לקראת טיול רכיבת שטח ברומניה נפגשתי עם יניב ברנס, מדריך רכיבה מקצועי ללמוד איך רוכבים בשטח. בשיעור הראשון למדתי את הבסיס לרכיבת שטח: עמידת מוצא, עמידת תקיפה ומעבר מכשולים. הפעם עלינו מדרגה (תרתי משמע) ותרגלנו את העקרונות בשטח, כולל טעימה מסינגל פיראטי בלב תל-אביב.

פארק ראש ציפור 

בתור רץ חובב יצא לי לחרוש את המסלול בפארק הירקון עשרות רבות של פעמים. רוב הרצים נעים על החלק הצפוני של הירקון מאסותא ברמת החייל ועד לנמל. בשיעור השני הסתבר לי שבחלקו הדרומי של הנחל יש מסלול אופנים עמוס ברוכבים שמתאמנים עליו באופן קבוע. קבענו להיפגש בחניה של החווה החקלאית סמוך לראש ציפור. המתחם ממוקם באזור השפך של נחל איילון לירקון, וקיבל את שמו מכיון שבהתבוננות במפה הוא נראה דומה לראש של ציפור.

התחלנו בחימום של שתי הקפות על מסלול ההקפה של ראש ציפור. המסלול עבר שיפוץ לא מזמן והוא חלק מפרויקט “אופנידן” שאמור בסופו של דבר להכיל 100 ק”מ של שבילי אופניים בגוש דן מראשון לציון ועד הרצליה. הקפה אחת היא באורך של כמעט 2 ק״מ בתוואי שטוח לחלוטין. משיחה עם יניב הבנתי שיש מדי פעם חיכוכים בין רוכבי כביש שמשתמשים במסלול לאימונים מהירים וקבוצות רוכבים איטיות יותר שחולקות את המסלול. 

הדרכת רכיבה

המושב יורד לקראת ירידה

הגענו לתצפית בראש ציפור אליה מגיעים במסלול טיפוס מעגלי. מנקודת התצפית ישנם מספר שבילי ירידה בשיפועים שונים לאימוני אופניים וגרם מדרגות ארוך המחולק למקטעים של 3 מדרגות בכל מקטע. התחלתי לתרגל כניסה למצב תקיפה וירידה רצופה בשליטה בשבילים השונים. כאשר שביל הירידה חתך את המסלול המרכזי נוצרה מעין מדרגה בחיתןך השבילים. כך שילבנו ירידת מדרגה בעזרת דחיפת הכידון קדימה כחלק מהתרגול. המטרה היתה לא לתת לאופניים להתגלגל ולצבור מהירות אלא להיות בשליטה על המהירות בזמן הירידה כאשר הגוף והרגליים מאוזנים, האצבעות על בלמי היד והישבן מעל המושב.

אוהבים אופניים (כן!)- אז הצטרפו לניוזלטר לקבל את הכתבות שלנו:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים
  

לאופניים הבסיסיים שלי לא היה מושב הידראולי אבל יניב הסביר לי שלקראת ירידות מומלץ להוריד את המושב כדי שהגוף יוכל להיות נמוך והישבן יוכל לנוע אחורה וקדימה בהתאם לשיפוע הירידה וציר מרכז הכובד. עוד טיפ הוא להשאיר את הזרועות משוחררות ולא קפוצות, אלא לתת להן לזרום עם האופניים. כשחוזרים למישור או עליה מעלים חזרה את המושב וחוזרים לשבת עליו ולנצל את מלוא המומנט לדיווש.

סינגל

תרגול ירידה בסינגל

ירידת מדרגות ברצף – הכל בראש

לאחר תרגול מספר שבילי ירידה וטיפוס חזרה למרום התצפית, הגענו לתרגיל הבא – גרם המדרגות הארוך. בהתחלה יניב הורה לי לרדת שני מקטעים של מדרגות ולעצור בשביל להבין את הטכניקה של הישארות בתנוחת התקיפה ושמירה על מהירות איטית בזמן הירידה. הקונספט הוא שאם מצליחים לרדת מקטע אחד או שנים בטכניקה הנכונה – אפשר להישאר באותה תנוחה ולרדת גם אלף מדרגות. הסוד הוא לא להילחץ ולאבד שליטה אלא לשמור על אותה תנוחה ושליטה על מהירות האופניים תוך עבודה עם הידיים והכידון בעת ירידת המדרגות. 

ניסיתי להפנים את כל הטיפים ואכן הצלחתי לרדת את כל המדרגות יחסית בשליטה ועם עבודת ידיים נכונה. מה שכן – לא הייתי רגיל להישאר הרבה זמן בעמידה על האופניים והתחלתי להרגיש את שרירי התאומים עובדים קשה. כנראה שלא מספיק לרוץ 50 ק״מ בשבוע, ברכיבת שטח שרירים שונים עובדים בעצימות משתנה בהשוואה לריצה. גם בעליות החוזרות לנקודת התצפית בראש ציפור הרגשתי קושי להישאר בישיבה ולהמשיך לדווש בהילוך גבוה, היה לי יותר קל לדווש בעמידה בהילוך נמוך יותר.

מדרגות

ירידת מדרגות ברצף

הסינגל הפיראטי בגבעת נפוליאון

לא קל לתרגל רכיבת שטח רציפה בפארק הירקון על תוואי מישורי ויחסית מונוטוני. לאחר לימוד טכניקות הבסיס, יניב רצה לאתגר אותי ולקח אותי לדבר האמיתי: סינגל. לא רחוק ממתחם ראש ציפור בין רמת-גן, גבעתיים ותל-אביב שוכנת גבעת נפוליאון (או תל גריסה בשמה המקורי). האגדה מספרת שנפוליאון חנה במקום זה בעת המצור על יפו התורכית ומכאן הכינוי. מדובר בגן עדן לרוכבי שטח, מתחילים ומתקדמים כאחד. כל המסלולים נבנו בצורה פיראטית ע״י משוגעים לרכיבת שטח. לאחר טיפוס קצר בשבילי הכורכר הגענו לשיא הגובה, שם ניתן היה לראות את הנוף הפנורמי של תל אביב, רמת גן וגבעתיים. הגבעה מרובה סינגלים ברמות קושי שונות ומאוד מתאימה לרוכבים מתחילים. זו הזדמנות נהדרת לצבור ביטחון ולתרגל טכניקות שונות בירידות, רמפות ועליות של הסינגל. 

לקב’ השקטה והסודית של בייקפאנל כנסו לפה:
בייקפאנל ווטסאפ

לאחר תדרוך קצר בו יניב הורה לי להישאר מאחוריו ולשים לב מתי הוא עובר מישיבה לעמידה, מוריד או מעלה הילוך, יצאנו להקפה ראשונה בסינגל. ניסיתי לשמור מרחק סביר מיניב שנראה כאילו הוא רוקד בין הפיתולים של הסינגל, הרמפות, הירידות והעליות וכמעט נעלם לי באופק. מדי פעם עצרנו לפני ירידה תלולה או מכשול שצריך לשים אליו לב ויניב ווידא שאני בסדר ואפילו נהנה מהחוויה. באמצע הסינגל נעצרנו לפני מזלג שהתפצל לירידה תלולה ואחרת קצת יותר מעודנת. יניב בחר את התלולה שנראתה לי מסוכנת על גבול האקסטרים. אני לקחתי את הירידה השניה בעלת השיפוע ההגיוני לרוכב הרציונלי. לקראת ההגעה לנקודת ההתחלה יניב צעק לי לתת כוח מתפרץ ואכן חיש מהר הגענו לעליה תלולה אך קצרה שגם אותה צלחתי.

הקפה שניה בסינגל

בסיום ההקפה עצרנו לקחת אוויר, להנות מהנוף הפנורמי ולשתף פידבק של איך הייתה ההרגשה לרכוב בסינגל עם מכשולים המגיעים אחד אחרי השני ברצף. האמת – הרגשתי אדרנלין שהופק מתחושה מעורבת של כיף מהול בפחד. יניב שאל אם אני מוכן לסיבוב נוסף, הפעם יותר מהר. נעניתי לאתגר ושוב יצאנו לדרך. ניסיתי לשמור על זרועות משוחררות ולא נוקשות על מנת להגיע לאותה זרימה שראיתי אצל יניב. 

שוב נעצרנו במזלג של הירידה התלולה, הפעם יניב רצה שאקח את האופציה התלולה והסביר לי שהאופניים מסוגלים לכך בלי בעיה, הכל תלוי ברוכב ואם הוא מאמין מנטלית שהוא יכול. למרות שיניב אמר שהוא סמוך ובטוח שאני מסוגל לעשות את זה, די חששתי. למרות זאת הסכמתי והקפדתי על כל הדגשים: גוף במצב תקיפה, ישבן לאחור, ידיים על בלמי היד אך לא לוחצות חזק מדי בשביל לא לנעול את הבלמים. וואו – עד עכשיו אני לא מאמין שעשיתי את זה. יניב אמר שראה את הפחד בעיניים תוך כדי הירידה אבל במבט לאחור ההתגברות על החששות עזרה לי לעבור מכשולים דומים ואף מאתגרים יותר בנסיעה לרומניה.

טיפים אחרונים לקראת הנסיעה

נפרדנו לשלום מגבעת נפוליאון ורכבנו לכיוון הרכב בחווה החקלאית. במקור תכננו לעשות שיעור שלישי ביער בן שמן על סינגל אמיתי, אך מאילוצי לו״ז נאלצתי לוותר. יניב נתן לי טיפים אחרונים לקראת הנסיעה: לא להיות אחרון בחבורה אלא להיצמד לרוכב שאפשר ללמוד ממנו, לשמור מרחק אך לחקות את המהלכים שלו לפני מכשולים, ירידות וסיבובים. יניב נתן לי לרכוב קצת על אופני הקרבון שלו עם הכיסא ההידראולי ולחוש את החוויה המשודרגת, למרות שהוא אמר שאת הבסיס עדיף דווקא ללמוד על אופניים בסיסיים כמו שלי ורק אחר כך לראות אם התחביב מתאים לי ולהשקיע בשדרוגים.

עברנו על רשימת הציוד, קיבלתי המלצה של מה כדאי לארוז ועל מה אפשר לוותר, איפה לרכוש ציוד והעיקר – לבוא עם המון ביטחון. בכלל, כשדיברנו קצת על העסק שלו הוא אמר שהסיפוק הכי גדול שלו הוא לראות מבוגרים וגם ילדים מתגברים על חששות ופחדים ומוכיחים לעצמם שהם יכולים לרכוב על אופנים בכלל ובשטח בפרט. על סמך שני השיעורים שעברנו יחד, לדעתו אני מוכן לנסיעה והזמין אותי ליצור קשר בכל דבר שאצטרך לקראתה. 

סינגל של רומניה

טעימה מהטיול ברומניה

אם גם אתם מעוניינים בשיעורי רכיבה לילדים או מבוגרים, שיפור טכניקה, הכנה לרכיבת שטח, ימי גיבוש ועוד, יניב ישמח להדריך אתכם. לקוראי הפאנל הטבה של 5% הנחה על אימונים אישיים לשיפור הטכניקה.
מומלץ בחום!

מלאו פרטים בטופס והוא יחזור אליכם: 

    יצירת קשר לרכישה

    אני מעונין ורציני, אנא צרו עמי קשר לרכישה

    מאת: אלי ארקוש
    צילום: יניב ברנס

    אלי כותב אצלנו בראנפאנל בד”כ. הוא חובב ריצה למרחקים ארוכים (עד מרתון – לא צריך להגזים), נשוי+3 אצנים לעתיד, עובד בהייטק ומקפיד לרוץ בכל נסיעת עבודה. בעבר חי כעשור בארצות הברית שם אסף חוויות ורץ שישה מרתונים בארבע מדינות שונות.
    אם אהבת את התוכן שלנו, שתף אותו לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך – הנה פה במלבנים האלה: