רגע לפני שהשנה מתחלפת זה זמן טוב לסיכום קצר של החדשות בתחום אימוני ה in-door בשנת 2019. מה קרה השנה? מה הצפי שלנו להמשך? ולאן זה הולך.

שנת האופניים החכמים

שנת 2019 היתה שנת האופניים החכמים. עם הכרזות דגמים חדשים של מספר יצרנים מובילים דוגמת Wahoo, Stages, SRM ואחרים ותחילת אספקה שוטפת של מספר דגמים שהוכרזו עוד בשנה שעברה דוגמת זה של Garmin/Tacx ו WattBike. 

בהיבט הפונקציונלי, אם נביט על הדגמים הקיימים כיום בשוק ונמזג אותם לכדי מוצר אחד מושלם, נקבל פלטפורמת אימונים בהחלט אטרקטיבית המאפשרת תיאורטית:

  • רכיבה ושימוש מיידי ללא צורך באופניים ייעודים
  • כיוון והתאמה מדויקת למידות הרוכב – אידיאלי להתנסות בתנוחות וזוויות רכיבה שונות
  • שילוב והחלפה של חלקי אופניים דוגמת כידון, אירובר, מושב, פדלים וכו’
  • סימולציה וירטואלית של מערכות היגוי והילוכים הנפוצות בשוק
  • תמיכה בכל מגוון אימוני ה indoor הקיימים
  • אפשרות מימוש עתידי של היגוי ובלימה וירטואליים
  • הדמיית ותחושת כביש מובנית (Road Feel)
  • רעש מינימלי

אתגר התמיכה

לצד הפוטנציאל והעניין, ישנם עדיין מספר אתגרים שהיצרנים צריכים לפתור בשנת 2020 והעיקרי שבהם הוא נושא התמיכה. בסופו של דבר אופניים חכמים בנויים על גבי טריינר חכם שהצמיח שלדת אופניים ושאר חלקים רלוונטים. אם תמיכה בטריינר היא מורכבת הרי שבאופניים חכמים היא מורכבת שבעתיים.

כיום רוב תקלות השבר (וכאלה לצערנו יש הרבה, לבטח בדגמים חדשים) מטופלות ע”י החלפת הטריינר התקול בחדש – פעולה הדורשת מהלקוח לשלוח או להביא פיזית את הטריינר למקום בו נקנה ולהחליפו באחר. באופניים חכמים פעולה זו אינה טריוויאלית כלל בשל משקל האופניים וגודלם – בדר”כ מעל 30 ק”ג.

תחשבו על המקרר במטבח – כשהוא מתקלקל, אף אחד לא מעלה בדמיונו להעמיס אותו על הרכב ולנסוע איתו לשקם אלקטריק, נכון? זה אומר שמוד התמיכה במוצרים אלה צריך להיות מותאם לטיפול והגעה של טכנאי אל הלקוחות הביתה – מה שאומר הכשרות, מלאי חלפים ופיתוח פרוצדורות ומערך שירות שלא קיימים כיום אצל היצרנים.

אתגרים נוספים

מעבר לשיפור הפונקציונליות הקיימת, יש לשער שהיצרנים ינסו ב 2020 להתמקד בארבעה דברים עיקריים:

  1. ייצוב ופתירת בעיות חבלי לידה – בדגמים עליהם הכריזו 
  2. אספקה גלובלית – ולא רק בארה”ב או במדינות מסוימות באירופה.
  3. שיפור הדמית רכיבה (Road Feel) – היגוי, בלימה, תזוזה והטייה (לצדדים, קדימה אחורה, מעלה ומטה), חיקוי תוואי שטח וכו’. אלה רק מקצת הפונקציונליות שניתן לצפות שהיצרנים יתמקדו בהם ע”מ להמשיך לנסות ולהשיג את תחושת הרכיבה האולטימטיבית ולשבור את אפקט ה’שיעמום’ המאפיין רכיבות indoor.
  4. “כיסא חכם” – פיתוח יכולת לטעון ולשנות את האופניים לפי מספר פרופילים של רוכבים, דוגמת פונקציית ‘הכיסא החכם’ במכוניות יוקרה. השימוש לכך יאפשר לכמה רוכבים לשתף את האופניים החכמים בצורה נוחה (לדוגמא בין בני זוג) וכן יאפשר לרוכב הבודד לבצע שינוי מידות בצורה נוחה ומהירה עבור סוגי רכיבה שונים – דוגמת כביש, שטח, נג”ש וכו’.
  5. פרוטוקול תקשורת סטנדרטי לתוכנות – גיבוש סטנדרט תעשייתי לאופניים חכמים בהיבט ממשק פרוטוקול התקשורת כך שאינטגרציה עם חברות האפליקציה דוגמת זוויפט, טריינררוד, ואחרות יהיה פשוט וקל ויאפשר שליטה בכל הפונקציונליות של האופניים מתוך האפליקציה עצמה. לדוגמא ביצוע פעולות כיול, התאמת מידות, הצגת ההילוכים בזמן אמת על המסך וכו’.

כרגע מחירי האופניים החכמים נעים בין $2,800 – $3,500 ואף יותר. מעניין לראות אם 2020 תביא עמה גם בשורה בתחום זה ותהפוך פלטפורמה זו לברת השגה עבור יותר אנשים.

טריינרים – האם יש עדיין מה לחדש?

בתחום הטריינרים עצמם, נראה ש 2019 לא הביאה עמה מהפכות מיוחדות בתחום החדשנות ומה שראינו מצד היצרנים המובילים זה בעיקר התמקדות בניסיון לפתור בעיות איכות וחבלי לידה לטריינרים שהוכרזו עוד ב 2018 לצד ניסיון לשפר את הדגמים הקיימים בהיבט רעש, תחושת רכיבה (Road Feel), דיוק ו- מחיר.

  •  Garmin Tacx – עמלה לפתור את בעיות חבלי הלידה שהתגלו בדגמי ה Flux ובדגמי 2 Neo, מה שהוביל ללידתו של ה Neo 2T.
  • Wahoo – אותו כנ”ל לגבי הבעיות שהתגלו ב Kickr2018 ו ב Kickr Core. בנוסף הוסיפה פונקציונליות לשידור סל”ד (שהייתה חסרה) ואפשרות התחברות במספר ערוצי בלוטות.
  • SARIS – הוציאה את ה H3 הגרסה השלישית במשפחת ה Hammer.
  • Kinetic – ממשיכה בניסיונותיה לפתור את הבעיות שהתגלו ב R1, טריינר חכם מסוג Direct Drive העושה שימוש בפטנט הייחודי של קינטיק ומאפשר הטייה מובנית של האופניים בזמן הרכיבה.
  •  4iiii – הכריזה בסוף השנה על ה Fliiiight, דור שני לטריינר עם מנגנון התנגדות ייחודי מסוג Wheel On אשר אינו דורש מגע של הגלגל האחורי עם יחידת ההתנגדות
  • BKool – אמרה נואש והחליטה למכור את חטיבת הטריינרים ולהתעסק אך ורק בפיתוח פלטפורמת התוכנה שלה.
  • וכמובן Elite… 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

חדוות יצירה איטלקית

החברה הפורה ביותר בשנת 2019 בתחום הטריינרים היא Elite. למי שלא מכיר נספר רק שחברת Elite הינה חברה איטלקית ותיקה המתמחה בין היתר בטריינרים ורולרים לאופניים. כל כך מתמחה ואוהבת לייצר טריינרים, עד שבשנים מסוימות היו באמתחתה מעל 20 סוגים של טריינרים שונים שאני לא בטוח שהם עצמם ידעו להסביר מה ההבדל ביניהם ולמה צריך כ”כ הרבה.

והנה דווקא לאחר כשנתיים בהם ייצבה החברה את הפורטפוליו שלה וצמצמה את המבחר לכמות סבירה, הגיונית וממוקדת, ב 2019 התפרצה לה שוב חדוות היצירה האיטלקית ו ELITE הכריזה על לא פחות מ 4 דגמים חדשים: ה Direto X – שדרוג לדגם ה Direto – במחיר של $899, ה Suito – במחיר של $799, ה Zumo – במחיר של $699, וה Tuo – במחיר של $499

למעט ה Tuo שהינו טריינר מסוג Wheel On ומסווג כטריינר בקטגורית Low-Mid, הרי ש ה Direto X, Suito ו Zumo הינם טריינרים מסוג Direct Drive המתחרים כולם בקטגורית ה Mid.

למה זה טוב? ומדוע לייצר דגמים שמתחרים אחד בשני? שאלות טובות שרק ל ELITE הפתרונים. ההבדלים בין הדגמים אינו גדול במיוחד ונראה שהחברה שמה יהבה על שוק ה Mid. מעניין יהיה לראות ב 2020 איזה מבין הדגמים הללו ימשיך לשרוד גם בשנים הבאות.

האם תהייה ZWIFT נוספת?

לא מעט חברות תוכנה הכריזו ב 2018 ובתחילת 2019 שהן הולכות להיות הזויפט הבאה. המציאות בסוף 2019 הראתה לצערן אחרת. זוויפט ממשיכה לשלוט בשוק אפליקציות אימוני הטריינר ביד רמה ואף מגדילה את כמות המנויים בצורה מרשימה כאשר היא ממוקדת כל כולה בכיוון ה e-Sport ובניסיון להפוך מירוצים וירטואליים לספורט מוכר לכל דבר ועניין עד כדי הכרה כענף אולימפי.

אם פספסתם את כתבת הוידאו על ה”זוויפטרים” בישראל כנסו לפה!

מה חדש באפליקציות? 

  • Zwift – מסלולי רכיבה חדשים כולל סימולציה 1:1 של מסלולי תחרויות (ג’ירו, יורקשיר), המשך פיתוח ליגת KISS ותחרויות מקצועניות, שידורים ישירים ברשת למירוצים שונים, אב טיפוס להיגוי, שדרוג ושיפור נוסחאות האפליקציה לחישוב המהירות והוצאת גרסה רשמית למכשירי אנדרויד.
  • TrainerRoad – מעט מאוד חידושים ומהפכות בפלטפורמה ותיקה זו. השנה נוספה האפשרות לביצוע אימוני טריינררוד גם כרכיבות חוץ ובניית תוכניות אימון מותאמות אישית.
  • Sufferfest – נרכשה ע”י Wahoo מה שהזרים כסף גדול וחשוב לקופה. עומלת בימים אלה להוציא גרסה גם על פלטפורמת אנדרויד ו AppleTV, בנוסף הוסיפה תוכן רב לספריית האימונים, תוכניות מובנות ו יומן פעילות כמו גם חידשה ורעננה את כל ממשק האפליקציה.
  •  Rouvy – התמקדה בהוספת מסלולים בהדמייה מציאותית (Augmented Reality) – היכולת לרכוב עם דמות וירטואלית על מסלולים אמיתיים מצולמים בוידאו. הוציאה גרסה ל AppleTV ו Mac.
  • Tacx TDA – עברה תחילה כמה חודשים של הקפאת תצורה במסגרת המיזוג עם גרמין ולאחר מכן פרצה בהשקעה ורענון משמעותיים הכוללים – הוצאת גרסת בטה לסביבות וונידוס ואנדרויד כמו גם רענון שלם בממשק וניסיון לאחד בנראות ובפונקציונליות בין גרסת ה Mobile לבין גרסת ה Desktop
  • FulGaz – הכריזה השנה על גרסה לאנדרויד (עדיין בבטה), תמיכה באימונים מובנים וגם ב 2 תוכניות אימון חדשות.
  •  RGT – ממשיכה להחזיק מעמד ויצאה מ beta עם גרסה חדשה הכוללת יכולת לבנות מסלולים אישיים ע”ב קבצי GPX וכן תמיכה ב AppleTV.
  •  XERT – הוציאה עדכון גרסה משמעותי
  • BigRingVR – הוסיפה תוכן רב לספריית המסלולים המצולמים וכן את האפשרות לביצוע אימונים מובנים.
  • אפליקצית VirtuGO – הרימה ידים ומסרה נשמתה לבורא.
  • אפליקציית Maximum Trainer – אותו כנ”ל.
  • אפליקצית BKool – הוציאה עדכון ממוקד בשיפור הגרפיקה והכריזה על שיתוף פעולה עם ענק הטלקום הספרדי Movistar בפיתוח ליגת eSport כפלטפורמה מתחרה לזוויפט.
  • אפליקצית CVRCade – ממשיכה לחפש את עצמה. אחרי התחלה צולעת (בלשון המעטה) בתחילת 2019, הצליחה להתייצב וכעת עסוקה בלנסות ולגייס משתמשים. מדובר באפליקציה עם חזות גיימינג (רטרו) לכל דבר ועניין אבל אם כמה רעיונות מתקדמים בכל מה שקשור למירוצים וירטואליים.
  • אפליקצית VELETON – בתחילת 2019 היה נראה כי זו הולכת להיות הפתעת השנה – אפליקציה עם גרפיקה מדהימה הנשענת על ‘מנוע’ תוכנה קיים ומבוסס שרץ בפלטפורמת XBOX ו PS4. אך כגודל הציפיה , כך גם גודל האכזבה. נדמה שהביטוי ‘חול חול ואין מה לאכול’ נכתב על Veleton. הרבה פרסומים, טיזרים והודעות שהנה בכל רגע הם משחררים את הגרסה ובפועל יוק. יחד עם זאת, שווה להחזיק להם אצבעות שהם כן יצליחו להתגבר על כל המכשולים הטכניים שהם נתקלו בהם, כי על פניו נראה שלאפליקציה זו יש בהחלט מה להציע.
  • אפליקצית KINOMAP – שדרוג ורענון רציני לכל ממשק האפליקציה. 

והרי תחזית 2020…

  1. דגמי ‘אופניים חכמים’ ראשונים יגיעו ויימכרו בארץ לאחר שהיבואנים יצליחו להשיג אישור ממכון התקנים – טאקס וואהוו.
  2. תערוכת Eurobike (באזור ספטמבר) תמשיך כנראה גם השנה להוות תאריך יעד להשקה והכרזה של דגמים חדשים מצד רוב החברות. אני לא מניח שדגמים אלה יהיו בבחינת ‘מהפכה טכנולוגית’ אלא דגמים משופרים לעומת הדגמים הנוכחיים.
  3. לאור מצב הכבישים והפחד מתאונות, גידול משמעותי בכמות רוכבי ה in door.
  4. הרבה אירועי רכיבה ועדכונים בזוויפט לקראת אולימפיאדת יפן כמו גם בשאר האפליקציות.
  5. זוויפט מכריזה על פיתוח טריינר/אופניים עצמאי
  6. אפליקצית Veleton  מצליחה סוף סוף להוציא גרסה לקהל הרחב ונוחלת…. הצלחה.
  7. חברות אפליקציה נוספות מתמקדות להוציא תמיכה ל AppleTV.
  8. גרסאות ראשונות התומכות בטלוויזיה חכמה.
  9. חברת ELITE מוציאה לשוק עוד 7 טריינרים חדשים… 🙂
  10. חברת TrainerRoad מוציאה חידוש מהפכני… אם לא מהפכני אז מעניין… אם לא מעניין אז נחמד… אם לא נחמד אז מוציאה… אבל העיקר מוציאה משהו.
  11. חברות משלבות יותר ויותר פונקציונליות (חומרה ותוכנה) סביב נושא תחושת כביש (Road Feel) וחווית הרכיבה – כולל היגוי. הרבה פתרונות משלימים של יצרנים צד שלישי סביב תחום זה.
  12. יש לצפות לעוד מיזוג או שניים משמעותיים בין חברות שונות בתעשיה ולאותה כמות של חברות שימסרו נשמתם לבורא.
  13. יתפרסמו לפחות 4,500 פוסטים ב web שמתחילים במילים “מישהו יודע אם הרעש הזה שמגיע מהטריינר תקין?” או במילים “גיליתי שיש סטייה של 50 וואט לפחות בין מד הוואטים לטריינר”.

אני לא מתחייב על הנבואות האלה, אבל אשמח לראות חלק לפחות מתגשמות! 

שתהיה לכם שנה מצוינת.

מאת: שי ונסובר, בן 49, טריאתלט חובב בקבוצת MyWay, עובד בתחום ההיי-טק ואוהב את כל מה שקשור בשילוב בין ספורט וטכנולוגיה.