שימו לב, שימו לב! אופיר גל-און סייקלינג וBIKEPANEL מביאים לכם פרויקט תוכן ענק. מהיום, פעם בשבועיים, נפרסם בכל יום חמישי (כדי שיהיה לכם על מה לדבר באימון השבת) כתבה מהסדרה הזו, ואנחנו מקווים שכשתחשבו על "סדרה" לא תעלה יותר המנגינה של "עמוד האש" בראשכם, אלא סדרת כתבות מדי הוואטים של אופיר:
מדי הוואטים (הספק) הם הכלי האימוני המוביל והיעיל ביותר הידוע למדע הפיזיולוגיה של הרכיבה. בכל דיסיפלינת רכיבה שהיא: אנשי הברזל, הטריאתלון, רכיבת נג"ש ורכיבות הכביש וההרים הקלאסיות, כמהה נפשם של הרוכבים לאחד שכזה משל עצמם. כיום, אין את מי לשכנע יותר בעניין. מליוני חובבים שהפכו את ספורט הרכיבה והאימון בו לדרך חיים נמצאים בעמדת המתנה.
בעוד שנים ספורות בלבד, רוכבים ברחבי העולם כולו, יעשו שימוש גורף במדי ההספק וינטשו באטיות אסרטיבית את מדי הדופק המשמשים אותם.
תחילה, יקרה התהליך הטכנולוגי/מדעי הזה בקרב רוכבים מקצועניים מהטופ העולמי- אה, בעצם זה כבר מאחורינו וממזמן… לאחר מכן, יצטרפו אליהם המקצועניים ההמוניים- רוכבים שמירוצים הם עבודתם, אולם הם אינם נתמכים ברמות קצה ועדיין זקוקים לתמיכה מבית על מנת להחזיק את החלום שלהם פועם- אה גם זה כבר קרה…טוב נו..נמשיך… עם הקודמים יגיעו המוני חובבים-מחויבים, שלוקחים את הספורט שלהם ברצינות גדולה ואשר משק הבית שלהם מאפשר להם שלא למצמץ כשהם מוציאים על אקססוריס אימוניים למעלה מ-1500$. גם מאכלסי הסגמנט השיווקי הזה כבר ביצעו את מרבית הרכישות המאפיינות אותם, ביחד עם "הטכנולוגיים"- הצרכנים שרואים חידוש טכנולוגי/מדעי וחייבים לבדוק אותו בעצמם, גם אם הכיסוי החשבונאי לכך לא ממש קיים.
ולבסוף (וזה מרגיש בפתח), כמו בעקומה של כל מוצר חדש באשר הוא, יחל תהליך חדירת המוצר הזה אל הרוב המאחר. זו אמנם נישה קטנה יחסית כיום, אבל היא הולכת וגדלה עם חובבנים משלל הדיסיפלינות המוזכרות מעלה. מהפיכת השימוש והחדירה של מדי הוואטים כבר החלה, ואם אתם עדיין לא שם, חכו, סיכוי לא רע שהיא תגיע גם אליכם בקרוב. האומדן הכלל עולמי של נישה זו נע סביב עשרות מליוני רוכבים שיתנהגו (כנראה)כמו בכל הליך שיווקי/צרכני רגיל-
זה מתחיל ב-early majority (ראשוני ההמון בתרגום חופשי שלי לשפת השיווק ומנהל העסקים), ומיד כשהמסה הופכת לקריטית מגיעה יתרת ההמון של הנישה ותוקעת את "דגל ההפיכה"- בהקבלה לעולם הטלפונים הניידים: כשלסבתא שלך יש סמארטפון, אתה מבין שההמצאה הזו הפכה להמונית. בנישה שלנו, כשללוחם סופ"ש תיהיה מערכת מד וואטים על האופניים, תדע שזה הפך להמוני. המרחק שלנו מהיום הזה אינו רחוק כאמור ונמדד בשנים ספורות.
אז…כאתר מתקדם, שביכולתו לראות ולחזות את מה שהולך לבוא עליו…החלטנו בעצה משותפת (גם אם זה תכתיב של העורך..), לעשות טיפול שורש לנושא.
את סדרת הכתבות יכתוב מאמן (אני..) שתורת האימון בוואטים אמונתו: אני חלק מהדור הראשון שיצא מביה"ס למאמנים בווינגייט (כיתת הלימוד אשר כללה את גל צחור ואילן אידלסון מובילי ובעלי CCC, אילן אולמן מ-500 וואט, אלעד פלטין ממונטום, רועי שפרון מאקו טים, דן רוזן, נילי ברטוב מעז הרים, איל זלקוביץ, כרמי שרביט מ-X טים ועוד דינוזאורים שלימים יהפכו להיות ליבת מועדוני האופניים המוסדרים תוכניות כושר בישראל), ואשר ספג את התכנים של רכז קורס המאמנים, נמרוד דובינסקי – יבואן מדי הספק אוסטרלים וכמובן מאמן רוכבי תל אביב אשר נחשף בשוויץ לנושא ומחליט לבסס את מירב שעות התואר על לימודי ההספק.
דור שלם של מאמנים בתחילת שנות ה-2000 , הופך למאמין הדוק שזו הדרך להתאמן ולהתקדם, ואני איתם: גם באמונה, וגם בתיסכול שבפועל אנו מאמנים בעיקר לפי פרמטרים של טווחי דופק-להספק מאחר ועוד אין ציוד נגיש במחיר הגיוני.
לאחר מפגשים מתקדמים עם שיטת אימון זו, הצטברות "קבלות" אודות הישגי רוכבי צמרת עולמית שמתאמנים עם מדי וואטים, מחקר ולימוד עצמי על מבחנים, מבדקים, תרגילים ושימוש שוטף במתודה הזו, השימוש בוואטים הופך אצלי לדרך חיים מקצועית. במקביל התסכול המקצועי בחיי באמצע שנות ה-2000 הולך וגדל מיום ליום: מחד, יש בי ידע תאורטי על שיטה מצוינת, יעילה ומדויקת לאמן רוכבים תחרותיים, מאידך, לכל ספקטרום הרוכבים אותם אני מאמן, אין את האמצעים לרכוש מדים שכאלה.
השיחה הבאה: בקרוב אצלכם באימון השבת
לאחר שנים של חלופות: כגון אימונים לפי מרחק, מהירות , PACING, מדי רוח ומגוון גדול של טריינרים של הספק, מגיעה לידי הזדמנות לעשיית מעשה: נבחרת ישראל באופני הרים, פותחת בשנת 2009 בקיימפיין אולימפי. 4 רוכבים (2 גברים ו-2 נשים), נכנסים תחת חסותו של הוועד האולימפי הישראלי ואני כמאמנם נחשף לתקציבים וקרנות, בעלות עומק משמעותי. כמובן, שהשימוש הראשוני בתקציב הנבחרת האולימפית, הולך לרכישת 4 מדי הספק של Power Tap.
בשנים הרבות בהן אני מסתובב סביב הנושא המדהים הזה, אספתי הרבה חומר וידע, שאנחנו ב BIKEPANEL מוצאים אותו מעניין. לכן הגיחו אליכם, סדרת כתבות אשר ישתדלו לתת מענה וסקירה מתומצתת לכל אספקט עליו יכולנו לחשוב בעולם ההספק:
– הפרק השני (אחרי מבוא זה) בסדרת הכתבות יעסוק בהסברים פיזיקליים קלים אודות הראציונאל שעומד בבסיס השיטה וכן דיון קצר ביני לביני…אודות נחיצות שיטת האימון הזו, מדוע היא עדיפה על פני שיטת טווחי הדפקים, מהו הספק, מה מודדים פה, ואיך?
– הפרק השלישי יסקור את עולם מדי הדופק והבעייתיות שבאימון באמצעותם בלבד. למה זה לא יעיל כמו מדי הספק?
– פרק רביעי בסדרה ייתן ריספקט להיסטוריה – מאין הגיע אלינו עולם הוואטים, מי עשה בזה שימוש ראשוני, אילו תארים והשיגים קטפו בגין השימוש בשיטה הזו, מיהם הרוכבים הבכירים בארץ ובחו"ל שמתאמנים רק לפי נתוני הספק, וכמה ידע יש בארץ בענין הזה?
– בפרק החמישי – אתן לכם את הפרמטרים העיקריים לפיהם יש לבחון מדי וואטים. מהם הדברים החשובים שעלינו לשים לב אליהם לפני החלטה על סוג מד הוואטים שנרכוש?
– בפרק השישי – אסקור את מצב השוק העולמי אשר לא מפסיק לגדול ולחדש. כחודש מתום תערוכת יורובייק 2011, ניתן לערוך רשימה אמיתית והשוואתית בין החברות המובילות בשוק זה היום: כמה עולה? איך בדיוק זה עובד? מה צריך לפרק/להוסיף לאופניים על מנת שנוכל לקבל מד וואטים כזה או אחר? איך השירות? כמה זה סקסי? האם זה שווה ואיכותי? ועוד שלל מידע על המכשירים המשווקים כיום וגם על אלה שעתידים לצאת בקרוב.
– פרק הסיום: מתי כדאי יהיה לקנות מכשיר כזה, ואחת שיש לנו מכשיר מדידת וואטים – איך עובדים עם הדבר הזה?
פרקי הסדרה יפורסמו אחת לשבועיים בחודשיים הקרובים! קדימה – אם אתם מכירים מישהו שמתאמן ברצינות על אופניים, זה הזמן לשלוח לו באימייל את הלינק ל BIKEPANEL כדי שלא יפספס את הסדרה. אה, ומאחר והנושא הזה מעניין אותנו כאמור, אנחנו בהחלט לא חותמים על כך שלא יהיו אצלנו עוד כתבות על תחום ההספק בהמשך.
אבל בינתיים, תתכוננו לסדרה, נועו מעט אחורה בכיסא, או שתיקחו ת'תאבלט לקטנה-בינונית בחדר בו יש רק חלון אחד, ותתפננו על המבט לעתיד שלכם.
מאת: אופיר גל-און