“ה-Trek Fuel Ex 9.8 יכולים לעוף בסינגלים ולגמוע מרחקים במרוצי מרתון” אומרת Trek בעמוד ה- 9.8 Fuel Ex שקיבלנו למבחן. האם הנחתום מעיד על עיסתו או שטרק צריכים לקבל שיעור חשוב בצניעות?

כשה-Fuel Ex החדשים הושקו עשינו להם וידאו באיטליה. השנה הFuel Ex קיבלו זהות ברורה, אלה אופני All Around לאלה שלא רוצים את האגרסיביות של הסלאש או את העדינות של הTop Fuel או Supercaliber. לאורך השנים הדגם עבר שינויי סטנדרטים ואופי כה רבים עד כדי אובדן זהות: האם אלה אופניי AM, שבילים או בכלל קרוס אגרסיבי? שאלתי את עצמי בעבר, אבל הפעם זה נראה אחרת: ממוקד בשבילים.

Trek Fuel Ex 9.8 בנקודות:

  • משקל: 13.14 ק״ג ללא פדלים
  • קטגוריה: שבילים
  • מהלכי מתלה: 130 מ״מ מאחור ו140 מ”מ מלפנים
  • גלגלים: 29″
  • מחיר: 25,500 ש״ח (15% לחברי מועדון בעלות של 500 ש”ח)
  • יבואן: CTC

עיצוב 

אין חדש תחת השמש: טרק עקביים עם הקו המאפיין אותם בשנים האחרונות, וזה לא במקרה, גם אם אפשיט לחלוטין את השלדה מסממנים מזהים, תדעו מייד שאלה Trek רק על מראה השלדה. בסופו של דבר העיצוב הזה סולידי ועובד לא רע לטרק.  מבחינת צביעות לשילדה יש שלושה ואדרג אותן בסדר עולה מבחינתי: שחור-אדום סולידי, שחור-סגול לאמיצים פורצי גבולות, וכחול-טורקיז שיבלוט ביער ושלא ישאיר אף אחד אדיש. 

פיצ׳רים בשלדה

השילדה של הFuel EX מעודכנת בכל המאפיינים האחרונים של התעשייה ושל טרק עצמה: חיווט פנימי לכל הכבלים, תקן צירי בוסט, צינור תחתון מיושר להורדת משקל והעלאת חוזק לשלדה (Straight shot), סטם עם הגבלת תנועה (Knock block) כדי למנוע פגיעה של המזלג בצינור התחתון. פיצ׳ר נוסף הוא ה-MINO Link שזהו פליפ צ׳יפ היושב במשולש האחורי שבאמצעותו ניתן לדלג בין שתי גאומטריות הנקראות High ו-Low או ״אגרסיבית״ ו״רגועה״.
המתלה של הFuel EX הוא אותו מתלה ABP ותיק אשר נותן אקטיביות למתלה בזמן בלימה. במקרה של Fuel EX ובכלל בליין 2020 טרק ויתרו על המתלה הצף, מתלה שבו הבולם האחורי מעוגן בשני צידיו למשולש האחורי, אשר אמור לתת פחות רכות במהלך עבודה. מטרת הויתור היא קיצור תומכות השרשרת וחיזוק אזור הציר המרכזי.


לחצו פה לקבל את בייקפאנל בטלגרם!


תא אחסנה

מדובר כאן בפיצ’ר של השלדה שראוי לקבל פרק משל עצמו. אמנם הרעיון יושם קודם אצל ספשלייזד אבל טרק הם הבאים בתור ליישם ולהערכתי יהיו עוד חברות שילכו בדרך הזו: יצירת תא אחסון לכלים או מזון בתוך הצינור התחתון. הביקורת היחידה שלי היא על שילוב כלוב הבקבוק- לא נשאר הרבה מקום לבקבוק לשלדה במידה מדיום, בקושי בצלחתי לדחוק בקבוק של 600 מ”ל. גם אם הם לא המציאו דבר חדש, הם שיפרו את היישום שלו- טרק הוסיפו תיק יעודי של בונטרגר אשר יכול להכיל מספר כלים שיעזרו לכם באחסנה של הציוד. לצערי לא הצלחתי להכניס פנימית 29 אינץ’ עם חומר פנימה. השאר נכנס. 

גיאומטריה והתאמה

השנה בתכנון ושדרוג ה-Fuel Ex טרק הלכו על העיקרון הטרנדי של Long and Slack. בסיס גלגלים וגישה ארוכים בתוספת זווית ראש מתונה יותר. מידת השלדה במבחן הינה מידה מדיום. בתור מי ששנים לפני הטרנדים הנוכחיים נופף בדגל של ארוך יותר זה טוב יותר, הרגשתי נוח ומאוזן על האופניים לכל 170 הסנטימטרים שלי. 

השלדה של ה Fuel Ex מעוצבת לנוחות רכיבה לאורך זמן למרחקים ארוכים ועדיין לתת יציבות וביטחון בכל מה שמדובר בירידות בגבולות קטגוריית השבילים. בזכות המשחק שניתן לעשות לגיאומטריה עם ה-MINO LINK, רוב המספרים של הגאומטריה מדלגים בין שני ערכים. זווית הראש נעה בין 66.5 מעלות במצב גבוה ל66 במצב נמוך, שאלה זוויות סולדיות והגיוניות לטעמי לאופני שבילים. זווית מוט האוכף תנוע בין 75.5 מעלות במצב גבוה ל-75 במצב נמוך מה שאומר כי טרק יישרו סטנדרט עם הטרנדים בנוגע לזווית מוט האוכף לצורך נוחות בדיווש. בסיס הגלגלים הוא באורך של 117.9 ס״מ ואורך תומכות השרשרת נע בין  43.7 ל-43.5 ס״מ. גם בבסיס הגלגלים ותומכות השרשרת שמרו טרק על מספרים סולידיים יחסית ביחס לדגמים מקבילים בשוק אשר נותנים בסיס גלגלים ארוך יותר ליציבות ותומכות שרשרת קצרות לתמרון, לדוגמא ב-Kona process 134 אורך תומכות השרשת הינן 42.7 ס”מ על בסיס גלגלים של 118.6 ס”מ למידה מדיום.

לתת בראש

ה-Fuel Ex הפתיעו אותי בכמה פרמטרים: 

יכולת דיווש וטיפוס טובה מאוד- זווית מוט האוכף, הישיבה היציבה והלא שפופה מדי מיקמו אותי בצורה נוחה לדיווש. טרק עשו עבודה טובה על הקינמטיקה של מתלה ה-ABP הותיק משום שגם עם בולם פתוח לא הרגשתי בובינג משמעותי שדרש ממני להעביר את הבולם למצב חצי נעול עד נעול.

עוד אלמנט היו חישוקי הקרבון- שהם הקרם דה לקרם של האבזור, אשר עזרו לייצר אינרציה מהר מאוד אשר תורגם למהירות במעלה בשביל. אמנם אני לא מרתוניסט מדופלם אך בניגוד להצהרה של טרק, לא הייתי רץ לבצע מרוץ מרתון ארוך גם בשינוי למצב High. מה שכן הייתי עושה הוא לתקוף עליות טכניות עם סלעים ומדרגות כי שם ה-Fuel Ex מרגישים הרבה יותר בבית.    

מגרדים את האול מאונטיין בירידות- ואחרי כל עליה יש ירידה, כאשר מבחינתי לשם אני חותר ומקווה לא להגיע מתנשף. בכל מה שנוגע לירידות ה-Fuel Ex קצת חורגים בכל מה שנוגע לאופני שבילים וכבר מגרדים את תחום האול מאונטיין. המקום הכי בטוח של ה-Fuel Ex היה בשבילים המהירים, כאלה שדורשים מהרוכב להגיב מהר כי במהירות גבוהה לזמן ממושך בירידה צריך הרבה ביטחון.

עודף צמיגים- מה שפגם מעט בצבירת המהירות היו דווקא הצמיגים. צמיגים ברוחב של 2.6 לא משאירים הרבה מרווח בוץ ולא נותנים יתרון של אחיזה בחורף הישראלי. דבר נוסף הוא מבנה הצמיגים שאינו נותן יתרון כצמיג אחורי ומעניק גרר לגלגול. באופן אישי הייתי מחליף את הצמיגים לכאלה בעלי חתך של 2.4-2.3 ובעלי אופי של גלגול מהיר בגלגל האחורי ואחיזה בקידמי. 

קשיחות השלדה- הסיבה לביטחון בירידות היא לאו דווקא מבסיס הגלגלים שהוא בהחלט לא מהארוכים בקטגוריה אלא מקשיחות האופניים. עיצוב השלדה, גלגלי הקרבון ומזלג ה-36 של Fox מעניקים המון קשיחות למשקל נמוך יחסית ועוזרים להעניק תגובתיות מהירה ועמידות בפני זעזועים מעבר לתפקוד המתלים.

התקדמות מורגשת במתלה- הופתעתי לטובה מהשיפור שעבר הABP לשנת 2020. נטישת המתלה הצף והמעבר לבולם עם תא שמן נוסף הובילו לעבודת מתלה נכונה יותר כך שהגלגל האחורי מרגיש רך יותר בעקיבת תוואי השטח. הוא נותן תחושה של שליטה יותר רחבה מבלי לפגוע ביכולת הדיווש כפי שציינתי קודם. בנוסף עבודת המתלה הפכה לפרוגרסיבית יותר ואתם מרגישים כאילו יש הרבה יותר מ-130 מ”מ של שיכוך תחתכם.  

מהבולם הקידמי רציתי יותר- בעיקר בגלל דאמפר ה-GRIP של Fox. באופן אישי אף פעם לא התחברתי אל הדאמפר הזה בעיקר בגלל היכולות המוגבלות שלו. רמת ה-Performence של Fox אמורה להיות רמת ה-Value for money כאשר בפועל זה לא נכון, זו רמה שתגרום לכם לרצות לשדרג לרמת ה-Factory… היא ממש לא בחזית. בבולם שנבחן יש לנו שליטה רק על ה-LSC (שיכוך מהירות איטית-  שליטה על התנועה במרכז וסוף המהלך בעיקר) וריבאונד, ואילו ל-HSC (שיכוך מהירות גבוהה – שליטה על התנועה בבולם בתחילת המהלך) הכיול הוא קבוע. הבעיה היא שה-HSC רלוונטי למעל ל-70% לזמן הרכיבה באופניים כמו ה-Fuel Ex. באופן אישי אני אוהב עבודה רכה דווקא במקרים שבהם הבולם צריך לעבוד מהר ובלי הפסקה (HSC) ואילו שיכוך מעט נוקשה בדחיסה האיטית (LSC) כדי למנוע שקיעת יתר בגלישות סלע או מדרגות איטיות. במקרה הנוכחי בעבודה של הבולם בעבודת השיכוך המהירה המזלג מרגיש נוקשה וללא התנהגות חלקה. אילו הייתי קונה את ה-Fuel Ex ברמת האבזור הזו, הייתי משדרג את הדאמפר ל-GRIP2 המתקדם יותר שמגיע ברמת ה-Performance Elite וה-Factory.    

סיבובים ושעשועים- כשמדובר על להשתעשע עם ה-Fuel Ex גם כאן יש מנעד מכובד. ה-Fuel Ex מגיבים יפה להטיות וזריקות מהירות מה שהופך חתוכי סיבובים (Cuttie) לקלים ומהנים במיוחד. ה-Fuel Ex מצליחים לשמור על האינרציה של הסיבוב בהצלחה מרובה גם אם לא מדובר בסיבוב עם ברם מה שרק יעזור לכם לשמר מהירות להמשך הירידה.

עוצר טיסות אבל לא פה- ה-Fuel Ex הרגישו לי בזמן האוויר מאוד מאוזנים בגלל הגישה הארוכה שלהם. מי שרוצה תגובתיות כמו של אופני דירט קצרים, כאן זה לא יקרה. מרווח הטעות ב-Fuel Ex הוא גדול כך שיש לכם ביטחון גם אם תחום הקפיצות חדש לכם. 

חפירה ומידע נוסף על האבזור והמכלולים

בולמים: שניהם Fox והבולם הקדמי שודרג לסדרת ה-36 ברמת Performance ובאורך של 140 מ”מ עם דאמפר GRIP אשר נותן שליטה על ה-LSC (למונחי יסוד בבולמים לחצו פה) וריבאונד. הבולם האחורי מדגם Float גם הוא ברמת Performance שקיבלת שדרוג ע”י הוספת Piggy bag לבולם, אך בצורה שבה תא השמן הנוסף צמוד לגוף הבולם כדי לשמור על מקום פנוי במשולש הקידמי. כמובן שבבולם האחורי קיימות המערכות  הייחודיות של טרק שהן ה-RE:aktiv וה-Thru Shaft.

RE:aktiv  – פיתוח בן שלוש שנים  בטרק, לא חדש ברעיון אבל כן מרענן בביצוע במטרה להפוך את הבולם האחורי לבולם “חכם”. כזה שידע להפריד בין מצב “דיווש” למצב “שיכוך” באופן עצמאי. הוא מפריד בין מכות קטנות שנגרמות מדיווש ומהמורות גדולות בהן שסתומי מעבר השמן יפתחו והבולם ישכך את המהמורות. המערכת דומה ברעיון שלה למערכת ה-Brain של ספשלייזד, אך בניגוד לזו, מנגנון השסתומים של ה-Re:aktive נמצא בתוך הבולם עצמו ואין סרח עודף חיצוני. חשוב לציין שהמערכת נכנסת לפעולה רק כשמתג הקומפרשן במצב חצי נעול ונעול. 

Thru Shaftנניח ויש לכם מקטע סינגל של 10 מטרים ובכל מטר יש לכם מכשול כגון סלע או שורש, כנראה שהבולם לא יספיק לחזור לרוב המהלך שלו. הבעיה היא לא בריבאונד, משום שריבאונד מהיר יגרום למתלה להיות קופצני יותר וחסר שליטה. אחת הבעיות בבולם קונבציונאלי היא בעיית דיליי של החזרה של הבולם למצב פתוח. במצב החזרה של הבולם, הבוכנה הצפה בתוך הבולם כלואה בין תא שמן המרפה את הדחיסה לבין תא חנקן דחוס בלחץ גבוה. הפרשי הלחצים האלה בין תא השמן לתא החנקן, גורמים לדיליי של החזרה של הבוכנה הצפה למקומה וכך לדיליי של פתיחת הבולם לאחר דחיסה. טרק ויתרו על גורם הבעיה: במקום תא החנקן בתוך הצילינדר יש רק תא שמן שנדחס ע”י בוכנה אחת. את הבוכנה דוחף מוט שכדי לשמר את את מרכוז הבוכנה בצילינדר הוא רץ לאורך כל הצילינדר. לכן בדחיסת הבוכנה, המוט יוצא מתוך הצילינדר תוך כדי עבודה, ומכאן השם Thru Shaft.

הנעה ובלימה: מערכת ההנעה הינה בעלת 12 הילוכים ברמת GX של סראם, כאשר זרועות הקראנק הינן מאלומיניום וגלגל השיניים הקידמי הינו בעל 32 שיניים. המעצורים מבית שימנו ברמת SLX עם קאליפרים בעלי 4 בוכנות. בדגם הנבחן שודרגו הבלמים לרמת XT בעלי 4 בוכנות.

גלגלים: סט הגלגלים הוא מתוצרת חברת האבזור הפרטית של טרק, בונטרגר. הגלגלים מסדרת Line האגרסיבית של בונטרגר הם בעלי חישוקי קרבון (!) ברוחב 30 מ״מ של Tubeless ready ועליהם צמיגי בונטרגר מדגם XR4 ברוחב 2.6

קוקפיט ושות׳: כל האבזור הנלווה גם הוא מבית בונטרגר. כידון קרבון ברוחב 780 מ״מ, אוכף נוח מגם Arvada, מוט כסא באורך 150 מ״מ, סטם באורך 50 מ״מ וגריפים דקים ונוחים.

סיכום- ה Multi Tool של אופניים 

טרק היו די מדויקים בתאור שלהם. מדובר באופניים להם יש מנעד רחב של רוכבים מתאימים: כל אלה שרוצים שהאופניים שלהם יהוו אשפת חיצים להרבה סוגים של רכיבה. מטיולי נוף ארוכים של כמה עשרות קילומטרים ועד רכיבת כאסח של לטפס ולרדת בסינגלים הכי מהר שאפשר. עם מראה טוב, אבזור מתקדם, וקשת ביצועים רחבה מאוד, ה-Fuel Ex ישרתו רוכבים מתחילים ומתקדמים כאחד. גלגלי קרבון ברמה הזו (עם האחריות החזקה של בונטרגר) זה משהו מאוד בולט ביחס לשוק ומייצר להם יתרון נוסף. בהחלט אני יכול לומר שה-Fuel Ex הם מאופני ה- All Around המאוזנים ביותר שיש היום בשוק.

יתרונות:

  1. הגלגלים מקרבון ורמה גבוהה
  2. קשיחות שלדה מרשימה
  3. שימושיות וביצועים מאוזנים ומגוונים

חסרונות:

  1. מזלג ראוי לשדרוג
  2. צמיגים עבים מדי
מאת: מאור רביב
תמונות: יוג׳ין לויט

רוצה אופניים כאלה? אם את/ה רציניים ומעוניינים, מלאו פרטים ונעביר את פנייתכם לטרק ישראל:

    אני רוצה לשדרג לטרק!:

    מעוניין ליצור קשר עם היבואן לקבלת פרטים נוספים