אם אתם קוראים מבחנים וחופרים פה ושם בנושאי רכיבה ודאי אתם כבר יודעים ש- Giant מתגאים מאוד בהצלחה שלהם להפוך את שלדות הקומפאקט לכמעט תקן בתעשיית אופני הכביש. כן, הם הראשונים שעשו זאת (לפחות לטענתם), אבל זה היה פעם ואנחנו, למרות ההערכה לתרומתם זו, מעדיפים לשפוט את מוצריהם בהתאם לתרומתם ללקוח הפוטנציאלי – היום!
קיבלנו את ה-TCR Advanced 3: האחות הקטנה של שלדת הקצה של Giant. למרות העדר צמד האותיות הנחשק “SL” והקארבון המעט פחות איכותי ביחס לשלדת הקצה, מדובר באופניים מוצלחים מאוד, קלים יחסית, אשר מספקים חווית רכיבה מצוינת. האופניים במבחן היו בעלי שלדה במידה Small ושקלו 8.2 ק”ג (ללא פדלים ומחזיקי בקבוק). מחירם: 13,500 ש”ח. 

שלדה יפה וייחודית למראה
Dfsmnvms_519g3mkd2td_b_1

 

 

צינור תחתון ענק וטרפזי מתחבר למעטפת ציר קראנק מעובה לא פחות…

 

שלדה
כבר במבט מהיר ניכרת קפיצת המדרגה העיצובית שעברה Giant בשנתיים האחרונות לרוחב כל ליין המוצרים שלה: השלדה צבועה  בצבעי הלאום (הישראלי – לא הטיוואני…) ונראית אגרסיבית ומוכנה למירוץ. בהתאם למגמת ה-Total Look המעצב הכניס נגיעות כחולות ועדינות המשלימות זו את זו ואת הלבן הכללי בצורה עדינה ונכונה: פיסת האלומיניום המחזיקה את המעביר הקדמי, האוזן המחזיקה את המעביר האחורי, מכסה ההד-סט כולם תואמים זה לזה, לסרט הכידון ולנגיעות צבע נוספות. 

התאמת צבעים יפה באנודייזד כחול של פרטי האלומיניום הקטנים
למעט מספר אלמנטים שרואים בכל אופני הקארבון המודרניים, כגון איזור הקראנק וצינור ראש מעובים עד מאוד, הרי שהשלדה עצמה ייחודית למדי: לא עוד אופניים שנראים בדיוק כמו אלף דגמים אחרים שמסתובבים בחוץ היום. ה- Giant TCR הם בעלי פרופיל בולט ומאופיין. גם במבט מהיר קופצים לעין מספר מרכיבים:
– השלדה נראת קטנה בעין. אין ספק שהיא מצדיקה את תיוג ה”Compact” שלה עם מרווח עמידה וסלופינג משמעותיים.
– מבנה צינור הראש המעובה בצורת ביצה: רחב באמצעו וצר למעלה ולמטה. Giant קוראים לזה “Overdrive” והוא מכיל מיסבים בקוטר רחב יותר בחלק התחתון (אחד ושמינית אינטש למעלה ואחד ורבע אינטש למטה).
– הצינור העליון, מתחיל מאחור בחתך משולש קטן, ומשתנה לחתך מרובע הולך וגדל, עד לרוחב משמעותי מלפנים, שם ישנה התרחבות נוספת ופתאומית בחלקו התחתון אל מפגש מאסיבי עם צינור הראש.
– הצינור התחתון ענק ומרובע למראה. במבט בוחן תגלו שזהו למעשה טרפז שבסיסו הרחב פונה לכביש. הוא מסתיים במפגש מעובה עם איזור הקראנק (“Power Core” בז'ארגון השיווקי של Giant).
– המפגש הנמוך יחסית של תומכות הכיסא עם צינור הכיסא.
– מוט כיסא רחב ואווירודינמי שנכנס אל צינור כיסא תואם, המלווה את הגלגל בחיתוך עגול והופך מרובע במפגש עם הציר התחתון.
– המזלג משלים את המראה האווירודינמי עם חתך צר במיוחד. 

בניגוד לשלדות הקצה של Giant, השלדה הזו אינה עושה שימוש במוט כיסא אינגרלי וטוב שכך! אין צורך לחתוך בקארבון החי על מנת להתאים את גובה האוכף לרוכב. כאן השתמשו בשיטה הישנה והטובה של מוט כיסא המושחל אל צינור כיסא… אנחת רווחה עבור אלה המתכננים טיול אופניים בחו”ל (שלדות עם מוט אינטגרלי מחייבות מארז מתאים), ועבור אלה המתכוונים למכור את אופניהם אי פעם כיד שנייה.
בסיס גלגלים קצר : 97.4 ס”מ למידה Small שבמבחן. מפתיע היות והיציבות הכיוונית שלהם נתנה תחושה של בסיס גלגלים ארוך יותר, אולם על כך בהמשך. 

שימאנו 105 על רקע צינור ראש “בייצתי” וזנב אווירודנמי 
אבזור
האופניים נשענים על קבוצת ה- 105 של Shimano, ועל אבזור של Giant עצמה. מוט הכיסא הוא ייחודי כאמור לשלדה היות והוא אווירודינמי ומתאים בדיוק לצינור הכסא. בראשו של המוט הזה נמצא אוכף ממותג Giant. מנגנון החיבור של האוכף נשען על בורג אלן אחד בחלקו האחורי של מוט הכיסא, וחוגה (שהגישה אליה מתחת לאוכף מעט מוגבלת), אותה מסובבים בחלק הקדמי לקביעת זווית האוכף. לגבי האוכף עצמו: נהנתי לגלות אוכף פשוט מעולה! 

גלגלי השימאנו RS 20 הם גלגלי אימון השוקלים 1820 גרם, אולם מגיעים עם חישורים אווירודינמיים דקיקים. הם הרגישו מצוין ברכיבה (בישיבה בעיקר, על כך בהמשך) וכנראה שהם תורמים תרומה לנוחות ברכיבה. הצמיגים מסוג Kenda Cadence הם צמיגי אימון פשוטים מהסוג הלא מתקפל שקשה מאוד להרכיבם ללא כפיות במקרה תקר. יחד עם זאת הם אחזו מצוין והתגלגלו סביר. הסטם והכידון מסוג Over-size – נוח ועבה לתחושה בחלק העליון. הסטם עצמו בעל מראה מדליק במרובעות המאסיבית שלו שכאילו משדרת מסר: “אצלי לא יהיה הפקרות של גמישות צידית”. הכידון מסוג Shallow – כלומר הדרופים קרובים לחלק העליון. 

עיצוב יפהפה ומושך מבטים

 ברכיבה: “אופניים שלמים”
מה שמרגישים מייד כשמתחילים לרכב על ה-TCR Advanced היא תכונה נדירה יחסית באופניים. תכונה שמתכנני הגיאומטריה ודאי שואפים להקנות לאופניים המכוונים לקהל רחב יחסית כמו הדגם הזה. התכונה הזו היא “איזון” או “אופניים שלמים”. ניכר שמדובר במוצר מהוקצע, שמאזן בין מגוון דרישות סותרות לעיתים, בצורה נכונה וטבעית. אופניים שעונים בצורה איכותית על רוב מתארי הרכיבה תוך שהם מבצעים וויתור מרצון על התמחות והצטיינות קיצונית בהיבט בודד. אלה לא אופני טיפוס, לא נג”ש, לא אופניים לירידות התאבדות, לא אופני נוחות או קריטריום, אולם הם נותנים מענה מאוזן ומוצלח מאוד על כל המתארים האלה. לזה נקרא “אופניים שלמים”.

 

מיקום הרוכב מעט מוטה לאחור והחלק העליון של הגוף נמתח קדימה לאורך הצינור העליון אל הכידון. במישורים – יציבות כיוונית וכידון ארגונומי ונוח לרכיבה בדרופים מסייעים לרכיבה יעילה וקבועה. האם מוט הכיסא האווירודינמי מסייע למהירות במישורים? קשה להגיד… במיוחד לאור העובדה שהצינור התחתון נראה לעין בלתי מדעית הכי לא אירודינמי שאפשר בהיותו טרפז שבסיסו הרחב מול הרוח, אולם התחושה הייתה טובה. בספרינטים אין בעיה לשמור רכיבה ישרה לכיוון המטרה והאופניים מרגישים נטועים לקרקע ללא נטייה להקפיץ גלגלים (מה שקורה לפעמים לרוכבים עייפים או לא מיומנים, אולם גם לגיאומטריה השפעה דרמטית…). גמישות הורגשה רק בספרינטים עצבניים במיוחד.

 

אופניים “שלמים”: נותנים מענה מצוין לכל מתארי רכיבת הכביש

בירידות הופתעתי לטובה – משום שתדמית העבר של שלדות הכביש של Giant היא שהן עצבניות משהו. גם המבט על טבלת הגיאומטריה ובסיס הגלגלים הקצר (97.4 ס”מ) נראה כמאשש את הציפייה הזו. המציאות שונה בתכלית! שוב – בדיוק כמו בספרינטים, האופניים האלה יציבים ומקני בטחון בצורה מפתיעה ומורגשת. אין שום בעיה לרדת מהר ולקחת סיבובים בהשכבה בצורה מאוד נשלטת. אלה הם כנראה תוצרים של עיבוי איזור ההד-סט ותכנון המזלג שמשפרים את עקיבת-הקו ומרגיעים את ההיגוי למרות בסיס הגלגלים הקצר יחסית. מבט בטבלת הגיאומטריה מגלה נתון שמסביר מעט את התופעה: זווית צינור הראש במידה Small שבמבחן היא 72 מעלות – זווית מתונה יחסית לאופני כביש. במידה Medium ומעלה הזווית עולה ל- 73. 

 

בעליות: האופניים מטפסים טוב בעיקר בישיבה. הם מגיבים טוב ללחץ קדימה אולם למרות השלמות הכללית פה סבלתי מעט מיציבות יתר בחלק הקדמי, ומגמישות הגלגלים שהורגשה בעמידה. הדבר הזה יטריד כנראה רק רוכבים חזקים שמטפסים הרבה בעמידה.

 

מבחן פוסט-משווה
בסקירה של אופניים יש תופעה ידועה לבוחנים: אתה מבין הרבה יותר על זוג-אופניים אחד ברגע שאתה מתחיל לבחון את האופניים הבאים בתור. זה היתרון של מבחנים משווים: יש משהו במעבר מזוג אחד לזוג שני שמחדד תובנות ומגלה לך עוד טפח על האופניים הקודמים שרכבת עליהם. בתקופה האחרונה ביצענו שלושה מבחנים לאופניים דומים יחסית מבחינת התמחור והמערכות ועל כן למרות שזה אינו מבחן משווה טהור (שבו מקבלים את כל הזוגות בו זמנית למבחן) – אשתמש במבחנים הקודמים כדי לחדד את התובנות לגבי ה- Giant TCR Advanced שבמבחן הזה.

 

בנוסף לג'יאנט נבחנו Roubaix של ספשלייזד ו-Cube Agree. לאחר רכיבה על ה-Giant מבינים משהו מיידי על האופניים האלה: הם נמצאים במקום מצוין בין שני הזוגות הקודמים במימד הנוחות ובמימד ההיגוי. 

 

 ה- Advanced מקלים על שליטה מדויקת בקו בסיבובים

 

ציר הנוחות – משכך מול קשיח: קל לנחש שהרוביי מובילים בהיותם אופניים שתוכננו עם נוחות כיעד העיקרי שלהם. כבר במבחן של ה- Cube התלוננו על כך שהם לא משככים מספיק את הויברציות מהקרקע – ועל כן ממוקמים במקום השלישי והאחרון. שימו לב: אמנם נוחות היא דבר שכל אופני כביש צריכים לשאוף אליו, אולם בדרך להשגתו ויתרו ברוביי על חלק מהתכונות האחרות שאנחנו מחפשים באופני כביש בעיקר במימד ההיגוי. בסיס הגלגלים הארוך יכול לגרור יציבות יתר ותחושה של אופניים “רדומים”.
ה-Giant TCR Advanced נמצאים בין שני הזוגות האלה ומספקים נוחות מעולה לאופני כביש שיחסית שומרים על התחושה החיה  שלהם. רמת הנוחות שלהם היא כה גבוהה שאין שום צורך להעדיף אופני נוחות ייעודיים על פניהם למעט אם אתם מחפשים אופניים בעלי צינור ראש גבוה ותנוחה זקופה. אין ספק שהם הרבה יותר קרובים לרוביי מאשר לקיוב על הציר הזה, והם יתאימו להפליא גם לרכיבות ארוכות מאוד.

 

ציר ההיגוי – ספורטיבי מול תיירותי: שוב קיבלנו את הקיוב והרוביי משני צידי הקיצון של הציר. הקיוב היו בעלי היגוי תחרותי עד עצבני והרוביי בעלי היגוי תיירותי עד משעמם. היגוי תיירותי הוא בעייתי במיוחד בעליות ובפניות הדוקות. הרוביי הלכו עד הקצה עם הקו הזה, של התאמה לרוכב המתחיל. כתוצאה מכך לרוכבים אגרסיביים יותר או מתקדמים הם יכולים להיות פחות מתאימים. מצד שני גם על היגוי עצבני מדי משלמים מחיר – במיוחד בירידות מהירות עם סיבובים. כאן המיקום האמצעי של ה- Giant גרם להם להיות מאוזנים בצורה כמעט מושלמת לרוכב החובב שמחפש להנות מכל העולמות: אלה אופניים מצטיינים בירידות (Descending) ומשרי בטחון כמעט באותה מידה שהם שומרים על אופי חי, עם הטיה מסוימת לכיוון היציבות דווקא.  

 

המשקל סביר ויכולת הטיפוס טובה
חסרונות
למרות שביקורתיות לא חסרה לנו, התקשתי למצוא בתחושה ובהתנהגות הכביש של TCR Advanced חסרונות בולטים – אולי טיפה יציבות יתר בעמידה ובעליות. הגלגלים הציגו מעט גמישות תחת לחץ בספרינטים ועליות – במיוחד הגלגל הקדמי שלו רק 16 חישורים (מיעוט חישורים מקנה יתרונות אחרים: אווירודינמיות משופרת ומשקל נמוך). בתחום האבזור סבלנו מאוד מקפיצות הילוכים מרובות, רעשים וקרקושים. הזוג שבמבחן הוא חדש מהקופסא וטענת החנות היא שנדרש קילומטרז' ראשוני עד שהמערכות יתייצבו. אחרי שני ביקורים בחנות אכן הדבר השתפר.
מוט הכיסא האירודינמי מקבל ציון גרוע: הוא חרק, שקשק ופיקפק כל הרכיבה. לא עזרו כל נסיונותי לשחרר את החבק, לחזק, לשחרר או להתחנן. האוכף הלבן והנוח עד מאוד החל לקבל צבע צהבהב לקראת סוף המבחן.
לבסוף, למרות המשקל של 8.1 קילו – אטרקטיבי יותר מאופניים דומים שבחנו בעבר, 13,500 ש”ח לאופניים המבוססים על Shimano 105 ואביזרי OEM הוא מחיר מעט גבוה, מה שאומר ש-Giant כבר אינו מותג המספק תמורה גבוהה למחיר, אלא דומה בתמחור למותגי האופניים המובילים. כאן המקום לציין שהשלדה הזו לא השתנתה מ- 2009, ונמצאות כעת שלדות כאלה במבצע הנחה של 35% בחנות היבואן, מה שכבר מביא את המחיר למקום תחרותי.
סיכום
ל- Giant יש גם דגם כביש המכוון לנוחות: דגם שנקרא Defy, אולם ה- TCR Advanced 3 הדגימו רמת ספיגה של ויברציות ונוחות ברכיבה שכל רוכב יוכל להנות מהם גם ברכיבות ארוכות ואף בטיולי רכיבה של כמה ימים. לרוכבים מתקדמים יותר, שאוהבים ללחוץ ולהתחרות, רמת הנוחות של ה- TCR Advanced היא להיט שכן לרוכבים כאלה לא יתאימו לרכוש אופני נוחות ייעודיים.
ה- 105 היא מערכת סבירה, וגלגלי ה- Shimano RS20 היו עדיפים בעיני על גלגלים אחרים ברמות דומות שהיו על אופני המבחן שלנו לאחרונה: כגון ה Fulcrum 7, וה- Mavic Axium. המשקל הכולל של האופניים שם אותם במקום מצוין: עם 8.1 קילו הם שוקלים קילו שלם ומשמעותי מאוד מתחת ל- Roubaix וכחצי קילו פחות מה- Cube שהיו במבחן לאחרונה. 
הגיאומטריה מדויקת מאוד ומאזנת בצורה מרשימה בין מגוון הדרישות שיש מאופני כביש מתקדמים. תוסיפו לכך את יתרון המשקל , ותקבלו אופניים מצוינים לרוכבים בכל הרמות (למעט אולי רוכבי עילית שירצו משהו יותר חד ומדויק) ולמתארים מגוונים של רכיבה. אחרי שלושה שבועות על האופניים היפים האלה, כל כך התרגלתי לתחושת הכביש המעולה, לנוחות שכמעט ואינה באה על חשבון דינאמיות, ולגיאומטריה המדויקת, שהרגשתי כאילו אני רוכב עליהם שנים. 

ציון מסכם: 9
תמורה: 9
נוחות: 9
ירידות: 9
מישורים: 9 
עליות: 8

 

יבואן: בנדא ספורט בע”מ, טלפון : 0732-660616  http://www.giant.co.il/

 

 

בחן: גיאחה. צורחה וגיאחה צילמו.