אולי פריט קטן אבל סופר חשוב ובטיחותי המשפיע על איכות העצירה שלנו. אם העצירה שלכם לא חזקה מספיק לטעמכם, אולי הגיע הזמן להחליף רפידות בלם במעצורי הדיסק שלכם בשטח ובכביש?!

מאת: גיא חלמיש

פגשנו את צביקה ליבלינג המכונאי של חנות TREK כרכור (חפשו בווייז) כדי לדסקס את הנושא. אחרי שוט אספרסו חזק של Segafredo ניגשנו לדבר על רפידות, תחזוקה והחלפה. ניגשנו ללבן את העניין על סטנד המכונאי כעת כיוון שבחורף הרטיבות והרעשים מתגברים. הרוכבים מנקים יותר את האופניים והרפידות והדיסקים מושפעים מחומרי ניקוי ושמנים שמטפטפים עליהם ופוגעים בתפקוד ובאיכות העצירה.  לא פחות חשוב- באופניים החשמליים ההולכים ומתרבים בשטח שחיקת רפידות המעצור מהירה בהרבה בהשוואה לאופניים רגילים בשל משקלם הכבד. לכן ההמלצה היא לבדוק את רפידות הבלם בתדירות גבוהה ולהחזיק אצלכם רפידות רזרביות להחלפה בשטח במקרה הצורך.

הציצו לערוץ הטלגרם של בייקפאנל פה!

האם הגיע הזמן להחליף רפידות בלם 

רפידות הם מוצר מתכלה. זה לא סיפור יקר. השוק מציע מגוון סוגי רפידות בלם, עם צלעות קירור ובלי, ממגוון סוגים וחומרים, ממותגים או פשוטים והמחירים נעים בין 30 ל- 120 ש”ח בגדול. כך תדעו שהגיע הזמן לבדוק את מעצורי הדיסק אצל המכונאי שלכם:

  1. כוח העצירה שלכם ירד
  2. הרעשים הולכים ומתגברים בעצירה, בעיקר בתנאים יבשים – זו יכולה להיות אינדיקציה שהרפידות גמורות
  3. הידית בכידון הולכת ומתקרבת אל הגריפים. צריך לסחוט אותה יותר כדי להגיע לשלב העצירה האפקטיבי – היות והרפידה הולכת ונשחקת ועובייה קטן.
  4. גוון הרוטורים משתנה והופך מכסוף ניטרלי ויפה, לבעל צבע כזה שנראה כאילו נשרף בעבר: מקבל גוונים כחולים צהבהים. 
  5. מבט ובדיקה של הרפידות יכול לגלות בהן “מדרגות” החרוצות בגבהים שונים בהיקף הרוטור, ומרקם שהשתנה. 
החלפת רפידות בלם באופניים

המכונאי של TREK כרכור, צביקה ליבלינג

להתנהל באופן שיאריך את חיי הרפידות

  1. סגנון רכיבה- להשתמש ברגישות עם הברקסים, לנסות להמנע מסחיטה ארוכה ורציפה בעצירה אלא לפמפם ולשחרר. להימנע מנעילת גלגלים בעצירה- זה גם הורס את הסינגלים ומייצר בהם תעלות וגם פוגם בעצירה שלכם עקב החלקות. תכננו את המהירות שלכם בהתאם לתנאי השטח ובעצירה- לא להתקע על המעצור ברציפות אלא לפמפם ולשחרר.
  2. לא להתיז ספריי ליד המעצורים- את הדגריזרים שלכם להקפיד לכוון היטב ומקרוב על האלמנטים שמנקים, ואת השמן לשים בצד הקראנק בלבד.
  3. לשמור על ניקיון הרוטורים – אפשר לנקות אותם עם נייר שיוף רגיל בכל ההיקף, ולהאריך את חייהם. 
  4. לדאוג שהקליפרים ממורכזים – קליפר הוא החלק שבתוכו מותקנות רפידות הברקס. הוא זה שנלחץ על הדיסק בסחיטת ידית הברקס ודוחף את הרפידה אל הדיסק. אם הקליפר לא ממורכז, כלומר הדיסק לא נמצא במרחק שווה בדיוק ממנו משני הצדדים, העצירה נפגמת והרפידות נשחקות באופן לא סימטרי. את הקליפר ממרכזים על ידי שחרור חלקי של הברגים שלו, ופמפום ולחיצה של המעצור שממרכזת אותו, ואז סגירת הברגים. 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

כל כמה זמן להחליף

קשה לקבוע כלל אצבע לתדירות החלפת רפידות בלם קבועה בשל השונות בסגנון הרכיבה בין רוכב אחד לשני והשפעתה על שחיקת רכיבי המערכת. ההמלצה שלנו היא לבדוק את הרפידות מדי פעם כשאתם מגיעים לחנות עבור דברים אחרים. מאחר ומדובר גם במערכת בטיחותית ראשונה במעלה חשוב לבדוק אותה תקופתית כחלק מהכנת האופניים לחורף: עם החלפה של הצמיגים, השרשרת, הכבלים ועוד כמה דברים שנשחקים.  

החלפת רפידות אפשרית בבית לבד, אבל עדיף לעשות בחנות. זה לא סיפור יקר וזה חשוב מספיק כדי לעשות זאת נכון ובלי טעויות. חנות מקצועית ומשקיענית תקפיד לבצע ניקוי עדין של איזורי הממשק של הרפידות עם הבוכנות, ותשתמש בעדינות בכלים ייעודיים השומרים על הבוכנות שלא ישברו (הן עשויות חומר קרמי פגיע יחסית). כך האופניים יוחזרו אליכם כשמערכת המעצורים תקינה וממורכזת באופן אופטימלי.

* הערה לסרט: רוטור חדש מעולם לא נשייף עם נייר שיוף, רק רוטורים ישנים ששומנו בטעות וגם אחרי יש להבין שאם השיוף לא יעזור זה גורר רכישת רוטור חדש. השיוף נעשה בעזרת נייר 1000 העדין ביותר.

 

אהבתם? קבלו עוד הרבה טיפים על אופניים בהמשך: