הפעם במבחן טרק צ'קפוינט SL 5 G3. אופני גרבל בתקציב של 16,800 (מחירון לפני הנחות מועדון), הילוכים חשמליים במשקל 9.6 ק"ג. גיא חלמיש בילה עליהם כמה שבועות מלאי חצץ, עליות כביש, ואימונים מדלת הבית, וחזר עם תובנות:
אופני כורכר הם הדבר שכל יצרני האופניים תולים בהם את יהבם בשנים האחרונות, כדי לקדם שינוי, רענון והחלפת אופניים. בישראל המוטיבציה העיקרית לרכישה כזו היא של רוכבי שטח הטועמים עמם את טעם הפרי האסור (רכיבת כביש). בעולם המוטיבציה הפוכה – הגראבל מאפשר להמוני רוכבי הכביש לטעום את טעם רכיבת השטח.
השאלה הגדולה – האם אתה צריך כאלה?
בגלל שיש רצף כזה הדוק וצמוד שבו גם הארדטייל מהיר כמו הפרוקליבר (Procaliber) יתאים לרכיבות גראבל, וגם אופני כביש אנדיוראנס כמו דומנה (Domane) יכולים לקבל צמיגים רחבים מאוד ולהפוך לגראבל – השאלה מה נכון לך לקנות היא שאלה מרכזית (לפחות בהנחת המחסור שגורסת שאין מקום ותקציב לכל סוגי האופניים שנרצה במחסן).
קבלו אותנו למייל אחת לשבוע:
התשובה תלויה מאוד באופי האופניים שיש לכם היום. ככל שהם רחוקים יותר מאופניים לדרכי עפר, כך ההגיון מתחזק. שתי דוגמאות אמיתיות מקונים טיפוסיים שהגיעו לחנויות Trek לאחרונה –
- טריאתלטים עם אופני נג"ש – ללא אופני הרים בכלל. הם רק על אספלט ורוצים להפחית סיכון בתאונות. כדי להשלים שעות רכיבה בסיכון נמוך יותר מבכבישים, אופני גראבל הם פתרון הגיוני. מוצר המחובר לחווית הכושר והלב ריאה ברכיבה, יעיל בכבישים צדדיים, במושבים, דרכי עפר וכורכר.
- רוכב השטח הקלאסי הישראלי – הוא חובב סינגלים, רוכב טכני, אולי גלש קצת למרתון. יש לו אופני שיכוך כפול עם צמיגי 2.4". הבעיה היא שרכיבות הפאן האלה אינן רכיבות כושר וגם קצת מצחיק לצאת איתם לרכיבה מפתח הבית במישור החוף. גראבל מאפשר לצאת מהבית, לרכוב בכבישים צדדיים עם סיכון נמוך, ולהיכנס מהם לדרכים חקלאיות, עפר וכורכר בתנוחה וחוויה אירובית – אימונית.
מפרט: Trek Checkpoint SL5 G3 2025
אופני המבחן הפעם הם לא ממש אופני כניסה, וגם לא ממש אופני קצה. הם נמצאים באמצע הסקאלה ועולים ₪16,800 באתר CTC- טרק ישראל. הטכנולוגיות הבולטות בהם – זה בעיקר האיזוספיד בצומת הצינורות העליונה שתפקידה לשפר את הנוחות בישיבה. זה קורה באמצעות הפרדת מוט הכיסא מהשלדה ליד הצינור העליון, ומתן חופש תנועה משוכך באלסטומר בתגובה למכות. בישיבה גם מורגשת מאוד הפחתת רמת הויברציות מהשביל.
- שלדת קרבון OCLV מסדרה 500.
- עם טכנולוגיית הנוחות IsoSpeed
- עם תא כלים בצינור התחתון
- מגן שלדה מאבנים בצינור התחתון
- מחזיק שרשרת (מנפילה פנימה מלפנים)
- יודעת לקבל צמיגים של עד 50 מ"מ (כמעט 2")!
- הרבה נקודות הברגה לתיקי השלדה התואמים של Trek
- יודעת לקבל בולם גראבל קדמי עד 40 מ"מ, ודרופר מאחור
- מקום לעד 4 מחזיקי בקבוק על השלדה
- הכנה למגני בוץ
- מעביר אחורי בסטנדרט UDH החדש שמוותר על האוזן
- מערכת הילוכים סראם אייפקס אלקטרוני (מעביר: SRAM Apex XPLR eTap AXS טווח 11-44)
- מעצורי דיסק סראם פייסליין
- גלגלי אלומיניום Bontrager Paradigm SL TLR
- כידון: Bontrager Elite Gravel, alloy, 42cm
- משקל (מידה 54, עם טיובלס, ללא פדלים ומחזקי בקבוק) כולל טיובלס ופדלים – 9.6 ק"ג
- מחיר: 16,800 (מחירון לפני הנחות מועדון) באתר CTC- טרק ישראל
טרק צ'קפוינט – סטייל ואופנה
לצ'קפוינט שבמבחן יש את האפיל הנדרש – הם מודרניים, מקרבון, והם מאפשרים לרוכב שיאמץ אותם לשים את התיק העגול מלפנים ולהרגיש בלונדינית-גרבל-אינסטגרם עד הסוף. עם ביגוד בצבעי פסטל ירוק זית סגלגל ובז' מט, הם מתאימים לוייב עדכני. הם גם מספקים מענה ראוי בתוך הקבוצה הזו, שכן רבים ממנה רוכבים עדיין על אופני אלומיניום שקנו בתקציב נמוך.
ל Trek Checkpoint יש שלדת קרבון יפה, עם מרכיב הריכוך המועיל מאחור, הקשת הדקה סביב הגלגל – נראית מעולה, ולבסוף סוגרים את העילאיות וההתנשאות ההילוכים האלקטרוניים של סראם. אבל הצביעה הפעם שמרנית עד משעממת לטעמי. הייתי מעדיף כבר את הגוונים של הז'אנר בשילובים כלשהם, או איזה צביעה יותר מעניינת.
גיאומטריה ותנוחת רכיבה
קיבלתי למבחן את מידה 54 שזה התרגום הכבישוני/גראבליסטי למדיום (יש 6 מידות לדגם). טרק ממליצה על הדגם הזה לגובה 162 – 173 cm או לבעלי אורך רגליים של 76 – 81. אם יש סתירה אצלכם בין שני אלה, הקדישו קצת יותר מחשבה לבחירה. אני על הקצה העליון של ה Inseam פה אבל לפי הגובה המומלץ שלהם הייתי אמור לבחור 56 ולא מדיום, ומזל שברור לי שאני חייב 54, אם לא 52 אפילו. גם אלה, עם היציבות והגיאומטריה הרגישו ענקיים.
טרק מיתנה את הדגם הזה ביחס לשנים קודמות והפכה אותו ליותר מוטה נוחות: עם ריץ' קצר יותר, וסטאק גבוה יותר. זה התאפשר בזכות הפרדת דגמים מהצ'קמייט – הדגם הנמוך קליל יקר ותחרותי של טרק. אני כנראה טיפוס של Trek Checkmate הרייסרי, יותר מאשר של Checkpoint הטיולי הרפתקני. אני מעדיף רכיבות לחץ קצרות של שעתיים עד ארבע, על פני מסעות גראבל עם תיק עגול מלפנים, יום שלם או טורינג. לכן מיד עם קבלת האופניים הזזתי את האוכף קדימה לתנוחה קרבית יותר, ואת הכידון למטה לאווירודינמיות ולחץ על הפדלים.
כבר ברכיבה הראשונה ברור שזו מכונה ארוכה יחסית, ויציבה – עושים סיבובים גדולים ומתרגלים קווים ישרים ופלואו. הדרופים אינם עמוקים וזה הופך את המיקומים מלפנים לאפקטיביים גם בהודס וגם בדרופ. אם זה היה נמוך מדי זה היה שימושי הרבה פחות, ומאתגר לרוכבים רבים.
ביחס לאופני הרים אין ספק שהתנוחה הצרה יותר מלפנים, ומנח היד על ההודס נוחים בהרבה מהכידונים הרחבים והישיבה הזקופה מדי של אופני ההרים – אבל רק ברכיבות ישרות ללא פניות. במסלולים חלקים יותר, לרכיבות אנדיורנס ארוכות זה כלי נהדר לגיוון תנוחה ולחוויה.
אבל לטעמי במסלולים מטרטרים עדיין יש לשיכוך הכפול היעיל, על אופני 100 מ"מ מכוילים למהירות, עדיפות לסבולת זמן אוכף ארוך. וברכיבה שיש בה ריבוי פניות וצורך בשליטה – יש יתרון גדול מאוד לכידון שטוח.
עוד על הכידון – אחד השימושים של הדרופים הרחבים בגרבל הוא הפחתת הויברציות שיש כשאוחזים בקצה שלהם – אבל במקביל מתרחקים פה מידיות המעצורים.
מאיימים על הטרק דומנה וקטגוריית האנדיוראנס?
האם אופני גרבל הם למעשה השחקן המנצח בקטגוריית "אופני האנדוראנס"? נשחק קצת בדיבייטינג:
בעד: "למרות שאופני הכביש אנדיוראנס בהחלט השתפרו בשנים האחרונות, דומה שזה סגמנט שלא מצליח להתרומם משמעותית. לעומתו הגראבל מספר סיפור של חוויה, גילוי והרפתקה, ו Storytelling מניע את הקניות שלכם היום. הסיפור של "תרכוב רכיבות גראן פונדו בנוחות אחרי גיל 40" פחות מגניב…
הורסטיליות העדיפה של אופני הגרבל גם לשטח לייט, הופכת אותם למכונה ראויה לחובבי הנוחות גם בכביש. עם לחץ אוויר גבוה הפסד מהירות הגלגול בכבישים לא יהיה דרמטי, והגיאומטריה יציבה ונוחה להפליא. הצ'קפוינט מגדילים לעשות עם פטנט השיכוך האחורי. רוכבי ורוכבות כביש, שמרגישים לא בנוח עם זריזות ועצבנות האופניים שלהם, אולי יכולים לשקול את הגראבל, עם צמיגי 30 ויקבלו חוויה יציבה ומרגיעה יותר."
קבלו את הכתבות ברגע שהן יוצאות:
לחצו פה לקבוצה השקטה שלנו בווצאפ
נגד: "הגראבל זה סיפור שאולי מתאים לרוכבי שטח שבסתר ליבם הם כבישונים בארון ויוצאים למסיבה של בני מינם בהחבא. הם יודעים שאין כמו שלדה קשיחה ומהירה על האספלט. אבל אם אתה כבישון אמיתי, אתה רוצה מכונה של כביש, שכשתצא לעמידה היא תעביר את כל האנרגיה שלך בקשיחות מרבית לתנועה קדימה. אתה רוצה 6.9 קילו בעליות, וחצי גלגל ראשון בספרינט.
אפילו אם אתה רוכב אנדיוראנס, כשאתה רוכב על שלדת כידון מעוקל אתה רוצה מכונת מירוצים בלגית ל Cobble Stones פשוט כי הכבישים בארץ לא משהו. אז שחרר אותי מפנטזיות על רכיבות הרפתקה ארוכות עם תיקים וצמיגים רחבים מדי, אני מקסימום מקבל מהאישה 3 שעות בשבת. תביא לי טרק דומנה, ותארוז לי את זה בשלושה קילו פחות אם אפשר."
הילוכים
ההילוכים לא התחילו איתי בטוב. כבר ברכיבת הכיוונים הראשונה שהייתי אמור לצאת אליה במושב, התגלה שהסוללה מאבדת מגע עם נקודות הטעינה. היא רעדה קלות ולא עבדה בגלל זה, גם בתוך המעביר וגם במטען היא לא נטענה. זה מעט חיזק אצלי את התחושה שאלחוטי זה לא תמיד עדיף. אבל יתרון המשקל של סוללה פצפונת, עם קלות ההתקנה הזו ללא חוטים לסוללה מרכזית, בסוף מנצח בשוק. קפיצה לטרק קדימה, והוחלף מה שנדרש – אבל עדיין, זה ניג'וס לטעון כל שתיים שלוש רכיבות.
זו מערכת הינע אלחוטית 12 הילוכים מסוג SRAM Apex XPLR AXS – יש לי הרבה שבחים להילוכים חשמליים של סראם וביקורת קטנה אחת על כך שהם לא מהירים באופן מורגש במיוחד. אבל ה 1X להיט, וכיף לא להתעסק עם העברות מלפנים.
חווית ההעברה מעולה: מימין העלאה להילוך מהיר ומשמאל הורדה להילוך עליות. אין צורך בפטנט המעצבן של העברת פלטה קדמית עם לחיצה כפולה בשני הצדדים כמו שיש במערכות הכביש של סראם. הכפתורים מעולים, גדולים, ולא צריך להתאמץ לחפש אותם. ההודס גבוהים ומסיביים. קצת גדולים מדי ליד קטנה אבל משרים ביטחון כשנשענים עליהם בדרך משקשקת עצמות.
נקודת ההצטיינות הכי משמעותית של ההילוכים האלה היא האפשרות המדהימה שלהם לקבל העברות חלקות גם תחת לחץ מקסימלי של פידול. ניסיתי להעמיס עליהם כמה שיכולתי הם לא התרגשו מכך – יוצאים לעמידה ומעבירים הילוך? זה קטן עליהם – ההילוך יעבור ללא מחאות מהמערכת. שאפו לסראם שבהחלט מראים הצטיינות בהיבט הזה.
שיכוך, גלגלים, צמיגים ולחצי אוויר
נתחיל באמירה על מבחנים שמייחסים עודף חשיבות באופני גרבל לתכונות שיכוך השלדה. יש הבדלים, והם חשובים בלחץ אוויר נתון וגבוה בעיקר. אבל הבדלי השלדה יורגשו בעיקר כשתבחרו בלחץ אוויר גבוה, שיבודד את ההשפעה ויעביר אותה מהשפעת הניפוח אל השלדה. ומאחר וכשתצאו לשטח אין בעיה להוריד קצת, הרי זה חשוב, אבל זה לא חזות הכל. פיינשמקרים שחייבים לחץ אופטימלי, יכולים תמיד לעדכן תוך כדי רכיבה עם משאבה חשמלית סטייל Cycplus שגם נותנת לכם מד דיגיטלי של לחץ האוויר.
הצמיג ברוחב 42" הוא הבונטרגר ג'ירונה RSL – צמיג 700 רחב יחסית שהיה סביר לכל מגוון המשטחים שרכבתי עליהם. הגלגלים, Bontrager Paradigm SL TLR, מעט כבדים והם הפריט שבכל המבחנים ממליצים לשדרג באופניים, ואני מצטרף להמלצה למי שרוצה חיות, תגובתיות משופרת לשינויי מהירות והורדת משקל.
למרות המשאבה הדיגיטלית, לאורך כל המבחן העדפתי לחץ אוויר שיחסית ישחרר אותי מהתעסקות רבה בניפוחים והתאמות אחר כך הלכתי על מצב אמצע של בין 30 ל-35 לרוב הרכיבות. זה אפשר לי לרכוב גם בכביש וגם בשטח בלי לשנות וסיפק איזון סביר בין נוחות לתגובתיות.
כשהם הגיעו מהחנות עם 25 זה היה רך מדי בעליל ומתאים לשטח כורכרי מטרטר בלבד. העלתי ל 40 ברכיבת כביש ארוכה ועליות. בשאר הזמן 32-35 התאזן לכבישי השרון משולבים בכורכר ודרכי פרדסים והיה נוח ומשכך. יתכן שאפשר להוריד מעט יותר מלפנים מאשר מאחור (שם יש את הפטנט המשכך קלות של טרק שמאפשר להשאיר קצת יותר לחץ כשאתם ישובים על האוכף).
ואם כבר מדברים על לחץ אוויר – היה ותצטרכו להוציא ערכת תיקון, התא המדהים והמפנק הזה בצינור התחתון הוא גאוני – בזכותו לא התגעגעתי לתיק האוכף התלוי מאחור.
הגברת מהירות מאתגרת – בירידות וסיבובים
החסרונות של כידון מעוקל לעומת כידון שטוח באים לידי ביטוי בירידות בשטח – ובכלל האופניים לא נולדו לטיסות בירידות ובסינגלים. הם מגיעים די בקלות למגבלות האחיזה ופה מורגשת העדיפות של אופני הרים. הברקסים רחוקים, לא מאוד חזקים – והם גם פחות מגיבים באחיזה מלמעלה מההודס. תוסיפו לזה גלגל של 42 ולא 45 ומעלה עם קוביות – וקיבלתם פחות אחיזה בסיבובים ובעצירה.
אני קיבלתי געגוע לאופני הרים בשטח קצת יותר מאתגר מכורכר ישר והדוק. הכידון המתרחב בז'אנר ב 3 ס"מ בכל צד, הוא הפתרון של הגרבל גם להפחתת הטרטור מלפנים, וגם ליציבות מוגברת. אבל בירידות המעבר למעצורים ממנו בעייתי ולוקח זמן רב מדי בכדי להגיב במהירות בירידה.
בסינגל דורות-רוחמה נתתי מקטע עבודה, עם הידיים על הדרופים. הרכינה קדימה הוסיפה מעט משקל על הגלגל הקדמי, והמהירות הגיעה לסיבוב מעט חולי יותר, והופ… השתטחות. באופני הרים זה לא היה קורה ופה נדרשת הרבה יותר זהירות. בירידות כביש מהירות כמו זו שבנס הרים, האופניים מרגישים יציבים להפליא, ותחושת הביטחון עליהם אדירה.
אבל מורגש גם הצורך בשפת גוף חזקה יותר כדי להסתובב איתם במהירות – אופני גראבל פשוט רוצים להמשיך ישר. בסיבוב של נס הרים בדיוק רכב ממול עוקף רכב ליווי רוכבים איטי ומגיח מולי בהפתעה. נדרש מאמץ מעבר מהרגיל כדי להמנע מהשמשה הקדמית שלו ולחתוך לסיבוב צר יותר מהמתוכנן תוך כדי האירוע.
עליות? זה רק עניין של כסף
הרכיבה הראשונה שלי עם האופניים היתה רכיבת כביש ארוכה דווקא, לבדוק את יכולות הטיפוס והעליות שלהן אל נס הרים. הדמיון לאופני כביש מעט מטעה – היות וזו לא מכונה זריזה אלא נושאת מטוסים יציבה לעומת אופני כביש עצבניים. שילוב הגיאומטריה עם הגלגלים העבים מייצר יציבות משמעותית. ההילוכים תפקדו מצויין ולא הרגשתי אף רגע שאני צריך שתי פלטות מלפנים. גם בירידות ובמישורים לא חסר היה לי הילוך קשה יותר. אנחנו בהחלט מתקרבים ליום שבו אופני הכביש יגיעו בסטאפ דומה כברירת מחדל של 1×13.
נתתי בראש בתחרות קטנה בצור הדסה עם החברים שהגיעו עם אופני כביש. שם הרגשתי היטב את ההבדל בין אופניים ארוכים יחסית עם גלגלים כבדים יותר לבין אופני כביש קלילים. הצ'ק פוינט בדגם הזה, שוקלים 9.6 קילו (כמעט שלושה קילו יותר מאופני הכביש שלי!), יש להם גלגלים פשוטים יחסית וכבדים למדי. הצ'קפוינט אינם אופני תחרות, הם מעודדים רוגע ונשימות.
יש פה היבט של אבולוציה של השוק, והתפתחות של האנשים אל התחום. עם הוותק והחדירה שלו שמתרחבת, כך גם נראה את מחיר הקנייה הממוצע של אופני הגרבל הולך ועולה. אם בהתחלה אנשים השקיעו 7000 שקל לאיזה זוג אלומיניום ראשון רק כדי לטעום את העניין בסיכון נמוך, הרי שעכשיו כבר הולכים ישר על הקרבון ב-12 עד 14 אלף שקל לנסיון. זכרו שאם אתם רוצים חוויה דינמית, מהירה, תגובתית וקצת יותר רייסרית – תצטרכו להוציא את האשראי מהארנק ולהשקיע הרבה יותר ב Trek Checkmate.
מערכת התיקים של TREK
האופניים הגיעו למבחן עם תיק שלדה מרשים שמעוגן בכמה מקומות עם ברגים נוחים שמבריגים מתוך התיק החוצה אל השלדה. זהו תיק אחד, מסדרה שלמה של מגוון תיקים שיכולים לסדר אתכם בצורה מלאה להרפתקה. אני הורדתי את זה כי הרכיבות שלי אינן לקומיוטינג או אל מעבר ל 4 שעות. אבל זה נראה טוב, ממומשק הייטב לשלדה, ובכלל נותן את המעטפת המלאה שחברה כמו טרק יודעת לתת. עם כל העיגונים, חיבורים והכנות באופניים האלה הם יתנו מענה מצוין לטורינג / בייקפאקינג מותאם גראבל.
Trek צ'קפוינט גראבל SL5 G3 לסיכום
אומר בכנות – תמיד מאוד נהנתי לרכוב ולבחון על אופני גראבל ובגראבל. היתרון הגדול שלהם הוא שהם מכריחים אותי לבחור מסלולים אחרים מאלה שהייתי בוחר בשגרה ואני מוצא את עצמי בחיפוש מעט דרכי העפר החלקות יחסית של ישראל. כך המדיום הופך להיות המסר: כלי שמייצר חוויה חדשה.
אבל במקביל לחוויה המהנה, אהיה כנה גם בביקורת: כאופני כביש הם פשרה מול התגובתיות והחדות של הדבר האמיתי, וגם כאופני הרים למרחקים הם פשרה ברוב סוגי השטחים. אופני גראבל הם הבני גנץ של האופניים: נמצאים בדיוק באמצע, מנסים לדבר אל כולם, מאוד יפים אבל קצת טפשים -לא מצטיינים בשום דבר. למרות כל מגרעותיהם, אם מישהו מתלבט בינם לבין ביבי-חשמלי, אז כבר עדיף שיבחר בגנץ-גראבל (ועם הבחירה, תקבלו גם את החברים שלהם מליגת העל של האפיק-אייזנקוט).
הצ'קפוינט של Trek: מדגם SL5 G3 הם אופניים שעושים את מה שהם מצהירים עליו נהדר. במשקל של 9.6 קילו – שזה קל יותר כמעט מכל אופני הרים תחרותיים למרתון שתקנו, וזה יעלה חצי מהם. לכן יחס המהירות לקילו (ושקל) שלהם בדרכי גראבל יהיה לרוב עדיף על זה של אופני הרים (לפחות שיכוך כפול). האחסון מדהים ופותח עולם לרכיבות רב יומיות וטורינג, ההילוכים מצוינים, והגיאומטריה מצוינת, יציבה, ונוחה. הגלגלים ראויים לשדרוג.
נחזור לפתיחת הכתבה – אם אתם טריאתלטים שמבקשים להוריד סיכון (ולא רוצים אופני הרים ממש), רוכבי שטח טכניים שרוצים קצת כושר וטעימה מחוויה אחרת, וגם קומיוטרים לעבודה או מטיילים רב יומיים שרוצים לחבר תיקים – אופני גראבל הם הכניסה שלכם לחוויית אנדיוראנס, עם השראה ממסורת כביש, ווייב נוטף סטייל עדכני.
יתרונות
- גראבל בעיצוב מודרני עם אופציה לשימוש רב-תכליתי
- סטייל של קרבון (שלדת קרבון OCLV מסדרה 500)
- טכנולוגיית IsoSpeed: ריכוך יעיל של זעזועים מאחור לנוחות מוגברת ברכיבות ארוכות
- תמיכה בצמיגים רחבים (עד 50 מ"מ)
- התאמה לרכיבה רב יומית וקומיוטינג – נקודות עיגון רבות למגוון אביזרים ותיקים
- מערכת הילוכים SRAM Apex אלחוטית: העברות הילוכים חלקות גם תחת עומס
- מקום לתא כלים אינטגרלי: פתרון חכם ואלגנטי לאחסון כלי תיקון ופנימית ספייר
- מחיר שאינו מוגזם לזוג שהוא בד"כ לא זוג האופניים היחיד שלכם
חסרונות
- גלגלים כבדים: אפשר לשדרג לשיפור תגובתיות וביצועים
- ירידות מטרטרות וסינגלים: כידון מעוקל וצמיגי גרבל מצריכים זהירות
- מעצורי דיסק אבל לא עוצמתיים
- משקל כולל (9.6 ק"ג): קל ביחס לרוב אופני ההרים, אך כבד לאופני כביש.
- טעינת סוללות לעיתים קרובות היא ניג'וס עבור חלק מהרוכבים.
- לא חושב שפקקי חורי המתקון הרבים בשלדה ישרדו (אחד עף כבר בהתחלה)
מאת: גיא חלמיש
רוצים אופניים כאלה? אין הרבה במלאי לכן כדאי לתפוס מהר. הכניסו פרטים ותגדילו סיכויים: