אתמול הודיע האקדמי על החתמתו של כריס פרום בקבוצה ב2021 ומייד שוכפלה ההודעה המרעישה בכל המדיה: פרום באקדמי זה ביג ניוז. מה המשמעות של זה?
מאת: גיא חלמיש
צילום: ICN, ASO
כריס פרום עובר לישראל (סטארט אפ ניישן)
אתמול הודיעה הודעה לעתונות קבוצת ה Israel Start Up Nation שהיא מחתימה את כריס פרום על חוזה עד סיום הקריירה שלו. כמקובל מספורטאים במקרים האלה פרום עצמו שחרר הצהרה צמחונית שנראית כאילו נוסחה על ידי בוט תגובות לעתונות אוטומטי שנמצא ברשת איפשהו: “אני נלהב להצטרף למשפחת ״ישראל סטארט אפ ניישן״. אני מצפה בקוצר רוח לאתגרים שמצפים לנו ביחד ולנחול הצלחות גדולות נוספות. הקבוצה מותירה חותם הולך וגדול על ספורט האופניים ואני נלהב להצטרף למסע הזה שלה. יש לי תחושה שאנחנו נשיג דברים גדולים ביחד״.
לחצו פה לקבל את ערוץ בייקפאנל בטלגרם
ברמה המקצועית אומר בהודעה צ’ל קלסטרום שזו החלטה לעלות מדרגה: “עתה החליטה הקבוצה לעלות מדרגה נוספת ולהתחזק דרמטית לקראת העונה הבאה במטרה להפוך לאחת הקבוצות המובילות בעולם. ״ כריס פרום הוא המנהיג המושלם כדי להפוך אותנו לקבוצה תחרותית בטורים הגדולים ובראשם הטור דה פראנס״ הסביר המנהל המקצועי של הקבוצה צ׳ל קרלסטרום. ״ לפרום (35) היתה עד כה קריירה יוצאת מן הכלל אבל אנחנו סמוכים ובטוחים שיש לו הן את היכולת הפיסית והן את הרעב והחוסן המנטלי הדרוש כדי להשיג ניצחונות גדולים יחד אתנו. ויש דבר נוסף: הוא ישמש עבורנו כמורה דרך מושלם עבור הכישרונות הצעירים שלנו ובמיוחד עבור הישראלים״.
האמירה הכי חשובה פה היא הבטחתו של אדמס שמבטיח שימשיך לגבות ולממן את ההשקעה בקבוצה: ״אנחנו מחויבים להעמיד קבוצה חזקה כדי שנוכל – יחד עם כריס פרום – לעשות היסטוריה ולנצח יום אחד את הטור דה פראנס ״ אמר אדמס. ״ אני גאה בדרך שעשינו עד כה כולל טיפוח של הרוכבים הישראלים שלנו והענקת השראה לדור הצעיר בישראל”.
יש המון היבטים להחלטה הזו. ההיבט הניכר והבולט ביותר הוא ההיבט התקשורתי וה PR אבל נעבור על כולם.
“הילד שנולד בקניה, ניצח 4 טורים והפך לשגריר ישראל…”
בהובלתו של צדוק יחזקאלי איש המדיה החזק של הקבוצה מאז הקמתה, יש מיקוד חזק ב”סיפורים”. דומה שהיא תעשה הכל כדי לייצר דרמה, או אפילו מלודרמה. יחזקאלי, עיתונאי בעברו מחפש את הסיפור עם דגש על פריצה אל תשומת הלב של המדיה ובעידן הנוכחי כדי לקבל חשיפה צריך דרמה.
בספורט יש דרמה מובנית- סיפורי ניצחונות מלהיבים אותנו, ומקבלים חשיפה. אבל מה עושים באין ניצחונות? יחזקאלי טווה את הנרטיבים המוגזמים של האקדמי והISN ברוח הסגנונית של: “הרוכבים היהודים, השואה, והגיבור ג’ינו ברטאלי”, או דגש על סיפורי תחרות בין הישראלים עם תבלון יריבות אישית ניצחון ואכזבה: “מי יהיה הישראלי הראשון שיתחרה בג’ירו/טור/אחר”… ולאחר מכן אפילו וירוס הופך לסיפור סוחט דמעות ומרגש: “האכזבה של הרוכב שהצליח להגיע לגראן טור אולם נאלץ לפרוש”, דרך “הפליט שנמלט באומץ מאפריקה ללא משפחתו וחזר הפעם כרוכב מקצוען” ועוד ועוד (הניסוחים שלנו להמחשת הסגנון ואינם ציטוטים).
הקבוצה הזו התמחתה בז’אנר הזה עד כדי כך שנדמה לעתים שפורמט התוכן הזה הוא הייעוד העיקרי של הקבוצה: השגת PR מוגזם ומלודרמטי. אז לפי חוקי הפורמט של הISN ללא ספק הונח פה אס PR על השולחן. פרום בISN יסלול פתח לתשומת לב תקשורתית בארץ ובעולם. את המטרה של לקבל יותר אזכורים במדיה לשם “Israel Start Up Nation” ישיגו במהלך הזה.
ניצחון ישראלי בטור דה פראנס?
“אנחנו מחויבים להעמיד קבוצה חזקה כדי שנוכל – יחד עם כריס פרום – לעשות היסטוריה ולנצח יום אחד את הטור דה פראנס” אומר סילבן אדמס בהודעה לעתונות, כלומר המטרה של הבאת פרום היא לפרוץ את חוסר היכולת הזו להביא נצחונות משמעותיים בקנה מידה עולמי, וספציפית – בטור. צריך לשפוט את זה כפשוטו: האם הבאת כוכב גדול (ואולי עוד כמה נושאי כלים איתו) בגיל 36 כשיכנס לקבוצה בשנה הבאה ובסוף הקריירה שלו, ועם קבוצה כמו ISN מאחוריו, תביא נצחון בטור דה פראנס? ההערכה שלי היא שכריס פרום כנראה כבר לא ינצח את הטור דה פראנס יותר. זו הסיבה שאינאוס שחררה אותו, וזו הסיבה שההצהרה של אדמס שזו המטרה בהבאתו לא נראית לי כמטרה העיקרית, אלא זו התקשורתית.
האם זו הדרך להביא יותר נצחונות? לא בטוח. זה הימור של One Shot שבתוכו חבויה שחיקה של האפשרות של רוכבים אחרים לנצח כל עוד הם בסביבתו של פרום וצריכים לשרת אותו. יש הרבה שיטות לפזר תקציבי קבוצות והשיטה של הבאת כוכב אחד ענק וסביבו קבוצה עובדת בעיקר בשני מצבים: פרום עצמו בסקיי כשהיה צעיר וחזק והקבוצה נבנתה סביבו כדי לנצח גראנד טורס, או קבוצות שנבנו סביב ספרינטרים גאוניים במיוחד כמו סאגן שיכול היה להביא נצחונות במו ידיו אפילו בלי עזרה אופטימלית. זה בד”כ עובד כשהכוכב בן 30 ובשיא כוחו.
הדרך שיצטרכו לחלץ נצחונות מפרום באמצעותה היא כנראה להמיר אותו ממטרות גראנד טורס ליעד הניצחונות החד יומיים. לזה יש סיכוי. בכלל דומה שהאקדמי הפכה להיות סוג של בית מעבר אל הפנסיה של רוכבים רבים. כששאלתי בעבר את צ’ל קלסטרום מנהל הקבוצה על הביקורת הזו, הוא ענה לי: “גיל זה רק מספר” ודומה שהוא באמת מאמין שבסביבה נכונה והגדרת מטרות נכונה יש פה הזדמנות של מיקסום תקציב-ביצועים. אולי הוא צודק, נדע בקרוב.
קידום הרוכבים הישראלים
למרות שבכל ההצהרות מודגש ההיבט הזה כמרכזי וחשוב, פה עולה סימן השאלה הגדול ביותר בסיפור הזה: האם זה טוב או רע לישראלים? רוב הסיכויים שלא טוב: החלטות כאלה משאירות פחות כספים לטיפוח הרוכבים. הן מייצרות דיכוטומיה חזקה יותר בין כוכבים לבין האחרים, והן מדלדלות את תקציב הקבוצה ומשאירות פחות לקבוצת הפיתוח.
כבר ראינו שעצם קיומה של האקדמי לא גורם לספורט האופניים בישראל לצמוח (כי החסמים שלו הם אחרים לגמרי) אבל היא בהחלט מקפיצה מדרגה סגל שלם של רוכבים שנכנסו אליה- ארבעת הישראלים בקבוצת הוורלד טור, הצעירים בקבוצת הפיתוח וסגל מקצועי ישראלי חשוב שלומד הרבה מסביבם. אם המשמעות של הכנסת הכוכב וסביבתו לקבוצה תהייה ירידת הפוקוס שלה ממטרת פיתוח הישראלים זה יהיה מהלך גרוע במיוחד. אם המשמעות תהייה חיזוק שלהם, פתיחת אופציות חדשות, קפיצת מדרגה פסיכולוגית נוספת ביכולת להשיג מטרות הרי שזה יהיה נפלא.
אנחנו ב BIKEPANEL נמשיך לעקוב ולדווח מתוך הראייה הזו בעיקר, כי היא החשובה בעיני ועם מה שהיא תייצר, ישאר ענף האופניים בשנים הקרובות, אחרי שפרום יעבור לתפקיד בוחן אופניים ב GCN…