מבחן BIKEPANEL לאופני BH lynx 4.8 אלומיניום 29, דגם 7.5
זהו דגם הכניסה לשיכוך כפול של BH במשקל 14.8 ק"ג עם פדלים ומחזיק בקבוק, ומחיר של כ 9150 ש"ח. BH נכנסה לאחרונה לשוק המקומי ומייצרת נוכחות בולטת בישראל לאחר היעדרות של כמה שנים. מקורה של BH בספרד, בחבל הבאסקים: עליות ואופניים זה הספורט הלאומי שם, וזו אחת מחברות האופניים הוותיקות באירופה. היא מייצרת מגוון אדיר של אופניים – מאופני כביש (לינק למבחן), דרך אופניים לכל סוג ושיטה.
במבחן:
- דגם: BH lynx 4.8 אלומיניום 29, דגם 7.5
- מחיר: 9150 ש"ח
- משקל: 14.8
- יבואן: אלקטריק סטורם \ BH ישראל. לעמוד הלינקס 4.8 29 באתר היבואן
מאת: גיאחה ועופר עברי
צילם: עופר עברי
"אופני כניסה" זה לא מה שהיה פעם!
רצינו לעשות מבחן לדגמי אופניים שהם מעין סף כניסה לשיכוך כפול. רבותי יש פה הסלמה, מירוץ חימוש מתגבר או שהדרישות שלנו מאופניים עלו במהירות – עד לא מזמן סכום של 4000-5000 ש"ח היה נחשב לסכום כניסה לשיכוך כפול ומתחת לזה רוכבים מיומנים היו ממליצים לחבריהם המתייעצים לרכוש זנב קשיח. היום הדגם הראשון בסדרת שיכוך כפול של BH עם 120 מ"מ וגלגלי 29 עולה 9150 ש"ח… וזה לא רק ב BH.
בשיחה קצרה שתפסתי בסינגל עם מנהל חנות אופניים וותיק הוא אישש את המגמה ואמר שאופני הכניסה התייקרו בכ 20-30 אחוזים בשנים האחרונות (בעוד שמחירי הקומפוננטות דווקא ירדו, אגב – כלומר יותר רווח נשאר אצל יצרני השלדות? זה דורש יותר מידע כדי לשים אצבע מדויקת על מבנה העלויות הזה). יתכן ששרשרת האספקה שלנו התייקרה, ויתכן שיש גם הבשלה של הקונים והשוק, ודרישות המינימום של אנשים עלו – וזו מגמה ברוכה. רוכבים אמיתיים שרוצים לעבור לשיכוך כפול לא רוצים להסתפק באבזור פשוט ולא אמין.
מה אומרת BH על הדגם הזה?
לפני שנצא לשטח, כדי לבדוק הצהרות מול מציאות, נלך קודם כל לעמוד המוצר ונלמד כיצד מתקשרת BH עצמה את יתרונותיו. קודם כל תגלו שם מגוון דגמים שנמצאים ברמות מחיר גבוהות מהדגם הזה – דגם 7.5 שהוא דגם הכניסה אל ה- BH lynx 4.8. בקצה העליון יישב לו באדנות דגם ה 9.9 שכולו קרבון כמובן. ל BH יש גם דגמי 27.5 של המוצר הזה שעולה סכום דומה, ויכול להתאים למי שמעדיף גלגל קטן יותר.
בתקציר: BH מדגישה את ה Split Pivot בתקשורת שלה – אותו מתלה בתכנון דייב וויגל מהנדס המתלים הידוע. לדבריהם מדובר במתלה שמייצר יעילות פידול לצד שיכוך עמוק ופרוגרסיבי, ששומר על אחיזה, וקשיחות צדית.
שלדת האלומיניום כוללת בתוכה שלוש רמות עובי לחומר, באלומיניום איכותי מסוג 7005. האיזורים הדורשים קשיחות רבה עשויים מסגסוגת אלומיניום שונה מעט- 7075 כדי למנוע פיתול. השלדה רחבה במיוחד באיזור הציר המרכזי (Pressfit 92) מה שמאפשר לצינורות מאסיביים להתחבר ולייצר איכות וקשיחות לרכיבה. הציר האחורי הוא מסוג 142/12 (והקדמי 9מ"מ). מעביר קדמי ב Direct Mount, תומכות שרשרת קצרות במיוחד של 428 מ"מ המאפשרות צמיגי 2.4, ומייסבי מתלה לאנדורו – חזקים ואמינים. המשקל המוצהר באתר החברה הספרדית הוא 14.1 ללא פדלים, מחזיקי בקבוק, חומר בפנימיות וכו'. עם כל התוספות האלה האופניים במבחן הגיעו ל 14.8 ק"ג "רטוב".
עיצוב, שלדה וסקסאפיל
האופניים שבמבחן נראים מעולה. הם מאוד מרשימים ויש להם רמה מאוד גבוהה של גימור וצביעה. אפשר לאמר שגם בהצבתם לצד האופניים הנוספים שהיו אצלנו באותו הזמן הרמה הגבוהה הזו בלטה בצורה ברורה. המראה שלהם ייחודי – עם כיפוף קיצוני במוט הכיסא שמשנה זווית באמצעו, וממשיך משוך לאחור בזווית בולטת – זה נראה פשוט אחר ואגרסיבי. הצינור העליון יורד למטה נמוך וחזק ותומכות האוכף ממשיכות את הקו שלו – זה מייצר מרווח עמידה משמעותי ומראה מהיר שעושה חשק לתת בראש. לכל הצינורות קימורים עדינים ולצינור העליון מראה שטוח מלמעלה ועליו גרפיקה מוצלחת. הצבעים שמרניים והולכים על בטוח. הולכת הכבלים בדגם האלומיניום אינה פנימית.
מבחינת גיאומטריה: יש פה בחירות מענינות לדגם 120, ובראשון זווית צינור ראש מתונה מאוד (לגלגלי 29) של 68 מעלות: זה מייצר חווית רכיבה מצוינת בקטעים טכניים ומרמז שהאופניים האלה מרגישים כמו אופני שבילים של ממש – עם היגוי יציב ושליטה מעולה במהירויות גבוהות בקטעים סלעיים וקשים.
אבזור
יש ל Lynx 4.8 – 7.5 לא מעט איכויות ייחודיות באבזור והוא תפקד מצוין במבחן. הבולמים – בולמי אוויר של Rock Shox מלפנים, ושל SR Suntour המפתיע מאחור. מדוע מפתיע? כי כל דבר שחורג מ Fox ו RockShox שליטי התעשיה הוא מפתיע מעט – אבל SR Suntour היא שליטת רמות הכניסה – זו חברת ענק ויש לה מגוון מוצרים גם ב High End. עם הבולם הזה היא הצליחה לייצר תחושה מעולה, מאוד מזכירה את זו של Fox ב Feel (ללא חיכוך, עם תגובתיות מצוינת), אבל כנראה ברמות מחירים נמוכות בהרבה. אבל היו לו גם חסרונות: השילוב שלו עם המתלה של ה BH הצריך לטעמי Rebound מהיר יותר, אבל הגעתי עד לקצה הסקאלה ולא יכולתי לקבל ריבאונד כרצוני. התגלה גם קושי לכוון sag כי בהברגת משאבת הבולם החוצה האוויר בורח במשך יותר מדי סיבובי הברגה. הבולם הקדמי סופק, במפתיע ותוך ציון לטובה יש לאמר, עם נעילה מהכידון.
מערכות ההינע על בסיס Shimano כאשר במעביר האחורי ה SLX (כמיטב המסורת של לשים את המוצר העליון יותר במקום בו רוב הלקוחות מסתכלים יותר), מלפנים מעביר של Deore, ורוב שאר החלקים, מעצורים וכו' מסדרות לא ממותגות של Shimano.
על הפריטים האחרים (כידון, מוט אוכף, גריפים וכו') בד"כ מוצרים ממותגי BH – כולל הגלגלים, כולם היו באיכות טובה וגימור יפה. הציר האחורי הוא בפורמט ה 142-12, ומלפנים מורשת מהעבר בדמות ציר 9מ"מ. משני הזוגות הנוספים במבחן ה Giant היו גם הם עם ציר 9מ"מ ורק המרידה הגיעו עם ציר 15 מעודכן יותר. הקוויק רליס עצמו דווקא מגניב ומעוצב כמו פריט שהייתם קונים כשדרוג.
האוכף מצוין של Prologo Kappa, והצמיגים בשרניים ואוהבי שבילים: Michelin Country Grip'R 2,25.
ברכיבה
תנוחה והתאמה כללית – מייד כשעליתי על האופניים ברכיבות הראשונות התרשמתי מהתנוחה שלהם: נוטה ל All Mountain ולרכיבה טכנית. מנח הגוף הוא אחורי יחסית, כאשר זווית הראש המתונה של 68 המעלות שולחת את הגלגל הקדמי הרחק לפנים – מה שמקל מאוד על חציית אלמנטים טכניים, סלעים ומדרגות.
התחושה הכללית היא של היגוי יציב ומשרה בטחון שיעזור לרוכבים להרגיש נוח יותר בסינגלים. זה יתרון ב 90% מהמצבים ובמעט מהם, בעיקר בנקודות צפופות במיוחד יכול טיפה להגביל. גלגלי ה 29 הולבשו בצמיגי המישלן Country Grip R שנראים ומרגישים בשרניים – ומעודדים אחיזה בדרדרת, אולם הנם בעלי התנגדות גלגול מורגשת בדרכי עפר.
המתלה מאוד מפנק והוא אחד הרכים והאקטיביים ביותר שיצא לי לרכוב עליהם בזמן האחרון. בשילוב בולמים מוצלחים בחבילה, צמיגים עבים וגלגלי 29, הרגשתי כמו על ספינה שוברת קרח אל מול מקטעים אלימים של סלעים ואתגרים בסינגלים. אין ספק שהנוחות היא אחת התכונות הבולטות של הBH האלה.
לצד הנוחות יש גם את הבטחון: ה Lynx 4.8 חוצים הכל ובבטחה. הם מרגישים כמו בעלי הרבה יותר מ 120 מילימטרים של שיכוך. כשעברנו לאופני 27.5 ברמות מחיר מקבילות מיצרנים אחרים, בעלי מתלה סינגל פיווט פשוט הרגשנו כאילו עברנו מאופני שבילים לאופני XC. ככל שהשטח אלים יותר כך ה Lynx 4.8 האלה יהיו מהירים יותר (כאמור למעט קטעים צפופים במיוחד וסיבובים שם ההיגוי והחוויה יציבים).
אז הזכרנו כבר את עובדת היות המתלה – מסוג Split Pivot בתכנון של מהנדס המתלים הידוע דייב וויגל, רך ומפנק במיוחד, אבל האם הוא באמת מצליח להשתמש בכוחות הפידול כדי להפחית בובינג כמובטח? מצאתי שבישיבה זה עובד לא רע, כל עוד יש הפעלת כח רציף מאוד וחזק על הקראנק (בעיקר בהילוכים הקשים). החוויה של המתלה מעט "נדנדתית" – שקיעה שנמשכת קצת מעבר למה שאתה מצפה לאחר אלמנטים ולכן העדפנו לרכוב עם סג נמוך יחסית של 15 אחוז, וריבאונד הכי מהיר שיש לבולם להציע.
המשקל הכולל של 14.8 ק"ג ובתוכו סט הגלגלים שכמו שהוא – מורכב, עם חומר, צמיגים, דיסקים, קסטה וצירים הוא 5.2 ק"ג גורם לך להעדיף רכיבה רציפה ללא שינויי מהירות קיצוניים וכמובן שזה מורגש גם בעליות, אבל חשוב לאמר: המשקל הזה מרשים יחסית לאופניים האחרים במבחן במחיר דומה – במיוחד היות ואלה גלגלי 29 בעוד שהאחרים הם 27.5.
בעמידה כמעט אי אפשר לתת פידול עגול לגמרי ולכן היתה תגובת יתר של המתלה לכוחות הפידול וצורך להשתמש בנעילת הבולמים – ופה יש נעילות מלאות גם במזלג (מהכידון!) וגם בבולם האחורי. ברכיבה בדרכי 4*4 השתמשתי בנעילה המון וכך נהנתי מורסטיליות של האופניים – לא רק לקטעים טכניים, אלא גם לדרכי 4*4 וטיולים מגוונים.
לסיכום
ה Lynx 4.8 נכנסו למבחן במקביל לשני דגמים נוספים ברמת מחיר רק מעט נמוכה יותר, אבל הם היו הכי מרשימים במראה, בגימור, ובעיצוב. משלושת הזוגות האלה הם הרגישו הכי "יוקרתי", למרות שהם יקרים יותר ב1000 ש"ח בלבד. האבזורים כולם באיכות טובה, וחווית האופניים הכוללת שלהם מעולה.
אלה אופניים מצוינים לרכיבות של טיול אמיתי – הם יתאימו לרוב הרוכבים, המחפשים בטחון בסינגלים ושיכוך מפנק. ההיגוי והחוויה – יציבים ומשרי בטחון, ואחרי שעוברים אליהם מצמד זוגות ה 27.5 ייצאו לכם כל הקלישאות על גלגלי ה 29: "דורסים", מאפשרים לחצות אלמנטים, דרדרת והפרעות כחוצבת קרח בקוטב. החסרון העיקרי הורגש בשליטה בכיוון הבולם האחורי, ובאקטיביות יתר של המתלה במצבים מסוימים – sag נמוך בתמיכת משאבת בולם שתתמודד טוב יותר עם אתגר ההברגה יכול לשפר פה משמעותית.
בסה"כ, מכל השחקנים שהיו אצלנו ברמת המחיר הדומה הזו, ה BH היו "הכי הרבה אופניים" ולכן מספקים תמורה מעולה לכסף למרות שהם היו היקרים ביותר במבחן.