כבר בתחילת המאה הקודמת הבינו את היתרונות שהוא מביא לרוכבים מקצוענים, באמצע אותה מאה כבר מיסדו אותו כענף, והיום הוא ראוי לתואר מלך האופניים של החורף. סייקלו קרוס – הענף הכיפי והמהיר מצפון אירופה, פותח שנה עם עשרות תחרויות והרבה בוץ, ואנחנו כאן להכיר לכם את המרענן הרשמי של עונת הקור.
מאת: יהונתן דוויק
גשם, בוץ, חול, בירה ואופניים, או במילה אחת סייקלוקרוס. אם אחרי זה אתם לא חושבים שהבלגים הם העם החכם בעולם, הבעייה נמצאת בכם. אז איך מתנהל המירוץ? מי הם הכוכבים הגדולים שמדשדשים בבוץ? ומתי ואיפה אפשר לראות? כל התשובות לפניכם!
חוקי הפורמט
בגדול, סייקלוקרוס זה אופניים, גשם, בוץ, קצת חול והרבה דפיקות לב. מבחינת מסלול, אין מתחרה לענף הסייקלוקרוס. המארגנים הבלגים הולכים במירוצים שלהם על כל המרבה הרי זה משובח, ויוצרים הקפה של שילוב מעולה בין טכניקה וסגנון המירוץ של השטח, עם המהירות של הכביש.
מרוץ סייקלו קרוס מורכב מהקפות, שמספרן משתנה בכל מירוץ בהתאם לאורך וקושי ההקפה, בדיוק כמו במרוצי שטח. בהקפה קטעי בוץ, מקטע חול, מכשולי טכניקה, גשרים ועוד אלמנטים שונים שגם הם משתנים בהתאם למירוץ.
הזינוק למירוץ נעשה בשורות, בשורה הראשונה יהיו מובילי הסבב, שיהנו מתנאי פתיחה משופרים אל מול מתחריהם בשורות האחוריות. המירוץ נפתח בספרינט מיקום המוני לאורך 100 מטרים של כביש, ויש לו השפעה גדולה על המירוץ. מיקום לא נכון עלול לעלות לרוכב בהרבה זמן של התעכבות בניסיון לעקוף נפילות או פקקים, ולכן הרוכבים נותנים הכל בקטע הפתיחה הקצר שמגיע לפני הכניסה למסלול, במטרה להוביל את הכניסה למסלול התחרותי.
מהלך מרוץ סייקלוקרוס דומה גם הוא למירוץ שטח – ALL OUT, אין רגע לנשום. המירוץ יימשך בסביבות השעה, מהרגע הראשון המהירות גבוהה, ומי שמאבד ריכוז לרגע ימצא את עצמו בתוך הבוץ או מחוץ לסיכוי ניצחון. כבר בסיבוב הראשון מתגבשת קבוצת המובילים, הרוכבים הטובים ביותר של ענף הסייקלוקרוס. ברוב הגדול של המרוצים זו תהיה אותה חבורת מובילים עם שינויים קטנים, בערך עשרה רוכבים חזקים שיובילו את המירוץ מהרגע הראשון ובהמשך יתפצלו ביניהם.
בסייקלו קרוס ישנן קבוצות, אך הנושא הזה לא מסודר לגמרי. הקבוצות הבלגיות הגדולות של הענף יכולות להגיע למירוץ עם חמישה או שבעה רוכבים, בעוד ווט ואן ארט יהיה היחיד שרוכב עבור יאמבו ויסמה. הסיבה לכך שאין חוקים של מספר רוכבים קבוע נובע מכך שסייקלו קרוס, גם הפעם בדומה לשטח, הוא ענף הרבה יותר יחידני. נדיר לראות עבודה מסודרת של קבוצה כלשהי במהלך המירוץ, שיתופי פעולה בין זוג רוכבים של אותה קבוצה יתכנו, אבל בגדול, בסייקלוקרוס רוכב לרוכב זאב, וכל אחד מגיע עבור תוצאתו האישית.
אז מה יש לנו? שעה של טירוף בין רוכבים מדהימים וחזקים בטירוף, מסלול מלא בטכניקה ועניין, ואין ספק שסייקלוקרוס הוא ענף מגרה במיוחד!
מוד"פ מול וו"א
בשנה שעברה פתחו המוני בלגים, עשרות אלפי הולנדים וגם כמה ישראלים משוגעים, את השידור למירוץ הסייקלוקרוס השבועי, התרווחו על הספה והתכוננו למירוץ סוער ומסעיר. אבל האמת היא שהרוב, גם אני בתוכם, נשברו די מהר. מאת'יו ואן דר פול, כוכב האופניים בשטח, בכביש, ובעיקר בסייקלו קרוס, ניצח מירוץ אחר מירוץ בדומיננטיות מדהימה. בלי הפתעות, בלי רגעי משבר, מוד"פ (מאת'יו ואן דר פול) בחולצת הקשת שלט במירוץ לפי רצונו, והמירוצים החלו לקבל תסריט ידוע מראש. בסיבובים הראשונים מוד"פ עוד נתן סיבה לקצת מתח והתרגשות, עוד סיבוב על חשבון הבית, אבל באמצע המירוץ המפלצת מהולנד התחילה לרסק את המתחרים ויצאה לסולו חד צדדי אל קו הסיום.
