אחרי שסוף סוף הגשמתי חלום ישן וקניתי אופניים חדשים, פניתי אל המשימה הבאה: כיוון אופניים אצל אופיר רבינא – המבצע התאמת אופניים מקצועית במכון וינגייט.

חשיבות המדידה

קשה להפריז בחשיבות המדידה. היא חשובה בקניית אופניים שמחירם יכול להגיע להרבה אלפי שקלים ולעיתים לא מעט עשרות אלפים. היא חשובה גם במקרים של החלפת רכיבים באופניים – אוכף, כידון, סטם, מוט אוכף, פדלים וכן הלאה. כל שינוי כזה משפיע מאד על הנוחות ועל ביצועי הרוכב, ומחיר הטעות בקנייתם גדול. אצל אופיר ישנם אופניים שמדמים כל מיני רכיבים באופניים, מידות ועוד פרמטרים – ניתן לבוא עם רשימת ספציפיקציות ולשחק איתם על אופניי דמי כדי לוודא שמה שאנחנו עומדים לקנות, הוא הדבר הנכון עבורנו מבחינת גיאומטריה ובעוד פרמטרים. אפשר גם לבוא אחרי שכבר קנינו אופניים כמו במקרה שלי, ואנחנו רוצים לטייב את המידה ואת ההתאמה שלהם אלינו.

האם אפשר לעשות זאת לבד?  

אפשר להניח שכמו הרבה דברים, יש המון חומר באינטרנט על מדידות והתאמות. בכתבה הבאה הצגנו 4 שיטות להתאמת אופניים שהמדידה של מומחים היא רק אחת מהן – זו אחת הכתבות עם הכי הרבה כניסות אצלנו, אז הנושא חם ומעניין את הרוכבים. בכתבה הבאה סקרנו גם את הבעיות הנפוצות ביותר וכיצד לפתור אותן. בכל מקרה ברור מדוע זה נושא חשוב: כל רוכב.ת שרוצה לשפר את היעילות או הנוחות או שניהם, מהווה את קהל היעד למדידה, שמתאימה לאופני כביש, נג”ש, שטח – כל סוגי האופניים. מכיוון שלאופיר נסיון רב כמאמן קרוס קנטרי, הרבה אנשים מגיעים אליו מהשטח בעקבות היכרות אישית. בארץ קטנה כמו שלנו, באופן מפתיע יש לא מעט אנשים שזו המומחיות שלהם, וכמעט כל רוכב נשבע במתאים שעשה עבורו קסמים. אפשר למנות, לא בשום סדר ספציפי, את עמוס וולף, אסף ורניק, אורן גונן, היליארד הרט, אפרת ויידמן, דוד רזניק, ומין הסתם אני עושה עוול לכמה אנשים שלא הזכרתי. יכול להיות שזה קשור לזה שחלק מרוכבי הכביש והטריאתלטים הם רוכבים תחרותיים וכשעובדים על זמנים וקצבים, להתאמה מושלמת של אופניים יש חשיבות רבה עוד יותר.

כיוון אופניים

הידיים הנרדמות שלי

ברכיבות ארוכות, תמיד היו נרדמות לי הידיים. זה היה מאד מטריד והגיע למצב שממש התקשיתי להחליף הילוכים או לבלום בירידות. המליצו לי לפני שנים על אפרת, וביקור אצלה, שלימד אותי שהכידון שלי רחב מדי, אמנם עלה לי בכידון חדש וסטם קצר יותר, אבל הבעיה נעלמה לגמרי. מבחינתי זו היתה השקעת זמן וכסף מצוינת. תכננתי לבקר את אפרת גם עם האופניים החדשים אבל גיאחה הציע ביקור אצל אופיר, לא יכולתי לעמוד בפיתוי שכן שמעתי גדולות ונצורות עליו אז שמתי פעמי למכון וינגייט (גם העובדה שהוא הרבה יותר קרוב היתה שיקול).

 

הכירו את המסטר: אופיר רבינא וההיסטוריה שלו עם כיוון אופניים

אופיר רבינא, בעל תואר ראשון בחינוך גופני במגמת שיקום ותואר שני במדעי האימון הגופני, שניהם מהמרכז האקדמי שבוינגייט, עובד במעבדה הביומכנית במכללת וינגייט ליד נתניה. כבר שלוש שנים הוא פוגש רוכבי אופניים במעבדה לכיווני אופני ואיזונים ביומכניים. בנוסף אופיר גם מאמן רוכבי אופניים שנים רבות, כביש ושטח כך שיש לו עין בוחנת ומנוסה.

כיוון אופנייםהגעתי לכיוון אופניים: איך נראה המקום?

מומלץ לחנות קרוב ככל האפשר לבניין של אופיר – קיבלתי הוראות מדויקות ואופיר גם יצא ופגש אותי בכניסה, ובג’נטלמניות גם סחב את האופניים לקומה השניה. התחלה טובה. החדר מרווח ומכיל שלל מכשירים סביב – אבל במרכזו חלל גדול ובו  טריינר והמון מצלמות סביבו שמטרתן מיד תתבהר. מצלמה שמופיעה במערכה הראשונה וכל זה.

כיוון אופניים

אחרי הכרות קצרה, נשלחתי לעבור לבגדי רכיבה מאחורי וילון מוצנע (יש גם חדר שירותים שהתעצלתי ללכת אליו, למי שרוצה יותר פרטיות), ואז אופיר מדד אותי  – גובה, משקל, ובדיקות אנטרופומטריות – אורכי עצמות ובדיקות גמישות.

כיוון אופניים

עברתי את החלק הזה, מקווה שבהצלחה – ואופיר הרכיב את האופניים על הטריינר. אופיר גם הציץ בנעליים שלי וכיוון את מיקום הקליטים (ולשמחתי ציין שיש להם עוד אורך חיים ואין צורך להחליף עדיין). בתור אחת שלא מקפידה על כיסויי קליטים והולכת הרבה בנעלי האופניים, שמחתי מאד.

כיוון אופנייםשיטות ותהליך המדידה בכיוון אופניים

בשלב הראשון, בוחנים את התאמת האופניים שאיתה הרוכב הגיע במהלך רכיבה. התהליך מתחיל בכמה דקות של חימום בתנוחה המקורית. לאחר מכן, אנו מתחילים במדידות בעזרת המערכת Contemplas – מערכת ייחודית בארץ לניתוח תנועה ואפשר לקרוא עוד עליה כאן. אופיר יושב לצד המחשב בזמן שאני מדוושת במרץ על האופניים, ובוחן בעזרת המערכת את הזוויות בכל מפרקי הגוף (זוויות בשלושה צירים עבור כל מפרק). עשיתי כמיטב יכולתי להיראות כאילו אני יודעת מה אני עושה על אופניים.

המערכת מודדת את תנועות הרוכב באמצעות 8 מצלמות המותקנות סביב שטח המדידה. אופיר מנתח את הנתונים בהתבסס על ידע אקדמי עדכני בתחום הביומכניקה, על תיאורים של הרוכב, ועל ניסיונו האישי כמאמן רוכבים תחרותיים ועממיים.

התאמת אופניים

השלד שלי מבעד למצלמות המערכת

אופיר בוחן ליקויי תנועה נראים לעין, יחד עם נתונים כמותיים מניתוח התנועה הכוללים מדדים קינמטיים וקינטיים במטרה היא להגיע לתנוחת רכיבה אידיאלית עבור הרוכב. במהלך ההתאמה מתייחסים לזוויות המפרקים בגוף, ליעילות הדיווש (על ידי חישובים שנעשים מנתוני הכוחות המופעלים על הפדלים), לסימטריה בין ימין לשמאל, ליחסי הכוחות של השרירים הרלוונטיים, טווחי התנועה במפרקים, ולבעיות שנשארו מפציעות ישנות.

כיוון אופניים

בנוסף להתאמה וכיוון של כל מה שניתן לכוון באופניים איתם באתי, אופיר גם ממליץ על רכישה של חלקים שונים שניתן להחליף – אוכף, כידון, סטם, מוט אוכף, פדלים וכן הלאה. לשמחתי לא נצטוויתי להחליף שום דבר באופניים החדשים. את הכידון הצר יותר העברתי מהאופניים הקודמים כך שנקודת הפתיחה הייתה טובה. ההתאמה גם מנסה לתת מענה לטיפול בפציעות ובכאבים תוך כדי רכיבה. אם הרוכב מגיע עם תלונות, יש גם בדיקות כוח – ידניות או איזו קינטיות – בעזרת מחשב ששולט במהירות המכשיר, ונותן התנגדות לכל כוח שהרוכב מפעיל, בכיוון ההפוך. כך נוצרת עקומת מומנט שיכולה לתת אינדיקציה נקודתית על פגיעה מסוימת וכך אופיר יודע במה יש צורך לטפל. לי אין פציעות ידועות אז לא ניסיתי את החלק הזה של הכיוון.

לסיכום קבלתי קובץ שמכיל הרבה פרמטרים של האופניים שלי – אורכי רכיבים שונים ומידע קינטי. הטופס מכיל גם תנוחת רכיבה נכונה ויכול לשמש אותנו בעתיד אם נחליף חלק באופניים, או אם פרקנו את האופניים לצורך אריזה ונסיעה – כדי שניתן יהיה להרכיב אותם בצורה הנכונה בצד שני. אפשר גם לקבל המלצה על נתוני יעילות הפידול – בעיקר למי שמתאמן עם מאמן או זקוק לפיזיותרפיסט.

גלו את הווצאפ השקט שלנו: בייקפאנל ווטסאפ

רכיבות לאחר המדידה – מה הרגשתי אחרי הכיוון אופניים

מיד אחרי ההתאמה נסעתי עם האופניים לארה”ב במסגרת שהות עבודה, אז אני נוטה לשייך חלק מהאושר שלי, למיקום שונה אך מוכר ואהוב עלי מאד בצפון קליפורניה. האופניים החדשים בקרו שם בפעם הראשונה והרכיבות בברקלי ובסביבתה היו נפלאות כתמיד. יחד עם זאת, ברכיבות לפני הכיוון סבלתי קצת מכאבים ברקמות הרכות – אחרי כיוון האוכף על ידי אופיר – התלונות האלו נעלמו לגמרי. מבחינתי זה הערך החשוב של הכיוון הנוכחי. ואז הגיע השבעה באוקטובר.. ומאז אני כמעט לא רוכבת… אז אין לי הרבה חדשות בנושא. מקווה לימים טובים יותר.

 הצטרפו לניוזלטר – פעם בשבוע בלבד עם תכנים מעולים מהפאנל:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

סיכום התאמת האופניים אצל אופיר רבינא

לי היתה חוויה מאד נעימה אצל אופיר, קיבלתי תשובות סבלניות ומדויקות לכל השאלות שלי, האופניים טופלו באהבה ואפילו קבלו מחמאה על יופיים שמאד נעמה לאוזניהם. מומלץ אחת לכמה שנים לכל רוכב!

עלות הבדיקות במעבדה הן:

  • מבדק כוח איזוקינטי (כולל ניתוח תוצאות והמלצות למאמן האישי/פיזיוטרפיסט)- 400 ש״ח
  • התאמת אופניים- 650 ש״ח
  • התאמת אופניים+ מבדק איזוקינטי-850 ש״ח
  • התאמת שני זוגות אופניים-1000 ש״ח
  • התאמת שני זוגות אופניים+ מבדק איזוקינטי- 1200 ש״ח

לקביעת פגישה: דרך האתר: https://www.wincol.ac.il/bike-fitting/, או במייל: ophiravina@gmail.com

מאת: רות בונה
צילומים: אופיר רבינא ורות בונה.

רות רוכבת על אופני כביש, מדברת על אופניים, חולמת על אופניים, קוראת על אופניים, מדברת איתם ולפעמים האופניים עונים. עובדת בחברת תוכנה אם אין רכיבה. נולדה וגרה בחיפה, למעט גיחות למגורים (ורכיבות) בארצות הברית.