"איפה לקנות ביגוד רכיבה איכותי, בלי לקחת משכנתא" – השאלה שעולה לא פעם בקבוצות הקשורות לאופניים. רוב התגובות שולחות את השואל לעלי אקספרס עם טיעון חזק – אני רוכב, אני נהנה, משמע זה מעולה. האם כך הדבר או שטירוני רכיבה עדיין לא למדו מהי איכות ולמה אין דרך חזרה.
פעם הייתי מנסה לענות ולהסביר, מה ההבדל ולמה כדאי אפילו לקחת משכנתא. אבל כל עוד אותו רוכב לא יגיע למסקנה הזו בעצמו, שום דבר לא ישנה את דעתו. "אין הצדקה למחירים גבוהים לביגוד רכיבה" או "ביגוד סיני – זה כבר לא מה שהיה פעם" תמיד נשלף כתשובה לגיטימית. אבל כשזה יורד לסגנון של "ב 24$ הביגוד מגיע ברמה מאוד גבוהה" אני כבר לא נשאר אדיש.
ניסיון אישי
לקח לי שבע שנים להגיע לתובנה, שאי אפשר להשוות ביגוד ב 25$ עם ביגוד של 250$. במהלך השנים האלו, רכשתי ורכבתי את המרחקים הכי פסיכיים שלי. 41 סטים של ביגוד קיץ זול ו-10 סטים של ביגוד חורף זול, איתו קפאתי במסע שלי במשך 14 יום סביב איסלנד.
לפני כ-5 שנים ניסיתי את ה״ביגוד האיכותי״. מאז ארון הבגדים שלי התמלא ב-33 סטים של חברות כמו: Santini, Castelli Sportful, Nailini, Ale, Gobik, Sako7, 45Nrth, RH. אין דרך חזרה, אותם אני לובש ונהנה כל יום בכבישים. כבר מעל 5 שנים בארון ליד, ממתינים 51 סטים של ביגוד זול לרכיבות סוג ב׳ – לאותם הימים שלא חם. אבל גם בגשם אני לא מסוגל לרכוב בביגוד ברמה כל כך ירודה. הלוואי יכולתי לחזור 13 שנה אחורה כדי לומר לעצמי – אל תבזבז את הכסף על הזבל. תחסוך ותקנה ביגוד איכותי. ביגוד שגם תרגיש טוב איתו וגם תראה טוב איתו ברכיבה.
סוגי מיתוג
קניית בגדי רכיבה זה תמיד תהליך משמח, אך קשה. הבחירה בין המותגים, הבדלים במידות, סגנונות, בחירה בין צורך וייעוד, איכות החומר או ייצור וכמובן המחירים. כאשר מדברים על המותגים, מסתבר שהמבחר לא כל כך עצום. את הביגוד הממותג אפשר לחלק לכמה קבוצות: כמו המותגים המובילים, מותגי חברות אופניים, ביגוד קבוצות עולמיות וסטים של מועדונים מקומיים.
המותגים
כאשר מדברים על המותגים המובילים, קודם כל עולים בראש המותגים כמו קסטלי, שבדרך כלל רוכבי ירושלים ודרום הארץ לובשים. נליני, שנראה בעיקר כביגוד של רוכבים מהצפון. גוביק, המזוהה בעיקר עם רוכבים באזור השרון, וכמובן אסוס או רפא, שלובשים אותם רוכבים שאוהבים להזמין את הביגוד האיכותי באינטרנט.
מותגי חברות אופניים
ביגוד איכותי נחשב גם ביגוד שמיוצר על ידי חברות האופניים המובילות. כמובן שהייצור עצמו נעשה על ידי חברת ביגוד כלשהי תחת הסכם הפקה. אבל את החותמת הסופית עדיין מחתימים בחברת אופניים. כך שאיכות המוצר מראש מצויינת אבל תג מחיר לא תמיד תואם את רמת הפיצ'רים ביחס לשוק החופשי. ביגוד כזה ניתן למצוא אצל חברות אופניים מבית Giant, Cannondale, Specialized, Scott, Orbea ודומיהם. אם אתם "מעריץ" של המותג האופניים שלך, זו בחירה טובה. אבל בדרך כלל חברות אלו מדפיסות את הלוגו שלהם בענק, יהיה גדול וקליט, מה שמפחית במידה רבה את הערך הנראותי של הבגד אם אתם לא פריקים של המותג עד הסוף.
מדי קבוצות
סטים של מדי קבוצות המובילות בטורים הגדולים נרכשים דרך אתרים של הקבוצות עצמן, ומיועדים למעריצים האמיתיים. הסטים מיוצרים כמובן בחברות הכי חזקות וידועות בתחום. ההבדל היחיד בין ביגוד של מותג לביגוד של אותו מותג המותאם לקבוצות, הוא שסטים אלו נושאים מספר עצום של לוגואים שונים של נותני החסות ונראים צבעוניים במיוחד. לפעמים די מצחיק לראות מישהו במשקל 110 קילו רוכב בחולצת אלוף העולם. סליחה, אבל זה נראה מגוחך. שוב, סליחה.
ביגוד של קבוצות מקומיות
יש גם סטים של מועדוני אופניים מקומיים. שמוזמנים ותפורים במרוכז בדיוק כמו של קבוצות עולמיות, על ידי אחת החברות הביגוד המובילות בתחום. סטים כאלה נראים ראויים בהחלט. כמו כן, כאשר כמה חברים רוכבים יחד באותו ביגוד, זה משדר אחדות, שייכות וויזואלית ונראה מאוד יפה.
עלי אקספרס או אללה יוסטור
את הביגוד הרכיבה הראשון שלי קניתי במחלקת הספורט של רשת H&O. ביגוד זול, שנראה זול ומרגיש זול. לא, זה לא חיקוי כמו שקונים דרך עלי אקספרס, אבל איכות הבד מאוד בסיסית והנוחות מינימלית. בנוסף לחיקויים של המותגים המובילים וחיקויים של מדי קבוצות האופניים, דרך עלי אקספרס ניתן לרכוש גם את הביגוד הצבעוני. עם ציורים שונים ומשונים, שכבר מרחוק ניתן לזהות את רמת החובבנות של הרוכב המתקרב.
כאמור בעולם כולו, כמות בגדי רכיבה איכותיים אינו ענק כמו שהיינו רוצים. בנוסף, רק חלק קטן מהמותגים קיים בארץ על בסיס יבואן רשמי (בצפון, תל אביב, שרון או ירושלים). דבר שמקשה על חלק גדול מאוד של רוכבים לחפש מותגים חדשים. הקושי הוא לא להזמין און ליין, אלא לבחור מידה מדויקת גם של חולצה וגם של ביב, בלי למדוד לפני.
במה שונים בגדי רכיבה איכותיים מבגדים זולים?
יש לא מעט הבדלים באיכות חומר הגלם, הבד עצמו, הצבעים, הדוגמאות, איכות התפירה, ופיצ'רים מיוחדים שכל חברה מוסיפה לבגד. כדי לבדוק בדים וחומרים של בגדי רכיבה איכותיים, אקח כמה סטים של ביגוד הרכיבה מהרמה הגבוהה ואתמקד בהבדלים מול הפריטים הזולים.
הבד
חולצת אופניים טובה עשויה בדרך כלל מכמה סוגי בדים. מדובר בין 2-4 חומרים שונים עם ייעוד שונה לכל אחד מהם:
- בד צפוף לאזור הכתפיים
- בד ראשי שמנדף היטב
- בד אלסטי בעיקר בדפנות ובאזורים שנמצאים בתנועה
המטרה העיקרית של ריבוי חומרים, היא למצות את הפעולה של המוצר בצורה הכי טובה מבחינה טכנולוגית של כל בד. אי אפשר לעשות חולצה, שתתפקד כהלכה מחתיכת בד אחת וגם תספק את החוויה האידיאלית בזמן המאמץ. אחרי הכל, החולצה חייבת באותו הזמן להיות מאווררת ולנדף זיעה, להיות בעלת יכולת ייבוש מהירה, לשמור על חום גוף ולא לתת לו להתקרר יתר על המידה, להגן מפני קרינת השמש או מפני מים, לשבת היטב על כל חלקי הגוף וכמובן להיות נוחה וגם להיראות טוב. בהתחשב בעובדה שחלקים שונים בגוף מזיעים בצורה שונה, ובהתחשב שאזור הכתפיים צריך להיות מוגן יותר מאור השמש בהשוואה לבטן, כל יצרן דואג לעבד בקפידה כל איזור בבגד בנפרד:
- באזור של בית השחי ישימו מיקרו-רשת נמתחת
- בד ראשי יהיה יותר דחוס לשמירת חום גוף, רשת נושמת או סגנון אירודינמי
- בד בכתפיים יהיה עם מגן קרני שמש ומיקרו-נקבים לאוורור
- שרוולים עם בד מיקרופייבר וחפתים אלסטיים
- חומר הבד של הכיסים יהיה עמיד לרטיבות כדי להגן על הנייד.
לעומת זאת, חולצות רכיבה זולות מאוד עשויות מבד פרימיטיבי ואחיד לכל החולצה. החומר לא נושם מספיק, לא מתייבש מהר, נמתח בצורה אחידה ואינו נעים למגע. החולצה יושבת על הגוף ללא מגע מדויק, מה שמשפיע על אי שמירת חום הגוף וקירורו בצורה יעילה.
תפרים, אבזור, חשיבה.
אחד הגורמים החשובים ביותר לאיכות הבגד הם התפרים, העיבוד והנראות שלהם. זה חשוב במיוחד לאנשים שנופלים על חצאי מידה. חולצה בחצי מידה גדולה תהיי יותר רפויה, אבל אותה חולצה בחצי מידה קטנה, תהיה צמודה מידי. כאן נקבעת איכות התפרים וכמה הם מסוגלים להחזיק מעמד. בגלל ריבוי סוגי בד וחלוקה שלהם בין אזורים שונים, כמות התפרים בבגדי הרכיבה תהיה לא קטנה. את הבגדים הזולים, תזרקו כבר אחרי עונה – הם פשוט יתפרקו. תפרים איכותיים וחזקים, נמתחים היטב ואינם מורגשים על העור.
חשיבה ותשומת לב לפרטים הקטנים, חשובה לא פחות. תפר מודבק למניעת שפשוף, זה לא משהו שתמצאו בבגד פשוט מעלי אקספרס.
רוכסנים
אפילו על צורת סגירה של רוכסן בתוך הבגד, היצרן של מותגים חייב לחשוב. קודם כל, לרוכסן חייב להיות סוג של שסתום פנימי, אחרת בזמן מזג אוויר קר, הרוח תתחיל לחדור דרכו. הקלות בפתיחתו וסגירתו ביד אחת בזמן רכיבה, תלויה הרבה באיכות החלקים של הרוכסן. לא משנה איפה הרוכסן נמצא, על הכיס או על החזה, כל מעצור בתנועה שלו תגרום לעצבים, איבוד זמן ברכיבה, נפילת דברים או אפילו קריעת בד סביב הרוכסן. עיצוב ותפירה של רוכסן נסתר על כיס צדדי, נותן לחולצה מראה של מוצר מוגמר ואיכותי.
חפתים
לביבים וחולצות יש סרטים נגד החלקה על החפתים. זה יכול להיות סיליקון רך שמולחם על הבגד או חומרים דביקים אחרים. חומר נגד החלקה איכותי, ישמור על תכונותיו גם אחרי מספר כביסות ואין ספור הזעות מלח. תכונה זו של נגד החלקה חשובה לכל רוכב, על מנת להנות ממוצר אמין, להחזיק את השרוול מתוח וצמוד לגוף וכמובן להראות כמו מקצוען. הרי זה הכי חשוב בסלפי רכיבה.
עוד קצת על ביבים
אותם כללים חלים על הביב כמו על החולצה. גם ביב איכותי עשוי מכמה חומרים בעלי תכונות שונות:
- חומר מיקרו-נקבובי לאידוי זיעה טוב יותר
- הבד העיקרי צפוף
- חפתי גומי מחומר לא ארוג
גם כאן, לכל בד בכל חלק בביב יש את התפקיד שלו, שלא עשוי מבד פרימיטיבי אחד כמו שניתן למצוא בביב זול.
כתפיות
אחד המרכיבים החשובים של ביב הוא הרצועות או הכתפיות. הן חייבות להיות מרושתות, על מנת להעביר בחופשיות את האידוי לחולצה, שתוציא את הזיעה החוצה. הן יכולות להיות דקות או רחבות, זה כבר כל אחד איך שהוא אוהב. החומר של הרשת אמור להיות אלסטי ככל האפשר ונוח ללבישה. בביבים הזולים, בנוסף לזה שהבד מקדימה מגיע עד לחזה, הכתפיות יהיו מגומי פשוט, לא נושם ובקושי נמתח.
פד
מרכיב נוסף, שכמובן לא פחות חשוב – הספוג. ספוג איכותי יהיה מורכב ממספר שכבות, במספר צורות המותנות באזור האחוריים את הנוחות המירבית. מטרתו להרחיק לחות מהגוף, לספוג זעזועים, לא לחמם יתר על המידה את אזור המפשעה ולא לגרום לשפשפת. הספוג של ביב זול יהיה בנוי משכבה דקה אחת, ללא שום יכולת לבצע את תפקידו בצורה נכונה.
לביבים (יקרים או זולים) יש אותה בעיה – בלאי. כל ביב מתישהו מפסיק לבצע את "משימותיו" בצורה מיטבית. אך ללא שום ספק, ביב זול יגיע יותר מהר למצב, שתצטרכו פשוט לזרוק אותו לפח.
גרביים, כפפות ועוד…
חליפת רכיבה זה מצוין, אבל היופי נמצא גם בפרטים הקטנים, כמו כפפות, גרביים, ז'קטים, בייסים, ועוד. אי אפשר שלא להתאים אותם לסט האיכותי. כפפות ממותגות יושבות על היד "כמו כפפה". הן נושמות, סופגות רעידות ואוחזות מצוין את הכידון. כפפות זולות האמת, יודעות לעשות פחות או יותר את אותה העבודה, אבל אחרי הרבה רכיבות כפפות ב 40 ש"ח נראות כמו סמרטוט, כאשר כפפות ב 190 ש״ח ממשיכות לשבת מצוין על היד.
יצרנים של גרביים איכותיות גם דואגים שהבד יהיה כולו מנדף זיעה. באזורים הבעייתיים, כמו אזורי שפשוף בכף הרגל, הבד יהיה בצפיפות שונה. כך הגרביים מוסיפים נוחות ומפחיתים את הסיכון לפציעה, במיוחד ברכיבות ארוכות או אימונים בעומסים גבוהים. בגזרת הלבשה עליונה, היצרנים משקיעים לא פחות. במותגים שעולים הרבה כסף ניתן למצוא כל מה שהטכנולוגיה מאפשרת על מנת להתאים בצורה מיטבית לצרכים שלנו.
- חולצה מודולרית חמה עם מערכת אוורור ושרוולים מתפרקים
- מעיל גשם נושם ומנדף שגם מתקפל לתוך הכיס של עצמו
- ערדליים מגומי מלא, ששומרים על הנעל יבשה במהלך הגשם
האם כדאי לבזבז?
אפשר לומר שכל זה בזבוז כסף לא מוצדק, אבל מניסיון שלי – ההנאה בשימוש בדברים טכנולוגיים ומחושבים (גם אם מדובר בביגוד) שווה את זה. אפשר לרכוב בגשם ולשים בתוך הנעליים שקית מסופר או ללבוש ערדליים יקרים. אפשר לעצור ברמזור ולהרגיש איך נהגים בוחנים את הביגוד הצמוד שעוטף לך את הגוף או להיראות כמו חובבן עם חולצה שזזה עליך יחד עם הרוח. בדברים טובים משתמשים הרבה זמן. במהלך חיי שימוש בביב ממותג, אפשר לזרוק לפח 3-4 ביבים זולים. בסופו של דבר כנראה תשלמו פחות, אבל מה עם הנאה? יצרנים איכותיים טורחים להפוך את הבגדים לפונקציונליים, יפים ונוחים בו זמנית. הסרו דבר אחד מהנוסחה הזו, וכל הקסם נעלם. החולצה יכולה להיות יפה בטירוף, אבל זה לא שווה אם אחרי 20 ק"מ היא מתחילה להשתפשף. ביגוד רכיבה איכותי משפר משמעותית את רמת הנוחות, ללא קשר למרחק ורמת האימון. שווה את הכסף? תשובתי היא – כן!