזו רק לאחר שקראתם את כתבת מושגי היסוד למנועי אופניים חשמליים שפתחה את הסדרה.

 

Brose Drive S Mag parts

Brose – המנוע היחיד עם הנעת רצועה

 

Brose Drive S Mag – כרטיס ביקור

  • הספק מנוע נומינלי: 250W
  • הספק מנוע מירבי: 565W peak
  • מומנט מירבי: 90Nm
  • משקל מנוע: 2,900 גר’
  • תמיכה מירבית: 410%
  • רמת אטימות: IP56
  • Q-factor: 180 mm
  • תמיכה במוד הליכה: כן
  • טווח cadence אופטימלי: 110- 10 rpm
  • סוגי תמיכה: No support / ECO / Trail / Turbo

סוללות

כל הסוללות הן פנימיות. סוללה אחת היא גנרית של Brose עצמה ו- Specialized פתחו 2 סוללות לעצמם: 500Wh ו- 700Wh.

Drive S Mag inner battery

סוללת Brose 630Wh

Drive S Mag inner battery

סוללת Specialized 700Wh

תצוגה ופיקוד

ל- Brose קיים סט של צגים וידית שליטה שהיא מציעה יחד עם המנוע, אבל חלק מיצרני אופניים מעדיפים מוצרים משלהם (דוגמת Specialized).

Brose Allround display set

הסט המקורי של Brose Allround

 

Specialized control set

הסט של Specialized

מנוע ומערכת של Brose Drive S Mag בעבודה

מדובר במערכת חזקה יותר מה- Bosch וה- Shimano, אם כי לא הכי חזקה בשוק. המנוע של Brose הוא היחיד שמשתמש בהנעת רצועה ולא רק בגלגלי שיניים וזה בדיוק מה שעושה אותו לשקט יותר מכל השאר. לשלילה נאמר שהרצועה היא גם נקודת התורפה שלו: לא מעט מהמנועים עד שנת 2020, במיוחד בSpecializedסבלו מקריעת הרצועה ונזקים עקיפים אחרים שקרו בעקבות כך בתוך המנוע. כנראה בגלל המומנט החזק ותוכנת השליטה הלא מכויילת ובשלה מספיק, הרצועות פשוט לא עמדו בעומס והיבואנים נאלצו להחליף מנועים ללקוחות מאוכזבים. 

המערכת של Brose, מעבר להיותה הכי חזקה בהשוואה, נותנת גם סיוע שמרגיש טבעי ופחות “קופצני”. גם בטיפוסים מאוד חדים, או בתחילת רכיבה בטיפוס כשקצב סיבוב הפדלים מאוד איטי, הסיוע מורגש, הוא לא “אלים” והשתלטות על האופניים פחות מאתגרת. כניסת הסיוע ויציאתו נעימים יחסית. גרר המנוע אחרי 25 קמ”ש אינו מורגש וזה עוד גורם חשוב שתורם להרגשה “הטבעית” של הסיוע.

אחד הדברים הבולטים במערכת של Brose היא רמת התמיכה מירבית שהמנוע נותן וכנגזרת של זה גם הספק מירבי שניתן להפיק ממנו. המספרים בהחלט חריגים ואולי הם תרמו לכשלים שהיו.

Brose engine

מנוע של Brose המצוי בדגמי Specialized Levo

פריצות מנוע עבור מהירות לא חוקית

פריצה למערכת הבקרה של המנוע והסרת מגבלת מהירות היא נגד החוק בארץ. מדובר בתחום אפור שיש לו שוק, לקוחות ושיטות. מכיוון ש-Brose מאפשרת חיבור אליה עם הטלפון, הדרך לפרוץ אותה היא יותר קצרה מאשר בבוש הסגורה, אבל היא עדיין לא חוקית. ברשת מצמן את מרוץ רואים בחומרה את העניין ולא מטפלים במערכות שנפרצו. קיימות מספר שיטות לזהות שהמערכת נפרצה גם אם הבעלים דאג להסתיר זאת בטרם ניגש לסדנה לקבל טיפול. כך נאמר לנו בראיון ע”י אורי שחם – מנהל שירות טכני של הרשת ואיש האחראי על הדרכות על המערכת של Brose. הפריצה משאירה עקבות ומסירה אחריות על הכלי. 

מעבר להיותה לא חוקית, פתיחת מגבלת המהירות חושפת את כל חלקי האופניים לעומסים שהם לא בנויים אליהם וגם לא נבדקו בהם. זה עלול להביא לבלאי מוגבר וכשל של החלקים במקרה הטוב, או לתאונות קטלניות במקרה הפחות טוב. ראו – הוזהרתם.

Mission Control – אפליקציית בקרה וכיול

Specialized פיתחה אפליקציה ייעודית לטלפון חכם שמאפשרת בעזרת Bluetooth להתחבר לבקר המנוע ולבצע מספר פעולות:

  • לשנות פרמטרים של כל רמת סיוע
  • לעדכן את קושחת הבקר (firmware)
  • לבצע סריקת תקלות במערכת
  • לתכנן רמת סיוע בהתאם לאופי ואורך הרכיבה
  • להעלות את הקלטת הרכיבה ל- Strava

עם הרשאות מתאימות הופכת Mission Control לכלי עוצמתי ויעיל עבור מכנאופן לבצע דיאגנוסטיקה ממוחשבת למערכת המנוע והסוללה. 

Specialized mission control app

 

שירות ותחזוקה

זה מנוע ספשלייזד הנבחר וכיום השירות לכל מנועי Brose המסופקים על אופני Specialized ניתן בלעדית ע”י רשת מצמן את מרוץ, כך אומר לנו בראיון אורי שחם. כמו במקרה של Bosch שהמערכות שלה מגיעות על מספר מותגי אופניים, אבל כל מותג אחראי לתת שירות בעצמו. חלק מסדנאות בסניפי הרשת מצוידים בכלי דיאגנוסטיקה ומיומנים לתת שירות תיקונים והחלפות למערכות של Brose. לדברי אורי, מבחינת מלאי חלקי חילוף הרשת ערוכה לתת שירות מהיר ואין בעיות חוסרים. לדוגמא, החלפת מנוע בד”כ לא תיקח יותר ממספר ימים בודדים. התיקון בארץ מתבצע ברמת דרג ב’ – חלקים תקולים מוחלפים בשלמותם (מנוע, צמה, צג, סוללה וכו’).


לחצו פה לערוץ הטלגרם של BIKEPANEL


אמינות

לפי הנתונים שקיבלנו, מתגלגלים בישראל כ- 1300 זוגות של אופני Specialized עם מערכות של Brose על דורותיה. המערכת היא מאוד מינימליסטית מבחינת מספר החלקים והגודל שלהם בהשוואה לחברות אחרות. הנתון שקיבלנו מאורי הוא שבכ- 10% מכל הזוגות אופני Specialized שנמכרו בארץ כבר הוחלפו מנועים. Specialized הרחיבה את האחריות שלה למנועים ל-4 שנים במקום שנתיים במקור בעקבות התקלות שהתגלו וממשיכה לעבוד על שיפורו. בסוף יולי השנה יצאה חברת Brose עם עדכון קושחה עבור הבקר שלה ולפיה זה אמור לשפר משמעותית את אמינות ושרידות המנוע והרצועה. יחד עם עדכון התוכנה, כל המנועים החדשים של Brose שהיא מייצרת מאמצע 2020, משתמשים ברצועה מחוזקת ורחבה יותר ומספר שיפורים נוספים. 

נתון מעניין: מספר החלפות המנועים הממוצע בעולם עומד על כ- 5% מכלל המערכות ויש סברה שהגידול בארץ נובע מאקלים חם יותר שגורם למנוע לחימום יתר וכשל מוקדם יותר.

אל כל כתבות האופניים החשמליים לחצו פה