התאמת אופניים טובה חשובה עבור ההנאה והביצועים שלכם ברכיבה. מי שנוח לו על האופניים רוכב מרחקים גדולים יותר, נהנה יותר מרכיבה חסרת כאבים ובעיות, ומפיק יותר כח ומהירות כתוצאה מכך. בכתבה זו אביא את הבעיות העיקריות הקשורות לחוסר התאמה ואסביר לכם כיצד תוכלו לפתור אותן בעצמכם
מאת: גיא חלמיש
משמעות האוכף בהתאמת אופניים
בעיות אוכף הן הבעיות הנפוצות ביותר עליהן אני שומע מרוכבים, במיוחד רוכבים מתחילים. אנשים שלא רוכבים באופן קבוע ועוד לא נכנסו לתחום לא מבינים כיצד אנו מבלים כל כך הרבה שעות על האוכפים הקשיחים שלנו שאין להם הרבה ריפוד. האמת היא שהריפוד הוא כלל לא העניין בהתאמת אוכף, ולפעמים הוספה ממנו היא בעלת השפעה שלילית דווקא שכן הוא דווקא מגדיל את שטח המגע והלחץ על הרקמות.
הבעיה העיקרית שגורמת לכאבי תחת ברכיבה, היא אוכף שאינו נמצא במקום הנכון. האוכפים צריכים להיות:
- בגובה הנכון
- במרחק הנכון מהכידון
- בזווית הנכונה
- לפעמים בכלל צריך להחליף אוכף
נושא התאמת האוכף לרוכב חשוב, אבל גם לגביו אני חייב לצנן את הפנטיות: בתור בוחן אופניים אני נמצא בכל שבועיים שלושה על אוכפים שונים לגמרי ואני יכול לאמר לכם שב 95% מהמקרים איתור נכון של גובה האוכף, הזווית שלו והמרחק שלו מהכידון הפכו אותו לאוכף נוח. כשהמקום מדויק הרבה פחות חשוב איזה סוג אוכף זה, ולכן לפני שאתם רצים לקנות אוכף חדש, אני ממליץ לוודא שמיציתם שלב ראשון של התאמה מדויקת. התאמה של סוג האוכף לסוג המועדף עלי (יש כזה) היא כבר היבט שאני מרגיש רק ברכיבות מאוד ארוכות והיא קשורה גם להעדפה אישית, אבל כאב או הפרעה אחרי התאמה נכונה של שלושת הפרמטרים – אין!
תנו מבט בטלגרם של בייקפאנל
את האוכף אנחנו ממקמים באופן הבא
- גובה האוכף – הרגל כמעט וישרה לגמרי כאשר הפדל נמצא בנקודה הנמוכה ביותר שלו (בעודנו יושבים ומפדלים) כאשר כף הרגל מאוזנת. בד”כ ממש פיפס קטנטן לפני נעילת ברך.
- המיקום שלו על מסילת מוט הכיסא (או המרחק מהכידון)- אם נוריד אנך מפיקת הברך הוא יפול בדיוק על ציר הפדל אל הקרנק כאשר זרועות הקראנק אופקיות (מקבילות לרצפה) וכף הרגל והפדל הרגל בנקודה הכי קדמית שלה. פה צריך לחוש קצת גם איפה נוח לנו להניח את העכוז על האוכף שכן מיקום הגוף תמיד יהיה בנקודה קבועה מעל לפדלים. האוכף צריך להיות ברוחב הנוח לנו בדיוק בנקודה הזו שהוא ישים את הברך במקום הנכון.
מבחינת זווית האוכף- בד”כ מקובל להמליץ על איזון אופקי ישר אבל יש רבים שמעדיפים להעלות את החלק האחורי במילימטר או שניים כך שיהייה שם שיפוע עדין. בחלק מהאוכפים ממילא יש התרוממות כזו מאחור, ואז מאזנים אופקית את השליש הישר הקדמי של האוכף, וההתרוממות נשארת מאליה מאחור.
בעיות בכף הרגל
קודם כל צריך נעליים נוחות. נעליים לא מתאימות מיצרות נקודות כאב שונות והעברת כח מופחתת. נסו נעליים שונות, מיצרנים שונים, בעלות מבנה, רוחב, ומנגנוני סגירה שונים. אחרי שמצאתם את סוג הנעליים הנוח לכם- פתרתם חלק ניכר מההפרעות לרכיבה. אני מצאתי שלי אישית יש העדפה ברורה לנעליים עם לפחות שלוש נקודות הידוק. רצוי אבזמי Boa לעיגון ודיוק הסגירה, וסקוץ קדמי כנקודת סגירה שלישית הוא גם בסדר.
לעתים מדרסים מייצרים חוויה טובה בהרבה בנעליים – אצל חלק מהאנשים יש צורך בתמיכה בקשת, ואצל אחרים (כמוני) במילוי חללים. יש אנשים שהזוויות שאפשר להגיע אליהן עם המדרס משפרות את הפידול בתנועה יעילה וישרה. אני גיליתי שהם משדרגים לי את החוויה והם משפרים לי את יעילות הפידול משמעותית מעצם סגירת החללים שנותרים לי תמיד בין הרגל לנעל, גם בגרבי קיץ דקיקות.
בעיות נוספות מגיעות ממיקום הקליט: במקרים רבים אנשים מציבים את הקליטים קדימה מדי או אחורה מדי. הגישה הנפוצה היא לשים את ציר הפדל בקו הבליטה של העצם פנימה לצד הפנימי של כף הרגל בבסיס הבוהן. אגב, קיים טרנד בעיקר בקרב טריאתלטים תחרותיים בחו”ל, להניע את הקליטים אחורה יותר ממה שהיה מקובל בעבר, ומצד שני לזוז קדימה יותר לזווית ישיבה תלולה ביחס לקראנק.
בעיות הירדמות וכאבים בידיים
הבעיות האלה נובעות ברוב המקרים מהמיקום הכללי שלכם על האופניים. אם הוא בפוזיציה קדמית מדי או אחורית מדי, אם יש לחץ גדול של הידיים על הכידון או בזוויות מזוויות לא נכונות של כף היד ביחס לכידון. למשל בהנחה על הכידון במרכזו, כשפרק כף היד נמוך מהכריות ונוצר לחץ (מרימים את גב כף היד כלפי הפנים ודוחפים את היד עצמה קדימה ולמטה). הלחץ הזה מפריע לעצבים העוברים באיזור נק’ האחיזה ומכן תחושת נימול או כאב.
מיקומכם הנכון על האופניים, אם יוריד קצת לחץ גדול מדי מהכידון ישפר גם את איכות הרכיבה והבטיחות שלכם, כיוון שהתמודדות עם אלמנטים טכניים והיכולת לספוג אותם תשתפר אם הידיים יהוו בולם זעזועים ולא יהיו נוקשות. תוכלו גם להסית משקל אחורה וקדימה בנוחות ובקלות יותר.
בעיות ברכיים – דווקא קלות יחסית לפתרון
לכאורה אחד הדברים המעיקים ביותר, אבל גם מהקלים ביותר לפתרון. בעיות ברכיים מאפיינות רוכבים מתחילים עד שהם לומדים להגביה (ונדיר יותר, להוריד) את האוכף כמו שצריך אל הגובה הנכון.
ברוב המקרים כאבי ברכיים ברכיבה הם ברי תיקון בקלות כשהאוכף נמוך מדי, ואז הכאב יהיה מלפנים בד”כ. כשהקליט בנעל ממוקם מלפנים מדי גם זה יכול לגרום לבעיות שכן מתקבל אותו אפקט של גובה נמוך מדי של כיסא.
כשהאוכף גבוה מדי הכאב בד”כ יהיה בצד האחורי או הצדי של הברך. בניגוד למה שחושבים יישור הקו האנכי בפידול (מניעת תנועת מעגל של הברך במבט מלפנים) פחות משפיעה פה על כאבים.
כאבי גב תחתון בגלל חוסר התאמת אופניים
בהנחה שלא מדובר באותם בעיות של מבוגרים שקמים מישיבה ארוכה גם על השולחן בעבודה, ובקושי מתיישרים, הרי שעל האופניים כאבי גב תחתון לעתים נגרמים עקב מרחק ארוך מדי או קצר מדי בין הכידון לכיסא. זה יכול לקרות כשהאופניים במידה לא נכונה, הסטם ארוך מדי, האוכף לא ממוקם במקום הנכון, ובאופני הרים, כידון רחב באופן מוגזם. כל אלה גורמים לנו להמתח ומשנים את הזווית של חלק הגוף העליון בצורה שאינה אופטימלית עבורינו.
האם ללכת למכוון מקצועי?
זה אחלה, רק שזה די יקר. יש אנשים שהם חסרי תחושה עצמית ויכולת לכוון את עצמם. עבור כאלה, המכוונים המקצועיים מאוד עוזרים ומועילים. גם רוכבים מקצועיים נהנים משירותי כיוון, כי האפשרות לבדוק במהירות את התנוחות השונות באופני כיוון נוחה ומהירה בהרבה מלחפש חלפים, להחליף ולבדוק אותם על האופניים, או לבצע שינויים לבד. יש פידבק מיידי על איכות הפידול ויש עוד עין חיצונית מקצועית וזה תמיד טוב ועוזר.
לצד זאת, אני חושב שגם אתם תפיקו הרבה יותר מהאופניים שלכם, ואפילו משירות הההתאמה והכיוון המקצועי אם תחליטו לקחת אותו, לו תשקיעו מאמץ עצמאי בהתאמת האופניים שלכם קודם לכן. כאשר אתם “משחקים” עם מיקומי האוכף, הקליט, ואורך וגובה הסטם והכידון, אתם לומדים לחוש את האופניים שלכם טוב יותר. ניסוי וטעייה כאלה ישפרו את ההבנה שלכם את האופניים, וישאירו אתכם באחת משתי האופציות: או שתחסכו כמה מאות שקלים כי הגעתם למצב אופטימלי לבד (כל הכבוד!) או שתגיעו אל המכוון המקצועי עם יכולת לספק פידבקים הרבה יותר טובים עבורו.
לכן הטיפ שלי: חבל לבזבז את השעתיים הראשונות על סתם כיוונים גסים שגם אתם יכולים להגיע אליהם בעצמכם. אם החלטתם ללכת למכוון, השאירו לו את ההתלבטוית העדינות של סוף הכיוון, באלה תפיקו את המקסימום מהציוד והידע שלו. עוד סיבה טובה היא ללכת למכוונים אם לא הצלחתם לפתור בעיות כאבים בעצמכם.
מחפשים שירות התאמת אופניים / כיוון אופניים (בד”כ בעלות של 450-850 ש”ח)? מלאו פרטים ונעביר אותם למתאם שיפנה אליכם: