כשדגם ראשון של אופני שטח של לאפייר נוחת אצלנו למבחן, ההתרגשות היא רבה. כשמדובר על דגם קצה, הדופק עולה עוד לפני הפידול הראשון. כשמדובר על דגם עם גיאומטריה מיוחדת אולטרה-מודרנית, זה בכלל הופך להיות מסקרן. קבלו את מכונת הקרבון מארץ הבאגט לתחום ה XCO והמרתון – Lapierre XR 9.9.

נעים להכיר – Lapierre

הרבה באגטים נאפו מאז הקמתה של חברת Lapierre ב-1946 בצרפת. אופני כביש יחד עם אופני עיר הרכיבו את מרבית הפורטפוליו של העסק הנושא את שם משפחתו של המייסד – גאסטון לאפייר מהעיר דיז'ון שבמזרח המדינה. דורות התחלפו והמפעל גדל. כבר באמצע שנות ה-80 של המאה הקודמת, החברה זיהתה פוטנציאל הולך וגדל של אופני השטח ומהר מאוד מיקמה את עצמה בקדמת השוק הצומח. 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

הצלחה של Lapierre לא נשארה רק בחיק המשפחה המייסדת וכבר בשנת 1993 קבוצת Accell ההולנדית נכנסה כשותפה לחברה, ראתה כטוב ובשנת 1996 השלימה את הרכישה. מאז לאפייר פלשה לעוד תחומים הקשורים לאופניים ופיתחה טכנולוגיות רבות, החל מאופניים מתקפלים, תרכובות קרבון חזקות וקלות לשלדות ועד לבדים מיוחדים עבור בגדי רכיבה.

בשנת 2007 המותג Lapierre פרץ לשוק העולמי ויצא מחוץ לגבולות אירופה. רק לסבר את העין – כבר בשנת 2013 החברה שחררה 2 דגמי קונספט חשמליים והייתה בין הראשונות בשוק לזהות את המגמה, אבל על זה בהזדמנות אחרת.

סינגלים

כרטיס ביקור – Lapierre XR 9.9 2022

  • שלדה – XR full Carbon 100mm travel (29") Team layup
  • מזלג –  Rock Shox SID Ultimate Charger Race Day w/Remote – 100mm
  • בולם אחורי – Rock Shox SID LUXE ULTIMATE w/Remote
  • ברקסים – Sram LEVEL TLM 2 pistons
  • קראנק – Sram XX1 Carbon EAGLE BOOST 148 / 34T /175mm
  • מערכת הילוכים – SRAM XX1 Eagle, 12s
  • מוט אוכף – Lapierre carbon light, Ø: 31.6mm, L: 400mm
  • אוכף – Fizik Taiga
  • גלגלים – Lapierre carbon XC SL 29" Boost XD driver, 6-boltCenterline CLX Rounded 180mm/160mm front/rear (29")
  • צמיגים – Maxxis Rekon Race EXO TR 29×2.35 120 TPI 3C MaxTerra
  • משקל – 10.44 ק"ג לפי מדידת היבואן (בלי פדלים, עם חומר בצמיגים ומתקן בקבוק אחד)
  • מחיר – 35,400 ש״ח
  • יבואן –  בשביל האופניים
לאפייר

לאפייר 100מ"מ עם גיאומטריה עדכנית למרתון וסינגלים

לאפייר – התרשמות ראשונית

כבר מהמבט הראשון על האופניים של לאפייר הם לא משאירים ספק לגבי ייעודם. הם לא מנסים להתחפש למשהו אחר או לשדר מסר כפול. המראה שלהם משדר קרב. סכין גילוח חדה ומושחזת שבאה לגלח דקות ושניות בתחרות XCO או XCM בשטח מאתגר. קווי השלדה חדים וחלקים בגווני שחור מט מקרבון מיוחד של Lapierre. לוגו החברה עם צבעים משתנים בזוויות וכל שאר החלקים בגווני שחור נותנים לכל החבילה להיראות כמו מטוס חמקן.

מתלה ה-XR החדש שונה מהדגם הקודם ונפטר מציר אחד בין תומכות השרשרת לתומכות האוכף. כעת הגמישות של תומכות הכיסא יחד עם הבולם האחורי הם האחראים על ה-100 מ"מ של מהלך המתלה האחורי. כבר ראינו פתרונות דומים אצל חברות אחרות בדגמי ה100 שלהם. יהיה מעניין להרגיש איך הפתרון של Lapierre יעבוד בשטח.

לאפייר Lapierre

כל חלקי השליטה של ה-XR הם על טהרת התאגיד SRAM ברמה הכי גבוהה עם מערכת Eagle של 12 הילוכים. מוט אוכף וחישוקי גלגלים מקרבון – תוצרת בית. החברה בחרה בצמיגי תחרות מאוד רחבים מבית Maxxis בעלי פרופיל זיזים נמוך והתנגדות גלגול קטנה. במקור האופניים באים ללא דרופר, אבל קיימת הכנה בשלדה לחיווט נסתר עבורו וניתן להתקין אותו כבר במעמד הקניה בתוספת תשלום.

על מנת לגלח עוד כמה גרמים במשקל, Rockshox בחרו בפתרון מעניין לכיוון מהירות השיכוך החוזר – בעזרת מפתח אלן נשלף בצורת "ר" עם "כובע" פלסטיק המתלבש על הבליטה הפנימית ברגל ימנית של הבולם. 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים
 

כיוונים, כיולים ומה שביניהם

מעבר לגובה אוכף וזוויות כידון עם מנופי השליטה בהילוכים ובלמים, הכיוון החשוב והקריטי באופניים מהז'אנר התחרותי הוא כיוון הבולמים. כשיש רק 100 מ"מ לרשות הרוכב הם חייבים להיות 100 that counts. מעבר לנוחות שתשפיע על עייפות לאורך שעות רכיבה ארוכות, הבולמים מספקים גם אחיזה ועקיבה בשטח טכני וישפיעו ישירות על המהירות בה ניתן לרכוב בקטעים טכניים. כל זה יאפשר לרוכב על ה-XR להרוויח זמן לעומת המתחרים ולכן חייבים להיות מדויקים ברמה של רוקח בכל הכיולים. את רמת לחץ האוויר לשקיעה הראשונית (sag) כיוונתי באזור ה-25% מהמהלך ונשאר רק לכייל את מהירות ההחזרה. 

שתי הרגליים של המזלג חלולות בחלקן התחתון וצריך אצבעות קטנות של אקורדיוניסט על מנת לתפוס ולסובב את מנוף הריבאונד. מכיוון שכותב שורות אלה במקרה ניגן מספר שנים על אקורדיון בצעירותו, לא חוויתי בעיה מיוחדת בעניין. כיוון הבולם האחורי לעומת זאת, היה קצת יותר מאתגר. מנוף הנעילה של הבולם האחורי (שני הבולמים ננעלים מהכידון) מסתיר את בורג כיוון הריבאונד. לאחר הדרכת יוטיוב של כמה דקות גיליתי שאותו מפתח אלן בצורת "ר" שניתן לשליפה מהרגל של הבולם הקדמי, נועד גם לכיוון של הבולם האחורי.

כאשר האופניים תלויים בזווית על המתקן, או הפוכים על הרצפה, נועלים את הבולמים ונותנים דחיפה נוספת ביד למנוף הנעילה של הבולם האחורי על מנת לקבל גישה לבורג הכיוון. רק אז ניתן להכניס את מפתח האלן לראש בורג הכיוון ולסובב אותו כמה קליקים לכיוון הרצוי. הנדסת אנוש מאוד לא מוצלחת של Rock Shox.  ככל הנראה סוג של הקרבה לטובת הורדת המשקל.

לאפייר Lapierre

רכיבה ראשונה

רכיבה ראשונה על ה-XR (עם סג 25%) הייתה קשיחה ולא מפנקת ורק אחרי שהשכלתי לנצל אפשרות הורדת לחץ אוויר בצמיגים הסופר רחבים ולעלות את ה- sag בבולמים ל- 30%, קיבלתי תוצאה משביעת רצון. לאחר שהוחזרה התגובתיות למתלה, בכל זאת נכנס מחיר בדמות ניעות לא יעילות של המתלה בדיווש. המשחקים עם ה-sag ומהירות החזרה של שני הבולמים הביאו אותי למסקנה שישנן 2 דרכים לפתור את הסוגיה: הוספת לחץ בבולמים או נעילתם בקטעים של דיווש רציף. מפאת הרצון להתפנק בקטעים טכניים החלטתי להישאר עם sag של 30% וכל פעם לשחק עם נעילת הבולמים על מנת למנוע נדנוד. 

לאפייר Lapierre

תנוחת הישיבה על XR היא סופר קרבית. כבר מהסתכלות מהצד ניתן לראות שהכידון ממוקם יותר נמוך מהאוכף והישיבה מאוד "כבישונית" וכפופה קדימה. כידון האופניים די שטוח עם rise ו- backsweep כמעט אפסיים, אבל מספיק רחב ונותן שליטה ואחיזה מעולים.

הילוכים ובלמים, כצפוי, עבדו ללא רבב על ההתחלה במשך כל המבחן. מי מהקוראים שמסוגל להבדיל בין אופי העבודה של מערכת הילוכים של SRAM לזו של Shimano, ירגיש את ההבדל גם כאן. אני לא מציין את זה לטובה או לרעה, אלא מכיוון שה-XR באים רק עם SRAM. גלגל"ש קדמי הוא 34 שיניים וטווח גלגל"שים האחוריים נע בין 10 ל- 52 שיניים – מספיק גמישות בכל המצבים שנתקלתי בהם במהלך המבחן.

לאפייר Lapierre

לאפייר מציגה: גיאומטריה אולטרה מודרנית

בואו נדבר רגע על הפיל שבחדר – זווית הראש של לאפייר – 66.5 מעלות! ותיקי דו-גלגלי בוודאי עוד זוכרים את הימים העליזים של גלגלי 26' וגם את זוויות הראש שהיו נהוגות בימים ההם. זוויות של 66.5 מעלות היו שמורות אך ורק למפלצות downhill עתירות שיכוך ואופני XC היו מתהדרים בזוויות חדות של 70-71 מעלות. עם הזמן הגבולות התחילו קצת להטשטש, נולד לו זן חדש של אופניים – down-country, אבל עדיין הזוויות לא ירדו כל כך נמוך. 

בקטגוריה הזו זווית הראש השולטת כיום היא כ- 68 מעלות אבל לאפייר לקחו את זה צעד נוסף קדימה. האם הם הקדימו את זמנם, או עשו הימור לא מוצלח? הזמן ישפוט לגבי המגמה, אבל את דעתינו אנחנו כבר גיבשנו – זה עובד נהדר, גם באופני 100מ"מ. 

סטם קצרצר או מדיום קטן?

למרות שהגובה שלי נמצא באמצע מידת M, גיאומטריית ה-XR נותנת הרגשה של אופניים צפופים. ישנה תחושה סובייקטיבית שסטם קצת יותר ארוך, היה "משחרר" את הצפיפות במקצת. זה בר שינוי למי שירצה בכך. כל תנוחת הרכיבה והישיבה ממקמים את הרוכב קדימה בתנוחה קרבית ותורמים ליציבות ושליטה.

שאר המספרים בגיאומטריית לאפייר לא חורגים במיוחד. אורך תומכות שרשרת הוא 435 מ"מ, Reach של 445 מ"מ ו- Stack של 584 מ"מ – מספרים מאוד מקובלים בקטגוריה וגם ההתנהגות של האופניים ברכיבה מאששת את זה. זווית מוט אוכף מקובלת אף היא כיום ועומדת על 75 מעלות עגולות. יעילות דיווש זה לגמרי כאן.

נתון מעניין שלא נמצא ברשימת הזוויות והאורכים של XR הוא גובה ה-BB. בהיעדר מספר במפרט אפשר רק לומר שהגובה הזה הוא מאוד נכון. ככל הנראה הוא יותר ממה שמקובל בקטגוריה ובמהלך רכיבות טכניות רבות שעשיתי, לא נתקלתי ולו פעם אחת עם הקראנק בסלעים או שורשים בסינגלים. ה-BB מספיק גבוה בשביל לא להיתקע בסלעים מצד אחד, אבל לא יותר מדי גבוה על מנת לפגוע ביציבות בפניות והיגוי מצד שני. 

גאומטריה

רכיבה טכנית

מהרגע הראשון שעולים על אוכף ה-XR ומניחים ידיים על הכידון, מרגישים את ההיגוי המרוסן שכל כך אופייני לזווית ראש של 66.5 מעלות. הרגשה מאוד מוזרה ולא שייכת לז'אנר. לא מצפים לה והיא מפתיעה בכל פעם מחדש. מהרגע הראשון, מאוד סיקרן אותי להרגיש את ה XR בסינגלים צפופים וטכניים. יחד עם זווית הראש, גם הגלגלים שלהם לא ממש מסתדרים בקו אחד עם מה שמקובל במגזר. צמיגי 2.35' עם חישוקים ברוחב נדיב מאוד של 27 מ"מ "נפתחים" לרוחב משמעותי. מכל כיוון שלא מסתכלים על החבילה הזו, היא צועקת "קח אותי לסינגלים"! זה בדיוק מה שעשיתי.

לאפייר Lapierre

התנהגות של ה XR ברכיבות טכניות וסינגלים הפתיעה לטובה. גם טיפוס על סלעים מזדמנים וגם ירידות ודרופים קטנים התקבלו בכיף. המבנה המאוד קומפקטי והצפוף של השילדה יחד עם זווית הראש, עושים את העבודה ומי שיבחר להתחרות עם ה XR, ללא ספק יהיה בעל יתרון לעומת מתחרים אחרים בחלקים הטכניים של המסלול. 

ההיגוי והשליטה על האופניים מצויינים והם נותנים הרגשת ביטחון שלא מצפים לה באופני 100 טהורים מהז'אנר הזה. כמובן שיש תשלום על תנוחה פחות זקופה מאופני שבילים, ועל רוחב הצמיגים בקטעי דיווש רציפים ויש גרר מסויים, אבל סוג הצמיגים שנבחר הוא מעין פשרה – זיזים יחסית קטנים ולא צפופים. הרבה אחיזה בקרקע לא מהודקת בשיפועים כנראה לא תקבלו, אבל הרוחב עשוי לפצות על זה.

דברים שאהבתי

  • קודם כל ולפני הכל – המשולש הקדמי של השלדה יכול להכיל 2 בקבוקים! צינור תחתון קיבל בברכה בקבוק של 1 ליטר ויש אפילו מצב ליותר. צינור האוכף קיבל בקבוק של 600 מ"ל ולא נראה שיכול לקבל יותר. המלצה לרוכשים פוטנציאליים שרוצים להשתמש בשני הבקבוקים – להשתמש במתקני בקבוק עם הכנסה צדית, אחרת תילחמו בכל פעם שתנסו להוציא או להכניס בקבוק למתקן.
  • עוד דבר נחמד שאהבתי והוא עשוי לפשט כיוונים או תיקונים קטנים – מפתח אלן מגנטי בתוך ציר הגלגל האחורי. ניתן לפתוח איתו את צירי שני הגלגלים, לכוון גובה מוט אוכף וכל ידיות השליטה שעל הכידון. חוסך ידיות לשחרור מהיר בשני הגלגלים ופותר מהצורך להוציא את כל סט המפתחות בכל פעם שיש משהו קטן לכוון. אותו המפתח הוא גם פותחן בקבוקי בירה לחגוג את הניצחון בתחרות, או עוד KOM בסטרבה.
  • אחרון חביב ברשימת הפיצ'רים החביבים הוא מוביל שרשרת מעל הגלגל"ש הקדמי. מאוד פרקטי וחוסך כאב ראש של עצירה במקרה שהשרשרת ירדה.

לאפייר Lapierre

דברים שאהבתי פחות

שני דברים קיבלו אצלי ציון נמוך, אבל אף לא אחד מהם אינו show stopper מבחינתי.

  • מרווח בוץ קטן בין שני הגלגלים לשלדה. כל המרחקים בין הגלגלים לשלדה ולבולמים מאוד צפופים ובמקרה ונתקלתם במלכודת בוץ בדרך – עזבו את הרכיבה. תקחו את האופניים ביד ותעברו את המכשול. החדשות הטובות הן שמדובר בסה"כ בפחות מ- 11 ק"ג משקל.
  • אין מעצור לסיבוב מלא של הכידון. ברוב המוחלט של המקרים מדובר בפיצ'ר בטיחותי, אבל בלאפייר מדובר במשהו נוסף. מכיוון שהכידון מאוד נמוך ושטוח, כשמסובבים אותו ב-90 מעלות ימינה או שמאלה, ידית הברקס השמאלי ושיפטר בצד ימין נוגעים בשלדה. היצרן מודע לבעיה ונותן מדבקת סיליקון על הצינור העליון שמגנות מפני שריטות. הבעיה היחידה היא שהמגן עושה את העבודה רק בצד שמאל ואילו בימין השיפטר (שבולט כלפי מטה ונמצא יותר פנימה בכידון) עדיין נוגע בשלדה החשופה. אישית פתרתי את הבעיה ע"י מדבקה שקופה על השלדה, אבל הורדתי על זה כמה נקודות למהנדס המתכנן.

יתרונות

  • גיאומטריה מודרנית מעולה לרכיבה טכנית
  • שיכוך מפנק ואקטיבי
  • שני בקבוקים והקדמי אף גדול
  • מותג ייחודי – לא חייבים להיות כמו כולם

חסרונות

  • תנודות מתלה בפידול ללא נעילה
  • אין מעצור בסיבוב של כידון

סיכום

כיאה לחברה מאוד ותיקה, מנוסה ואיכותית, לאפייר מציעה חבילה מאוד אטרקטיבית לרוכב XCO או מרתון תחרותי. רמת האבזור אינה מאכזבת והמחיר מאוד תחרותי. היסטוריה של לאפייר מלמדת שהיא תמיד הייתה בין הראשונות לזהות מגמות בתחום האופניים ולהיות מובילה וחדשנית בתחום. הקצנת זווית הראש לערך שקצת קשה לעיכול כרגע עשויה למשוך אחריה עוד יצרניות ולהפוך לסטנדרט חדש, יחד עם גלגלים רחבים. רוב תחרויות האופניים בתחום ה-XCO כבר מזמן הפכו למאוד טכניות ומה שעשו מהנדסי לאפייר נראה בסך הכל מאוד הגיוני. XR 9.9 נכנסים לזירה מאוד צפופה ותחרותית ולדעתי יש להם את הכל על מנת לפרוץ קדימה ולהצליח.

מאת: ודים לינצקי
צילום: גיאחה

⬇️⬇️⬇️ אגב, שמת לב למלבנים האלה לשיתוף כתבות? אם אהבת את התוכן שלנו, התודה הכי גדולה עבורנו היא שיתוף שלהן לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך