בענף האופניים ידועה Cannondale, החברה האמריקאית מברטפורד, כחברה חדשנית המשקיעה משאבים רבים בפיתוחים טכנולוגיים. במהלך השנים החברה הביאה לנו חידושים מגוונים ובכללם בולמי ה- Lefty וה- Fatty, ב- 2004 שימוש בסיבי פחמן בשלדות אופני הרים ולאחרונה את בולם ה- DYAD RT2 בעל שני בולמים עצמאיים המשודך לליין ה- "אובר מאונטיין".
אותו ליין הכולל את דגמי ה- Jekyll ,Claymore ואת ה- Trigger המתיימרים לטענת החברה ביחד להגדיר מחדש את ענף ה- אול-מאוטיין (AM) באמצעות זוג אופניים (שהוא בעצם שני זוגות …) הכולל מהלך מתלה אחורי משתנה, גיאומטריה משתנה והתנהגות בולם אחורי משתנה והכל תוך כדי רכיבה – ON THE FLY. מתוך כל הליין הזה הטריגר הם האופניים הכי מתונים מהחבורה, כאשר סף האגרסיביות עולה בג'ייקל ועוד קצת בקליימור.
כאשר אסף וורניק, מ- Re Cycling, הציע את ה- Trigger 2 29 למבחן, רגלינו הבוחנות ששו לבדוק כיצד מהנדסי החברה ובראשם מ"הנדס העל" פיטר דנק (שערק מ- SCOTT לטובת החברה ועל שמו פיתוחים רבים כגון בולם ה- Equalizer) יישמו באופניי 29" את הבולם האחורי ה- DYAD RT 2, הזכור מדגם ה- Jekyll "26 וכמובן לבדוק האם ה- Trigger 29 החדשים מהווים לפי טענות החברה "אופני על" המגדירים מחדש את המילה "אול" בענף ה- "אולמאונטיין". לשמחתנו, יצא לנו לבחון את ה- Trigger במגוון תנאים : בוץ (כן גשם בשלהי חודש מאי), דרדרת, סלעים חלקים ושבילים מפודרים (יען, סינגלים שנטחנו עד דק). להלן הרשמים.
שלדה ומפרט טכני – קשיחות זועקת מכל חלק באופניים, בולם DYAD דו-שימושי וייחודי
מידה : M
מהלך מתלה: 130מ"מ- 80 מ"מ DYAD
מזלג קדמי: FOX 34 FLOAT 29 FIT CTD – 130MM, 15QR, 1.5"
בולם זעזועים אחורי : FOX DYAD RT2 130/80MM
קראנק: SRAM S1000, BB30 36/22
שיפטרים: SRAM X7
יחס גלגלי שיניים: 11-36 10 SPEED
מעביר קדמי: SRAM X7
מעביר אחורי : SRAM X9 TYPE2 RBC
חישוקים: WTB FREQUENCY RACE I23 29ER TCS 32
צמיגים : SCHWALBE HANS DAMPF 29X2.35
מעצורים : MAGURA MT2 160/180MM
נאבות : קדמי – FORMULA 32 ציר 15מ"מ, אחורי – ציר 142X12 מ"מ
קוטר מוט אוכף : 31.6 מ"מ
ה- Trigger 2 בעלי זווית ראש 69 מעלות (ככל הנראה כאשר הבולם מכוון למצב עלייה (Elevate 80 מ"מ) וזווית מוט כיסא תלולה 73.5 מעלות, מציבים את הרוכב "בתוך" האופניים ובזווית המתאימה לרכיבה בעלייה. אורך בסיס הגלגלים ב- Trigger הינו 115.3 ס"מ (למידה מדיום). ארוך מהמתחרים הישירים, כדוגמת: ספשלייזד סטאמפג'מפר 29 – 114.7 ס"מ, רוקי מאונטיין אינסטינקט 113.4 מ"מ, טרק ראמבלפיש 113.7 מ"מ. המראה המנופח וה"שרירי" של ה- Trigger 2 עלול להטעות. נראה כאילו מדובר באופני "26 או 27.5" אולם מבט מדוקדק יותר בצמיג מגלה כי מדובר באופני 29". ה"שריריות" ניכרת מכל רכבי האופניים והשלדה – מישהו הגה ויישם פה אופניי שבילים אגרסיביים.
בנוסף על השלדה המנופחת, הצמיגים השמנמנים והאיכותיים (Schawalbe Hans Dampf 29X2.35), הכידון הרחב יחסית (740 מ"מ), הסטם הקצר (40 מ"מ), והגריפים הננעלים בעיצוב מקורי ויפיפה, משדרים יציבות ופוגעים בדיוק באותם נקודות בגוף שאומרות : "צאו לרכוב ועכשיו !!!".
צמיגי ה- Hans Dampf משתלבים באופן מלא בנוף הטריגרי: בשרניים עם קוביות גבוהות. האחיזה בכל תנאי מזג האויר בחלק הקדמי של האופניים הייתה ראויה לציון וייתכן שסוף סוף נמצא מתמודד ראוי לראשות קטגוריית צמיג האולאראונד הקדמי. הצמיג מתפקד כצמיג טיובלס נהדר על חשוקי ה- Frequency 23I האיכותיים של WTB שלא לא אכזבו. אולם בכל הקשור לתאוצה ראשונית ה- Hans בצירוף גלגל 29 ייצרו תחושה של תאוצה איטית, שלא היינו מרוצים ממנה. החלפה לצמיג אחורי עם פחות התנגדות גלגול (כגון: Geax Saguaro 2.2 TNT) שיפרה משמעותית את המצב בירכתי ה- Trigger הן מבחינת המהירות הכללית וגם בתאוצה מעמידה במקום.
מרכיב שעורר בנו תהייה הם מעצורי MT2 מעצורי התקציב הבסיסים של מגורה. האם החבר'ה בקנונדייל חסכו עלינו ? בשטח התברר כי החבר'ה בקנונדייל יודעים מה הם עושים. ה- MT2 הותירו בנו רושם חיובי ביותר בזכות עצירה החלטית ומדורגת. פרט לידיות הארוכות והלא נוחות בעליל לבעלי כף יד מדיום/לארג' (בכפפות), ביצועי המעצורים היו טובים ועצרו את הטריגר הדורסניים ביעילות. עדיין לא מדובר במעצורי SLX משנתון זהה של SHIMANO (ואפילו לא DEORE) אבל עדיין מדובר במערכת מעצורים שתעשה את העבודה בצורה יעילה.
בולם שהוא שניים
המתלה האחורי הינו בתצורת ציר יחיד מרובע זרועות ורוקר קטן וקשיח המחבר בין השלדה, הבולם האחורי והמשולש האחורי. אליו מתחבר בולם ה- DYAD RT 2 הייחודי, פרי פיתוח של קנונדייל ו- Fox Racing המוכר לטובה מה- Jekyll, ואשר הועתק לסדרת ה- Trigger החדשה. ה- DYAD RT 2 הוא למעשה שני בולמים בהתקן אחד והוא עובד כבולם משיכה – הפעלת משקל על המתלה האחורי גורמת לבולם האחורי להיפתח, להבדיל מבולמים "רגילים" הנדחסים לתוך גוף הבולם. שני הבולמים האלה הם Elevate בעל 80 מ"מ של מהלך שיכוך ובולם שני Flow, בעל מהלך של 130 מ"מ. שניהם כוללים אפשרות לכיוון ריבאונד.
הנה סרטון המדגים כיצד הבולם המיוחד הזה עובד (לחובבי הז'אנר – טיפה מייבש… קנונדייל לא טרחו להשקיע באיזה סרט מטופח יותר)
תחילה היה נראה כי די מסובך לכוון את הבולם לפי צורכי הרוכב, אולם האופניים מסופקים עם משאבת בולם בעלת לחצים גבוהים במיוחד (600 PSI !!!) והכיוון מתבצע בחנות במועד קבלת האופניים לפי משקל הרוכב. מרגע שהבולם כוון לפי משקלו הנאה של הבוחן לא הורגש צורך לבצע שינוי נוסף פרט לשינוי חוגת הריבאונד.
ברירה בין שני הבולמים מתבצעת באמצעות שלט הממוקם בכידון (ON THE FLY). המעבר בין שני הבולמים משנה את זווית מוט האוכף וזווית הראש של האופניים וכך גם את גובה הציר המרכזי. רכיבה במצב Elevate 80מ"מ מקנה לטריגר גאומטריה יעילת דיווש (זווית צינור אוכף וזוית ראש תלולות וציר מרכזי גבוה). ומצד שני שינוי ל- Flow 130 מקנה זווית תקיפה פחות תלולה וציר מרכזי נמוך יותר המתאימים לירידות.
מזלג ה- CTD FOX 34 בעל מהלך נדיב של 130 מ"מ וציר קדמי 15 תורם לקשיחות חרטום ה- Trigger ותחושה כי האופניים יושבים על מסילת ברזל תוך תחושת "ניתוק יתר" בין הרוכב לשטח. במהלך המבחן רכבנו בעיקר במצב הבניים "T" (טרייל) כדי למנוע "מחלת ים" ואיבוד אנרגיה בדיווש. רק כאשר המדרון היה תלול וטכני במיוחד מצאנו את עצמנו מעבירים למצב ה- D (דיסנד) המפנק. בסיום הירידה מיד חיפשנו את מתג ה- CTD כדי להעבירו למצב "T" (כלומר יש רכות יתר בבולם הקדמי במצב ה- Descend).
עקב האכילס המשמעותי ביותר ב- Trigger הינו נתון המשקל. האופניים השרירים שוקלים 15 וקצת ק"ג ברוטו כולל מוט אוכף מתכוון (X-FUSION שלא סופק עם האופניים), פדלים (ACID CB). נתון שהינו בעייתי מעט עבור אופני AM המיועדים לטפס עלויות זדוניות במהירות ויעילות גבוהות יחסית ובייחוד, כאשר המתחרים הישירים ל- Trigger שוקלים בין 13.5 ק"ג ל-14.5 ק"ג ברוטו.
ירידות ופניות – מכונת ירידות קשוחה, יציבה ומשרה בטחון
חבילת ה- Trigger מעודדת את הרוכב לשהות כמה שיותר באוויר. הרמת חרטום האופניים מתבצעת בקלות וההיגוי החד והמדויק ניכר בכל פנייה הדוקה ובחירת קווי רכיבה לא שפויים. "פדל קיק" קטן, משקל אחורה והאופניים באוויר. בסיס הגלגלים המותח את ה- Trigger לאורך 115.3 ס"מ נחשב לארוך יחסית. בפועל לא הרגשנו שהאופניים ארוכים – להיפך: ה- Trigger ששו אלי פניה הדוקה ככל שתיהיה, התמרון היה מדויק וחד להפליא והחדרת החלק האחורי לתוך הפניות הייתה קלילה ומהנה. העברת ידית השלט ל- 130 מ"מ בבולם ה- DYAD בשילוב עם כיוון מתג המזלג על "D" הופכים את Trigger למכונה שדורסת את כל הנקרה בדרכה בבטחון, ביציבות ראויה לציין ותוך גיהוץ מופתי של מסלעות אלימות במיוחד. בנחיתה מדרופים האופניים מרגישים נוחים ויציבים ללא דרמות מיותרות – פרי הקשיחות והשריריות של השלדה וחלקי האופניים.
ב- Cannondale בחרו שלא לצייד את ה- Trigger 2 במוט אוכף טלסקופי (המגיע רק בדגם ה- Trigger 29 1). באופניים שתוכננו לטענת החברה להגדיר מחדש את המושג אולמאונטיין עם בולם אחורי מתוחכם המתכוון מהכידון ועם תג המחיר של 18,000 ש"ח, היינו מצפים שהאופניים יגיעו עם מוט אוכף מתכוון הכל כך חיוני בסוג זה של רכיבה (אולמאונטיין) הכולל שינוי תכוף של גובה האוכף בין טיפוס לדהירה במדרון.
בחירה מוצלחת, היא אבזור ה- Trigger במעביר אחורי TYPE 2 X9 של SRAM בעל קלאצ' ובקראנק דאבל (36/22 s-1000) גם הוא מבית SRAM. בנוסף למניעת נפילות שרשרת המעביר האחורי והקראנק תרמו להחרשה מוחלטת של רעשי השרשרת והמעביר האחורי בכל תקופת המבחן.
בעלייה – היגוי חד וזריז, מצב 80 מ"מ יעיל ונוח בטיפוסים
בעליות, מתלה ה- Trigger במצב Elevate מתפקד למופת תוך סיפוק יציבות ואחיזה בקטעי מסלעות ודרדרת. בזכות ההיגוי החד והמתלה היעיל לא נתקלו בכל המבחן ברגעי דרמה גם בעליות טכניות ומדורדרות במיוחד. כאשר סיפרנו לרוכבים בסינגלים המקומיים כי האופניים בעלי בולם אחורי דו מיכלי הניתן לכיוון ל- 80 מ"מ רבים הרימו גבה ונראה כי מהלך היורד מ- 100 מ"מ נחשב ל"אות קין". אולם בפועל מהנדסי החברה השכילו להעניק לנו ורסטיליות רחבה יותר והנאה משני עולמות. מתלה קשיח ויעיל דיווש ומצד שני מתלה ארוך מהלך מפנק.
סוגיית המשקל – 15 וקצת ק"ג (רטוב) נפתרת ברגע שמניחים את ה- Trigger על הרצפה ויוצאים ממגרש החנייה לכיוון הסינגל הקרוב: הטריגר מטפסים מעולה יחסית לאופנים אגרסיבים. מתלה ה- 80 יוצר העברת כוח מצוינת ולכן קל לעמוד בטיפוס ולצלוח עליות בקלות יחסית, למרות המשקל. נכון – האופניים טיפה כבדים, אבל מטפסים לא רע. יאמר לזכות ה- Trigger כי הם מעודדים דיווש בעמידה, וזאת הודות למצב ה- Elevate, כיוון הריבאונד ומצב ה- "C" במזלג ה- CTD. את הטיפוסים במסלול המבחן הקבוע, סיימנו טריים ומוכנים לקראת העליה הבאה, כך שמבחינתנו את מבחן המשקל ה- Trigger עברו בציון טוב.
סיכום:
האם ה- Trigger 29 החדשים מגדירים מחדש את המילה "אול" בענף ה- "אולמאונטיין"? מדובר באופניים מאוד מיוחדים. שונים מאוד ממה שהמתחרים מציעים – עם בולם המספק למעשה שני בולמים אחוריים במקום אחד, וכאשר מדובר בפער כזה בין שני המצבים – פער שמייצר ורסטיליות מרשימה וטיפול גם בקטעי העליות וגם בירידות. הקנונדייל הקשיחיים מהווים אופני אולמאונטיין מהשורה הראשונה. שינוי המהלך מ- 80 מ"מ עם כיוון ריבאונד ולחלופין בולם 130 מ"מ רב מהלך ומפנק מהווה יתרון גדול של ה- Trigger על פני דגמים מתחרים ומאפשר לרוכב לכוון את מכונת הסינגלים שלו בצורה אופטימלית. ללא ספק ה- Trigger הינם זוג אופניים שיעשה אתכם Trigger HAPPY "קלים על ההדק" בכל פנייה, דרופ, "באני הופ" שתחפצו. תחפשו כל הזדמנות לצאת מוקדם מהעבודה (או להגיע מאוחר לעבודה … ) כדי לרכוב עליהם – זו הרי הסיבה שמרביתנו קונים אופנים – לא?
אהבנו: קשיחות, היגוי זריז וחד, בולם אחורי DYAD RT2
פחות אהבנו: משקל, חבילה ללא מוט אוכף טלסקופי, תאוצה ראשונית.
יבואן: או אר סייקלינג
מחיר: 18,000 ש"ח
משקל: 15.3 ק"ג (כולל פדלים, טיובלס ומוט אוכף טלסקופי)