הכל התחיל אחרי פסח של 2022 כשחזרתי מאנגליה עם השלדה המולחמת שלי. ניחוחות כרום ופליז מוברש בקעו מהמזוודה משוועים לצאת אל האור. אין ברירה, צריך לצבוע את היצירה. כל מה שרציתם לדעת במה כרוך תהליך צביעת שלדת האופניים.

מסתבר שיש קטע לצבע, הוא לא רק יפה אלא גם שומר על השלדה שלנו. בין אם פלדה, אלומיניום או קרבון (טיטניום יכול להירגע, יפה לך טבעי), צריך ציפוי. צבע הוא אחד הציפויים האפשריים וגם היותר פופולריים אך הוא אינו האופציה היחידה. וגם כאן ״צבע״ היא מילה מאוד רחבה. זו בכל זאת התלבטות, לא בכל יום בונים שלדה, כך שאפשר לומר שזה one shot. נכון, תמיד אפשר לצבוע מחדש, אבל זה תהליך ארוך ולפעמים יקר לפרק ולהרכיב אופניים אלא אם כן אתם בקטע של מראה אחיד וצביעה הומוגנית כולל צמיגים.

קבלו את הכתבות שלנו בווטסאפ:
בייקפאנל ווטסאפ

רגע לפני

אם החלטתם להתחדש בצביעה חדשה, זו תהיה רק המדרגה הראשונה בסולם של של שאלות והחלטות. הכל נקשר אחד בשני והתוצאה הסופית, היא זו שתקבע את הדרך ואת השיטה בה תצטרכו לצבוע. יש כמה עקרונות בסיסיים אשר עושים סלקציה טבעית על בסיס חומר ממנו עשויה השלדה ורמת צבעוניות והמורכבות של הצביעה הרצויה.

צביעת מברשת

כן זו אופציה אם אתם אוהבים את השלדה שלכם בניחוחות ״גנבתי וצבעתי שלא יזהו״ כולל צמיגים כמובן. צחוק בצד, זו אכן אפשרות אם נרצה מראה מיושן עם ״משיכות״ מברשת או מכחול. אם אכן בוחרים באפשרות הזו, כדאי ללכת על צבע מבוסס סולבנט או שמן, ולא מבוסס מים. בכל מקרה שכבת לקה דרושה לאיטום התופעה.

צביעה רטובה או צביעה בספריי

לעניות דעתי זו האופציה הכי נפוצה. צביעה רטובה היא צביעה בחדר צבע מקצועי ומורכבת בדרך כלל מ-3 שלבים: ייסוד, צבע נבחר ולקה. שלב הלקה יכול להתחלף בציפוי קשיח יותר כגון טפלון או ציפוי קרמי.

בצביעה רטובה אפשר להגיע ליותר גוונים ואפקטים בצבע. הספריי הביתי הוא בעצם אותו החומר רק שבדרך כלל ללא תנאי המעבדה של חדר הצבע.

צביעה יבשה / אבקה / אלקטרוסטטית

כאן החוזק הוא שם המשחק. שלדה של אופניים היא בעצם מיצג מוזיאוני שצריך להיות עמיד בתנאי חוץ. מכאן שאם עמידות חיונית לכם זו תהיה הבחירה עבורכם. השלדות נכנסות לתנור על גבי סרט נע ומותזות באבקת צבע בעלת מטען חשמלי, השלדה עצמה מוזנת במתח נגדי ועל כן ההדבקה המושלמת. בעיקרון זה יש בדרך כלל פחות אופציות צבע ולא ניתן לייצר דקלים (מדבקות) בגלל חום התנור. רק שלדות ממתכת יכולות לעבור את התהליך – סורי קרבון.

ציפויים נוספים

קיימים ציפויים נוספים כמו אנודייז לאלומיניום וציפוי כרום לברזל ועוד הרבה סוגים שלא ניכנס אליהם כי מדובר בדרך כלל בפתרונות לייצור המוני.

אופניים

הבייבי שלי מוכן לקבל גוון

יש שיגידו שאין על המראה הטבעי של השלדה הכרומולית, על חיבורי הפליז המוזהבים. במקרה הזה נהיה צריכים לצפות בשכבה עבה של לקה מבריקה או במט. אמנם מראה מיוחד ופחות נפוץ אך בסופו של דבר גם מאוד נישתי, בטח באופני כביש או שטח. יותר מוכר באופני קאסטום לעיר על מנת לתת מראה קצת וינטאג׳.

בפסח האחרון בניתי שלדה באנגליה. תחילה מאוד רציתי לבנות שלדת קרגו בייק (אופני משא) אך במהרה הבנתי שזו משימה לא קלה ולא ניתן לעשות זאת בחמישה ימים באופן מקצועי. 

״התפשרתי״ על שלדת גראבל וכמעצב טיפוסי, לא הספיקה לי שיטה אחת לצביעה. בויז׳ן שלי ולאחר הרבה התעסקות עם בטון בחיי, ניסיתי לקבל את אפקט הבטון בצבע עם שילוב של ״בלינג בלינג״ מוזהב. היות והתקציב מוגבל, החלטתי קודם כל לצבוע בצבע מוזהב את כל השלדה בטכניקה של צביעה אלקטרוסטטית בתנור. העלות נמוכה יחסית והתוצאה חזקה ומרשימה מאוד. 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

אבל קודם כל שיוף

קודם כל לשייף. שיוף וליטוש השלדה ייעשה באופן ידני. גם על מנת לחוש כל גבשושית ומהמורה ובעיקר כדי לא חס וחלילה לרדת נמוך מדי בחומר ולחורר את השלדה. בגדול לא הייתי מתקרב עם דרמל או מלטשת לשלדה כזו, גם עם יש לי יד טובה. הסיכוי לייצר פני שטח לא אחידים כמעט בלתי נמנע עם כלי חשמלי. בתור התחלה אפשר להתחיל עם נייר ליטוש גרעין 240 ולרדת עד 320 או 400. אם השלדה ממש לא אחידה אפשר להתחיל גם מ-120. ככל שהמספר גבוה יותר, כך הליטוש עדין יותר. למי שאוהב, זה ריפוי בעיסוק וניתן להתמכר לשלב הזה, לריח, ללכלוך על הידיים ולרצון הבלתי נשלט להגיע לרמת חלקות של טוסיק של תינוק.

אופניים

שלדת האופניים לפני צביעה

לאחר השיוף נעביר סמרטוט יבש ואז לח ואז שוב יבש כדי לא להשאיר עקבות או חס וחלילה לחות על הצינור שיחליד מאוד מהר בערבוב עם החמצן באוויר.

נוסעים – או רוכבים למצבעה עם השלדה. אחרי ברכת בוקר טוב, נמסור את השלדה לצבעי שיכין אותה לצבע. חשוב לציין שרצוי לאטום חריצים וקדחים כמו ה BB ודומיו. עובי הצבע בצביעה אלקטרוסטטית לא מבוטל ויכול להקשות על ההברזה (תבריג) בהמשך.

אופניים

שלדת האופניים לאחר צבע ראשון

מדבקות וכיתובים

לאחר צביעה בזהב, האופניים נראים כאילו יצאו מערב גלאם ונצנצים אצל החד קרן הקרוב. השלב הבא, מדבקות pvc, כדי שלא יידבקו לנו לשלדה לנצח. בוחרים שם לאופניים שלכם. זה יכול להיות סתם משהו אישי או אפילו כמיהה למותג עתידי. אני בחרתי navis, ״מטען״ בלטינית. אצלי זו כמיהה למותג אופני קרגו. את המדבקות עושים בתוכנה גרפית פשוטה ומייצאים ל PDF. את המדבקה נשלח להדפסה וחיתוך בבית דפוס ונדביק על השלדה בסגנון אפליקציה. בשיטה זו המדבקה כפולה ואחרי הדבקה ראשונה של כל המשטח המדבקה, מסירים את השכבה השקופה כך שרק הכיתוב נשאר על השלדה.

אופניים

צביעה שניה

השלב הבא, צביעה רטובה. כמו שצוין לעיל, נייצר אפקט על גבי המדבקה. נצבע את האופניים בשלמותם, אפשר גם לבד בספריי ויש מלא אפשרויות לצבעים, כולל אויל-סליק. אני לקחתי למצבעה. לאחר 2-3 שכבות + שכבת לק מט עם 5% ברק, ממתינים 24 שעות והשלשה מוכנה לקילוף המדבקות. 

לאחר הקילוף רצוי לרסס שכבה של לכה מט או מבריק, להגנה בעיקר אך גם לטשטש את הבדלי הגבהים שבין שתי הצביעות. הרי קילפנו את המדבקות ונוצרו מעין שקעים טבעיים של הפרשי גבהים. לפדנטים שבינינו ניתן להזמין מדבקות שקופת להגנה כללית על השלדה. 

בעזרת סקלפל או סכין יפנית יש לקלף בזהירות את המדבקות.

אופניים

בעזרת סקלפל או סכין יפנית יש לקלף בזהירות את המדבקות משלדת האופניים.

קישוטים לסיום

לגולת הכותרת אפשר לגנדר את ההד-טיוב עם לוגו או סתם לייבל. גם כאן יש לא מעט אופציות לעיצוב וייצור הלוגו, החל מחיתוכי לייזר או עבודה עדינה עם מספרי פח, הדבקות או ניטים. אני הלכתי על הדפסת תלת מימד מוזהבת בפלסטיק מט-משי שתודבק על גבי הצינור.

ניתן לומר שהתהליך צביעת השלדה היה ארוך הרבה יותר ממה שחשבתי. מרגע סיום בניית השלדה ועד סיום הצבע, עברה כמעט חצי שנה ועוד חצי שנה כמעט לבניית האופניים, והיד עוד נטויה. זהו תהליך של המון החלטות ומחשבות המשפיעות על הדרך אותה תעברו כדי לקבל את הפנינה החדשה שלכם. כדאי להיסגר על צבע ואפקט הגמר מבעוד מועד, ולרוץ מבלי להביט לאחור. 

מאת: עמית סטורלזי
אם אהבת את הכתבה שלנו, התודה הגדולה ביותר היא שיתוף שלה, ממש כאן: