ביגוד חורף נדרש להגנה מהגשם, הבוץ והקור. במדריך הבא נלמד אתכם איזה פריטים כדאי לקנות לרכיבת חורף – כל הטיפים והטריקים של רוכבים מנוסים שיחסכו לכם סבל:

אופניים הוא אחד מענפי הספורט המורכבים ביותר מבחינת לבוש לקור. הקור מאוד מורגש ברכיבה, אך לפעמים התנאים משתנים, השמש זורחת, הגוף מתחמם ואנחנו צריכים להתאים את עצמנו.

רוכב מתחיל שמנסה להבין מה עליו לרכוש נתקל באין-ספור אפשרויות ביגוד: ז’קט ארוך, ז’קט קצר, ווסט, ביב ארוך, שכבות בסיס שונות – זה מבלבל, זה יקר, וקשה לדעת מה באמת מכל האפשרויות צריך לקנות. כל אלו מאלצים אותנו לפתח מומחיות של ממש בבחירת ביגוד לפני יציאה ואני באופן אישי מקפיד לחשוב פעמיים ולמעלה מכך בבחירת ביגוד לרכיבה כדי לא לסבול מקור עז או מבישול יתר באמצע וסוף הרכיבות. בעקומת הלימוד שלי בנושא, כבר “נכוותי” בעבר… תרתי משמע: חזרתי הביתה עם כוויות קור והצטננויות שגם השאירו שובל של שיעול על פני עונה שלמה, וכרגע אתם כנראה ממש לא רוצים להיות מי שמשתעלים בחבורה.


קבלו קבלו: הכתבות שלנו בערוץ ווטסאפ
בייקפאנל ווטסאפ

ביגוד רכיבה לתחילת החורף: 14-20 מעלות

כשקריר אך לא קפוא, נבחר בשכבת בסיס קלילה עם או בלי שרוולים קצרים ומעליה חולצת רכיבה רגילה. ניתן לשלב גם שרוולי ידיים לתחילת הרכיבה. שכבת הבסיס תסייע לפלג גוף העליון לשמור על החום שהוא מייצר תוך כדי הרכיבה ולבודד את ליבת הגוף מהרוח הקרירה המורגשת בעיקר בתחילת הרכיבה ובסיומה. שכבת הבסיס ושרוולי הידיים גם ישמרו על חום הגוף במנוחות שבין האינטרוולים, בירידות, ובסיום הרכיבה אם יושבים לקפה (ברור שיושבים!).

היתרון בעונה זו ובבחירת ביגוד שכזו הוא ששכבת בסיס וזוג שרוולי ידיים נכנסים בקלות לכיס חולצת הרכיבה ואז אפשר גם להנות מהנעימות בתחילת הרכיבה וגם בהמשכה מבלי להיות מגושם. ברכיבה קצת יותר ארוכה אם הגוף מתחמם אפשר להוריד בקלות את שרוולי הידיים, אפילו תוך כדי רכיבה, ולפתוח את חולצת הרכיבה בקטעים היותר חמים. אם נכנסים לשעות היותר חמות, כדאי אפילו להוריד את שכבת הבסיס בהפסקה קצרה ולהישאר בביגוד רכיבה קייצי.

שכבת בסיס Craft

גיאחה בשכבת בסיס קיצית של Craft שמתאימה גם לתחילת החורף

מתחיל להיות קר: 8-14 מעלות

ברכיבה קצרה – הצורך להיות מודולרי תלוי בעיקר באינטנסיביות הרכיבה – בכמה אינטרוולים עצימים אפשר להזיע יופי ונרצה את האפשרות להוריד קצת מהביגוד ולקבל זרימת אוויר נעימה. לתנאים כאלו קיימות 2 גישות עיקריות: גישת השכבות, המאפשרת התאמה מדויקת לכל שלב ברכיבה, וגישת המעיל, הדוגלת בפריט אחד מותאם שיספק אותנו לכל הרכיבה ללא יכולת התאמה מדויקת.

בגישת השכבות נבחר בשכבת בסיס, מעליה חולצת רכיבה, ומעל גם ווסט מגן מרוח, ובגישת המעיל אפשר לבחור בז’קט רכיבה בעל שרוולים קצרים ומתחתיו שכבת בסיס קלילה.

בתחום הנמוך של הטווח ניתן גם להתחיל לחשוב על כפפות ארוכות ואטימות לרוח וגם כיסויי נעליים לחסום את הרוח שנכנסת לנעל (בד”כ אני שם כיסויים אטומים לרוח בחלק הקדמי של הנעל שנשארים שם עד סוף החורף)

לכתבה על הז’קט המעולה של קסטלי

קסטלי מבחן ביגוד חורף

אדם עם הז’קט המועדף לרכיבות קצרות וחמות

לרכיבה ארוכה –  בגלל שינויי הטמפרטורה מהתחלת הרכיבה לסופה זה מתחיל להיות טריקי: ההקלקה לרכיבה בקור מורגש שלא מאפשר ביגוד קיץ, וסיומה לעיתים תכופות בתנאי קיץ לכל דבר עם מעל 20 מעלות ושמש קופחת. ברכיבות כאלו נרצה להיות מסוגלים להגיע למצב של “ביגוד קיץ” לקראת סוף הרכיבה ולכן ההמלצה כאן היא ללכת על שכבת בסיס, מעליה חולצת רכיבה, ומעליו גם ווסט מגן מרוח, עם שרוולי ידיים. זה יספק לנו גם נוחות ונעימות בתחילת הרכיבה וגם אפשרות להישאר בנוחות בתנאי רכיבה משתנים: לפתוח את הווסט ולהוריד את השרוולים בתחילת העליה, ולסגור אותו ולהרימם בתחילת הירידה – מבלי אפילו לעצור.

עם עליית השמש אפשר לבחור לקפל או את הווסט או את השכבת בסיס ואת השרוולים לכיס החולצה. ואז להישאר עם האפשרות לפתוח את החולצה / את הווסט בחלקים החמים.
לגבי כפפות – בבוקר של פחות מ 10 מעלות, הכפפות קצרות כבר לא מספיקות, אולם המשך הרכיבה לא מצדיק כפפות חורף אמיתיות. קיימות בשוק כפפות ארוכות אך דקות יותר או כפפות שכבה שניה שעוברות לכיס לאחר התחלת הרכיבה. גם באף (“צעיף גלילי”) דקיק בעיקר לכיסוי אוזניים ואף מתחיל להיות רלבנטי למי שסובל מקור.

נליני שכבת בסיס

כשנהייה קר כבר צריך שכבת בסיס יותר רצינית

 

ומה בגשם?

אם מוסיפים תנאי גשם על הנ”ל – חולצה אטומה לרוח וטפטוף וביב חורפי יכולים לספק את ההגנה, בהיעדרם ניתן להצטייד במעיל גשם קליל ודקיק בכיס, אך המחיר הוא סרבול ומספר רב של שכבות.

מעיל גשם מתקפל

מעיל גשם מתקפל לכיס קטנטן ובולט בכביש בימים אפורים

הקלקה לתוך 0-8 מעלות קפואות

הטווח הזה מייצג את הרכיבות בבקרים של נובמבר-פברואר. בטווח הזה כבר מרגישים את הקור העז שמועצם ברכיבה לפעמים עד רמה בלתי נסבלת של כאב. כאן, כרוכבי אופניים, כבר “יש כבוד” לחורף הישראלי, ורוב האנשים שיוצאים בנעימים לעבודה לא לפני 8 בבוקר לא תמיד יבינו על מה אנחנו מדברים כשאנחנו מעלים בשיחה את הקור העז שחווינו.

הצורך בביגוד מתאים קריטי ואי אפשר לרכב בלי ביגוד וציוד מתאים (לצערי מנסיון). מה שהופך את זה למסובך עוד יותר הוא שלפעמים שעתיים אח”כ השמש מתחילה להיכנס למוד עבודה ואפשר למצוא את עצמנו פתאום בבוקר סתווי נעים הנושק ל 20 מעלות מלמטה, עובדה המקשה מאוד על בחירת ביגוד שמתאים לתנאים המשתנים האלו.

באף לחורף

באף דקיק- מה שפריט קטן יכול לעשות!

לרכיבה קצרה – כדאי להוציא ביגוד חורף רציני מהארון, שכן הקור צפוי לכל אורך הרכיבה. בישראל הרבה רוכבים בוחרים בשיטה שגויה בעיניי לתקופה זו – שיטת השכבות, וכך מוצאים את עצמם מסורבלים עם 3-4 שכבות ועדיין לפעמים סובלים מקור. מעיק גם הזמן ההתארגנות הנדרש לעטות על עצמנו את כל השכבות האלו. במקרה זה ההמלצה היא לפריט או שניים מחממים ואיכותיים, שגם צפוים להחזיק שנים, שיעשו את העבודה בתנאי קור, רוח וגשם. מומלץ להצטייד במעיל רכיבה ארוך ועבה מבד דוחה גשם, ומתחתיו שכבת בסיס בלבד, גם כן עבה יותר מהרגיל ומותאמת לחורף.
מבחינת ביב – מומלץ מאוד להצטייד בביב חורפי אטום לרוח וטפטוף, ואפילו ביב ארוך לרכיבות שכאלו, בהן אין צורך להוריד את שרוולי הרגליים.

בגזרת האקססוריז כפפות חורפיות וכיסויי נעליים הם בגדר חובה, בהנחה ואתם מעוניינים לחזור עם אותו מספר אצבעות עמו יצאתם, וכדאי מאוד גם לחשוב על באף להגנה על הצוואר, האזניים, הפה והאף בחלקי החימום ובשחרור.

ביגוד אופניים לחורף

צולם ב0 מעלות- לסקנדינבי זה קיץ, לקרואטי זה חורף

לרכיבה ארוכה – כעת כמעט לכל יצרן שמכבד את עצמו יש ז’קט חורפי בעל שרוולים קצרים שגם אטום לרוח וטפטוף. כל רוכב שמכבד את עצמו מתאבזר במעטפת כזו בדרגת עובי שונה לפי העדפה. חולצה שכזו, מושלמת לתנאי קור ורטיבות בלווית שרוולי ידיים, אך תחילת הרכיבה עלולה להיות על הקצה התחתון של סקאלת “התלבשתי מספיק חם”. 

מתחת לחולצה זו ניתן ללבוש שכבת בסיס ואף להוסיף חולצת רכיבה רגילה – כך שעם קפיצה קיצונית בטמפ’ ניתן לגלגל את הז’קט אל תוך החולצה וליהנות מכל העולמות… במחיר מגושמות מועטה.
נרצה כמובן שרוולי ידיים. מבחינת שימוש בשרוולי רגליים: רבים בארץ אוהבים מחממי ברכיים שטווח השימושיות שלהם מאוד רחב. הם מתאימים גם לבקרים קרירים שמורידים בהם שכבות אחרי שעה, וגם לימים קרים יותר. אם אתם סובלים באמת מקור שרוולים ארוכים ועבים יותר לרגליים יעזרו לכם מאוד בחודשיים האלה. 

ביגוד חורף כיסוי נעליים

ביגוד אופניים – אלה פריטי החובה:

  1. שכבות בסיס – מומלץ לפחות 2 מאלו, הן בשל כך שהן צמודות לגוף ומקבלות את הזיעה, והן בשל האפשרות לשחק עם עוביים משתנים ורמות נידוף בהתאם.
  2. שרוולי ידיים – אחד הפריטים שמספקים את התמורה הטובה ביותר לכסף ובעלות יחסית נמוכה נשפר את הנעימות והחמימות על האמות שמקבלות את הרוח ברכיבה. ההמלצה היא להשקיע מעט ולבחור בשרוולי ידיים אטומים לרוח וטפטוף שמשפרים מאוד את החוויה מבלי להתפשר על נידוף.
  3. באף – מגן על הפה והאף מהרוח המקפיאה בירידות וקטעים מהירים. אל תקראו לי באף, אני צעיף גלילי
  4. כפפות חורף – במוקדם או במאוחר אין מנוס, לפעמים הפרטים הקטנים, כמו קצות האצבעות, יכולים להרוס רכיבה שלמה. גם כאן כדאי מאוד לבחור בכפפות עמידות לרוח בשל החשיפה של הידיים על הכידון. מה שאני אוהב בכפפות ארוכות הן שבמקרה ונהיה חם – תמיד אפשר להורידן ולהמשיך לרכב בלי כפפות.
  5. ווסט רכיבה – קליל, קטן ונדחף בקלות לכיס, ועם זאת מגן על הגוף והצוואר מהרוח. כדאי לבחור באחד צמוד שגם ילכוד את חום הגוף וגם מאפשר אווירודינמיות מבלי להתנופף ברוח בשלומיאליות. 
  6. מעיל רוח וטפטוף דקיק נושם הנכנס לכיס קטן– כלי ורסטילי שמשמש גם נגד קור וגם נגד טפטוף. אחרי 20 דקות בגשם תהייו ברוב המקרים רטובים ממילא, אבל עד לתחנת הדלק הקרובה לחכות שיעבור הענן הוא יכול לעזור. והוא גם מתקפל לקטן ולכן מתאים לארץ יותר מז’קטים עבים. 
  7. מחממי ברכיים – האופציה המתאימה ביותר לישראל עובר עונות מעבר וחלק מהחורף לחמם את הרגליים. אם אתם סובלים מקור, האריכו לשרוולי רגליים ארוכים ועבים יותר.

הנה פריטי ביגוד ש”נחמד שיהיה” – לא חובה, אבל כדאי:

  1. ז’קט רכיבה קצר מבד – גם הוא בדומה לווסט, אטום לרוח לפחות בפאנל הקדמי שלו, אך עם שרוולים וצווארון גבוה. מעט יותר עבה ומאפשר יציאה עמו גם לרכיבה יותר ארוכה.
  2. ז’קט / מעיל רכיבה ארוך – לכאורה אנחנו לא באירופה, אך הנעימות שמעיל רכיבה מאפשרת היא משהו שבעיני שווה את הכסף, ומעיל שכזה צפוי להיות בשימוש שנים רבות. 
  3. ביב חורף / ביב ארוך – לעיתים חלק מהרוכבים מסתפקים בביב רגיל בתוספת שרוולי רגליים, אך ביב חורפי, עמיד לרוח וטפטוף, בין אם קצר או ארוך הוא שדרוג משמעותי לארון ביגוד הרכיבה. ביב קצר שכזה מאפשר רכיבה מנובמבר עד מאי, ואילו ביב ארוך כנראה שמור לשיא החורף, אבל בכל זאת מאפשר נוחות בהתארגנות ובהתאמה ארגונומית מיטבית
  4. כיסויי נעליים / ערדליים – בין אם חלקיים כאלו המכסים את קדמת הנעל בלבד, שזהו החלק החשוף לרוח הקרירה והחודרת, או ערדליים מלאים שגם מתאימים לרכיבה בגשם שוטף. למה צריך ערדליים?

ביגוד חורף- אופטימיות היא שם המשחק

חשוב לזכור כי לכל אחד ואחת רגישות שונה לקור ולחום והעדפות שונות, ואין מנוס מניסוי וטעיה עד למציאות הסטים של ביגוד האידיאליים לכל תנאי מזג אוויר. ובנימה אופטימית: אם אתם נקלעים לקור חודר עצמות, לא מצליחים להפשיר וחושבים לעצמכם למה יצאתם משמיכת הפוך, תזכרו תמיד… יצאתם לאימון- אתם גיבורים! ובקיץ יותר גרוע! 

מעניין אתכם? יש מלא כתבות נוספות שכדאי לקבל:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים