אחת השאלות הכי נפוצות של מי שרוצה לקנות היום אופני הרים חשמליים היא – איזה מנוע אופניים חשמליים הוא הכי טוב בשוק? כדי להתקרב לתשובה חייבים לקרוא את זה

מאת: ודים לינצקי
לחצו פה לערוץ BIKEPANEL – מגזין האופניים הטוב בישראל גם בטלגרם!

איך אתם בוחרים רכב היום?

האם בחירת הרכב שלכם נבעה בעיקר מסוג או יצרן המנוע שבו? לא בטוח כמה מכם יודעים את שם יצרן המנוע של הרכב שבו אתם נוהגים: יש מכוניות רבות בהן המנוע הוא בכלל של מותג אחר בבעלות אותו תאגיד רכב בעל כמה מותגים. אותו מנוע בחברות שונות או ברכבים שונים של אותה חברה, יכול להיות בעל פרמטרים שונים לגמרי (נפח, יעילות, כוח, צריכת דלק וכו’). אם לא יגלו לכם בצורה יזומה במה מדובר, סביר להניח שלא תעלו על זה לבד. 

מנוע בוש

כך נראה המנוע של Bosch מבחוץ

מנועי אופני הרים חשמליים

גם כאן ישנם מספר יצרני מנועים וגם כאן המנועים משמשים מספר יצרני אופניים (המובילים שבהם הם כמובן בוש ושימנו). גם כאן המנועים מכויילים לפי דרישות יצרן האופניים והם יתנהגו בצורה שונה על אופניים שונים. כמו בעולם הרכב, גם בעולם האופניים ישנם יצרנים שלא מעוניינים להשתמש במנועי מדף ומחליטים לפתח מנועים משלהם. הדוגמא הקלאסית לכך היא Rocky Mountain שלקחה את הזמן (10 שנים!) והשקיעה משאבים רבים על מנת לפתח מנוע ייחודי שכרגע נמצא רק בדגמי eMTB שלה. 

 

מנוע אופני הרים חשמליים

וכך נראה המנוע של Bosch מבפנים

Same-same, but different

לא הכל דומה בעולמות הממונעים, אבל נכון להיום, לפחות בתחום אופני ההרים החשמליים , השוני הוא הרבה יותר פשוט. לצורך פשטות, ניקח 4 יצרני מנועים חשמליים  all around שהכי נפוצים בדגמי eMTB הנמכרים בארץ, וננתח את ההבדלים ביניהם. 

כפי שניתן ישר לראות בטבלה, המשקלים והמומנטים של המנועים מאוד שונים זה מזה. החל מהמנוע הכי צנוע של שימנו ועד למנוע העוצמתי של Rocky Mountain. אבל בדיוק כאן תמונה המלכודת – נתוני המנוע לכשעצמו עדיין לא יקבעו את התנהגות האופניים עליהם הוא מורכב, ולמעשה הטבלאות האלה לא נותנות לכם באמת אפשרות “להבין את המנוע”. הסיבה לכך היא שכל מנוע בא ביחד עם מנגנון עגינה לשלדה, מתאמים מכניים (גיר, גלגלי שיניים וכו’), בקר, תצוגה והחלק הכי כבד בכל החבילה – הסוללה. כל זה ביחד ייתן את הוייב ואת האופי לאוסף החלקים האלקטרומכני שנקרה אופני הרים חשמליים. 

השאלה שעומדת כאן על הפרק היא לא “איזה מנוע הכי חזק?”, אלא “איזה מערכת הכי מתאימה לי?”

עסקת חבילה: מנוע ומעטפת

בחתונה רגילה, החתן לא רק קושר את חייו עם הכלה, אלא גם עם חמתו… גם באופניים חשמליים מדובר בעסקת חבילה. מנוע מסוים מביא יחד איתו את מערכת הבקרה שלו, את צורת העגינה שלו לשלדה, את ההתנהגות הדינאמית שלו וגם את המשקל של כל החבילה. למרות שמדובר בעסקת חבילה, ישנם בכל זאת כמה דברים ניתנים לשינוי, כמו תצוגה ופיקוד (בעיקר במערכות של שימנו ובוש) וסוללה (בחלק מהמקרים ישנה גם אופציה לסוללה חיצונית נוספת או כמה גדלים של סוללה פנימית). אני רק מדמיין אם היה אפשר לעשות בחירות כאלה במקרה של חתונה…

המחיר של המומנט הגבוה

את מומנט המנוע באופניים חשמליים אפשר להבין בדומה לערך לנפח מנוע ברכב ממונע. אם ניקח רכב מיני בעל מנוע בנפח 1 ליטר ורכב מנהלים בעל נפח מנוע של 2 ליטר, הרי ברור לכולם לבעלים של איזה מן הרכבים יהיו יחסים יותר אינטימיים עם תחנות דלק.

ברוב המקרים, מומנט המנוע (לפעמים גם הספק המנוע ברמת סיוע מירבי) ב- eMTB יהיה זה שיקבע איזו סוללה תוצמד לאופניים. ככל שהמומנט יותר גדול – כך גם הסוללה תהיה יותר גדולה וכבדה. חייבים לקחת את זה בחשבון כשבוחרים אופניים. אם אתם בעניין של מהירויות בעליות ופחות השקעה של “הון עצמי”, הריבית על זה תבוא בדמות המשקל שתצטרכו לסחוב איתכם בכל רכיבה. אם אין לכם צורך בזה – חבל לסחוב את המשקל המיותר. 

למרות שברור שצריכת האנרגיה במנוע תלויה בעוד מספר פרמטרים: יעילות מערכת הגיר והתמסורת, כוח הרוכב בדיווש, צמיגים ומשקל הרוכב ועוד, עדיין מנוע בעל מומנט יותר גדול יהיה יותר בזבזני באנרגיה כששאר הפרמטרים זהים. לטעמי ברוב המקרים בתוואי השטח של הארץ, המומנטים סביב ה- 80Nm יספקו את הצרכים של רוב הרוכבים. כמו בעולם המוטורי, עדיין יהיו אנשים שיעדיפו רכב ספורט על פני רכב משפחתומטי ממוצע ויהיו מוכנים לשלם את המחיר.

איזו סוללה הכי מתאימה לי

סוללה היא בין החלקים הכי כבדים בכל החבילה. משקלה הוא יותר מ- 10% ממשקל כל האופניים. כדאי לשאוף לקבל מקסימום ביצועים שמתאימים לכם עם סוללה קטנה יותר, וזה אומר שלא תמיד הכי חזק זה הכי טוב, לפעמים אפילו להפך!

מבחינת מרחק רכיבה יומי רוב הרוכבים מסתפקים ב- 30 עד 50 ק”מ. במידה ולא משתוללים, רוב הסוללות הנמכרות היום על אופני הרים חשמליים (500Wh לפחות) יעשו את העבודה ועוד ישאירו עודף. לכן אם אין בכוונתכם לעשות מסעות רב יומיים לא צריך לרדוף אחרי הסוללות הגדולות. 

במידה ואתם דווקא כן אוהבים להגיע ראשונים לראש ההר או לעשות טיולים ארוכים – תרצו סוללה גדולה יותר, או אפשרות לחבר סוללה חיצונית, או אפשרות החלפת סוללה בשטח (אופציה שהולכת ומצטמצמת בחלק מהדגמים החדשים). 

עוד משהו ששווה לקחת בחשבון זה “שליפביליות” של הסוללה לטובת טעינה מחוץ לאופניים. לא לכל בעלים מאושר של זוג אופניים מחושמלים יש שקע במקום אחסון האופניים ולא בטוח שבן/בת זוגו ישמחו לחלוק מרחב ביתי עם גוש אלקטרומכני מאובק בסלון בהמתנה שיטען.

מנוע Shimano Steps E8000

מנוע Shimano Steps E8000

החלק הכי חשוב- חוכמת המנוע

לטובת ההמחשה אחזור לרגע להשוואה עם חתונה. גם אם בחרתם את הזוגיות הכי יפה/מושכת שיש, זה עדיין לא יספיק – אם לא כיף לחיות בשותפות. בהשאלה לעולם האופניים החשמליים: אם “מערכת ההפעלה של המנוע” אינה מוצלחת סביר להניח שהזוגיות לא תחזיק מעמד… 

 


לחצו פה לערוץ הטלגרם של BIKEPANEL


 

חזרה אל אופני הרים חשמליים: פה זו תוכנת הבקרה ששולטת על התנהגות המנוע. טוב ככל שיהיה המנוע על כל חלקיו המכניים, תוכנת הבקרה (הנקראת גם Firmware) היא זו הקובעת. היא קובעת כמה טבעי תהיה הכניסה של המנוע לפעולה וכמה חלק הוא יתנתק כשמגיעים למהירות המרבית. היא תשפיע על הרגשת הרוכב בחלקים בהם עוצמת הדיווש משתנה בתדירות גבוהה (סינגלים צפופים או קטעים טכניים בעליה וכו’). היא תקבע עד כמה קופצני ירגיש להעביר הילוכים תחת דיווש ומהו טווח ה- cadence היעיל להפקת המרב מהמערכת. יצרני המנועים שוקדים כל הזמן על שיפורי התנהגות המנוע ומדי פעם יוצאים עדכוני תוכנת הבקרה שמשדרגים, לפעמים אף משמעותית, את חווית הרכיבה ומשפרים את צריכת האנרגיה.

החדשות הטובות הן שרוב היצרניות נותנות לרוכב לשלוט (חלקית) בפרמטרים מסוימים של הבקרה. רק בוש לא אוהבת שמתערבים לה בממלכת הבקרה ולא נותנת למשתמש לשנות, אבל שאר החברות שכאן בסקירה (שימנו, רוקי וברוז) נותנות, בעזרת אפליקציות ייעודיות, להתחבר לבקר המערכת ולשנות חלק מהפרמטרים. תארו לעצמכם אם אפשר היה “לכייל” ככה התנהגות של בן/בת זוג…

מנוע ברוזה

מנוע של Brose

רמות סיוע

כל יצרני המנועים דואגים לתת לרוכב מספר רמות סיוע שהמנוע יכול לספק. היום ברוב האופניים החשמליים יש לפחות 4 רמות סיוע, לא כולל מצב הליכה ומצב “ללא הסיוע”. כעיקרון, ככל שיש יותר רמות סיוע, כך הרוכב יכול לבחור ביתר קלות מה יותר מתאים לתנאים הנוכחיים ולחסוך באנרגיה.

יש גם סיוע שמתאים את עצמו בצורה דינאמית למאמץ שהרוכב משקיע: מצב eMTB של בוש ו- Trail Mode בשימנו. במצבים אלה ככל שהרוכב משקיע יותר, כך גם המערכת תעזור לו יותר. מדובר במוד מתוחכם שדורש לא מעט השקעה בתוכנת הבקרה וניסויים על מנת להיות טבעי וחלק. לא מספיק סתם להפעיל את הסיוע ברגע שהרוכב לוחץ על הדוושות ולהפסיק אותו ברגע שהרוכב לא מדווש. מערכת חיישנים שדוגמת מספר פרמטרים בזמן אמת (מהירות, קאדנס, כוח המופעל על הדוושות, שיפוע ועוד) ומשנה את רמת הסיוע בהתאם. 

אופני הרים חשמליים רוקי מאונטיין

מערכת Dyname 3.0 בהרכבה על Rocky Mountain

הספק המנוע, מהירות מירבית עם סיוע ומומנט

לפי החוק בארץ (וגם ברוב העולם), המהירות המירבית המותרת לאופניים עם סיוע חשמלי, היא 25 קמ”ש. מעבר למהירות זו המנוע מפסיק לסייע ובמידה והרוכב מצליח לרכב יותר מהר בכוחות עצמו (בירידה למשל) – רווח נקי שלו.

ההספק הקבוע של המנוע לפי אותו חוק מוגבל ל- 250W. מכיוון שהגבלת ההספק היא תוכנתית ובפועל המנועים הרבה יותר עוצמתיים (לפעמים פי 3-4 מזה), קיים תחום אפור שמאפשר להגדיל את ההספק לפרקי זמן קצרים תחת דיווש.

המומנט המירבי שהמנוע יכול לספק – מוגבל אף הוא תוכנתית ויכול להשתנות בהתאם למוד העבודה של המנוע (ראה גרפים של שימנו בהמשך). אחוזי הסיוע בכל מוד עבודה מחושבים ביחס למומנט מירבי של המנוע וכאן בעצם “מוסתרת” העובדה שבפועל המנוע יכול לתת הספק הרבה יותר גבוהה מ- 250W לפרקי זמן קצובים. המומנט הכולל המופעל על הדוושות הוא סכום המומנטים של הרוכב והמנוע. ברגע שמגיעים למומנט המירבי שהמנוע יכול לתת בהתאם לרמת הסיוע שהוגדר, הוא (המומנט שהמנוע נותן) נשאר קבוע וגדל ההספק שהמנוע מפיק עד שמגיעים למגבלת מהירות של 25 קמ”ש.

והמנוע הכי טוב היום בשוק הוא…

אם הגעתם בקריאה עד לכאן, אתם כבר יודעים שאין באמת תשובה חד משמעית לשאלה הזו. יש הבדלים באופן שבו המנוע מגיב לפידול שלכם, בפיצ’רים שלו, ובטווחי הרכיבה שתוכלו לקבל איתו- אבל כל ההבדלים האלה אינם נובעים רק מהמנוע אלא מהתמהיל הכולל שרקח לכם היצרן ביחד עם ספק המנוע בזוג האופניים שבחרתם: סוללה, תוכנה מפעילה, ועוד.

בנוסף- יש מגבלות לידע שאפשר לקבל: אמינות למשל היא מאוד חשובה, ואתם לא רוצים לגלות את הבעיה בשטח עם מכונה של 23 קילו לשנע החוצה בפידול! כולם יודעים על הבדלים ועל מנועים מסוימים שנתקלו בבעיות חוזרות, אולם קשה לדעת זאת באופן מבוסס כי אף יבואן שיש לו בעיה לא יחשוף את כמות המנועים שהוא נאלץ להחליף.
בדומה אם חשבתם שההמלצה של חבר שלכם “קניתי X וזו קנייה מעולה” היא טובה, חשבו שנית. חוויות והמלצות מהקונים עצמם הן בעלות מגבלה קשה בגלל אפקט הדיסוננס הקוגניטיבי- מצב פסיכולוגי שכולם לוקים בו: אנחנו מבצעים רציונליזציה ושכנוע עצמי חזק מאוד אחרי רכישה כדי לחיות עם ההחלטות שלנו בשלום. זו הסיבה שבפאנל אנחנו לא עושים כתבות על מוצרים שקנינו לעצמנו ולא עושים “מסחרה” עם יבואנים שיתנו לנו הנחה על מוצר עבור מבחן לטווח ארוך – זה לא אמין.

לכן, אין תחליף להקשבה למומחים, ולרכיבת מבחן על אופניים חשמליים לפני רכישה. בעיני זאת ממש חובה. אל תסתפקו ברכיבה על זוג אופניים אחר, גם אם יש עליו את אותו מנוע שאתם רוצים – תמיד תבקשו לרכב על הזוג הספציפי שאתם רוצים לקנות. רק ככה תדעו האם הזוגיות הזאת תצליח, או שמה אחרי כמה חודשים תתחילו שוב לחטט בחיפוש זוג אחר.

אל כל כתבות האופניים החשמליים לחצו פה

 


אל תפסידו כתבות – קבלו את הדיוור השבועי:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים