ללהקת שייגעצ יש שורה באחד השירים שאומרת “אני ארכב על אופניים עד יומי האחרון. ואם זה לא נראה לך, עלי על אווירון.” אשתי לעומת זאת, סופר-מפרגנת לתחביב שלי ואני הוא זה שמדי פעם עולה על אוירון. הפעם לצ’כיה.
בואו איתנו למקומות יפים! הצטרפו לניוזלטר:
למה צ’כיה?
צ’כיה היא יעד קרוב יחסית, זול יחסית ויש בה את כל היופי של אירופה: נופים ירוקים וקסם של ערים עתיקות. היא מציעה מגוון של מסלולי רכיבה ברמות שונות שיוצאים מפראג וגם שירות של הקפצת תיקים בין מלונות, ככה שאפשר לצאת לדרך כמו נס וסטילה עם תיק קטן. יש עוד יתרון חשוב, במיוחד בימים האלה. צ’כיה נחשבת, בעיני ישראלים רבים, לאחת מידידותיה הגדולות של ישראל באירופה. היא אחת המדינות הראשונות שתמכו במדינת ישראל שבדרך, וגם לאחר הקמתה, על ידי אספקת כלי נשק, מטוסים ואימון הטייסים הראשונים של חיל האוויר. זוכרים “רובה צ’כי”? (כינוי לרובה מאוזר K98)
על המסלול – The Elbe Cycle Path
מסלול הרכיבה לאורך נהר האלבה הוא אחד המסלולים הקלאסיים באירופה. אורכו המלא הוא כ-1,270 קילומטרים והוא מלווה את הנהר ממקורו בהרי הסודטים הצ’כיים ועד ל-Cuxhaven, שם הוא נשפך לים הצפוני. זהו כנראה מסלול האופניים למרחקים ארוכים הקל ביותר באירופה, כמעט ללא גבעות ולמעט כמה קטעים קצרים הוא שטוח לגמרי. בזכות המסלול המישורי הוא מתאים מאוד גם לרוכבי אופניים מתחילים, פחות שאפתניים או משפחות עם ילדים.
הרכיבה היא על שביל סלול, מוסדר ומשולט בצורה ברורה. על פי רוב, רוכבים מטרים בודדים מהנהר, מה שמבטיח נוף מקסים וגם שקט ממכוניות. לאורך שביל האופניים אינספור מקומות לינה, המותאמים לצרכי רוכבי האופניים וגם נקודות עצירה להפסקת בירה ממש מול הנהר. לא משנה אם אתם מתכננים את כולו או קטעים נבחרים של השביל – לשביל הזה לאורך הנהר הגדול של גרמניה וצ’כיה יש מה להציע.
עונה מומלצת לרכיבה
ניתן לרכוב במסלול מאפריל עד אוקטובר, אבל יוני עד ספטמבר היא התקופה הטובה ביותר. אנחנו יצאנו לדרך ביולי לפני שנה ורכבנו את הקטע מפראג ועד דרזדן. זה מקטע של 280 ק”מ שמתוכנן לרכיבה של 5 ימים, אבל דחסנו אותו לארבע ימי רכיבה, כ-70 ק”מ ביום.
ערים עתיקות לאורך נהר האלבה
המסלול מלא בערים עתיקות ומלאות קסם, כאילו יצאו מהאגדות. את הלילה הראשון מחוץ לפראג בילינו בעיירה היפיפייה Mělník. היא מונה רק 20,000 תושבים, אבל ידועה כמרכז מקומי לייצור יין ומוקפת בכרמים. סמטאות העיר העתיקה יובילו אתכם לככר העיר שם תמצאו מסעדות וכמובן בירה.
בייקפאנל בווצאפ:
בהמשך הדרך עברנו בעיר Děčín הידועה בטירה הניצבת על גבעה ומשקיפה על הנהר. ממול ניצב צוק אידיאלי לחובבי טיפוס ו-Via ferrata. בדיעבד, היה שווה להקדיש יותר זמן לסיור בטירה ולטיפוס.
Bohemian and Saxon Switzerland National Park
האטרקציה המרכזית באיזור שבו רכבנו היא שמורת טבע ייחודית המשלבת יער צפוף וסלעי אבן חול (Sandstone) גדולים. השמורה מתחלקת בין אזור בוהמיה בצ’כיה – שם שמה הוא “שוויצריה הבוהמית”, לבין גרמניה שם שמה “שוויצריה הסקסונית”.
שווה להגיע לפסגה ולהשקיף על הנוף. אבל בשביל זה, תצטרכו לעלות מהנהר ולטפס לגובה, תחילה באופניים ואחר כך ברגל. למעלה תגלו את אחד האתרים המפורסמים ביותר בשמורה, סלע בצורת קשת ומתחתיו מסעדה, נקודת תצפית ומסלולי הליכה. את הדרך לשם תתחילו בעיירה Hřensko שבה שוק יפה ומסעדות.
בצד הגרמני, תוכלו לבקר בעיירה הציורית Bad Schandau. מפה תוכלו לעלות על חשמלית היסטורית בשם Kirnitzschtalbahn. הנסיעה בחשמלית הצהובה היא חוויה בפני עצמה. היא פעלה לראשונה בשנת 1898, אך שמורה היטב עד היום כולל חיפוי עץ וכפתורים מהמאה הקודמת.
הקו פועל לאורך כל השנה ולשמחתנו אפשר לעלות עליו גם עם אופניים. בחודשי הקיץ, הוא יוצא כל חצי שעה ומוביל, בעיקר תיירים, במעלה העמק עד למפל קטן (Lichtenhain Waterfall), שם תתחילו מסלול טיפוס רגלי.
מחנה הריכוז טרזיינשטט
יכולתי לספר על עוד עיירות, טירות ונופים מדהימים שראינו בדרך, אבל יש עוד תחנה אחת שאנחנו כישראלים ויהודים לא יכולנו להתעלם ממנה. אף פעם לא חשבתי שאכנס למחנה ריכוז בבגדים של רכיבה, אבל אנחנו כנראה לא הראשונים ולא האחרונים שעשו פה הפסקה מהמסלול כדי לכבד את הקורבנות ולהכיר את ההיסטוריה ברגליים.
טרזיינשטט איננו מחנה השמדה. הנאצים, הסבו את מבצר טרזין העתיק, שנבנה בסוף המאה ה-18 על ידי מלך בוהמיה, למחנה ריכוז. הכוונה המקורית הייתה לרכז יהודים מצ’כוסלובקיה. בסוף המלחמה המקום הפך לגטו ותחנת ביניים בדרך לאושוויץ. מנהיגי יהדות צ’כיה, שלא ידעו על תוכנית ההשמדה, תמכו בהקמת הגטו מתוך תקווה לשמור את היהודים הצ’כים על אדמת מדינתם עד תום המלחמה.
טרזיינשטט התפרסם כ”גטו לראווה”. רוכזו בו יהודים משכילים רבים – אמנים, סופרים, מוזיקאים ומדענים שניהלו חיי תרבות עשירים ככל הניתן במציאות הקשה. בשנת 1943 נשלחו כ-500 מיהודי דנמרק למחנה. ממשלת דנמרק בצעד חריג התעקשה על ביקור של הצלב האדום. הנאצים התירו את הביקור, במטרה להפריך שמועות על מחנות ההשמדה שהחלו להתפשט.
הנאצים שלחו יהודים רבים להשמדה באושוויץ, כדי להסתיר את הצפיפות במחנה. הם הקימו חנויות ובתי קפה מדומים, במטרה ליצור רושם של חיים נורמליים בגטו. לפני הביקור, נצבעו הרחובות והחדרים מחדש. המשלחת שהגיעה אפילו צפתה במשחק כדורגל ובאופרה.
התרמית הצליחה עד כדי כך, שהנאצים החליטו לצלם סרט תעמולה המציג יהודים “חיים טוב” תחת השלטון הנאצי. לאחר הצילומים, נשלחו כמעט כל השחקנים וצוות הצילום היהודי למוות. הסרט, ש-21 דקות ממנו שרדו, מוצג היום במחנה.
שותפים לדרך לאורך נהר אלבה
אם גם אתם שמתם לב לדמיון מסוים בין שלושתנו, לא טעיתם. יצאתי למסע עם אחי הגדול ואחי הקטן. לא משנה כמה האוכל טוב והנופים מדהימים, מה שתמיד עושה את הטיול זו החברה. אני יכול לסמוך על אחי שלא יאיצו בי, שתהיה להם סבלנות לשטויות ולצילומים שלי, ושתמיד יגידו כן להפסקת בירה או קפה. מאחל גם לכם כאלה שותפים למסע, באופניים ובחיים. הזמנת טיולים והשכרת אופניים ניתן לעשות ישירות מול לוקאס במייל: svarovsky@e-b-t.eu. מסלולים באתר: europe-bike-tours.eu
כתיבה: אסף לופו, צילומים: יאיר ואסף לופו
אסף הוא אבא לשניים, מנהל קריאייטיב ומעצב חווית משתמש. בסופי שבוע הוא משאיר את העבודה מאחור ויוצא לרכב ולצלם ולא תמיד בסדר הזה. ליוטיוב של אסף. לתגובות- כנסו לאינסטגרם של בייקפאנל