הקבוצה הישראלית ישראל סטארט אפ ניישן הגיעה לדרג הוורלד טור בשנה יוצאת דופן, ואת החלק העיקרי של העונה היא תפתח רק בסוף יולי. מה הפוטנציאל של הקבוצה? מי הם הרוכבים שיכולים להביא לה ניצחונות? האם לנצח קטע בטור זו מטרה מציאותית?

מאת: יהונתן דוויק

בתור ישראלים, התמיכה שלנו בישראל סטארט אפ ניישן (ISN) מובנת מאליה. קבוצה ישראלית התומכת ברוכבים ישראלים ומציגה את ישראל היפה באירופה. אבל האם זה הופך אותה לאחת הקבוצות הבכירות בדרג הוורלד טור? ממש לא. לצד האקדמי הצנועה היחסית נמצאות בוורלד טור 18 קבוצות, לחלקם יש יותר מעשרה רוכבים מהטובים בעולם. 

סטארט אפ ניישן הגיעה לשנה הראשונה בדרג הגבוהה ביותר עם כמה שמות מוכרים, בינהם דן מרטין ואנדרה גרייפל המעוטרים, ועוד רוכבים מוכרים שיכולים להביא ניצחונות בדרג המכובד. אז מה יש לקבוצה הישראלית להציע בעליות, במישורים, בקלאסיקות ובמירוצי הקטעים?

הצטרפת כבר לערוץ הטלגרם שלנו? לחץ פה!

דן מרטין, המטפס מאירלנד

זה לא סוד שדן מרטין כבר לא ילד. הבחור הצנום מאירלנד בן 33, והוא הגיע לקבוצה בתור הכוכב לקטעים שבהם השיפועים חוצים את גבול הטעם הטוב. מרטין עבר מזמן את שנותיו הגדולות: 2013 ו2014, שם עשה את שמו עם ניצחונות בלייז באסטון לייז (LBL), איל לומברדיה וקטע בטור. השאלה הגדולה בחתימתו של האירי היא האם עוד יש לו את הרגליים, שנים רבות אחרי השיא.

ב2019 לא השיג מרטין ניצחונות, אבל סיים חמישי בגראן פיימונטה, אחרי רוכבים מצויינים כמו ברנל ובוכמן. בקטע השישי בטור הבאסקים הוא סיים שני רק לסיימון ייטס, וכך גם בדירוג הכללי. 

ב2018 לעומת זאת, ניצח מרטין את מה שכל כך מצפים לו בקבוצה הישראלית – קטע בטור דה פראנס. בקיר של ברטן עשה מרטין את מה שהוא יודע, והשיג ניצחון שני בקריירה בטור. באותה שנה הוא ניצח גם קטע קריטריום דופינה, גם ניצחון לא פשוט בכלל מול טובי המטפסים.

זה לא סוד שמרטין לא ילד, וזה לא סוד שהאקדמי הביאה אותו לנצח קטע בטור דה פראנס. אז האם יש לו רגליים לעשות את זה? עברו שנתיים מאז הניצחון האחרון של מרטין, ולטור השנה יגיעו כל כך הרבה מטפסים מצויינים, כך שזאת לא תהיה משימה קלה. צריך לציין שמרטין פתח בצורה טובה בכחול לבן, עם מקום שני בקטע בפורטוגל ,לפני ילד הפלא רמקו אוונפול, ומקום רביעי בולנסיה, מול ילד הפלא טדאיי פוגאצ'אר. המטרה הגדולה היא קטע בטור, אבל גם קטע בוואלטה אאספנייה או הג'ירו ד'איטליה יתקבל בברכה, ושם נראה רוכבים פחות חזקים ובריחה שמקבלת הרבה יותר הזדמנויות.

כרגע, קשה לי לראות את מרטין מנצח בטור, אולי אם יתמזל מזלו בקבוצת בריחה קטנה, ובכל זאת מדובר ברוכב משמעותי בקבוצה, עם היסטוריה מפוארת, והוא יכול בהחלט להשיג לקבוצה ניצחונות חשובים. 

איפה כנראה נראה אותו: טור דה פראנס, וואלטה א'אספנייה.

דן מרטין באדום וגולדשטיין בכחול לבן

אנדרה גרייפל, הגורילה הגרמנית

אנדרה גרייפל הוא עוד החתמה משמעותית שביצעה האקדמי לקראת עליית הרמה. גרייפל הוא אחד הרוכבים האהובים בעולם, עם קטעים בכל הגראנד טורים ולא פחות מ156 ניצחונות מקצועיים בקריירה! אז איפה הבעייה? הניצחון האחרון של הגורילה היה לפני יותר משנה, בטור של גאבון, אפילו לא המירוץ החשוב ביותר באפריקה. 

אחריי שנה רעה מאוד בארקא סאמסיק הצרפתית, גרייפל החליט לעלות בחזרה לדרג הבכיר יחד עם סטארט אפ ניישן, בתקווה שהוא יחזור גם ליכולת האדירה שלו בספרינטים, יכולת שבדרך כלל נעלמת ככל שמתבגרים. 

גרייפל פתח את העונה בטור דאון אנדר באוסטרליה, מירוץ בו ניצח 18 קטעים לאורך הקריירה. גרייפל השיג את המקום הרביעי באחד הקטעים, והוכיח שהוא בהחלט יכול להתמודד בכבוד, אבל אין לו כבר מה להציע מול השמות המהירים בעולם. כנראה שגרייפל יכול עוד לנצח, אבל לא מול הטופ העולמי.

הגורילה הספיק גם להיפצע באוסטרליה, פציעה שהשביתה אותו לשלושה חודשים, שנפלו על פגרת הקורונה. אז גרייפל מגיע כשיר לחלק החשוב של העונה, אבל שלא יבלבלו אותכם עם המספרים – אנדרה גרייפל הרבה מאחורי השיא שלו, כנראה שעוד מסוגל לנצח במירוצים ללא הספרינטרים החזקים ביותר, אבל הסיכויים שנראה אותו מנצח קטע בטור דה פראנס נמוכים, ובאופן כללי יהיה לו קשה בכל גראנד טור, אליו יגיעו כמה מהספרינטרים הבכירים. ככל הנראה, סטארט אפ ניישן תהנה ממנו הרבה יותר במירוצי הקטעים הפחות זוהרים, ואולי הגורילה ינסה להבריק גם באחת הקלאסיקות. 

איפה כנראה נראה אותו: טור דה פראנס, קלאסיקות. מתוך 156 ניצחונות, 11 הניצחונות של גרייפל בטור. מהפנט:

נילס פוליט, הקלאסיקר המרשים

לעומת מרטין וגרייפל שהגיעו לקבוצה כהחתמות חדשות, נילס פוליט המשיך לסטארט אפ ניישן מקטושה, הקבוצה ממנה נוצרה סטארט אפ ניישן. אנחנו לא יודעים האם הגרמני בן ה26 העדיף את  קוויק סטפ, קבוצת הכוכבים שהתעניינה בו, אבל בסופו של דבר פוליט נשאר בקבוצה, והוא השם המבטיח ביותר בסגל שלה. רעב, צעיר ואחרי שנת פריצה מרשימה, סטארט אפ ניישן זכתה פה בכוכב עולה.

פוליט הוא רוכב קלאסיקות שיודע לעשות גם נגד שעון טוב מאוד. ההישג המרשים בקריירה שלו הגיע בשנה שעברה בצפון צרפת. פוליט ממש לא הגיע כאחד השמות המובילים לניצחון בפריס – רובה, הקלאסיקה החשובה ביותר, אבל הוא לא פחד מכוכבי הקלאסיקות הגדולים, והוכיח שיש לו מנוע רציני עם התקפה מאוחרת. יחד עם פיליפ זילבר הגדול הוא הגיע לקו הסיום, שם הוא נכנע לאגדה הבלגית. 

התוצאה המצויינת ברובה, יחד עם מקום חמישי בקלאסיקה הבלגית הידועה, טור הפלנדרס, הפכו את הגרמני לשם מבוקש בפלוטון, וגם לרוכב שממנו יש לי את הציפיות הגבוהות ביותר בקבוצה.

פוליט פתח את העונה רחוק מאוד מאיפה שהוא היה צריך להיות בקלאסיקות הבלגיות, אומלופ וקורן בריסל קורן, אבל בפריס ניס הוא הראה יכולת גבוהה בהרבה, ואז הגיעה הקורונה וטרפה את כל הקלפים. 

פוליט קיבל התחלה חדשה, אבל המטרה של הגרמני היא עדיין ניצחון באחת מהקלאסיקות המכובדות עבור סטארט אפ ניישן. לפי איך שפוליט רכב בשנה שעברה, אני חושב שהוא בהחלט מסוגל לעמוד במשימה, ושצפויים לנו רגעים יפים מהרוכב הגדול והחזק הזה.

איפה כנראה נראה אותו: טור דה פראנס, קלאסיקות.

מה השאר ב ISN יכולים לעשות?

בן הרמאנס, המטפס הבלגי שנמצא בקבוצה כבר מ2018, הוא עוד שם שיכול להשיג לקבוצה ניצחונות. הרמאנס היה הרוכב הבכיר בקבוצה עד עליית הדרג, ויהיה מעניין לראות מה הוא יעשה כשהלחץ ירד מכתפיו. הרמאנס הצטיין במיוחד במירוצים בארצות הברית ובטור אוסטריה, והציפיות ממנו יהיו ניצחונות במירוצי קטעים.

הוגו הופסטטר הצרפתי הגיע לקבוצה ב2020, ופתח בצורה מצויינת עם ניצחון בקלאסיקה הבלגית לה סמין. הופסטטר הוא ספרינטר מהיר שבולט בעיקר במירוצים חד יומיים.  הוא יהיה אחד הרוכבים החשובים של הקבוצה לקלאסיקות, ובקבוצה מקווים שהצרפתי הקטן והמוצק ינצח עוד קלאסיקה ויעזור לכוכב נילס פוליט בבלגיה וצרפת.

קריסטס ניינדלס הוא אחד הרוכבים המוכשרים בקבוצה וגם אחד הותיקים. ניינדלס הלטבי השיג בשנה שעברה תוצאות מרשימות עבור הקבוצה, וגם בדרג הוורלד טור הוא היה מבוקש. הלטבי נשאר, והוא יהיה עוד רוכב חשוב למירוצי שבוע ואולי גם יפתיע מהבריחה בג'ירו ד'איטליה. 

גם רודי בארביאר הצרפתי, האסטוני מיקל ראים וצימולאי האיטלקי המהיר הם רוכבים שאסור לשכוח בסגל.

גיא ניב ובן הרמנס

המבחן של הישראלים לטור: רומניה ב 22 ביולי

אי אפשר לדבר על הקבוצה הישראלית ללא הרוכבים הישראלים, הרוכבים מהם מצפים בקבוצה לקפיצת מדרגה משמעותית עם עליית הדרג. גיא ניב מספר לנו שבתקופת הקורונה הוא לא העמיס עצמו יותר מידי, והעדיף לשמור על עצמו טרי לקראת העונה העמוסה. ההחלטה הזאת התגלתה כמוצלחת, וגיא מספר שהמספרים שלו מאימונים עכשיו טובים מאוד, אפילו מעבר למצופה, והוא מוכן ונחוש במיוחד לעונה הקצרה והמעניינת שבדרך. 

הישראלים הבכירים בקבוצה יפתחו את העונה בטור סיביו ברומניה ב22 ליולי, מירוץ שבקבוצה מגדירים כמבחן הגדול לטור דה פראנס בין הישראלים. מי שיוכיח את עצמו ברומניה צפוי להיכנס לשמינייה שתשלח לטור דה פראנס. אבל צריך לזכור שעם קפיצת הדרג, ISN תתחרה בכל הטורים הגדולים, כלומר גם אם רק רוכב ישראלי אחד יהיה בטור, הרי שהסיכוי לא רע שהאחרים יתחרו בטורים האחרים. כדאי להכנס לפרופורציות- עם כל הסמליות של "ישראלי ראשון בטור" גם הגראנד טורים האחרים היו רק עד לפני שנים ספורות חלום בלתי מושג… גם להגיע לג'ירו או לוואלטה זו חותמת מדהימה לקורות החיים שלך כספורטאי.

2020 היא שנה חשובה מאוד עבור הרוכבים הישראלים, כל אחד מהם יקבל הזדמנויות חדשות, מירוצים חדשים כמו הקלאסיקות בבלגיה והפריס רובה, והמטרה היא הישגים חדשים שעוד לא ראינו מהם, ואולי נזכה לראות ישראלי גם על ראש הפודיום?

ISN 2020- יש למה לצפות

ישראל סטארט אפ ניישן לא תשיג ניצחונות בקלות כמו קוויק סטפ, אין לה סגל מרשים כמו של אסטנה ומול הרכבת של אינאוס אין לה סיכוי. הקבוצה צריכה הרבה ימים טובים במאת ימי האופניים של 2020 אם היא רוצה להיכנס בצורה חיובית לדרג של הגדולות. כדי לעמוד במשימה יש לה 30 רוכבים, כמה עשרות מירוצים והרבה תשוקה, נחישות ורצון לניצחונות והישגים שישימו אותה על מפת האופניים העולמית. ומה אנחנו בבית יכולים לעשות? בעיקר לצפות בקבוצה, לא רק בגראנד טורים אלא גם במרוצי השבוע ובקלאסיקות, ולקוות יחד איתה שהעונה תהיה מוצלחת לבחורים בכחול לבן.