אם אתם רוצים מספרים, מוד"פ רכב 25 מרוצי סייקלו קרוס בעונה הקודמת. הוא ניצח 24 מתוכם, וגרם להרבה אנשים לוותר על התענוג שבענף.
השנה הנמסיס חוזר לשכונה!
למה לראות מירוץ שתוצאתו ידועה מראש? ובכן, כי השנה, הנמסיס חזר לשכונה.
ווט ואן ארט, הרוכב המוכר מהטור דה פראנס והקלאסיקות, גדל יחד עם מאת'יו על הבוץ של בלגיה, והיה רוכב סייקלו קרוס בלבד עד לפני שנתיים. היריבות של וו"א (ווט ואן ארט) ומוד"פ התחילה כבר כשהיו בני חמש עשרה, ומשם צברו עם השנים עשרות תחרויות ראש בראש, הפכו לפנים של הענף והתקדמו להישגים מרשימים גם בכביש. ווט החליט בעונת 2019 לעשות מעבר מלא לכביש, והסייקלו קרוס הפך לענף צדדי עבורו. בטור דה פראנס של אותה עונה נפצע ואן ארט בצורה קשה, נאלץ לוותר על עונת הסייקלוקרוס, והביא עלינו שנת מוד"פ חד צדדית.
השנה, ווט ואן ארט ומאת'יו ואן דר פול מגיעים בשיא אל עונת הסייקלו קרוס, באים הביתה הכי טוב שרק אפשר. וו"א ניצח בקלאסיקות יוקרתיות ובקטעי טור דה פראנס, מוד"פ שם את ידו על טור הפלנדרס, ושניהם פותחים עונת סייקלו בכושר מעולה.
אז השנה, כשבבלגיה, הולנד וישראל יפתחו את הטלוויזיה, זה יהיה קרב אדיר על המסך, בין שניים מהרוכבים הטובים בענף הכביש, יריבים ותיקים שלא שכחו את הענף בו גדלו, ומבטיחים שעונה הזאת תהיה מהטובות שראינו בבוץ.
לוח המירוצים של ווט ואן ארט לעונת 2021
הכוכבים האחרים שאסור לשכוח
טום פידקוק, אינאוס, בריטניה
טום פידקוק הוא ילד הפלא של הממלכה המאוחדת ועכשיו גם של אימפרית האופניים אינאוס. כמו מוד"פ וווט ואן ארט, פידקוק בן ה20 מוכיח כמה רלוונטים הכלים שהסייקלוקרוס נותן. הוא רוכב מגוון במיוחד, עם הישגים גדולים בכביש, בשטח, ובסייקלוקרוס. ברזומה הקצר של הבריטי אפשר למצוא ניצחון בפריס רובה עד גיל 23, חולצת קשת בשטח לצעירים, וגם ניצחון מפתיע במירוץ הררי, הג'ירו ד'איטליה עד גיל 23, שעורר את התיאבון של אינאוס. ענקית האופניים מבריטניה יודעת לזהות כישרון ענק, ופידקוק הוחתם לא מזמן במטרה להפוך לאגדת כביש. מרוכב סייקלוקרוס בולט ומשמעותי, פידקוק מתחיל מוקדם את המעבר לכביש, אך הוא מתכוון להופיע לעונות הסייקלוקרוס בחורף, ויהיה מעניין מאוד לראות מה הוא יעשה מול הגדולים ביותר בעונה הזאת.
הבלגים הבכירים
בסייקלו קרוס יש חוק בלתי כתוב, אך ברור במיוחד – מוד"פ תחילה. החוק הופך את שאר הרוכבים הבכירים לטורפי נבלות, הנאבקים בעיקר על המיקום על הפודיום. השמות הגדולים של הענף שמגיעים אחרי מוד"פ ווו"א הם אלי איסרביט אלוף אירופה, טון ארטס, ולאורנס סוויק אלוף בלגיה.
בזמן שמוד"פ, פידקוק וואן ארט הלכו לכסף ולכבוד הגדול של הכביש, הבלגים הבכירים הם רוכבי סייקלו קרוס בלבד, ועושים קריירה אך ורק על הבוץ. ברוב המירוצים, הם יהיו חלק משמעותי וחשוב, אך מוד"פ ווו"א היו ויהיו תמיד רמה מעליהם, והם לרוב יסתפקו במאבק על הפודיום, ומאבק על הניצחון כשמוד"פ ווו"א מבריזים.
יש גם נשים
אחד הדברים היפים ביותר בספורט הבלגי, ובסייקלו קרוס בפרט, הוא היחס השיוויוני בין נשים וגברים. בכל תחרות, בכל אחד מהסבבים, יהיה מירוץ נשים, עם קהל רב, פרסים וסביבה תחרותית. בסייקלוקרוס יש לנשים מקום של כבוד, הכוכבות הגדולות בענף מפורסמות בבלגיה והולנד. מירוץ הנשים הוא חגיגה לא פחות גדולה, ואלטרנטיבה נהדרת כשמוד"פ פירק כל מירוץ בעונה שעברה, והביא אוהדים רבים אל מירוצי הנשים הפתוחים יותר, בהם היה הרבה דרמה ורגעים גדולים. אם נזכרתם שעה לפני מירוץ הגברים, פתחו את המסך ותזכו למירוץ לא פחות טוב, מהצד הנשי.
הסבבים והתחרויות
למרות כל הכיף שהזכרנו למעלה, הסייקלוקרוס עוד לא מיסד את שמו בעולם כמו תחרויות הכביש הגדולות, ורווחיו היו מבוססים בעיקר על הקהל הבלגי שהגיע למסלול ועל ספונסרים קטנים. בשנת הקורונה, הקהל לא יכול להגיע אל המסלול, והענף הקטן והמתפתח נכנס לבעייה. מרוצים רבים, גם בסבב אליפות העולם, נאלצו לבטל מבעיות בריאותיות או כלכליות, וכך נותרנו עם מספר מצומצם של מרוצים לאורך העונה.
עונת הסייקלו קרוס מתחלקת לסבבים. בהסבר פשוט, הספונסרים הגדולים של הענף, בעיקר חברות בלגיות, קונים כמה מירוצים, מכניסים להם כסף, והופכים את המירוצים לחלק מהסבב שלהם. בעונה יש כמה סבבים שונים ,והסבבים הגדולים, המבוססים והחשובים ביותר הם סבב אליפות העולם, שהוא סבב רשמי של הארגון האופניים הבינלאומי הUCI, וסבב הטאלנט סופרסטיג', שמחזיק במירוצים החשובים בבלגיה.
רשימת מרוצי סייקלו קרוס בסבב אליפות העולם (UCI)
- 29.11 טאבור, צ'כיה: ה-UCI הוא ארגון בינלאומי, כך שהוא יוצא מגבולות בלגיה והולנד ומפזר תחרויות במקומות נוספים. המסלול בטאבור כבר זכה לפירסום וכבוד, ומכניס את הרוכבים ליערות צ'כיה. המסלול טכני ובוצי, עם עליות קצרות וקשות, אווירה נפלאה (לא השנה לצערנו) ופתיחה נהדרת לעונת הקור.
- 20.12 נאמור, בלגיה: ביטולי הקורונה יצרו פער של כמעט חודש בין מירוצי הסבב הראשונים של UCI. אבל כשהסבב יחזור, זה יהיה באחד המירוצים הטובים ביותר שלו. המסלול בנאמור הוא אחד הקשים ביותר בעונה, דורש טכניקה עילאית וכמעט כולו בעלייה או ירידה. מירוץ שמעביר את חווית הסייקלו קרוס בצורה הטובה ביותר עם עשרות נפילות, התקפות וקושי אדיר. אסור לפספס.
- 27.12 דנדרמונד, בלגיה : שבוע לאחר המירוץ בנאמור ימשיך הסבב בדנדרמונד, מסלול חדש לגמרי שמופיע בפעם הראשונה השנה, ועוד אין עליו מידע מפורט. מה שבטוח, שלושה ימים לפני חג המולד, מזג האוויר צפוי להיות קשה, ורק הפרט הזה כבר יהפוך את המירוץ למעניין.
- 3.1 הולסט, הולנד: לעומת הולנד השטוחה, ההקפה בהולסט כוללת ירידות טכניות מאוד, קטעים מהירים וגם עליות משופעות. המירוץ עולה השנה מסבב קטן אל הסבב אליפות העולם, ולפי המסלול מדובר בהחלטה נבונה.
- 24.1 אוברייסה, בלגיה: סבב אליפות העולם הקצר של עונת 2020/2021 יסתיים במסלול הותיק של אוברייסה, הקפה מהירה בקצב גבוה. על המסלול הזה אין רגע לנשום, המירוץ מתנהל בקצב אדיר ואין דרך טובה יותר לסגור את הסבב הבכיר של הסייקלו קרוס.
נאמור 2019, ללא ספק המירוץ הטוב ביותר של אותה שנה. איזה תנאים!
המרוצים של סבב הטלנט סופרסטייג'
- 22.11 מרקספלייס, בלגיה: הסבב השני בחשיבותו כבר החל, והמירוץ הרביעי שלו העונה יהיה במרקספלייס. גם בשנה שעברה אירח מרקספלס את הסבב, מסלול מהיר וטכני.
- 6.12 בום, בלגיה: מירוץ בוצי במיוחד, שהופך את הגלגלים לחלקלקים ופוטניצאל הנפילות עולה. גם קטע חול קצר יהיה במסלול המגניב של בום, והמירוץ צפוי להיות מהיר וטכני.
- 13.12 גאברה, בלגיה: בתוך בסיס צבאי בנו מארגני הסבב מסלול סייקלוקרוס קלאסי של עליות וירידות, עוד יום ראשון של סייקלו קרוס איכותי מבלגיה.
- 26.12 האוסדן זולדר, בלגיה: ההקפה בהאוסדן זולדר נעשית על מסלול אופנועים ונכנסת ליער הסמוך לאיצטדיון. בהאוסדן זולדר התארחה כבר אליפות עולם בסייקלוקרוס, מדובר במסלול איכותי עם קטעי חול משמעותיים וקטעים טכניים רבים.
- 6.2 מידלקרק, בלגיה: יותר מחודשיים לאחר המירוץ בהאוסדן זולדר, מגיע מירוץ הסיום של הסבב במידלקרק. המסלול במידלקרק כולל את כל הטוב שיש לעולם הסייקלוקרוס להציע עם חול, מדרגות, קטעי ריצה והרבה עליות קטנות.
סבב X2O
הסבב הבלגי האחרון ביוקרתו ממומן ע"י חברת האמבטיות הבלגית X2O. למרות שהסבב פחות יוקרתי, אין ממש הבדל במירוץ עצמו מעבר לפרסים כספיים, ומדובר במירוצים שנראה בהם הרבה סייקלו קרוס איכותי. יוקרת הסבב לא מעניינת את מוד"פ ווו"א, הם באים לרכב במירוצים עבור האהדה בבלגיה והולנד. הכוכבים של הענף יפתחו את העונה בסבב הX2O, וו"א בקורטיק (28.11) ומוד"פ באנטרוופן (12.12).
רשימת מירוצי סבב X2O
- קורטיק, בלגיה, 28.11
- אנטוורפן, בלגיה, 12.12
- הארטלנס, בלגיה, 23.12
- בל, בלגיה, 1.1
- האם, בלגיה, 23.1
- ליל, בלגיה, 7.2
- בריסל, בלגיה, 14.2
איפה ומתי השידורים של סייקלו קרוס?
אם לפני שנה הייתם מחליטים שגברים חסונים בבוץ מעניינים אתכם, כל מה שהייתם צריכים לעשות זה להיכנס לGCN Racing ביוטיוב, ללחוץ על הפעמון ולחכות לשידור איכותי, זמין, חינמי ואפילו באנגלית. לצערנו, כל הטוב הזה נחסך מאיתנו השנה, ובשביל לראות את המירוצים צריך פתרונות אחרים.
אתר חינמי באינטרנט הוא Tiz cycling, שמשדר את רוב המירוצים לאורך החורף. כמובן שהאיכות נמוכה יותר, השפה עלולה להיות פלמית וזה כולל פרסומות רבות, אבל מדובר בפתרון זול ויעיל.
מי שמחזיק במנוי שנתי ליורוספורט פלייר יוכל להנות מרוב המירוצים ככל הנראה, אבל תחרויות חורף אחרות עלולות לבוא על חשבון המירוץ, כך שזו אופציה טובה אך לא מובטחת גם היא.
ענקית האופניים GCN הפסיקה אומנם לשדר בחינם, אבל בתשלום תזכו לראות את המירוצים דרך GCN Racing. מירוצים מסויימים יכולים להיות ביורוספורט 2, וגם קישורים לאתרים בלגים כמו Sporza יעשו את העבודה לעיתים.
מירוץ הגברים יתחיל כמעט תמיד בשעה 4 אחרי הצהריים וימשך כשעה, מרוץ הנשים יתחיל כשעה ורבע מוקדם יותר.
יש הרבה מה לראות בחורף
עונת הכביש הסתיימה, אבל בבלגיה העניינים רק מתחילים. הסייקלוקרוס, ספורט מדהים ולא מספיק מוכר, מתחיל עונה שצפויה להיות אחת מהטובות ביותר שלו, עם שני כוכבי על, מסלולים מטורפים ותנאים מהגיהנום. אם הגעתם עד לכאן, יש לכם את כל מה שאתם צריכים לחורף מהנה ובוצי בטלוויזיה שלכם, ואתם יכולים להנות מעשרת הרגעים הגדולים של העונה שעברה.
אהבתם? קבלו עדכון אחת לשבוע בלבד: