לקראת סדרת ההאמר (Hammer Series) שמתקיימת בהונג קונג מחר בהשתתפות הסייקלינג אקדמי – ואנו משדרים אותה בלייב בעמוד הפייסבוק של BIKEPANEL (יום א’, 8 בבוקר), מביא אורי טורבינר את כל מה שצריך לדעת על הקונספט החדש בעולם האופניים.

מאת: אורי טורבינר

מי אלה ולון? למה לחדש? ואיפה נכנס הפטיש?

“סדרת הפטיש” (אדבוק בהאמר בינתיים), היא סדרת מרוצים חדשנית מבית היוצר של ולון (Velon) . מה זה ולון, מה קורה בסדרה הזו ולמה זה כל כך חשוב?

ולון הוא ארגון שהוקם על ידי הקבוצות המקצועניות ולמענן. אי שם ב 2014, כשהארגון הוקם, המטרה שהוא שם לעצמו הייתה “להנהיג מודל פיננסי שיבטיח עתיד בר קיימא לקבוצות”. בעולם שבו קבוצות כמו BMC ואפילו Quick-Step מתקשות למצוא ספונסר, הקמת ארגון כזה הייתה הכרחית מאוד. הם האנשים שהביאו לנו את הסרטונים מתוך הפלוטון, מהמצלמות שנמצאות על האופניים של הרוכבים. הם גם הוסיפו את מכשירי המעקב מתחת לאוכפים של הרוכבים (לא חבל על המשקל?)- מכשירי המעקב לא עוקבים רק אחרי המיקום של הרוכב, אלא בעיקר מספקים נתונים על הרכיבה שלו. בין אם אלו נתוני הדופק, המהירות, סיבובי הרגליים או הוואטים, בעיקר הוואטים. האפשרות לראות את נתוני הוואטים של רוכב מסוים בתחרות זו קפיצת מדרגה די גדולה בחוויית הצפייה. הצופה יכול להשוות את עצמו לרוכבים ולהבין כמה הם חזקים, ובתוספת מבטים מתוך הדבוקה אפשר ממש להרגיש את התחרות.

את הקבוצות שלוקחות חלק בפרויקט ניתן לחלק לשתיים: קבוצות המחזיקות מניות, להן יש אמירה בדירקטוריון, קבוצות אלו כמובן גם משתתפות באיסוף המידע ובמצלמות האופניים. החלק השני של הקבוצות לא מחזיק מניות, ולכן ללא אמירה בדירקטוריון, קבוצות אלה רק משתתפות באיסוף המידע החי ובמצלמות האופניים. לחלק הראשון משתייכות 11 קבוצות ביניהן Sky ו Quick-Step. לחלק השני משתייכות גם 11 קבוצות ביניהן Movistar והאקדמי הישראלית. ישנן 4 קבוצות World Tour שלא לוקחות חלק במיזם: FDJ, AG2R, Katusha ו Astana.  

עד כה התקיימו שלוש סדרות האמר, הראשונה הייתה ביוני 2017, זמן קצר לאחר הג’ירו ד’איטליה, בלימבורג, הולנד. השנה ישנו סבב סדרות כאלו, המונה שלוש סדרות. הראשונה התקיימה בסוף מאי בסטאבנג’ר, נורבגיה, השנייה שבוע אחריה, בתחילת יוני, בלימבורג. המירוץ שיחתום את הסבב השנה יהיה ביום ראשון ה-14 באוקטובר בהונג קונג.  

אם לא נרשמתם- זה הזמן
החודש- נרשמים חדשים יכולים לזכות בפרס- ראו את זה בערוץ היוטיוב שלנו

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

 

Show me the money – גיא חלמיש על המניעים

בשיחה שלי עם גיא חלמיש, עורך בייקפאנל, הוא מוסיף פרשנות:

“להערכתי כדי להבין את המוטיבציות והסיבות להקמת Velon וה Hammer Series צריך להבין את יחסי הכוחות בין הקבוצות, מארגני המרוצים (ASO ו RCS בעלי הטור והג’ירו ועוד…) וה UCI. המשולש הקדוש… המשולש הזה אינו שווה צלעות. ל ASO ו RCS השולטים בכל המרוצים החשובים יש את רוב הכח והם בעלי זכויות השידור היקרות. זאת ועוד: הם מחליטים איזה קבוצות יתחרו במרוצים ואיזה לא ובמשבר פרום האחרון זה הגיע כמעט לרמת התפרצות טקטונית כשמארגני הטור דה פראנס לא רצו לראות את כריס פרום ו SKY בטור… אני גורס שהמטרה של הקבוצות שמחזיקות בבעלות על Velon היא שאפתנית: לייצר כח חדש בספורט האופניים שמחזיק בזכויות השידור ומפנה את הרווחים אליהן.
שאלתי את גראהם בארטלט, מנכ”ל Velon על כך – והוא אמר לי ש”המטרה היא לשפר את המודל הכלכלי של הספורט עבור הקבוצות ולספק יותר מהספורט אל האוהדים. המטרה של החברה היא לעבוד עם השותפים האחרים- מארגני המרוצים, מדיה, וקבוצות אחרות כדי לקדם זאת”. 

עוד דבר מעניין קשור ליחסים בין הקבוצות לכוכבים הגדולים של הענף: בצורה מעניינת הקבוצות הן גם המעסיקות של הכוכבים כמו סאגן, פרום, ואחרים, אבל גם מתחרות בהם על תקציבי הפרסום של מותגי האופניים הגדולים. יותר מכך: עלות כוכבי הרכיבה היא אולי העלות היקרה ביותר בתקציב הקבוצה ולכן לקבוצות כמו לכל מעסיק יש אינטרס שהעלות הזו תרד. אם יש רוכבים כוכבים עוצמתיים כמו סאגן שיכולים לסגור מעל ראשה של הקבוצה דילים של מליונים רבים ישירות עם המותגים, ודרך זה גם לקבוע לקבוצה שלהם מי יהיו הספונסרים שלה, זה בעייתי לקבוצה ולוקח ממנה שליטה וכסף. תחת המשקפיים האלה אפשר לראות גם את האפיון הספורטיבי של התחרויות האלה – עם ניקוד קבוצתי ודגש על הקבוצות כמותג המרכזי בתחרות. אם הקבוצות עוברות להיות במרכז, ולא התחרות האישית, זה יכול להחליש את תופעת הכוכבים ולהחזיר כח לקבוצה מולם, כלומר להוריד עלויות שכר, ולהחזיר כח מול המפרסמים…
גראהם בארטלט מנכ”ל ולון אמר לי בהתייחס לנקודה הזו: “האמר היא תחרות בקונספט של ‘קבוצה נגד קבוצה’ משום שיש כמה דוגמאות לפורמט הזה בספורט היום, ורצינו להתמקד בזה, כי זה גורם למרוצי האופניים להיות מלהיבים לצפיה”. 

Velon - האקשן מהזווית של הרוכבים!

Velon – האקשן מהזווית של הרוכבים!

Hammer Series- מירוצים קצרים ועצבניים

בהאמר מקבלים מרוצים קצרים ועצבניים שאפשר לראות מההתחלה עד הסוף, כמו התוספת של הסטייג’ים הקצרים בגראנד טורים בשנים האחרונות. בניגוד למרוצים הקיימים, בהם זוכרים בעיקר את המנצח, לפעמים את הקבוצה, ורק יחידי סגולה זוכרים את הפועלים שמשכו עשרות קילומטרים במישור, עד שלא יכלו עוד – בהאמר מנסים לשנות את זה. כשזה המצב איך נסביר לאנשים שאופניים זה ספורט קבוצתי?

בסדרת האמר התחרות היא בין קבוצות, ובסוף הסדרה מי שתיזכר היא הקבוצה המנצחת. נכון, שוב שכחנו את הפועלים אבל לפחות הפעם כולם פועלים. זה כבר נהיה יותר דומה לענפי ספורט קבוצתיים אחרים, הרי מעטים האנשים שזוכרים את הסגל של אלופת העולם בכדורגל לשנת 2006, עכשיו כבר אפשר להרגיש פחות רע עם עצמנו.

איך בנוי הפורמט ב Hammer Series

הסדרה מכילה בכל אירוע שלושה מרוצים, שלרוב מתרחשים בימים עוקבים. כל קבוצה מגיעה לאירוע עם שבעה רוכבים, מתוכם היא בוחרת חמישה לכל אחד מהמרוצים. ב 2017 התקיים האירוע הראשון מסוג זה, והשנה תהיה סדרה של אירועי האמר, כשהמנצחת תקבע על סמך הניקוד שהשיגה בכל אירוע. ישנם שלושה סוגי מרוצים בכל אירוע:

  1. העלייה – מרוץ הכולל הקפות קצרות ועליה (או עליות) קשה בסוף כל הקפה. עשרת הרוכבים הראשונים בכל הקפה אוספים נקודות לקבוצה שלהם. כאשר בחלק מההקפות, ביניהן ההקפה האחרונה, הניקוד כפול. כל אחד מהרוכבים צריך לסיים את המרוץ כדי שהנקודות שהוא השיג ייחשבו. הקבוצה שהשיגה את מספר הנקודות הרב ביותר היא המנצחת במקצה העלייה.
  2. הספרינט- כמו מקצה העלייה, רק בלי העלייה, ההקפה במקצה הספרינט היא שטוחה ומהירה. לרוב נראה רוכבים אחרים שמשיגים נקודות לקבוצה שלהם.
  3. המרדף- המקצה האחרון והקובע של האירוע. נג”ש קבוצתי עם טוויסט (ועוד איזה טוויסט). הקבוצה שמדורגת ראשונה לאחר שני המקצים הראשונים (הקבוצה שהשיגה הכי הרבה נקודות) תזנק ראשונה למקצה המרדף, כל שאר הקבוצות ירדפו אחריה.
    ההפרשים בין הזינוקים קבועים מראש ושאר הקבוצות מזנקות לפי הדירוג שלהן עד כה (בעצם זה לא משנה אם הקבוצה שמובילה שלטה לגמרי בשני המקצים הראשונים, הפער ממנה לקבוצה שתרדוף אחריה תמיד יהיה אותו פער). הקבוצה המנצחת היא זו שהרוכב הרביעי שלה חוצה ראשון את קו הסיום (מבין שאר הרוכבים הרביעיים).
    המרדף מבטיח שני דברים: הראשון, סוף מותח מאוד שיכול להשאיר אותנו על קצה הכיסא, אחת מסדרות ההאמר הקודמות נגמרה ונקבעה בספרינט סיום עם אופני נג”ש לקו הסיום. השני, בלאגן. כשיש כל כך הרבה קבוצות על הכביש שמזנקות בפערים כל כך קטנים יהיו עקיפות בין קבוצות, ולפעמים הקבוצה שנעקפת תחליט פתאום שזה הזמן להגביר את הקצב ולבסוף נקבל דבוקה שמורכבת מכמה קבוצות. המזל הוא שהדבוקה הזו לרוב לא נלחמת על המקום הראשון, אז לפחות שופטי ה UCI יצליחו לישון בלילה.

רן מרגליות ואביב יחזקאל שהשתתף מספרים:

שאלנו את אביב, איך זה מרגיש? “מנקודת מבטו של רוכב, סדר היום משתנה, כי התחרות קצרה ומאוחרת. בנוסף, בתחרות יכול להיווצר מצב מוזר שבו רוכב מתחרה ביום אחד וביום אחרי זה הוא לא מתחרה, כשחברים שלו כן מתחרים. מנוחה כזאת יכולה להוביל לרמת ביצועים גבוהה. ביום המנוחה הרוכבים עושים אימון יחסית קל עם מעט לחיצות ולא מתעייפים כמו חבריהם בתחרות”.

בשיחה עם אביב גם עלה הנושא של השוני הגדול בין תחרות בסדרה לתחרות רגילה: “התחרות טקטית מאוד, אך עם טקטיקה שונה מתחרויות רגילות. יש הרבה מחשבה מצידו של הרוכב, וגם של הדירקטור. צריך לשים לב כמה רוכבים יש מקדימה, אם יש שם רוכב מהקבוצה, ואם יש למשל 11 רוכבים מקדימה עם רוכב יחסית חלש מהקבוצה. התחרות מאוד מהירה, הכל מתחיל מהר ונגמר מהר ככה שאין הרבה זמן לתקן טעויות”.

אביב מוסיף ואומר ש”התחרות מאוד חדשה, הרבה קבוצות עוד לומדות איך להתאים את עצמן לתחרות, ומה היא הטקטיקה המתאימה ביותר לתחרות כזאת. בינתיים רואים רוכבים בודדים שמביאים את הניצחון לקבוצה בעצמם”.

ביום ראשון בהונג קונג והנקודה הישראלית

סדרת ההאמר הקרובה תתרחש בהונג קונג ביום ראשון ה – 14 באוקטובר. זו תהיה סדרה מקוצרת, היא תכלול רק את מקצה הספרינט והמרדף, שניהם באותו יום ובאותה הקפה (4.3 קילומטר). זה יהיה האירוע השלישי והאחרון לשנה בסדרה והוא יקבע מי תהיה מנצחת הסדרה לשנת 2018.

כרגע מובילת הסדרה השנתית היא mitchelton – scott, אחרי שניצחה סדרה אחת וסיימה שנייה באחרת השנה. אחריה Quick – Step שגם היא ניצחה סדרה אחת השנה אך סיימה רביעית באחרת, ובמקום השלישי קבוצת BMC. 

סייקלינג אקדמי גם לוקחת חלק בסדרת המרוצים ולהונג קונג היא תביא, בין היתר, את גיא שגיב. רן מרגליות אומר לנו מהונג קונג, לפני התחרות: “מבחינתנו סדרת מרוצי ה-Hammer Series היא העתיד של הענף: מרוצים קצרים, אגרסיביים, בקרבת מרכזי ערים, עם קונספט חדשני ומגניב של מרוצים ותקנון שיוצר עניין בקרב הצופים ועוזר להכניס אוהדים חדשים לענף. ההזדמנות להגיע למדינה חדשה בה טרם היינו כמו הונג קונג היא נפלאה. אנחנו אסירי תודה למארגנים על היזמה הנהדרת והאירוח ולקונסוליה הישראלית בהונג קונג על התמיכה.”

Hammer Series)

איך צופים? בפייסבוק של BIKEPANEL!

עוד אחת מהמהפכות שהסדרה הזו מביאה היא הנוחות בצפייה. מנכ”ל Velon מספר לBIKEPANEL: “הסדרה הצליחה לעקוף את הצפיות ב2018 וצפו בה 7.3 מליון צפיות אונליין.” התחרויות בסדרה משודרות בשידור חי ולאחר התחרות:  מקצה הספרינט מתחיל ב – 8 בבוקר שעון ישראל, והמרדף יתקיים שעה וחצי אחריו, ב – 9:30 שעון ישראל.

BIKEPANEL חבר ל Velon ולקבוצות המובילות בעולם, ולראשונה- נביא את השידור במלואו בפייסבוק שלנו. בעמוד הפייסבוק שלנו! כנסו לפה https://www.facebook.com/pg/BIKEPANEL, תעשו לנו לייק, ותוכלו לצפות בשידור החי! 

 

מאת: אורי טורבינר

אורי הוא רוכב כביש בעיקר, אשר עד גיל 18 פספס מעט מאוד תחרויות כביש בארץ בקדטים ובנוער כשרכב במסגרת 500Watt. כרגע רוכב ומתחרה לכיף, כמה שאפשר. עתודאי בטכניון, לומד הנדסת אווירונאוטיקה וחבר נבחרת האופניים של הטכניון.