תחרויות אופניים, ריצה וטריאתלון לא חייבות להיות מסחריות, ממוסחרות ובתשלום. גם אתם יכולים להקים אירועי ספורט קהילתיים וחברתיים שלא למטרת רווח ולמען הקהילה. הנה המתכון של אדר טייכנר, יחד עם הניסיון שצבר בארגון טריאתלון יוקנעם לאורך 17 שנותיו.

מאת: אדר טייכנר
צילום: יואב אודסר, נעמי טייכנר

השתתפתם כבר כמעט בכל אירוע ספורט משמעותי בלוח השנה: מרתון תל אביב\ירושלים\טבריה, מרוץ השליחים הר לעמק, אפיק ישראל, "במרוץ יוחנן לזכר יוחנן שהתייבש במרוץ גונן לזכר גונן…"(כדברי "הפריק של הדבר") ועוד ועוד ועוד. למעט אולי האחרון, השתתפות בכל אותן דוגמאות היא הישג ספורטיבי-אישי משמעותי לכל אחד או אחת שזכו לחצות את קו הסיום. אבל רגע אחד, קצת כמו בתוכניות ה'מאסטר שף' ודומותיה, אפשר לאכול את הארוחה, אבל אפשר גם לבשל אותה: להשתתף במרוץ או באירוע ספורטיבי זה טוב, זה יפה וזה גם בריא, אבל אולי מתאים לכם קצת יותר מזה?
מה אם אגיד לכם שכל אחד ואחת מכם, שייצר היזמות והעשייה מפעפעים בעורקיו, יכול להרים אירוע ספורטיבי משלו, לשלהב את יקיריו וחבריו להצטרף אליו ביצירה ועל הדרך גם לתרום לקהילה שבה הוא חי?

טריאתלון יקנעם

מקרה מבחן: הטריאתלון הקהילתי של יוקנעם 

את מירב שנות צעירותי העברתי בנעימים במושבה יקנעם, כאשר עיקר תחביביי היו (ועדיין הם) פעילויות ספורטיביות אשר ביניהן שחייה, רכיבה על אופניים וריצות ארוכות: שלושת ענפי הטריאתלון, אם-כי מעולם לא בכפיפה אחת. בצהרי יום קיץ חם של שנת 2003, שילהב אותי חברי הטוב-ירון שרם, טריאתלט-חובב, ברעיון של בניית מוסד יחיד במינו: אירוע ספורטיבי-קהילתי בדמות טריאתלון יישובי. הרעיון היה לתכנן את הטריאתלון כך שיתאים לכל אחד ואחת "מגיל 8 עד גיל 128…", תוך שימת דגש על מערך אימונים מוסדרים לילדי הישוב לקראת הטריאתלון והכול ברוח ההשתתפות ולאו דווקא הניצחון. והכל בחינם-אין כסף.

ירון ואני בנינו את האירוע כך שיתבסס על מתקניה של יקנעם המושבה: בריכת השחייה תשמש כנקודת הזינוק לכל המקצים, כאשר לאחר השחייה יעברו המשתתפים לרכיבה על אופניים בשדות עמק יזרעאל ולבסוף יעברו לריצה בשדרת הישוב, עד לקו הסיום בבית העם של הכפר. 

למרות לא מעט קולות ספקניים, הרעיון החל לקרום עור וגידים. ירון ואני גייסנו "מטה-מארגן" אשר כלל את ועדת התרבות של יקנעם המושבה וכן אנשים-טובים אשר שמחו לעזור ולקחת חלק בלידת ה"בייבי" החדש של יקנעם המושבה: טריאתלון יקנעם הראשון. ב-17 השנים שחלפו מאז ו-16 מהדורות נוספות, האירוע שלנו הפך למסורת ולחג רשמי של כל ספורטאי המועצה האזורית מגידו.

טריאתלון יקנעם מדגים: מתכון לתחרות קהילתית

אתם אוהבים לרוץ, או אולי לרכוב ואח"כ לרוץ? חיים בישוב קהילתי? מצוין! הגדירו לעצמכם מהו האירוע אותו אתם מעוניינים להרים. תחרות ריצה יישובית, ריצת ניווט בין אתרים בישוב, ספרינט אופניים, טורניר שחייה בבריכת הישוב, או טריאתלון. הכל הולך, או רץ, או שוחה…

מניסיון, בשלב הזה מומלץ לרתום למלאכת הארגון חברים בעלי עניין משותף. רוב הסיכויים שההתלהבות מה"בייבי" החדש תסחף אחריה שותפים רבים לעזרה במלאכת הארגון. קבעו מועד לפגישת מארגנים ראשונית: בפגישה זו תדונו בעיקרי האירוע המתוכנן, יקבע מי יוביל את המיזם ומה יהיו תפקידי יתר חברי הצוות המארגן. בחרו מועד מועדף בלוח השנה (מומלץ גם לבחור מועד נוסף כתוכנית ב'). על המועד להתאים מבחינת מזג האויר, זמינות מתקני הישוב, סמיכות לחגים ולמועדים וכו'. סמנו את המועדים ביומן ושריינו אותם אל מול הגורמים המתאימים במזכירות הישוב, המועצה או העירייה. בפגישה תקבעו את לו"ז ההתארגנות והקונפסט למיזם: אירוע תחרותי, היתולי, חברתי, או שילוב. האם יהיו גם קדימונים לאירוע, כגון אימונים מוסדרים, הרצאות וכו'.

חשוב ביותר: הגנו על עצמכם! 

היות שמדובר באירוע מאורגן, רצוי מאד לברר מול הנהלת הישוב או היועץ המשפטי שלו מהו הכיסוי המשפטי והביטוחי הן של המארגנים והן ושל המשתתפים. אמנם צלחנו את פסקת 'חץ הצפון', אך בחזקת "חכם לא יכנס לבור אשר פיקח ייצא ממנו", דאגו לנושאים הללו מראש. דרשו מהנהלת הישוב כתב מינוי שיסמיך אתכם באופן רשמי לארגן את האירוע.

 


לחצו פה או על התמונה למידע על התוכנית האישית


תקציבים

עשו הערכה ראשונית לעלויות הצפויות. מומלץ לנהל זאת בעזרת טבלת גיליון אלקטרוני. צריכים מדליות וגביעים, חולצות למשתתפים, מסלולי בריכה או כיבוד למסיימים? שקללו זאת מראש. לא לשכוח: אם מדובר באירוע עם צפי לכמות משמעותית של משתתפים, כדאי לתקצב הזמנת אמבולנס ובכל מקרה לא פחות ממתנדב בעל רקע רפואי ועם ציוד מתאים בזמן האירוע.

נותני חסויות ותורמים: מניסיון, בכל ישוב מתגוררים אנשים בעלי השפעה בארגונים או בחברות מסחריות שישמחו לתרום להצלחת המיזם. לרוב מדובר יהיה ב- “win-win”: לדוגמא, תוכלו להנפיק חולצות אירוע שבגבן יופיע לוגו החברה התורמת. אם בוחרים להעניק פרסים למנצחים, גם אותם ניתן לממן באדיבות תורמים או נותני חסויות. יש נגר בקהל? בקשו ממנו לבנות דוכן מנצחים.

לאורך שנות קיום האירוע, הקו המנחה של מסורת הטריאתלון שלנו היה כי הוא יהיה חינמי. אנו המארגנים לא מתעסקים בכספים באופן ישיר והמשתתפים אינם משלמים כסף עבור השתתפותם. המימון מגיע במלואו מהנהלת הישוב-הוועד המקומי יקנעם, מהמועצה האזורית מגידו וממשרד התרבות והספורט, מנותני החסויות ומהתורמים שלנו. אם תרצו לגבות "דמי רצינות" או תשלום סמלי אחר, לשיקולכם. 

דאגו להוציא פרסומים

לוחות המודעות, אתר האינטרנט של הישוב והרשתות החברתיות. לא יזיק אם אחד מחברי הצוות יהיה איש פרסום, יח"צ או גרפיקאי. שלהבו את קהל היעד ופרסמו "קול קורא" להתנדבות ביום האירוע ובהכנות אליו.

חשוב לשמור את הרישום פשוט וקל: גם את המשתתפים וגם את המתנדבים ניתן לרשום דרך קובץ שיתופי-מובנה כגון Google-Docs/Sheets ולפרסם את הקישור אליו. לנוחות המארגנים, חשוב לקבוע מראש מועד אחרון להרשמה. בקובץ ניתן גם להפנות לדפי מידע על האירוע המתוכנן: קטגוריות ומקצים, תוואי המסלולים, מועדי הזינוק, טקס הסיום וכו'.

פגישת מארגנים מסכמת

 שבועיים עד שבוע לפני המועד המתוכנן מוודאים כי הכל תפור, מוכן ומזומן. תמיד יהיו בלת"מים, אבל חיוני למזער אותם עד כמה שניתן טרם יום האירוע. מומלץ להכין דפי שיבוץ ומשימות: מעין טבלה שתופץ מראש לכל מתנדבי האירוע ובה יצוין בקצרה הסבר על התפקיד, שעת ההגעה והציוד הדרוש. מומלץ לבצע תדריך מקדים למתנדבים מספר ימים טרם האירוע. באותה הזדמנות, שריינו מראש מועד למספר ימים לאחר האירוע לצורך קיום פגישת הפקת לקחים ומסקנות.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

Race Day!-כך זה נראה אצלנו

זהו. היום הגדול הגיע! תחושת התרוממות באוויר. "פרפרים בבטן". בצהרי יום ו', 12 לספטמבר 2003 החלו להגיע לבריכת השחייה ראשוני המשתתפים: מקצה הילדים והנוער. שריקת הזינוק נשמעה וכ- 30 צעירים זינקו למשחה בן 125 מטרים בבריכת השחייה. זקני הכפר לא זוכרים מראה כה מלבב של מספר רב של ילדים השוחים יחדיו בין המסלולים אשר נפרשו לאורך בריכת השחייה לקול צהלות העידוד של הוריהם. בתום המשחה יצאו הילדים מן המים ועלו על אופניהם לרכיבה בת 3.5 קילומטרים בשדות עמק יזרעאל. ההורים ליוו והמתנדבים חסמו את כבישי הגישה לכפר בכדי לאפשר תנועה חופשית ובטוחה של "זאטוטי המרוץ" שבדרך. עם סיום הרכיבה, מסרו הילדים את אופניהם לידי הורים אחראיים בתחנת ההחלפה שמוקמה במרכז הכפר ומשם פצחו בריצה בת כ-600 מטרים עד ל"שער הניצחון" שהוקם לטובת האירוע, לקול תשואות ומחיאות הכפיים מצד הקהל הרב והנרגש.  

עם סיום מקצה הילדים, חזרו כולם לבריכת השחייה לקראת תדרוך מקצה הבוגרים. שריקת הזינוק של מקצה הבוגרים הראשון (מתוך שניים) נשמעה, מלווה בגלים עזים אשר נוצרו בבריכת השחייה. 30 מבוגרים הרעידו את בריכת השחייה לקול שאגות הקהל במשחה בן 475 מטרים. לאחריו יצאו מן המים לרכיבה לאורך כ- 7.5 ק"מ ולסיום, ריצה בת 1,200 מטרים עד למחיאות הכפיים של הקהל הרב הממתין על קו הסיום. 

לאחר הגעת אחרון המשתתפים, החל טקס הסיום. נאמרו תודות ונאומים, נמחאו מחיאות כפיים ותשואות רמות ולבסוף חולקו פרסים מדליות השתתפות לכלל המשתתפים וכן גביעים לשלושת המקומות הראשונים בכל קטגוריה על גבי דוכן המנצחים. 

זהו, טריאתלון יקנעם הראשון תם ונשלם. קשה להביע במילים את עוצמת הרגשות של האנשים אשר השתתפו באירוע. מספר משתתפים הודו לירון ולי, כאשר חלקם דומעים מהתרגשות (או אולי פשוט מזיעים ?…). טריאתלון יקנעם הפך לשיחת הכפר של יקנעם המושבה בימים הקרובים: "מי סיים ראשון במקצה הילדים?", "מי עקף את מי?", אנשים דיברו רבות על אותה נערה שויתרה על ניצחון כמעט-מובטח במקצה הנערות בכדי לסייע לרעותה אשר נפלה מאופניה… אכן, חג חדש נולד בכפר שלנו.

טריאתלון יקנעם: 16 שנים לאחר מכן

עם חלוף שש עשרה השנים שעברו מאז טריאתלון יקנעם הראשון, גדלנו והשתכללנו. בכל שנה יותר משתתפים, יותר מתנדבים ומתווספים מקצים ומרחקים-לבקשת הקהל ההולך וגדל. בחמש השנים האחרונות אנחנו מארחים בטריאתלון המסורתי שלנו את כל ספורטאי המועצה האזורית מגידו ומזה כעשור אנו גאים לשתף גם אנשים בעלי צרכים מיוחדים מכפר תקווה. פתיחת עונת הרחצה בבריכת השחייה, עם תחילת חודש מאי, למעשה הפכה לאות בלתי-רשמי גם לפתיחת עונת האימונים לקראת טריאתלון יקנעם הקרב ובא בחודש ספטמבר.

זהו סוף הסיפור. בסיפוק אומר: החג החדש שנולד מאותו רעיון קטן, הפך לאירוע גדול ונהיה למסורת. "אח חוקי" לייתר חגי יקנעם ויישוביי המועצה האזורית מגידו .

אומרים שחיקוי של המקור הוא הערובה לאיכותו. ואכן לאורך השנים נולדו בישובים רבים בארץ "חיקויים ברישיון" של האירוע שלנו-הטריאתלון החברתי הראשון בישראל. שמחנו, שמחים ונשמח ללוות ולייעץ לכל מי שיחליט להרים את הכפפה בישוב, בשכונה או ברחוב שלו ולבנות אירוע משלו\משלה. הסיפוק, ההנאה וההנעה מובטחים! 

אשמח לתרום מניסיוני להצלחה שלכם. adarteichner@gmail.com.

על הכותב: אדר טייכנר, בן 42, כיום מתגורר ביקנעם-עילית. נשוי ואב לשלושה. ביוכימאי בהכשרתי וספורטאי חובב.

אהבתם? הצטרפו אלינו ונעדכן אתכם: